Eredivisie - preview 32. kola: Excelsior o záchranu, Nijmegen o poháry

03.05., 08:44, aktualizováno 06.05., 08:52
Previews
Radost hráčů Nijmegenu (© NEC Nijmegen)

Excelsior je třetí od konce a v pondělí večer dostane možnost posunout se z barážové pozice. Doma hraje s Nijmegenem, který prožívá vynikající sezonu.

SBV Excelsior - NEC Nijmegen

pondělí 20:00

Rotterdamský celek Excelsior se v tomto ligovém ročníku snaží hlavně zachránit a tři kola před koncem je jasné, že ho čeká dramatický závěr základní části. SBV doposud posbíralo šestadvacet bodů a je patnácté o bod před šestnáctým Waalwijkem, každý bod tedy potřebuje jako sůl. Nicméně teď ho čeká ambiciózní Nijmegen, který usiluje o přímou účast v evropských pohárech a je tedy považován za mírného favorita.

Svěřenci trenéra Marinuse Dijkhuizena se poslední dobou dostali do obstojné formy - po třech porážkách za sebou zvládli klíčovou bitvu s Volendamem (4:0) a minule zaskočili amsterdamského giganta Ajax, jelikož na jeho půdě vybojovali překvapivý bod ze nerozhodný výsledek 2:2. Oba pondělní soupeři se spolu utkali v tomto ročníku hned v úvodním kole a Excelsior nečekaně uspěl v Nijmegenu po hodně divokém výsledku 4:3.

NEC může být se svým letošním působením víceméně spokojeno - po dlouhých čtyřiadvaceti letech se totiž probojovalo do finále KNVB Beker, ve kterém na stadionu De Kuip podlehlo obhájci mistrovského titulu Feyenoordu 0:1. V lize si minimálně zajistilo účast v play-off o předkolo Konferenční ligy, na kontě má sedmačtyřicet bodů a za pátým Ajaxem navíc zaostává jen o body dva.

Pokud by dokázalo Ajax předskočit, tak by ho jistojistě čekala kvalifikace Evropské ligy. Předchozí zápas mu však vůbec nevyšel, neboť doma jasně nestačilo na Alkmaar (0:3). Dijkhuizen nemůže počítat s Pieriem, Seymorem, Hartjesem, Driouechem, Alblasem ani vykartovaným Horemansem, jeho protějšek Rogier Meijer postrádá Sandlera, Van Rooije, Dosta i Borgese Sanchese.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.01 - 3.93 - 2.18

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Sparta Rotterdam

neděle 12:15

Celek z Eindhovenu zažívá nadstandardní sezonu a tři kola před koncem je téměř na sto procent jisté, že po šesti letech usedne na nizozemský trůn - v dosavadních jednatřiceti duelech totiž jen jednou prohrál, na kontě má čtyřiaosmdesát bodů a před obhájcem titulu Feyenoordem drží téměř nedostižný devítibodový náskok. Pokud nyní v domácím prostředí bude alespoň remizovat se Spartou, tak už získá definitivní jistotu.

Domácí tým by si pravděpodobně mohl dovolit ve třech zbývajících duelech prohrát, protože i kdyby Feyenoord získal plný počet devíti bodů, tak rozdíl ve skóre je třicet gólů a to bude rotterdamský rival jen velmi těžko dohánět. Svěřenci trenéra Petera Bosze navíc disponují fenomenální formou, jelikož v Eredivisii vyhráli čtyřikrát po sobě, v předchozích třech duelech deklasovali Alkmaar (5:1), Vitesse (6:0) i naposledy Heerenveen (8:0).

"V KNVB Beker i v evropských pohárech jsme chtěli zůstat déle, na druhou stranu hlavním úkolem bylo vyhrát Eredivisii a ke splnění tohoto cíle máme opravdu blízko. Teď budeme hrát doma a oslavit zisk titulu před vlastními fanoušky by bylo naprosto fantastické. Nicméně stále jsme ještě neudělali poslední krok a musíme zůstat nohama na zemi," vyjádřil se s očekáváním v hlase domácí lodivod Bosz.

Sparta momentálně usiluje o dodatečné play-off o evropské poháry a má ho vskutku na dosah, neboť jí patří osmá pozice se třiačtyřiceti body a před desátým Heerenveenem drží dostatečný šestibodový odstup. V posledních pěti utkáních hned čtyřikrát vyhrála a jedinkrát prohrála, uplynulý víkend si těsně poradila s předposledním Volendamem (1:0).

Rotterdamský klub naposledy vyzrál na letošního suveréna v roce 2016 v národním poháru. Od té doby prohrál ve dvanácti vzájemných střetnutích hned desetkrát a dvakrát remizoval, v podzimní části utrpěl jasnou porážku 0:4. Bosz nemůže počítat s Babadim, Langem a Destem, jeho protějšek Jeroen Rijsdijk postrádá Verschuerena s Kitolanem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.70 - 22.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - RKC Waalwijk

neděle 12:15

Když se Heracles navrátil zpátky do Eredivisie po roce stráveném o patro níže, měl za úkol jediné, a to uchovat své postavení mezi elitou i pro následující sezónu. Jenže v posledních dvou zápasech moc neukázal, že chce mít po starostech co možná nejdříve. Nyní už může podniknout závěrečný krok k záchraně, doma přitom přivítá papírově přijatelný Waalwijk.

Ani jeden z celků nemůže v závěrečných pasážích tohoto ročníku vrávorat. Nebo si prostě jen tak zahrát, ať už proti nim nastoupí kdokoli. Z matematického hlediska totiž nemají prvoligovou příslušnost jistou. Hůře jsou na tom na každý pád svěřenci trenéra Henka Frasera, kteří po jednatřiceti odehraných kolech okupovali šestnáctou příčku. Pokud by se z ní výše nevymanili, museli by bojovat o záchranu v baráži. Alespoň dobrou zprávou pro hosty je, že přímý sestup by se jich týkat neměl, pokud se tedy předposlední Volendam zázračně nevzchopí.

Zkraje dubna musel být domácí stratég Erwin van de Looi spokojený s tím, jak jeho družina deklasovala doma ambiciózní Alkmaar, či že přemohla venku rotterdamskou Spartu. Předešlé dvě porážky ho ale pořádně namíchly. "Myslím si, že bychom se měli vždy snažit o to, abychom ze sebe vydali maximum. Ano, sice jsme to ukázali proti Heerenveenu, ale před týdnem ve Zwolle ne,” čertil se. "Pokud se chcete zlepšovat, musíte k sobě být kritičtí. A to jsme minulý týden udělali. Je třeba se co nejrychleji vrátit na požadovanou úroveň. A s tím do toho proti Waalwijku půjdeme," burcoval.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.86 - 2.91

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Utrecht - SBV Vitesse

neděle 14:30

Utrecht se na začátku tohoto očníku výrazně trápil a vůbec se nezdálo, že by mohl zabojovat o přímý postup do evropských pohárů pro nadcházející ročník, ovšem tři kola před koncem není od této mety příliš daleko. Díky solidní formě z posledních týdnů mu momentálně patří sedmá příčka se šestačtyřiceti body a za pátým Ajaxem zaostává o pouhé tři body, nyní navíc bude plnit úlohu jasného favorita proti sestupujícímu Vitesse.

Utrecht v posledních čtyřech duelech ani jednou neprohrál, po třech výhrách za sebou nad Zwolle (5:1), Heerenveenem (3:2) a Go Ahead (2:1) zaváhal v minulém kole se zachraňujícím se Waalwijkem (2:2). Svěřenci trenéra Rona Janse jsou aktuálně tři body před osmou Spartou, a pokud ještě chtějí myslet na konečnou pátou pozici zaručující kvalifikaci Evropské ligy, tak musí všechny tři zápasy zvládnout.

Jeho nedělním protivníkem bude klub z Arnhemu, jenž v této sezoně zažívá hodně krušné časy - kromě výsledkové krize mu minulý týden bylo odečteno hned 18 bodů za opakované neplnění požadavků licenčního řádu a SBV tak po dlouhých pětatřiceti letech sestupuje do Eerste Divisie. Kvůli rekordnímu odečtu dokonce chvíli mělo na kontě jeden minusový bod, nicméně naposledy přerušilo svou šňůru bez výhry proti Fortuně (3:2).

Vitesse navíc muselo vyhlásit finanční sbírku na záchranu klubu, protože klub bojuje alespoň o licenci na druhou ligu. Do pátku se podařilo vybrat milion eur, a jako první přispěli hráči, kteří věnovali své výplaty. Podle nizozemských médií musí Arnhem, jehož dluhy dosahují téměř 19 milionů eur, do 17. května splnit určitá kritéria. Klub musí mimo jiné předložit udržitelný plán do budoucna.

Oba dva nadcházející soupeři se spolu naposledy utkali letos v polovině ledna a rozešli se smírně v bezbrankovém poměru. "Je to pro nás velmi důležitý zápas, i když Vitesse nemá o co hrát, tak se určitě chce důstojně rozloučit s nejvyšší soutěží. Podcenit ho tak nesmíme, rozhodovat se bude na hřišti," uvedl Jans s opatrností v hlase.

Ten se musí obejít bez Van der Hoorna, Vesterlunda, Azarkana, Handwerkera a Gadellay, hosté nemohou počítat s Meerdinkem, Davym Pröpperem, Jonathansem, Fodém Fofanou ani vykartovaným Van Zwamem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.17 - 10.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Volendam - AFC Ajax

neděle 14:30

Už jen mizivou šanci má Volendam na to, že se udrží v Eredivisie. Když na začátku dubna na své konto získal nečekaný bod s Feyenoordem a porazil poté v důležitém souboji o záchranu Waalwijk, zdálo se, že by ještě mohl zásadně promlouvat do této otázky. Ovšem následné dvě porážky ho postavily do velmi nekomfortního postavení. Teď se doma pokusí překvapit Ajax.

V minulých dvou venkovních zápasech ekipa ze Severního Holandska zaznamenala možná ony klíčové destrukční ztráty v bitvách o uchování prvoligové příslušnosti. V obou případech hosté cestovali do Rotterdamu a ani proti Excelsioru, ani proti Spartě si nepočínali úspěšně. Dokonce nevstřelili jedinou branku. Tři kola před koncem tak činí jejich manko na šestnáctou pozici, znamenající baráž, šest bodů. Na tu zcela bezpečnou pak sedm.

Volendam by musel ve zbývajících střetnutích sezóny zapnout na nejvyšší rychlostní stupeň a doufat, že to prostě bude v cíli stačit. Předjet přitom také nynějšího protivníka, to pochopitelně nebude vůbec nic snadného. Jakkoli amsterdamský velikán prožíval strastiplný ročník, jenž jeho fanoušky nemohl v žádném případě dlouhodobě těšit, pořád má o co hrát. Ano, nejsou to už titulové choutky. Alespoň je však ve hře postup do Evropské ligy.

Feyenoord nedávno ovládl Nizozemský pohár, a tak se přeskupovaly v tabulce příčky zajišťující pohárovou Evropu. Dříve platilo, že přímá účast v ní se dá zajistit, bez nutnosti podstupovat posezónní play-off, jen přes čtvrté místo. Nově to jde i přes páté. A právě to Ajax okupuje. Uhájit se ho bude snažit především před dotírajícím Nijmegenem a Utrechtem, ve hře jsou na každý pád po matematické stránce i výběry Sparty a Go Ahead Eagles.

Pro hosty je bezpochyby dobrou zprávou, že by jim měl být k dispozici pro rozhodující fáze zkušený záložník Jordan Henderson. Kvůli zranění neodehrál posledních pět utkání, rehabilitoval doma v Anglii. Jeho start proti Volendamu je sice nejistý, předpokládá se však, že se objeví aspoň na lavičce náhradníků. "Očekáváme těžký mač, protože se náš soupeř chce stále vyhnout sestupu. Dá do toho všechno,” povídal třiatřicetiletý středopolař. "Hrajeme navíc na umělé trávě, což je něco jiného, než na co jsme zvyklí. Bude to složitá výzva.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.89 - 6.72 - 1.25

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - FC Twente

neděle 16:45

Letošní ročník nizozemské nejvyšší soutěže pomalu a jistě spěje ke svému konci a nyní je na programu přímý souboj o konečnou třetí pozici mezi Twente a Alkmaarem. V tuto chvíli je na tom o něco lépe celek z Enschede, který doposud posbíral třiašedesát bodů a právě před čtvrtým AZ drží pětibodový náskok. Pokud ve šlágru 32. kola vyhraje, tak s definitivní jistotou kýženou třetí příčku udrží.

Skončit na třetím místě v této sezoně má mnohem větší váhu než v předešlých letech, protože díky skvělému koeficientu si právě třetí celek Eredivisie zahraje vytouženou kvalifikaci Ligy mistrů. Twente v předchozích dvou ročnících unikla hlavní fáze evropských pohárů jen velmi těsně, a pokud současné umístění udrží, tak si minimálně zahraje skupinovou fázi Konferenční ligy.

Svěřenci trenéra Josepha Oostinga si po celou dobu drží konstantní výkonnost, jenže v tuto chvíli ještě vyhráno nemají. Za druhým Feyenoordem zaostávají o nedostižných dvanáct bodů, v případě nedělní porážky si svou pozici výrazně zkomplikují. "Je to pro nás jeden z nejdůležitějších zápasů celé sezony a my se na něj moc těšíme. Oproti Alkmaaru máme výhodu, protože my za každou cenu nemusíme vyhrát a nejsme pod tak velkým tlakem," uvedl dvaapadesátiletý Jans.

AZ naopak dlouhodobě "zápasí" s nevyrovnaností výkonů, nicméně v posledních dvou duelech si poradilo s Waalwijkem (3:2) i konkurenčním Nijmegenem (3:0) a prakticky si tak zajistilo čtvrtou pozici, protože před pátým Ajaxem disponuje téměř nedostižným devítibodovým náskokem. Svému nadcházejícímu rivalovi má rozhodně co vracet, neboť letos v polovině ledna prohrálo na jeho půdě nejtěsnějším poměrem 1:2.

"Zahrát si Ligu mistrů je obrovské lákadlo pro každý tým a my stále máme šanci na to, abychom tento předsezónní cíl splnili. Toto utkání je samozřejmě klíčové, očekávám spíše opatrnější a trochu nervóznější průběh. My v tuto chvíli hrajeme o všechno a pokusíme se odvést maximum," prohlásil odhodlaně domácí stratég Maarten Martens. Tomu scházejí Clasie a Zeefuik, Jans dlouhodobě nemůže počítat s Boaduem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.37 - 3.38

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - PEC Zwolle

neděle 20:00

Obhájce mistrovského titulu sice letos podruhé v řadě zřejmě neusedne na nizozemský trůn, nicméně i tak bude s touto sezonou celkem spokojen. V evropských pohárech se opět dostal do vyřazovací fáze, po šesti letech na vlastním stadionu De Kuip zvládl finále KNVB Beker s Nijmegenem (1:0) a v lize s téměř stoprocentní jistotou obsadí druhé místo, které znamená skupinovou fázi Ligy mistrů pro nadcházející ročník.

Rotterdamský gigant posbíral v dosavadních jednatřiceti utkáních velmi solidních pětasedmdesát bodů, nicméně jeho úhlavní rival PSV má na kontě ještě o devět bodů více a je vysoce nepravděpodobné, že by ho v tabulce předskočil. Na druhou stranu si v minulém kole definitivně zajistil kýženou druhou pozici, jelikož si před třetím Twente vytvořil nedostižný dvanáctibodový odstup.

Svěřenci trenéra Arneho Slota prohráli v tomto ligovém ročníku jen dvakrát, v předchozích šesti duelech hned pětkrát vyhráli a jedinou senzační ztrátu zaznamenali proti zachraňujícímu se Volendamu (0:0). V minulém kole zavítali do Deventeru a místní Go Ahead porazili po výsledku (3:1). "Jsou před námi zbývající tři zápasy a my hlavně kvůli skvělým fanouškům chceme všechny vyhrát," řekl v krátkosti pětačtyřicetiletý Slot.

Nováček PEC splnil svůj předsezonní úkol, kterým pochopitelně byla záchrana. Výběr vedený koučem Johnnym Jansenem před týdnem porazil konkurenční Heracles (3:1), v tabulce mu patří dvanáctá pozice s pětatřiceti body a před šestnáctou barážovou příčkou Waalwijku si vytvořil desetibodový náskok, který se již smazat nedá. Toto střetnutí na De Kuip si tedy může naplno užít bez jakéhokoli tlaku.

Domácí favorit se musí obejít bez mexického kanonýra Giméneze, na marodce se dále nacházejí Igor Paixão, Wieffer, Zechiël a Hartman. Hosté postrádají vykartované duo Lam - Namli, kvůli zranění nenastoupí ani Van den Berg, De Rooij, Fichtinger, Druijf či Thomas.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 12.80 - 25.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - Go Ahead Eagles

pátek 20:00

Fortuna se již před zápasem 31. kola mohla radovat z přímé záchrany a zbytek sezóny si tak může v klidu užít. V tuto chvíli má na kontě pětatřicet bodů a je dvanáctá, navíc ještě drží alespoň teoretickou naději na pohárové příčky. Jejím pátečním vyzyvatelem bude právě Go Ahead, které je momentálně deváté s dvaačtyřiceti body o bod za osmou Spartou a nyní si může definitivně zajistit dodatečné play-off o evropské poháry.

Do něho se dostanou týmy na 6. - 9. místě, celek z Deventeru drží před desátým Heerenveenem slušný šestibodový náskok a je tedy blízko ke splnění svého cíle. Fortuna se aktuálně nenachází v dobré formě, protože v minulých pěti duelech ani jednou nevyhrála a získala jediný bod, uplynulý víkend navíc nezvládla utkání na půdě jistě sestupujícího Vitesse (2:3), které do té doby bodovalo naplno v tomto ročníku Eredivisie jen čtyřikrát.

Nicméně ani svěřenci trenéra Reného Hakeho nemohou být úplně spokojeni se současnou formou - v první polovině sezóny dokonce bojovali o elitní pětku, avšak v posledních sedmi střetnutích porazili pouze Excelsior (3:0) a už několik týdnů se nemohou dostat z krize. Naposledy doma nestačili na obhájce mistrovského titulu Feyenoord po výsledku 1:3, předtím odjížděli bez bodů také z Utrechtu (1:2).

Ona nadcházející protivníci se spolu naposledy utkali v polovině září uplynulého roku a Go Ahead zvítězilo jasně v poměru 3:0. Domácí klub se znovu musí obejít bez Siovase, Özyakupa, Verripse a Feratiho, naopak hosté by mohli nastoupit v nejsilnějším možném složení.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.58 - 2.90

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Almere City - SC Heerenveen

pátek 20:00

Almere po historickém postupu do Eredivisie zažívá celkem slušnou nováčkovskou sezónu a teď je blízko k tomu, aby mezi nizozemskou elitou zůstalo i v nadcházejícím ročníku. V dosavadním průběhu posbíralo třiatřicet bodů a patří mu třináctá příčka, před šestnáctým Waalwijkem drží celkem dostatečný osmibodový odstup. Pokud tak nyní v pátečním utkání 32. kola porazí konkurenční Heerenveen, tak se bez ohledu na ostatní výsledky definitivně zachrání.

SC i před touto sezónou mělo pohárové ambice, jenže kvůli tradiční nevyrovnaností výkonů to vypadá, že si letos nezahraje ani dodatečné play-off o evropské poháry. Do něho se dostanou týmy, které se umístí v rozmezí 6. - 9. místa, Heerenveenu však patří až desátá příčka s šestatřiceti body a za devátým Go Ahead Eagles zaostává o šest bodů, což se ve zbývajících třech kolech bude stahovat velmi obtížně.

Svěřenci trenéra Keese van Wonderena se navíc musí oklepat z posledního hodně nepovedeného vystoupení proti suverénně vedoucímu týmu tabulky PSV - s eindhovenským gigantem totiž utrpělo málo vídaný debakl 0:8 a zapomenout na takto vysokou porážku nebude vůbec jednoduché. Domácí výběr se však také nenachází v úplně nejlepší formě, momentálně nevyhrál již devětkrát za sebou a z toho hned šestkrát remizoval.

V posledních dvou duelech navíc nezískal jediný bod, jelikož po porážce s rotterdamskou Spartou (2:3) minule prohrál v Enschede s místním Twente (1:3). V podzimním vzájemném měření sil byl úspěšnější Heerenveen, neboť zvítězil hladce po výsledku 3:0. Van Wonderen by v tomto klání měl mít k dispozici kompletní kádr, jeho protějšek Alex Pastoor nemůže využít služeb Naliče, Posta, Kitala ani Kellera.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.91 - 3.57 - 2.37

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
31
27
3
1
103 : 17
84
2
Feyenoord Rotterdam
31
23
6
2
80 : 24
75
3
FC Twente
31
19
6
6
59 : 31
63
4
AZ Alkmaar
31
17
7
7
62 : 35
58
5
AFC Ajax
31
13
10
8
65 : 58
49
6
NEC Nijmegen
31
12
11
8
59 : 47
47
7
FC Utrecht
31
12
10
9
45 : 43
46
8
Sparta Rotterdam
31
12
7
12
46 : 43
43
9
Go Ahead Eagles
31
11
9
11
45 : 42
42
10
SC Heerenveen
31
10
6
15
50 : 64
36
11
PEC Zwolle
31
9
8
14
43 : 59
35
12
Fortuna Sittard
31
9
8
14
36 : 55
35
13
Almere City
31
7
12
12
31 : 51
33
14
Heracles Almelo
31
9
5
17
41 : 65
32
15
SBV Excelsior
31
5
11
15
46 : 66
26
16
RKC Waalwijk
31
6
7
18
31 : 52
25
17
FC Volendam
31
4
7
20
30 : 75
19
18
SBV Vitesse
31
5
5
21
25 : 70
2

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele