1. Bundesliga zná prvního nováčka, historický postup slaví Holstein Kiel

12.05., 12:49
Aktuality
Oslavy Holsteinu Kiel (© AFP)

Prvoligová německá rodina se v příští sezoně rozroste o 58. klub. Nejvyšší soutěž si poprvé v historii zahraje Holstein Kiel, jistotu postupu získal včera večer díky remíze s Fortunou Düsseldorf.

"Jsem hrdý a vděčný za to, že mohu být součástí tohoto úspěchu," hlásí někdejší záložník Tottenhamu, Schalke nebo Hamburku Lewis Holtby.

Kiel v sobotu večer hostil Düsseldorf a vedl od druhé minuty, kdy se trefil Benedikt Pichler. Hosté potřebovali nutně vyhrát a v 70. minutě jim dal naději Christos Tzolis, druhou trefu ale už Fortuna nepřidala a musí čekat, s velkou pravděpodobností se přitom bude muset spokojit s baráží.

"Vidět oslavy zaplněného stadionu, to je prostě neuvěřitelné. Nevím, jestli během své kariéry ještě něco podobného zažiju," řekl po utkání kapitán Philipp Sander.

"Vše je odměnou za tvrdou práci. Před sezonou jsme pořádně ani nevěděli, na čem jsme, ale byli jsme připraveni každý den tvrdě dřít. Vsadili jsme na soudržnost a dali do toho všechno," dodává.

Vedle Kielu sahá po postupu i St. Pauli a k jistotě mu stačí bod, ten může hamburský klub získat dnes odpoledne proti poslednímu Osnabrücku.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Holstein Kiel
33
20
5
8
63 : 38
65
2
FC St. Pauli
32
18
9
5
57 : 34
63
3
Fortuna Düsseldorf
33
17
9
7
69 : 38
60
4
Hamburger SV
33
16
7
10
60 : 43
55
5
Karlsruher SC
32
14
10
8
64 : 46
52
6
Hannover 96
32
12
13
7
56 : 41
49
7
SC Paderborn
33
14
7
12
52 : 53
49
8
Hertha BSC
33
13
9
11
68 : 57
48
9
Greuther Fürth
33
13
8
12
48 : 49
47
10
Schalke 04
33
12
7
14
53 : 58
43
11
SV Elversberg
33
12
7
14
49 : 60
43
12
1. FC Norimberk
33
11
7
15
42 : 60
40
13
1. FC Magdeburg
33
9
11
13
44 : 51
38
14
1. FC Kaiserslautern
33
10
6
17
54 : 64
36
15
Eintracht Braunschweig
32
10
5
17
36 : 48
35
16
Wehen Wiesbaden
32
8
8
16
35 : 47
32
17
Hansa Rostock
33
9
4
20
29 : 55
31
18
VfL Osnabrück
32
5
10
17
28 : 65
25

Autor: Tomáš Pavlík / kicker.de

Komentáře (70)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Velkokluby s obřími stadiony jako Hannover, Hamburk, Schalke, Kaiserslautern, Norimberk, Hertha či Fortuna nejsou schopny z druhé ligy vybřednout a postupují jakési Kýly a Pauly. Marnost.

Reagovat
Werkrider

Právě jsem na to koukal, Kiel 11k, to když přijdeme v první lize o Kolín, tak se average attendance zase propadne

Reagovat
Mönchengladbach

Děs, Kolína je také hrozná škoda.

Bohužel to tyhle Frajburky, Aušpurky, Bochumy, Mohuče, Darmštaty, Uniony, Hofenhajmy a Hajdenhajmy dělají (horším podmínkám navzdory) mnohem líp než tradiční kluby. Je mi z toho smutno.

Reagovat
Mönchengladbach

*Bochumi

Reagovat
wwwx

Podle německého vzoru Bochumi*y

Reagovat
Salfovic

Spíš to ty tradiční kluby dělají úplně na hovno.

Reagovat
DidusIneptus

Kolín ještě nespadl, ještě dýchá

Reagovat
mayday

A to jako je důležitý nebo to hraje v něčem nějakou roli?

Reagovat
Werkrider

Ne, jenom si jako fanoušci Bundesligy rádi honíme nad tím, že máme nejvyšší návštěvnost a atmosféru.

Takže výměna Kölnu za Kiel mrzí.

Toť vše.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
DidusIneptus

Vůbec nemrzi. Kolín to všechno honí na posl. chvíli. Jeho vina. Kielu to přejme. Tak, jako jsme to přáli loni H'heimu.

Reagovat
St. Pauli

On to nekdo pral Heidenheimu? A z jakeho duvodu? A proc bych to mel prat tentokrate Kielu, kdyz maji jeho ultras zhovadile chovani ala Rostock a jeste k tomu maly stadion. Ne.

Reagovat
andrew96

Já to Heidenheimu přál. A pořád přeji. Dlouhodobě skvělá práce a minimem prostředků, fenomén Schmidt, lokace zajímavá i zeměpisně a etymologicky. Jak už jsem jednou napsal, Heidenheim nemůže za posrané životy fanoušků HSV apod.

Reagovat
St. Pauli

Diky.

Reagovat
Rudnevs

Na to som zatiaľ nenarazil, čo myslíš tým chovaním ala Rostock?

Reagovat
St. Pauli

Jejich ultras sekce je hodne antisystemova a vyrazne doprava. Jasne, berte to s rezervou, neb na to nahlizim z pozice sveho oblibeneho klubu, ale kdykoliv jsme se potkali, byla z toho rezba ve meste i casto nesmirne primitivni skandovani na stadionu, vcetne chorei namirenych nejen proti migrantum nebo lgbt+, coz zrovna v urcitych mezich nekritizuju, jako spis napadani vubec vseho, co nejde ruku v uce s jejich jedinym spravnym svetonazorem. Projdes-li si jedno po druhem graffiti na zdech v okoli jejich stadionu, zjistis, ze nejsou prilis nadani a spis jsou to takovi mazalove a neumetelove, co by mi zpusobem vyjadrovani i nekvalitou projevu zapadli zase spis na Vychod nez Zapad. I kdyz mozna, ze jsem prave tou komparaci vyse, urazil ultras Hansy.

Reagovat
ACSeRw!n

tohle tady nikoho nezajima, sem nechodi lidi, co chodi na stadiony

Reagovat
mistr129

kdybych měl fandit klubům podle ultras, tak nefandím nikomu

Reagovat
Martin9719

Tak Pauli byť nesouhlasím s tou jejich anarchistickou "politikou" tak bude pro Bundesligu určitě solidní oživení a jedno z mála pozitiv u těch postupujících a sestupujících. Kiel byť je to sympatický klub a trochu se tím posílí význam Bundesligy na severu který teď zastupuje jen Werder tak podle mého gusta do 1. BL nepatří, je to druholigový klub, ale vybojovali si to tak co. Je to svým způsobem prohra pro všechny tradiční kluby 1. BL aktuálně ve 2. BL které si mysleli na postup, hlavně teda H96 a HSV, chvílemi možná i Hertha. Jsem teď hlavně zvědav jestli půjde Union do baráže, byť si myslím že Fortunu z klubů 1. BL kterých se týká baráž asi porazí každý a bude to mít podobný průběh jako loňská baráž.

Reagovat
St. Pauli

Tvoje baba je anarchisticka politika.

Reagovat
Werkrider

To je přesně to, co by napsal anarchistický politik.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Kucka

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Rudnevs

Pretože nemuseli stavať ten obrí štadión a zadlžiť sa tým

Reagovat
DidusIneptus

Klub postavil super nový stadion svým fanouškům a stejně se jim tam chodit nechce. Mají vyprodáno jen když dostanou lístky zadarmo!

Reagovat
20DollarsInMyPocket

No a co

Reagovat
Uwe háže buly

paráda, snad vyjde i st. Pauli

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
meno

Reagovat
Bayern +

Osnabrűck najkrajšie dresy v 2. BL

Reagovat
Rudnevs

Dovolím si nesúhlasiť

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
ACSeRw!n

preju to Fortune

Reagovat
Martin9719

Eintracht - Wehen zatím 1:0. Mise skoro splněna. Regensburg potenciálně do 2. BL případně asi není výhra, ale alespoň blízko na nějaké výjezdy.

Reagovat
Rudnevs

Či už baráž vyhrá Wehen alebo Regensburg, to je asi prášť jak uhoď

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Rudnevs

Kiel a St. Pauli, síce to nie su asi úplne tie príchody, ktoré by Bundeslige navrátili kvalitu po páde veľkých mien, sú to ale povedzme zaujímaví nováčikovia zo zaujímavých kútov krajiny, s ktorými rozhodne nuda nebude a za mňa sú trošku niečo viac než len zaberači miesta à la Heidenheim či Augsburg. Navyše oba kluby majú zaujímavé mená v kádroch, St. Pauli má napr. reprezentantov Estonska alebo Austrálie, spolu s Kielom sa vracia do BL trebárs Fiete Arp alebo Lewis Holtby. Nie je to úplne to, čo som chcel, ale napriek tomu sa s týmto duom dá byť celkom spokojný.

Düsseldorf by napriek veľkosti mesta a štadiónu postúpiť úplne asi nemusel. Príde mi to ale ako pomerne nefutbalové mesto s nie až tak veľkým potenciálom na udržanie sa a súčasný káder mi ani nepríde atraktívny, úspech sa zakladá najmä na genialite hráča, ktorý je tam na hosťovaní a na kontinuálnej práci s jedným trénerom. Asi by som pred Fortunou uprednostnil Union i Köln.

Tak budúci rok teda konečne HSV a Schalke? Kdeže… vidím to na postup Karlsruhe!

Reagovat
St. Pauli

V Düsseldorfu jsem studoval a dovolim si oponovat, Rudnevsi, jedna se o fotbalove mesto, ale lide v dziskovych vestickach s nasivkami a se salami za pasem radeji dojizdeji na S04 nebo BVB. (Nikdy vsak do Kolina.) Fortuna je do jiste miry stejne Schickimicki jako cele mesto.

Reagovat
Rudnevs

Čiže ak tomu správne chápem, je to futbalové mesto, akurat sa nefandi Fortune? Niečo také som si aj myslel. Napriek dlhej histórii, veľkému štadionu a mestu proste Fortuna v nemeckej historii nemá úplne vybudované veľké meno alebo moment, ktorý by sa s ňou spájal. Z historického pohľadu je to klub na úrovni Duisburgu či Bochumu, čo tiež nie je úplne zle, ale zároveň to nie je klub, ktorý by sme chceli vidieť nevyhnutne v BL.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
cologneFC

Je to tak. Fortuna má síce menej fans ako ostatné kluby v okolí, ale na druhej strane, treba dať pred nimi klobúk dole.

Škoda, že majú zbytočne veľký štadión, ktorý vypredajú vtedy, keď dávajú lístky zadarmo. Neviem či to tu môžem napísať, ale chodím tam občas na zápasy (len si vždy musím kúpiť v Primarku tričko za 3€ aby ma tam nezabili).

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Rudnevs

Mal by si si kúpiť nejaky dres Fortuny, nech na to zakaždým nemusíš myslieť

Na Fortunu (i na Gladbach) občas chodieva môj F1 obľúbenec Heinz-Harald Frentzen. Zistil som to po tom, čo som sa ho na futbal vypytoval na twitteri

Reagovat
cologneFC

No zase odtiaľ potiaľ

Frentzena som vedel, že fandí Gladbachu, so Schumim sa stále doberali

Reagovat
Rudnevs

Jaj ano, Michael vlastne fandil FC, že? Ešte viem, že Vettel fandí Frankfurtu a Rosberg Bayernu.

Reagovat
cologneFC

On je dokonca stále člen… Aj som ho videl pred nehodou na štadióne…

Reagovat
KingMaster13

A fandí někomu třeba Timo Glock a Nico Hulkenberg?

Reagovat
Rudnevs

https://64.media.tumblr.com/7b8f90ccd6badb8ead737262f3cc9c5d/tumblr_mm19hnJEhZ1sniqubo1_500.jpg

Nemecku

Glocka som nenašiel, ale Nico na insta sleduje AS Monaco - v Monaku aj žije a bol priateľ s Kevinom Vollandom a Alexandrom Nübelom (ešte spolu s Robertom Geissom a Alexom Zverevom sa ako Nemci žijúci v Monaku pravidelne schádzali a tvroili partiu). Čiže dá sa predpokladať, že k AS má minimálne sympatie. V minulosti sa na soc. sieťach vyjadroval aj k podpore BVB, vyslovene im však vraj nefandí a nemá jeden "najobľúbenejší" klub.

Nick Heidfeld fandí taktiež Gladbachu. A Mick vraj zdedil záujem o FC, ale tiež sa k tomu nikde nijak extra nevyjadroval, asi na záujem o futbal nemá čas - každopádne som si celkom istý, že Wolfsburgu nefandí.

Reagovat
KingMaster13

Timo ten raději asi sešel úplně z mysli lidí, protože si ho většina dobírá za ten Interlagos 2008. Jinak je sranda jak se většina pilotů soustředila na Koln/Glandbach

Reagovat
Rudnevs

Tak kolegovia zo Sauberu 2003 sú obaja rodáci z Gladbachu, čiže tam je to tým. A naopak Schumi a celá rodina sú z Kerpenu blízko Kolína.

Medzičasom som stihol nájsť aj vyjadrenie Tima Glocka: "Mein Herz schlägt als Hesse natürlich für Eintracht Frankfurt. Diese Leidenschaft habe ich mit Sebastian (Vettel; Anm. d. Red.) gemeinsam."

Timo je práveže celkom aktívny ako expert na Sky, ja ho mám celkom rád. Kto sa ale úplne stiahol, je Adrian Sutil. O ňom som našiel vyjadrenie ešte z čias kariéry, že futbal moc nesleduje, ale MS si pozrie a počas nich praje Nemecku i Uruguaju.

Reagovat
KingMaster13

Na Sutila jsem úplně zapomněl Ale fakt jako úplně. Je zajímavé, že většina těch jezdců pochází z tý oblasti ale tak Vestfálsko je nejlidnatější Bundesland, takže to dává asi rozum ale furt se divím, že tam nefandí víc třeba Leverkusenu, Schalke, že to není víc diferencovaný v tom malým prostoru kde je spousta klubů

Reagovat
Rudnevs

Taktiež som dúfal, že aspoň niekto bude fandiť Schalke. No nič, bude mi musieť stačiť, že nám fandí nemecký prezident, Bono Vox, Robin Gosens alebo Sophia Thomalla.

Reagovat
Kucka
Reagovat
St. Pauli

Reagovat
vladino10

Reagovat
Marisic

tyjo já musim u toho Düsseldorfu oponovat. Fortuna není velkej klub, to rozhodně ne, ale když byli v buli, tak jsem navštívil zápas, atmosféra přinejmenším slušná, klub byl v ulicích docela cejtit. Líbilo se mi asi víc než na Mönchengladbachu (což ale mohlo dělat to město, tam opravdu nic není).

Reagovat
O.Giroud

ten Hamburg je smiešny, čo furt majú za problém? začínam upodozrievať, že vina bude na tvojej strane a to v obľúbených kluboch

Reagovat
Uwe háže buly

Tak Kiel je spíš zajímavý jako oživení bl. Já osobně mám nejradši přístavní města. St. Pauli má potenciál i do budoucna a fans co se fanouškovských kvalit má super.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
santini

Karlsruhe vidím aj ja budúci rok solídne... sympatický klub, pekná hymna, vynovený štadión a poväčšine hrajú atraktívny futbal

Reagovat
Sigma Olomouc

Burger opět ne...

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Kepy_FCB

Házenkáři

Reagovat
Martin9719

To SVD si z vlastních fanoušků dělá vyloženě srandu.

Reagovat
Rudnevs

https://x.com/derchillen/status/1789741641927962825?s=46&t=8TYhRWtiEDaSfU01xTQz3w

Údajne šli po postupe chlastať na Mallorcu miesto prípravy na posledný zápas. Ten prehrali a titul v lige im vyfúkol Heidenheim. Rozdiel medzi titulom a druhým miestom v príjmoch robí 4 milióny, ktoré Darmstadtu tento rok chýbali.

Reagovat
Martin9719

No ono já vůbec mám pochybnosti ohledně Liberknechta a nějaké motivace kterou předává hráčům. Přece není možný když máš narvaný stadion to takhle odevzdávat. A nebylo to poprvé. Poslední domácí zápas tak mohli alespoň poděkovat nějakým solidním výkonem. Prohrát můžeš ale ne takovým způsobem. Za mě je to skoro plivnutí do tváře vlastním fans.

Reagovat
DidusIneptus

Severoněmecká nadvláda 2.Bundeslugy!

Holstein Kiel

St.Pauli

Reagovat
DidusIneptus

1.FC Kolín ještě nespadl! Ještě v Bundeslize dýchá.

Reagovat
DidusIneptus

Nejvíc mi jde o to, aby hlavní město zůstalo mezi ligovými městy. Hertha není schopna, tak aspoň ten Union.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele