Evropská liga - souhrn odvetných zápasů osmifinále

17.03.2016, 21:06, aktualizováno 17.03.2016, 23:08
Komentáře a souhrny
Pražská Sparta kompletně zaskočila Řím a slaví první postup do čtvrtfinále evropského poháru od roku 1984. Raduje se také Athletic, který díky brance obvyklého podezřelého Adurize přetlačil Valencii na góly vstřelené venku. Villarreal uhájil náskok v Leverkusenu. Fenerbahce zkolabovalo v Braze podobným stylem, jako se Basilej sesypala v Seville. Fotbalisté Dortmundu, Šachtaru i Liverpoolu hravě uhájili náskoky...

RSC Anderlecht - Šachtar Doněck 0:1

17.03.2016 21:05

Góly: 90+3. Eduardo

První zápas: 1:3, postupuje Šachtar Doněck

Fotbalisté ukrajinského Šachtaru Doněck dokázali potvrdit úlohu favorita na půdě belgického Anderlechtu a slibné úvodní vítězství z prvního utkání v poměru 3:1 bez větších potíží udrželi. V celém utkání disponovali výbornou obranou a sami navíc rozhodli o nejtěsnější výhře ve třetí nastavené minutě zásluhou střídajícího Eduarda, který pobyl na hřišti zhruba dvě minuty. Vítěz poháru UEFA z roku 2009 se tak po zásluze probojoval do čtvrtfinále Evropské ligy.

Zápas probíhal v poklidném tempu až do závěrečné desetiminutovky, kde byly k vidění hned dvě červené karty. Domácí výběr se od začátku utkání snažil útočit, hosté si ale hlídali zadní vrátka a dopředu se nijak výrazně nehnali. Anderlecht poprvé zahrozil v polovině úvodního dějství, kdy po rohovém kopu z levé strany hlavičkoval z penaltového putníku Kara Mbodj a zamířil přímo do levého horního rohu, ovšem branka nakonec nebyla uznána.

Mbodj si totiž ve výskoku oběma rukama odstrčil Facundu Ferreyru a rozhodčí Mateu tento jasný nedovolený zákrok zřetelně viděl. Po půl hodině hry vypálil z hranice pokutového území Taison a mířil dobře ke vzdálenější tyči, ovšem brankář Proto dokázal zkrotit balón v rukavicích. Těsně před přestávkou se dostal na levé straně do dobré pozice Ismaily, ale z první se mu zakončení nepovedlo a mířil vedle pravé tyče.

Po změně stran domácí pokračovali v tlaku, nicméně k ohrožení Pjatova se nedokázali dostat. Naopak v 80. minutě vypálil na druhé straně z dobrých pětadvaceti metrů Taison a Proto musel brilantně vyrazit balón do strany. Ukrajinský celek si lehce zkomplikoval situaci v 84. minutě, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen Oleksandr Kučer. Avšak domácím nevydržela početní výhoda ani dvě minuty, následně byl totiž vyloučen Mbodj.

Ten byl na pravé straně faulován svým "oblíbeným" protivníkem Ferreyrou a nesmyslně se po něm ohnal oběma nohama zvednutou podrážkou napřed, přičemž ho zasáhl do stehna. Španělský sudí neváhal ani minutu a okamžitě vytasil červenou kartu. Vítěznou branku hostů vsítil v poslední akci zápasu Eduardo, který dostal přihrávku od Dentinha a poté propálil brankáře Prota, míči v cestě do sítě už nezabránil ani jeden z vracejících se hráčů bruselského celku. Anderlecht v celém střetnutí ani jednou nezamířil mezi tři tyče, na postup tak v žádném případě nemohl myslet.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - FC Basilej 3:0

17.03.2016 21:05

Góly: 35. Adil Rami, 44. Kévin Gameiro, 45. Kévin Gameiro

První zápas: 0:0, postupuje Sevilla FC

Obhájce titulu Evropské ligy ze Sevilly si do domácí odvety osmifinále vezl nevyzpytatelný bezbrankový výsledek, a ačkoli mu chybělo trio Konopljanka, N'Zonzi a Vitolo, dokázal si díky skvělému závěru druhé půle zajistit postup. Basilej na rychlý třígólový nášup nedokázala zareagovat ani po přestávce a v evropských pohárech končí.

Hostující kouč Urs Fischer chtěl po svých svěřencích odvážný výkon. Jenže ten v žádném případě nepředvedli. Po celý zápas se švýcarský celek dostal do sporadických šancí, a když už se mu podařilo ohrozit branku Davida Soriy, pak vlastně už za rozhodnutého stavu. Jinak Sevilla na hřišti jednoznačně vládla.

Domácí moc dobře věděli, že úvodní vstřelená branka je může hodně uklidnit. Už po pár minutách tomu tak mohlo být, to když se po akci Josého Antonia Reyese dostal k zakončení Gameiro, každopádně ten zamířil jen do připraveného gólmana Vaclíka. Ve 26. minutě se po standardce snažil zacílit Krohn-Dehli, ten ovšem střílel jen vedle.

Deset minut před přestávkou se andaluský klub dočkal zaslouženého vedení. José Antonio Reyes poslal centr z rohového čtvrtkruhu do šestnáctky, kde Rami dokázal i v pádu usměrnit svou hlavičku přesně k tyčce. V závěru půle pak padly ještě další dvě branky. José Antonio Reyes nejprve procpal se štěstím míč zprava na Gameira, jenž skóroval do prázdné svatyně.

O pár chvil později bylo o postupujícím vlastně definitivně rozhodnuto. Gameiro sice hlavičkoval pouze do břevna, balón se však nakonec odrazil od jeho nohy a do sítě. Mužstvo kouče Unaie Emeryho si následně v pohodě udržovalo pohodlný náskok. Dá se říci, že jeho soupeř byl ve druhém dějství naprosto neškodný.

Byl to právě spíše český gólman Vaclík, jenž byl více v pohotovosti. Nejprve se ho snažil překonat po spolupráci s Krohnem-Dehlim obránce Mariano, v závěru se pak před ním v dobré možnosti objevil střídající Fernando Llorente, ale ani jeden z nich si na něj nepřišel. A FCB? V nastavení pálil nad pouze Breel Embolo.

Více informací k zápasu

Manchester United - Liverpool FC 1:1

17.03.2016 21:05

Góly: 32. Anthony Martial (pen.) - 45. Philippe Coutinho

První zápas: 0:2, postupuje Liverpool FC

Ani slibný vstup do utkání Manchesteru United nakonec nestačil k tomu, aby proti Liverpoolu zvrátil prohru 2:0 z prvního osmifinálového utkání Evropské ligy. Hosté totiž na Martialovu proměněnou penaltu zareagovali ještě do přestávky skvostným individuálním gólem Coutinha a tento nerozhodný stav nakonec bez větších potíží udrželi až do konce. United tak v letos v Evropských pohárech končí, celkovým vítězem anglického derby je s přehledem rival z Liverpoolu.

Zatímco příznivci Rudých ďáblů opouštěli předčasně tribuny Old Trafford, jejich protějšci v sektoru hostí mohli vesele křepčit. Liverpool totiž s blížícím se koncem utkání nepouštěl svého soka ani k možnému zdramatizování boje o postup do čtvrtfinále, a tak se z tribun ozývaly hlasité popěvky s tématem ostré kritiky legendy United Paula Scholese na adresu klubu svého srdce.

Za časů Alexe Fergusona by možná domácí fanoušci čekali i po zdánlivě beznadějném poločasovém výsledku 1:1, že se jejich miláčci po změně stran alespoň pokusí dokázat nemožné, ovšem v současnosti tomu nic nenasvědčovalo a také ani nepřišlo. Jestli lze United za něco ocenit oproti obzvláště špatnému výkonu z prvního vzájemného utkání, tak za snahu a zaujetí hodné velkého derby. První půle byla z jejich strany prosycená napadáním, tvrdými zákroky a vysokým tempem.

Za sympatický vstup do zápasu byli domácí po zásluze odměněni. První nebezpečnou ránu Lingarda ještě Simon Mignolet zvádl vyrazit, ovšem po Clyneově faulu ve vlastní šestnáctce nařídil rozhodčí pokutový kop, který Anthony Martial s přehledem proměnil. Náskok Liverpoolu tak byl pokrácen na polovinu a United svitla naděje, avšak měla doslova jepičí život. David de Gea musel předvést první výtečný zákrok ještě za bezbrankového stavu při šanci Coutinha a krátce po Martialově trefě jen přihlížel, jak přímý kop Daniela Sturridge končí na břevně jeho branky.

Vyrovnání ale i tak přišlo hned záhy, a to zásluhou brazilského šikuly Coutinha, jenž si na levé straně pohrál s Guillermem Varelou a navzdory ostrému úhlu zvládl propálit i de Geu na přední tyči. Po změně stran sice domácí svého soupeře znovu zatlačili k vlastní šestnáctce, ovšem Mignoleta přesto pořádně ani neprověřili. Za potyčky menšího počtu fanoušků tak utkání skončilo remízou 1:1, která do čtvrtfinále posílá Liverpool, a lze říci, že jde o postup zcela zasloužený.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Borussia Dortmund 1:2

17.03.2016 21:05

Góly: 74. Heung-min Son - 24. Pierre-Emerick Aubameyang, 71. Pierre-Emerick Aubameyang

První zápas: 0:3, postupuje Borussia Dortmund

Souboj Borussie Dortmund s Tottenhamem sliboval napínavou podívanou dvou celků ve výtečné formě, ovšem výsledná realita byla podstatně jiná. Zatímco německý klub k oběma zápasům přistoupil naplno v nejsilnější možné sestavě, Spurs s cílem uspět v domácí soutěži pokaždé šetřili své klíčové hráče a zaslouženě se s letošním ročníkem Evropské ligy loučí. I v odvetě na White Hart Lane se prosadil nejlepší střelec Borussie Pierre-Emerick Aubameyang, a to hned dvakrát. Za domácí pouze v závěru korigoval souhrnný stav na 5:1 za oba zápasy Heung-Min Son.

Možná až za několik týdnů či měsíců se dozvíme, zda se tato taktika Tottenhamu vyplatila, anebo se o šanci uspět na poli evropských pohárů připravil zbytečně. Do již tak zdánlivě beznadějné situace v odvetě vůbec nenastoupilo trio Kane - Eriksen - Dembélé, zatímco Dortmund, který v domácí soutěži ztrácí stejně jako Spurs z druhého místa pět bodů na čelo, svého ofenzivního tahouna i klíčové záložníky v základní sestavě ponechal. První půle se tak odvíjela v obdobném duchu jako zápas v Německu - Dortmund měl více ze hry a poněkud odevzdaného soupeře potopil ještě více brzkým gólem.

Ve čtrnácté minutě se ještě Reus ze slibné pozice neprosadil, ale již deset minut nato Aubameyang potvrdil svou skvostnou fazonu, když využil zaváhání obrany Spurs a ranou zpoza šestnáctky nedal šanci ani tak výtečnému brankáři, jakým je Hugo Lloris. Ani po změně stran to ze strany domácích nebylo o nic lepší a Borussia ani nemusela hrát na plné obrátky, aby utkání bezpečně kontrolovala. V sedmapadesáté minutě mohl Aubameyang ze samostatného úniku přidat gól číslo dvě, ovšem tentokráte v zakončení selhal.

Přesto Thomas Tuchel neměl obavy ze stažení kapitána Marca Reuse a měl koneckonců pravdu - dvacet minut před koncem totiž Aubameyang přece jen přidal svůj jubilejní letošní zásah číslo 35. Značný podíl má na této trefě Henrik Mchitarjan, jenž z poloviny hřiště podnikl dravý výpad vpřed a předložil svému kolegovi šanci na stříbrném podnose, jíž také nepohrdl. O alespoň čestný úspěch Kohoutů se posléze postaral Son Heung-Min, když využil trestuhodné hrubky Nevena Subotiće a snížil na konečných 1:2.

Více informací k zápasu

SC Braga - Fenerbahçe SK 4:1

17.03.2016 21:05

Góly: 11. Koka, 69. Josué (pen.), 74. Nikola Stojiljković, 83. Rafa Silva - 45+3. Alper Potuk

První zápas: 0:1, postupuje SC Braga

Hodně se ve Fenerbahce bude mluvit o výkonu rozhodčího Ivana Bebeka. Protože zhruba dvacet pět minut před koncem jeho minimálně sporné, a ve finále možná špatné rozhodnutí, rozhodlo o postupu Bragy do čtvrtfinále Evropské ligy. Do té doby drželi postup hosté, pak ale domácí vsítili tři branky a radovali se oni.

Turecký celek může právem cítit křivdu. Jestli první branka Bragy padla z ofsajdu, o tom se tolik řečnit nebude. Každopádně všechny klíčové události s utkáním jsou bezpodmínečně spjaté s 66. minutou. Tehdy totiž chorvatský sudí nařídil pokutový kop za hraní rukou Mehmeta Topala v šestnáctce a ještě hostujícího záložníka vyloučil.

Každopádně penalta, kterou následně bez větších problémů proměnil Josué a která znamenala rozhodující vedení Os Arcebispos, byla opravdu velmi přísným rozhodnutím. Rafa Silva střílel do svého soupeře, který stál přímo před ním, a to z bezprostřední blízkosti. Ten tudíž nemohl nijak uhnout. A co je horší, měl ruku přilepenou na svém hrudníku.

Mužstvo kouče Paula Fonsecy přidali v poslední čtvrthodince ještě další dvě branky a pečetili svou účast ve čtvrtfinále. Nejprve po sklepnutí Pedra Santose navýšil na dvougólový rozdíl v 74. minutě střelou na vzdálenější tyčku Stojiljkovič, v 83. minutě zakončil brejk Rafa Silva, jenž také z pravé strany propálil gólmana Demirela.

Fener věděl, že s postupem je už definitivní amen, a svou frustraci si začal vyřizovat na hřišti. Poslední minuty se na hřišti vařil pořádně peprný guláš. Druhou červenou kartu, za to oprávněnou, obdržel za ostrý skluz Potuk. A v nastavení se ještě pakoval z hrací plochy Sen, který Bebekovi zatleskal za jeho výkon a ještě do něj strčil.

Je na druhou stranu pravda, že hosté si utkání prohráli tak trošku i sami. I když se v 11. minutě po krásné kolmici Vukčeviče podařilo skórovat Kokovi, Sari Kanaryalar vyrovnali v nastavení první půle. Naniho centr zleva se přes teč van Persieho odrazil k Potukovi, který usměrnil míč přesně pod břevno.

Po obrátce měl Fener k dispozici dvě dobré možnosti, jenže ani jednu z nich v gól neproměnil. Kdyby se tak stalo, asi by byl nadobro klid. Každopádně v 59. minutě pálil hlavou Bruno Alves po rohovém kopu Naniho mimo. A o šest minut později sám Nani rovněž střílel vedle, byť ještě spíše mohl přihrávat lépe stojícím spoluhráčům.

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - Villarreal CF 0:0

17.03.2016 19:00

Góly: -

První zápas: 0:2, postupuje Villarreal CF

V BayAreně jsme se gólu nedočkali a to znamená jediné - domácí Bayer končí v Evropské lize, zatímco hosté z La Ligy postupují. Pokud chtěli domácí postoupit, museli vstřelit alespoň dvě branky, ale to se jim nepovedlo. Villarrealu tak stačila dvougólová domácí výhra.

Leverkusen chtěl nechat zapomenout na špatně odehrané utkání ve Villarrealu a na své půdě měl demonstrovat, že to s postupem ještě nezabalil. První utkání rozhodl dvěma góly Cédric Bakambu, který chtěl dnes napodobit svůj kousek. Nastoupil opět vedle Roberta Soldada, dočkali jsme se i Soriana, Piny, Suáreze nebo Gaspara s Rukavinou. Bayer postavil to nejlepší, co měl k dispozici. Od začátku hráli Kramer, Çalhanoğlu, Bellarabi, Mehmedi, Brandt nebo Hernandez.

Němci byli jasně aktivnější, protože museli nejprve dorovnat manko. Zajímavý útok táhl po levé straně Brandt, německý křídelník následně poslal míč pod sebe k Wendellovi. Jenže včas se před ním objevil Bailly. Hostující hráči moc nepospíchali, věděli, že mají nahráno a stačí jim bránit. A to jim dnes šlo opravdu velmi dobře. Po dvaceti minutách se Hernández dokázal dostat míč do vápna pro Çalhanoğlua, kterého však Asenjo skvěle vychytal!

Bellarabi si dokázal udělat prostor na pravém křídle, kde odcentroval přes Rukavinu a našel Hernandeze, který však stál v ofsajdu. Po chvíli kombinovali hráči Villarrealu a byla to moc pohledná akce. Na levou stranu dostal nebezpečnou přihrávku Soldado, který našel ještě volnějšího Denise Suáreze. Jeho ránu ale zastavil obětavý obránce Papadopoulos. Bellerabi o chvíli později našel přihrávkou ve vápně Kramera, který dokázal odcentrovat. Jenže včas zasáhl Bailly.

Krátce před koncem první půle se dostal do šance ještě Marlon Frey, který málem využil chyby obrany hostí. V první půle tedy branka nepadla, třebaže se domácí tým poměrně snažil. Hosté nadále bránili a nijak výrazně se nesnažili hnát se vpřed. Žlutá ponorka zabrala až po změně stran, neboť se pokoušela nastoupit na svého soka s větším důrazem i kreativitou. Bakambu obral Taha a málem postupoval na bránu.

Deset minut po změně stran domácí zahrávali rohový kop a balon se od Çalhanoğlua dostal k Papadopoulose. Řecký stoper poslal míč směrem na branku ještě o zem a brankář Aréola měl hodně práce, aby míč vrazil mimo. Pravda, pomohlo mu v tom i břevno, takže Villarreal nadále držel čisté konto. Cédric Bakambu měl na noze další branku a mohl dnes otevřít skóre. Do protiútoku se totiž hnal Suárez, který narazil míč do Taha. Od něj se dostal právě k Bakambuovi, který ale minul!

Villarreal nechtěl ponechat náhodě vůbec nic a přidával na tempu. Denis Suárez odcentroval z pravého křídla a míč se dostal k Soldadovi, který ale narazil na výtečného Lena! Poslední velkou šanci utkání měl také Villarreal, který poslal na hřiště střídajícího Alfonsa Pedrazu. Ten si dokázal udělat prostor a prošel do vápna. Jeho nahrávku si našel Trigueros, jehož ránu však perfektně vyrazil z brankové čáry Ramalho!

Více informací k zápasu

Valencia CF - Athletic Bilbao 2:1

17.03.2016 19:00

Góly: 13. Santi Mina, 37. Aderllan Santos - 75. Aritz Aduriz

První zápas: 0:1, postupuje Athletic Bilbao

Dnešní duel mezi dvěma španělskými celky sice dlouho vyzníval pro domácí Netopýry, ale nakonec Valencia musí sklopit hlavu. Baskové totiž vstřelili gól, který tak moc potřebovali k postupu, takže postupuje tým kolem střelce Adurize.

Valencia dnes potřebovala nutně vyhrát a to co možná nejvyšším výsledkem. Jednak měla šanci alespoň trochu ulevit bolavé duši trenéra Nevilla a jednak si z Bilbaa přivezla manko jen 1:0, takže více než hratelný výsledek. Dnes se spolehla na víceméně jasnou sestavu, v níž nechyběli Mustafi, Danilo, Gomes, Mina, Rodrigo nebo Negredo.

Hosté přijeli do Valencie s jednou velkou zbraní, kterou byl zkušený veterán Aritz Aduriz. Toho podporovali Sabin, García nebo Muniaín. V obraně nastoupili hráči jako De Marcos, Laporte nebo Etxeita. Valencia vstoupila do zápasu poměrně aktivně, což demonstroval po úvodním tlaku střelou zpoza vápna Alvaro Negredo. Na opačné straně se v pomyslném souboji dvou elitních hrotových útočníků pokoušel prosadit Aritz Aduriz, ale brankář Matthew Ryan si s jeho pokusem poradil.

A to bylo dost možná klíčové, protože jen o dvě minuty později se domácí konečně prosadili a dočkali dramatické chvíle. Ránu od Negreda sice ještě brankář Iago Herrerín před sebe vyrazil, ale dorážku Santiho Miny už nemohl mít ani se štěstím - 1:0 pro Valencii.

Bilbao vědělo, že musí zabrat. Zvýšilo tedy aktivitu a zejména pokusy od Muniaína byly velmi zajímavé. Jenže jeho pobyt na trávníku netrval tak dlouho, jak by si asi přál. Po pětadvaceti minutách musel střídat a nahradil jej Susaeta. Následující minuty plynuly tiše a pomalu, bez nějakých větších akcí. Až deset minut před koncem první půle jsme se dočkali dalšího vzruchu.

Rohový kop sice domácí Netopýři ještě nezakončili, ale neukvapili se. S centrem o chvíli později přispěchal José Gayá a krásným pasem našel nabíhajícího obránce Santose Aderlána. Jeho přesná hlavička zaplula do sítě mimo dosah brankáře Herrerína - 2:0.

V tu chvíli už postupovala Valencia a díky ohlasům z publika to bylo jasně zřetelné. A nebylo to vše, protože o chvíli později vypálil poměrně zajímavou ránu záložník Andre Gomes, jenže těsně minul tyč! Tím skončila první půle, se kterou mohla výt domácí strana spokojena. Do té druhé samozřejmě vlétli aktivněji Baskové, kteří potřebovali gól. Stačil by jim jeden, aby postupovali. Z velké dálky pálil De Marcos, ale minul bránu o poměrně velký kus.

Uplynula hodina hry, když se Valencia málem dočkala další šance. Po útoku do otevřené obrany se míč z pravé strany dostal ke Gayovi, který ale zamířil nad bránu. A to ho mohlo dost mrzet, protože kdyby trefil přesně, mohlo být vše jinak. Patnáct minut před koncem utkání totiž naplnil svoji pověst Aritz Aduriz, který využil centru ze strany, míč přistál u Raúla Garcíi a po jeho nahrávce se Aduriz krásně prosadil - 2:1 a v tuto chvíli se misky vah naklonily na stranu Bilbaa.

Domácí už museli vyložit veškeré trumfy, které ještě měli v rukávu, protože čas se chýlil ke konci. I proto se na hrací plochu dostal útočník Paco Alcácer, který měl spasit domácí fandy. Právě ten se pět minut před koncem dnešního duelu dostal do vápna a k němu směřoval balon, jenže hlavičku Alcácera fantasticky vyrazil brankář Iago Herrerín! Poslední akci měl na svědomí Parejo, který napálil přímý volný kop těsně vedle!

Více informací k zápasu

SS Lazio - Sparta Praha 0:3

17.03.2016 19:00

Góly: 10. Bořek Dočkal, 12. Ladislav Krejčí, 44. Lukáš Juliš

První zápas: 1:1, postupuje Sparta Praha

Parádní úspěch se povedl pražské Spartě. Český vicemistr veze z půdy Lazia Řím senzační vítězství 3:0 a s přehledem postupuje do čtvrtfinále druhé nejprestižnější evropské soutěže. Úspěch, na který český fotbal čekal mnoho let, zajistili již během úvodního dějství svými góly Bořek Dočkal, Ladislav Krejčí a Lukáš Juliš.

Všechno ale mohlo být úplně jinak, pár vteřin po úvodním výkopu totiž udělal dvě chyby při rozehrávce nekoncentrovaný Costa, načež nabídl velkou šanci Antonio Candrevovi, toho však vychytal pozorný David Bičík. Nejdůležitější fáze zápasu pak přišla mezi desátou a dvanáctou minutou. Nejprve centr Ondřeje Zahustela odvrátil Milan Biševac pouze ke Krejčímu, jenž přiťukl míč ideálně Bořku Dočkalovi a bývalý hráč Rosenborgu nechytatelnou dělovkou překonal Federica Marchettiho.

Stadio Olimpico v ten moment ztichlo, přičemž ještě nikdo netušil, že bude mnohem hůř. O pár chvil Sparťané opět zaútočili po pravé straně, Lukáš Juliš přihrál do šestnáctky Ladislavu Krejčímu, který sice nepříliš razantní, zato dokonale přesnou střelou na zadní tyč rozradostnil hostující tábor fanoušků.

Opařené Lazio se postupně dostávalo z šoku a Pražany musel několikrát podržet vynikající Bičík. Zkušený brankář, o jehož startu se vzhledem k vykloubenému prstu pochybovalo, předvedl fantastický zákrok především ve 26. minutě, kdy se před ním po pasu Candrevy ocitl sám Stefano Mauri, avšak na sparťanskou jedničku si nepřišel, stejně jako později aktivní Candreva. Na opačné straně zase Marchettiho rukavice pořádně vyprášil ze střední vzdálenosti Bořek Dočkal.

Krátce před odchodem na poločasovou přestávku pak svěřenci Zdeňka Ščasného potřetí udeřili. Martin Frýdek odcentroval a Lukáš Juliš z voleje ukázal, že mu to v Evropské lize prostě pálí. Mladý objev letošní sezóny už ve skupině zajistil gólem důležitou výhru nad APOELem, v únoru dopomohl k postupu přes Krasnodarem a nyní se opět řadí k hlavním hrdinům.

Druhá půle již tolik vzruchu nenabídla. Lazio se sice ještě snažilo o snížení, jenomže David Bičík své spoluhráče opět podržel a připomněl, že také na jeho zásluhy by se nemělo zapomínat. Biancocelesti v poslední půlhodině působili již odevzdaným dojmem, což se dá vzhledem ke skóre pochopit, a Sparta bezpečně kontrolovala svůj komfortní náskok. Poprvé v historii tak dokázala vyhrát na italské půdě a postupuje mezi nejlepších osm celků Evropské ligy.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (127)

Přidat komentář
H.N.T.

Raul Garcia

Reagovat
smazaný uživatel

Takže Sparta půjde proti Bilbau, sparťané by si měli zopakovat stará videa

Reagovat
Jordi Alba

Bilbao, Villarreall Sevilla si to už pohlídá.

Reagovat
db18

Reagovat
Elliasson

Reagovat
Emmett Brown

Tento nezmysel chce len kiwwi a podobne ludske odpady

Reagovat
smazaný uživatel

ludske odpady...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
San Iker

Reagovat
raduinho

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Hokaido

Spurs podle většiny fanoušků zažívají nejlepší sezonu za 50 let a konečně si mažou Arsenal na chleba, přesto dokázali s BVB uhrát stejný výsledek, jako Gunners s Barcelonou.

Reagovat
tunkic

Reagovat
papanegra

Myslím, že Spurs se zaměřují úplně na něco jiného než na EL

Reagovat
smazaný uživatel

Tieto pokusy o vtipy..

Reagovat
smazaný uživatel

Alebo teda neviem či to bol pokus o vtip, len mu je jasná situácia a aj tak si ide svoje.

Reagovat
JacksLFC

A ne? Viděls tu sestavu? A vypuštěnej zápas v Dortmundu, já se jim ani nedivim

Reagovat
smazaný uživatel

jo kvůli zápasu s marnou AstonVillou vypustili zápas v Dortmundu hoši, vyhledejte pomoc už

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem, nenašiel som pre teba nič vhodné. Skús hľadať sám.

Reagovat
hntlyl

TV pundit says Spurs are only losing because, you know, the league is so much more important. They're 5 points off top spot. So are Dortmund

Reagovat
smazaný uživatel

Toto tu bude donekonečna? Proste sa na to vysrali, opýtaj sa Pochetina prečo.

Reagovat
smazaný uživatel

to je uplně jedno..

Reagovat
smazaný uživatel

Arsenal si maže na chleba kde kto, aj Watford, to nie je meritko kvality v Európe v dnešnej dobe. Bohužiaľ.

Reagovat
Counter

Jen Tottenham s nima za celou sezonu ve třech zápasech nezvládl ani jednou vyhrát...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to si ten titul naozaj nezaslúžime. A ani v najmenšom Leicester, ten s vami dokonca dva krát prehral. Blamáž. Dajte to tretiemu. Oh wait.

Reagovat
Counter

Žádné oh wait, jen nám to dejte

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tak, BVB je skoro na stejné úrovni jako Barcelona, jejich neúspěch v tomhle chápu

Reagovat
Miguel19

WTF ten gol Bilbaa...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

Turecky brankar Bürki...tak ten blb to po tyzdni kludne zopakuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Který, komentátor nebo ve studiu?

Reagovat
stas87

V studiu.Ja nechcem machrovat,ale daj mi pät dni vopred vediet co komentujem,tak sa na to aspon pripravim.Zistim si vyslovnost hracov,to je naprosty zaklad.Ak by mali ludia moznost komentara v nemcine/anglictine a cestine,minimum ostatne u cestiny.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně.. už jsem to psal pod zápas. Jednou to chápu, ale týden později tu stejnou blbost znovu zopakovat

Reagovat
stas87

De Gea

Reagovat
Hokaido

Škoda, že United nevyhráli. Bylo by pěkný, kdyby Sparta byla jedinej neporaženej klub v EL.

Reagovat
Godwinson

Škoda Valencie, nevidět tu ruku před gólem Athleticu, umění

Reagovat
smazaný uživatel

První postup mezi osm od 1984 v evropským poháru to pro Spartu není.

Reagovat
smazaný uživatel

'Aubaymeang má formu, ten nemůže přes léto v Dortmundu vydržet, toho čeká angažmá v jednom ze špičkových klubů.'

Hovado!

Reagovat
smazaný uživatel

ten pôjde do Realu alebo CIty. Tak nejak to cítim. Ty nie?

Reagovat
smazaný uživatel

Zůstane, jestli někdo půjde pryč, tak Ilkay. Ale je to kokot, když tohleto řekne

Reagovat
CubONE

V lete mozno vydrzi, ale potom pojde vyssie.

Reagovat
smazaný uživatel

Real má Benzemu a Barcelona MSN - a nic vyššího není

Reagovat
Counter

Do PSG místo Ibry a bude vymalováno

Reagovat
smazaný uživatel

Říkal, ze do Francie zatím nechce

Reagovat
Counter

V to taky doufám :-)

Reagovat
db18

Jeden útočník Realu stačí?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Benzema je hroťák, ale pak tam maj tři prdele těch křídel a second strikerů a já nevim koho - teď by tam byl Aubův odchod uplný nesmysl

Reagovat
CubONE

Pre mna je teda viacero klubov vyssie, BVB za velkoklub nepovazujem.

Reagovat
Uwe háže buly

Barca, Real, Bayern, a možná PSG.

Reagovat
smazaný uživatel

mohl by jít ke Spurs, v zápasech jako dnes by se hodil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Turci zase vytekli http://www.livesport.cz/zapas/UcuM3B6B/#video hrozní hovada, tehlec národ do EU rozhodně nepatří

Reagovat
smazaný uživatel

veď ich ani nikto neberie, prístupové rokovania sa odložili na neurčito a vyzerá to tak, že Erdogan sa tam zakope na pekne dlho.

Reagovat
smazaný uživatel

Na druhou stranu ta redka a pencle u Topala přišla fakt přísná

Reagovat
kubys

Já vážně nechápu, jak tohle mohl sudí pískat jako ruku. Tohle Fener strašně zařízlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Musel by si nechat ty ruce snad uriznout Fakt je mi ho až líto, jak se je snažil přilepit co nejvíc na hruď

Reagovat
Liquid

jo koukal jsem na videa pozpátku, penalta velmi přísná a druhá žlutá taky, nicméně ty 2 další 2 redky prostě nedisciplinovanost Turků

Reagovat
PP

bez debat.

Reagovat
smazaný uživatel

protože by měli vyšší podíl v parlamentu než Němci, a s tím už je serou Poláci teď....Merkelreich si vzít nedáme

Reagovat
Gryphonheart

Je fajn, že se po LIberci podívá do čtvrtfinále EL další český klub

Všechny týmy co tam zůstaly jsou momentálně top, takže těžko si přát někoho konkrétního.. každej tam teď tahá nějakou sérii nebo soupeře válcuje. I ta Braga, o který tady dost lidí pochybovalo, tak portugalci mají dva týmy v evropských soutěžích zatímco itálie ani jeden, což fakt není náhoda. Hlavně, když nebude někdo ze Španělska nebo Německa. To už radši ten Liverpool nebo Šachtar..

Reagovat
Hokaido

Sevilla fakt 17 domácích výher v řadě se skore 41:6 a venku vyhráli 3 zápasy-všechny v Copě- jinak bilance 0-10-10 se skore 16:30. To fakt nechápu.

Reagovat
Counter

Holt už to mají v hlavě. Teďka tuším jedou na Real, tam to určitě trhnout

Reagovat
smazaný uživatel

mazec

Reagovat
smazaný uživatel

EL experience je jasné, že tercera je jejich

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Gryphonheart

Teď koukám na UEFU, Dortmund hrál naposledy EL 01/02.. zajímavý..

Borussia Dortmund (GER)

Last QF: 2001/02 (won 4-0 v Slovan Liberec)

Reagovat
SpecialOne

Ač nemám Turky rád, tohle byl pěknej zářez

Reagovat
Hokaido

Penalta sama o sobě skandální a on mu ještě vytáhne 2. žlutou...

Reagovat
SpecialOne

no špatně špatně, chyba jako hrom. Což samozřejmě neomlouvá situaci před třetí červenou za to strčení do rozhodčího by měl dostat nějaký distanc navíc, to fakt ne.

Reagovat
Godwinson

Podle mě i loket do držky by byl málo :)

Reagovat
SpecialOne

to máš teda hodně mimo názor, sahat na rozhodčího je nepřípustné.

Reagovat
C-M@ster

To záleží. Tohle „sahání na rozhodčího” částečně pramení z toho, že za chyby ať už úmyslné, nebo neúmyslné nejsou trestání. Uvidíš sám, co za směšnost tenhle vyfasuje.

To máš jak v městě, kde není šerif, tak lidi berou „spravedlnost” do svých rukou.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Paul Scholes last week: "Varela has been better than Darmian."

Paul Scholes this week: "You've got to wonder why Varela's playing."

Šašek...

Reagovat
Miguel19

Fenerbache teda parádně zařízli...

Reagovat
Godwinson

Jj, z pěti zápasů či sestřihů, co jsem viděl, tři takový kurevský zářezy :) Sudí jedou

Reagovat
SpecialOne

chápu že rozhodčí ruku nemusí vidět, když mu třeba přeběhne hráč v zorném poli nebo prostě se dotek ruky odehraje mimo jeho pohled, ale něco takového si vymyslet, nechápu.

Reagovat
janinho

ak nieco nevidi tak nemoze piskat. dnes je vsade tolko tych kamier ze sa da lahko ukazat ze ak rozhodca nieco prehliadne a nemohol to vidiet, tak na to kazdy hodi bobek.

tu to sudi kruto nezvladol, ta penalta + CK nie ze ovplyvnili ale rozhodli zapas.

co samozrejme neospravedlnuje to ze sa na zaver spravali turci ako prasata.

Reagovat
smazaný uživatel

21. století, nesmí být argument, že to neviděl. Je placený za to, aby to viděl. Navíc stále není zavedeno video, ale fanoušci po celém světě fail vidí. Tak když tam má dalších 5 kokotků, měli by mu poradit. Jsou taky za to placení. Ale v hokeji video je a stejně si tam rozhodčí dělají, co chtějí. Takže...to je hold sport.

Reagovat
stas87

Bebek sa msti za penalty zo Svajciarska?Slusny pitchus.

Reagovat
Miguel19

Jak je na konci naháněli

Reagovat
C-M@ster

Koho?

Reagovat
janinho

tipujem ze hraci Feneru jak vybehli v zavere na "loptu".

tam to mal sudi radsej hned ukoncit, bolo jasne ze to nedopadne dobre a o vysledku bolo aj tak rozhodnute.

Reagovat
C-M@ster

Jojo, už to vidím, já ten sestřih nejdřív vypl po gólu na 4:1.

Dík.

Reagovat
off-olda

Sen

Reagovat
eder
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Šachťar - Bilbao

Liverpool - Braga

Villareal - Dortmund

Sevilla - Sparta

Reagovat
Liquid

Doněck - Braga

Sevilla - Liverpool

Villarreal - Sparta

Bilbao - Dortmund

Reagovat
Liquid

a los LM

Benfica - Wolfsburg

Atletico Madrid - PSG

Real - Man City

Barcelona - Bayern

Reagovat
ZB 07

Sparta - Braga

Villareal - Bilbao

Šachtar - Liverpool

Sevilla - Dortmund

Reagovat
_Blind_

Jinak je zajímavé, ze Valencia zatím pokaždé v EL vypadla se španělským týmem. A z toho 3× při rovnosti skóre.

Reagovat
smazaný uživatel

to je opravdu zajímavé

Reagovat
smazaný uživatel

říkám to už 10 let ..Valencie je fénix, co se rodí z popela....stále prodává hráče, stále má smůlu, ale pořád hraje skvělý fotbal na úrovni a bez výmluv

Reagovat
aurelio

To platilo asi do roku 2014, teraz je to už čistý humus

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, přijde mi nefér to pravidlo o gólu na hřišti soupeře. Zrušil bych ho. Výsledek 0:1 a 2:1 nic neříká. Neví se, kdo je lepší. Každý zápas vyhraje jiný tým o 1 gól a postoupí ten, kdo se trefil na hřišti soupeře. Jistou logiku to má, ale kdyby se normálně prodlužovalo a jelo se do penalt, přišlo by mi to víc fér a atraktivita by byla stejná, protože v obou stylech můžou kluby normálně betonovat pro uhrání svého výsledku.

Reagovat
smazaný uživatel

atraktivita by mohla bejt i vyšší, protože by se hrálo víc prodloužení

Reagovat
smazaný uživatel

Zase jaká je to otázka peněz. Takhle mi přijde, že se prodloužením a penaltám UEFA/FIFA brání. Asi by to bylo častější. Ale který tým by si dovolil bránit a čekat na prodloužení či dokonce loterii v podobě penalt. To asi ani týmy jako PSG, Real, Bayern atp.

Reagovat
Minister

tiež by som to pravidlo zrušil...

Reagovat
C-M@ster

Pak by bylo nefér, že se prodloužení hraje u týmu, co hraje jako druhý doma.

Vždy to bude mít mouchy, ale osobně mi tenhle systém moc nevadí.

Reagovat
smazaný uživatel

No, já nevím, jak je to teď. Jak se určuje pořadí, kdo hraje první a druhý doma? Losem? Tak bych to losoval. A nebo by měli výhodu týmy, co vyhrají skupiny atp. A v pozdější fázi losem. A bylo by to o štěstí. Samozřejmě, že by měl výhodu v druhém zápase ten domácí tým. Ale pořád je to o tom, že jeden tým musí jednoznačně vyhrát. To by se mi líbilo víc. Potažmo kdyby se zápas v prodloužení vyrovnal a v konečném součtu by to znamenalo jasný postup jednoho týmu, který první zápas vyhrál. Proč ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže nynější stav, kdy je důležitější co se stane na hřišti(vstřelit gól venku) nahradíme tím, že důležitější bude tahání balónků z osudí. Fakt bravo.

To Counter: a nezabila ten zápas víc neschopnost MU?co jim bránilo vstřelit gól venku, jako se to povedlo Coutsovi? Napadá mě jen to, že by v prvním zápase museli vystřelit na branku.

Reagovat
Swarley

tak nefér, kdo by si třeba v daném ročníku LM vedl líp, tak by měl tu možnost odehrát druhý zápas doma...možná by se tam našel problém skrz televizní práva, ale nějak by se to možná vymyslet dalo...

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
vladis271

Jasné, že je to chujovina. Z futbalu to robí šachy.

Reagovat
F.Torres

Jedno z nejlepších pravidel co ve fotbale je, dle mého hlediska to navyšuje atraktivitu utkání.

Reagovat
Counter

Třeba MU x Liverpool - Liverpool dal gól a MU najednou muselo vyhrát 4:1, což ten zápas prostě zabilo, atraktivita nula. A takových případů se najde více. Cílem bylo přinutit kluby, aby hrály na hřišti soupeře ofenzivně, jenže se to spíš zvrhlo v to, že ty domácí jsou mnohem víc opatrné, hlavně aby neinkasovaly.

Reagovat
F.Torres

to, že MU si na to nevěří, už je věc jiná. Naopak spousta týmů to pak musí otevřít a nevyčkávají, což hodně pomůže zápasu.

Reagovat
Counter

Kdysi to smysl mělo, ale momentálně mi už přijde zastaralé a taky bych ho zrušil.

Reagovat
smazaný uživatel

sudí že na Valencii, to už jsme si zvykli na takový kiksy, ale jakym stylem vyprovodil Fenerbahce, tak to je liga

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl ten rozhodčí, co upřel Spartě gol v Asterasu taky Chorvat?

Reagovat
smazaný uživatel

Strahonja, chorvatská škola se nezapře.

Reagovat
smazaný uživatel

"Chorvatská škola"

Reagovat
smazaný uživatel

my máme co říkat

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Já pořád nechápu co měl tak špatně odpískat? Ta penalta se dala písknout, ruce rozhodně v přirozený pozici nebyly, červená taky jasná.

Reagovat
Free_player

Bebek solidně turky zaříznul ....

Reagovat
smazaný uživatel

takže Sevilla - Dortmund finále se začíná rýsovat....snad to losem nezkurví

Reagovat
smazaný uživatel

Moze to byt paradny futbal.

Reagovat
smazaný uživatel

španělé jsou sice rozjetí, ale jediný hratelný soupeř pro Spartu je asi baskické Bilbao

Reagovat
smazaný uživatel

lol a to proc? Kolik zapasu Athleticu jsi letos videl?

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta - Bilbao

Šachťar- Villareal

BVB- Liverpool

Sevilla- Braga

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele