Evropská liga - preview odvetných zápasů čtvrtfinále

18.04., 08:47
Previews
Teun Koopmeiners (© AFP)

Semifinalisté v Lize mistrů jsou známí a po čtvrtku se rozluští také otázka těch v Evropské lize. Blízko senzačnímu vyřazení Liverpoolu má Atalanta, která bude hájit tříbrankový náskok před vlastními fanoušky. Dobře nakročeno má čerstvý bundesligový mistr z Leverkusenu proti West Hamu. AS Řím po výhře v Miláně přivítá AC tentokráte doma, do akce půjde i Marseille proti Benfice.

AS Řím - AC Milán

čtvrtek 21:00

první zápas: 1:0

První ryze italský duel ve čtvrtfinále Evropské ligy nenabídl takovou potěchu pro domácího favorita, AC Milán nestačil na AS Řím. Ve čtvrtek večer se Rossoneri pokusí tuhle pozornost římskému soupeři oplatit a vyloupit pro změnu jeho domovskou scénu.

AC Milán se doma na San Siru před pár dny představil jako mírný favorit. První duel s AS Řím, který moc nepotěšil italský koeficient jako celek, mu ale moc radosti neudělal. Tým trenéra Stefana Pioliho sice postrádal několik klíčových opor v obranné fázi, ale stejně určitě věřil, že doma dokáže urvat aspoň remízu. Ale ani na tu jeho v ofenzivě často matný výkon nestačil. Římané naopak potvrdili skvělou formu a díky další hlavičce stopera Manciniho, jenž je v této sezoně mezi top pěti evropskými ligami nejlépe hlavičkujícím obráncem, vyhráli.

Což rozhodně není obvyklé, neboť Římanům se proti AC moc nedaří. Ostatně, celkově s nimi ze čtyř posledních duelů prohráli třikrát. A není rozdílem, kde se hraje - v této sezoně už AC dokázalo Stadio Olimpico jednou vyloupit, ve třetím kole Serie A na začátku září. Posledním týmem, který vyhrál na Olimpicu dvakrát v jedné sezoně, se stala Fiorentina v ročníku 2014/2015.

"Vlci" z Říma za sebou mají hodně dramatický víkend. V utkání 32. kola Serie A se utkali s domácím Udinese a v hodně obměněné sestavě to dlouho vypadalo na bod. Dvacet minut před koncem ale na trávníku zkolaboval obránce Evan Ndicka, byl akutně převezen do nemocnice a utkání se nakonec nedohrálo. Odložení zápasu se samozřejmě dočkalo i kritických komentářů naznačujících, že si AS chtělo víc odpočinout před rozhodujícím střetem s AC Milán a lépe se na duel připravit. Ndicka byl každopádně propuštěn z nemocnice a bude svým kolegům v nadcházejících dnech či týdnech držet palce.

V zápase s Udinese skončila série AS Řím a jeho čistého konta, Giallorossi neinkasovali ve všech soutěžích už čtyřikrát. Teď jim ale bude scházet jak Evan Ndicka, tak i vykartovaný záložník Bryan Cristante, někdejší hráč právě AC. Tomu se naopak vrací do hry Mike Maignan a stoper Fikayo Tomori. Mimo hru ale zůstává Pierre Kalulu se Simonem Kjaerem, pro změnu bývalým hráčem AS.

Milánský gigant sehrál po nepovedeném utkání s Římany ligový duel se Sassuolem, které má v této sezoně obří problémy. Přesto se ale dokázalo vybičovat ke skvělému výkonu a nakonec si s notně pozměněným Milánem rozdělilo body po divoké remíze 3:3. Pro AC se jednalo už o druhou ztrátu po sobě, což se mu moc často nestává. Tenhle výsledek ještě zvýšil očekávání od čtvrteční odvety, v níž podle mnohých zdrojů bude trenér Pioli hrát o své setrvání i pro další sezonu.

Pokud budou mít domácí hráči v hlavách svého kolegu Ndicku, tak AC se zase bude muset vyvarovat myšlenkám na blížící se ligové derby s Interem. AC je sice na druhém místě Serie A, jenže od prvního Interu jej dělí propastných čtrnáct bodů.

Někdejší fotbalista a komentátor sportovní stanice Sky Sport Luca Marchegiani k očekávanému utkání uvedl: "AC Milán je tým s obrovskou kvalitou, který má pár defektů. Ty jsou evidentní proti dobře organizovaným týmům, jakým bylo právě AS. Individuální kvalita je ale na straně AC a myslím si, že výsledek prvního utkání nám dopřeje velmi ofenzivní utkání. S ohledem na to, jak sehrál první duel Liverpool, je pro mě v tuto chvíli AC Milán jasným favoritem na vítězství Evropské ligy."

AS Řím - pravděpodobná sestava:
Svilar - Çelik, Mancini, Smalling, Spinazzola - Bove, Paredes, Pellegrini - Dybala, Lukaku, El Shaarawy

AC Milán - pravděpodobná sestava:
Maignan - Calabria, Tomori, Gabbia, Theo Hernández - Bennacer, Reijnders - Pulisic, Loftus-Cheek, Leão - Giroud

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.09 - 3.46 - 2.31

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - SL Benfica

čtvrtek 21:00

první zápas: 1:2

Svých starostí má Marseille v Ligue 1 dost. Bojuje tam o to, aby se takových zápasů, jakým je tento, vůbec účastnila v další sezóně. První utkání na půdě Benfiky pro ni dopadlo prohrou, ostatně takové výsledky sbírala v minulých týdnech pravidelně. Manko nicméně není takové, aby se nedalo stáhnout. Napevno pak nemá v plánu za tohoto stavu skládat zbraně předčasně.

Co je pro OM horší, to je i nadále stav jeho marodky. Chybějí oba hlavní brousiči lajn Jonathan Clauss a nově Quentin Merlin, zimní posila Ulisses Garcia pak není uvedený na soupisce pro evropské poháry. Takže by napravo měl zaskočit povoláním spíše stoper Chancel Mbemba a nalevo pak nevyhraný mladík Emran Soglo. Defenzivě nepomůže ani další zraněný, konkrétně Bamo Meïté, Ismaïla Sarr, Valentin Rongier a Bilal Nadir zůstávají též mimo hru. A pohárové Evropy se nemůžou účastnit ani nezapsaní Jean Onana a Pape Gueye.

Zato hosté, ti jsou naopak v klidu. Atmosféru na Stade Vélodrome neprožijí jen Juan Bernat, kmenový hráč PSG, který je v Benfice na hostování a který velmi dobře zná prostředí na jihu Francie z dob, kdy byl ještě pevnou součástí pařížského mužstva, a Tomás Araújo. Oba kvůli zdravotním problémům. Jinak by ovšem hostující lodivod Roger Schmidt neměl mít zásadní problémy složit sestavu, dokonce by mohla vypadat úplně stejně jako před týdnem, kdy před vlastními fanoušky As Águias slavili nejtěsnější možný triumf.

Olympique určitě může těsnou ztrátu dohnat. A kdyby se náhodou konalo prodloužení, mohl by mít výhodu ve větší fyzické vybavenosti. Zatímco totiž lisabonský celek podstupoval o minulém víkendu duel v Primeira Lize proti Moreirense, francouzská ekipa měla od Ligue 1 pokoj. "Máme devadesát minut na to, abychom ten gól vstřelili. A možná i nějaký ten čas navíc na zapsání dalšího,” uvědomoval si domácí stratég Jean-Louis Gasset.

Pro oba kouče bude klíčové, aby svoje mužstva co nejvíce oprostili od nedávných nepříjemných neúspěchů. Zatímco v Marseille utrpěli od půlky března napříč všemi soutěžemi pět porážek v řadě, Benfica kvůli dvěma nezdarům v derby se Sportingem možná přijde o možnost získat z domácí scény cennou trofej. "Musíme zaútočit a přimět soupeře, aby o sobě pochyboval. Aby prostě pocítil, kde že to hraje,” snažil se Gasset nabudit kabinu. "Pozor si musíme dát na brejky, Benfica má pro tuhle disciplínu silné hráče. Před týdnem se nám v tomhle ohledu nedařilo. Musíme být tam, kde být máme, když ztratíme míč.”

Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Pau López - C. Mbemba, Gigot, Balerdi, Soglo - Veretout, Kondogbia, Ounahi - Harit - Ndiaye, Aubameyang

SL Benfica - pravděpodobná sestava:
Trubin - Bah, António Silva, Otamendi, Aursnes - Florentino, Joao Neves - Di María, Rafa, David Neres - Tengstedt

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.78 - 2.87

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

West Ham United - Bayer Leverkusen

čtvrtek 21:00

první zápas: 0:2

Jednu trofej má Bayer Leverkusen už v kapse, o druhou hodně stojí. Dobře načatou práci v Evropské lize budou chtít svěřenci trenéra Xabiho Alonsa dokončit v Londýně, kde na ně už dychtivě čeká domácí West Ham. A ten má po prvním utkání co napravovat.

Angličanům se totiž nepovedla jedna věc, pro venkovní utkání velmi důležitá. Nedokázali překonat obranu Bayeru ani jednou a vyšli střelecky naprázdno. Je pravda, že polská jednočlenná zeď jménem Łukasz Fabiański držela útočníky Bayeru na uzdě docela dlouho, ale sama stačit nemohla. Namlsanou ofenzivní vozbu Němců udržel polský veterán jen do 83. minutě. Pak mu v rozmezí jedné desetiminutovky dali domácí dvě branky a po trefách Hofmanna s Bonifacem si oprávněně vytvořili do odvety lepší pozici.

Manko dvou branek teď bude West Ham otáčet jen těžko, ale jistou naději samozřejmě má. I když upřímně, v zápase s Bayerem čelili Hammers dokonce 33 střelám, což je za celou éru Davida Moyese u kormidla West Hamu zdaleka nejvíc. Vyšší číslo zaznamenal West Ham naposledy v lednu roku 2014 proti Chelsea, její ofenzívě dovolil ještě o šest střel víc.

Problém je, že aktuální forma na straně West Hamu rozhodně není. Po dvou brankách od Bayeru dostal dva góly taky naposledy v Premier League od Fulhamu. A to v plánu rozhodně nebylo, West Ham po dalším selhání padl na osmou příčku a ani to nemusí být konečná.

Bayer Leverkusen by snad teoreticky mohl trpět jistou mistrovskou kocovinou. Povedlo se mu totiž se značným předstihem vyhrát Bundesligu, v tuto chvíli má před druhým Bayernem nedostižný náskok šestnácti bodů. Obrovské oslavy dost možná budou mít mírný vliv na výkonnost nového německého mistra, ale Bayer pořád zůstává favoritem. A že se má výběr trenéra Moyese na co těšit, dokazuje i poslední ligové klání Bayeru. Ten bez milosti naprosto rozstřílel Werder Brémy, dal mu pět branek. Za 43 dosud odehraných soutěžních utkání vyhrál Bayer už neskutečných 38 z nich!

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabiański - Zouma, Ogbonna, Cresswell - Coufal, Alvárez, Souček, Ward-Prowse, Johnson - Kudus, Antonio

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Kovář - Kossounou, Tah, Stanišić - Frimpong, Xhaka, Palacios, Grimaldo - Wirtz, Adli - Boniface

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.88 - 4.14 - 1.84

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Liverpool FC

čtvrtek 21:00

první zápas: 3:0

Liverpool byl považován ještě před začátkem tohoto ročníku Evropské ligy za jednoho z největších favoritů na celkový triumf a až do čtvrtečního utkání úvodního čtvrtfinále si vedl suverénním způsobem, jenomže teď je naopak blízko vyřazení. Před týdnem na domácí půdě totiž naprosto nezvládl duel s houževnatou italskou Atalantou a po senzační porážce 0:3 má do semifinále hodně daleko.

Svěřenci trenéra Jürgena Kloppa sice vstoupili do měsíce dubna výhrou 3:1 nad posledním týmem Premier League Sheffieldem United, ovšem vzápětí pouze remizovali s odvěkým rivalem Manchesterem United (2:2) a po výbuchu s Atalantou selhali také o víkendu v ligovém střetnutí s Crystalem Palace, kterému nečekaně podlehli 0:1. Tabulkou se tedy propadli na druhou pozici s jednasedmdesáti body a za vedoucím obhájcem mistrovského titulu Manchesterem City v současnosti zaostávají o dva body.

"Mnoho lidí si myslí, že o osudu tohoto dvojzápasu je už rozhodnuto, nicméně my si vyřazení v žádném případě nepřipouštíme. Jsem přesvědčen, že hráči najdou dostatečnou morální sílu, a i když se třeba nepodaří uspět, tak budou z trávníku odcházet se vztyčenou hlavou. Do Itálie jsme ale přijeli s cílem postoupit, za současného stavu je to pro nás obrovská výzva," vyjádřil se optimisticky šestapadesátiletý německý rodák Klopp.

Tomu se již po více než dvouměsíční přestávce uzdravil důležitý brankář Alisson, jenž si odbyl obnovenou premiéru v neúspěšném střetnutí s Crystalem, a teď by se měl opět objevit mezi třemi tyčemi. "V minulosti jsme dokázali velké věci a musíme věřit, že se to povede i proti Atalantě. Je před námi opravdu těžká situace, Atalanta prokázala nesmírnou kvalitu. My se potřebujeme zlepšit a uvidíme, kam nás to nakonec zavede," navázal na Kloppa zkušený jednatřicetiletý brazilský gólman.

Atalanta aktuálně drží všechny trumfy v rukávu, na druhou stranu se jí v Serii A rozhodně nedaří podle představ. Po nečekané porážce s Cagliari (1:2) v pondělí neudržela dvoubrankový náskok se zachraňujícím se Hellasem Verona (2:2) a v tabulce se nachází až na šesté pozici s jednapadesáti body, a to o propastných osm bodů za čtvrtou Bolognou.

"Musíme hrát tak, jako bychom začínali za stavu 0:0. Výhra 3:0 je skvělým začátkem, avšak proti jednomu z nejsilnějších týmů světa ještě zdaleka nemáme vyhráno. Liverpool má naprosto fantastický tým bez ohledu na jeho nedávné porážky. Ze začátku se zdálo být nemožné takto silného soupeře vyřadit, ale momentálně v to všichni věříme," pronesl domácí lodivod Gian Piero Gasperini. Tomu scházejí Giorgio Scalvini se Seadem Kolašiancem, Reds pak postrádají Joëla Matipa, Thiaga Alcântaru i Conora Bradleyho.

Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Musso - De Roon, Djimsiti, Hien - Zappacosta, Pašalič, Ederson, Ruggeri - Koopmeiners - Scamacca, De Ketelaere

Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Konate, Van Dijk, Robertson - Szoboszlai, Mac Allister, Elliott - Salah, Jota, Díaz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.83 - 4.86 - 1.59

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Largo

Daje Romaaaaa

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele