Finále Ligy mistrů třikrát v posledních letech přesouvalo dějiště, změna hrozí i letos

18.04.2023, 17:17
Aktuality

Finále Ligy mistrů by znovu na poslední chvíli mohlo změnit své dějiště. Důvodem jsou rostoucí obavy o bezpečnost v tureckém hlavním městě po blížících se prezidentských volbách. Závěrečný zápas nejprestižnější evropské klubové soutěže přitom měnil na poslední chvíli dějiště v posledních letech už třikrát.

Ačkoli řídící orgán evropského fotbalu UEFA tvrdí, že finále proběhne v Istanbulu, existují podle britského listu Independent i plány pro případ, že by bylo zapotřebí hledat alternativní řešení. Turecké prezidentské volby jsou na programu v polovině května, tedy měsíc před zápasem, který má hostit 10. června Atatürkův stadion v Istanbulu.

Istanbul měl za poslední tři roky uspořádat finále dvakrát, dvakrát se ale dějiště měnilo kvůli epidemii covidu. V roce 2020 se střetnutí mezi Bayernem Mnichov a PSG nakonec hrálo v Lisabonu. O rok později mělo turecké hlavní město přivítat Chelsea a Manchester City, ale zápas byl přesunutý do Porta. V obou případech byl počet případů covidu v Turecku natolik vysoký, že země byla zařazena na červený seznam a poslední zápas sezony se uskutečnil v "covidově bezpečném" Portugalsku.

V minulé sezoně se zápas mezi Liverpoolem a Realem Madrid měl původně hrát v Petrohradu. Jenže po ruské invazi na Ukrajinu byl nutný další zásah. Sportovní izolace Ruska si vyžádala přesun do Paříže na Stade de France.

Istanbul naposledy hostil finále Ligy mistrů v roce 2005, kdy Liverpool otočil zápas s AC Milán z 0:3 na 3:3 až do vítězného penaltového rozstřelu. U triumfu Liverpoolu tehdy byli i Milan Baroš a Vladimír Šmicer.

V Turecku čelí současný prezident Erdogan největší politické výzvě za více než dvě desetiletí své vlády. Nedávné průzkumy ukázaly, že v přízni potencionálních voličů za kandidátem hlavní opoziční Národní aliance Kemalem Kilicdarogluem zaostává.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (8)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Katar se přímo nabízí, čas prolomit další tabu...

Reagovat
eder

Qatar never more!

Reagovat
Tony Stark

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ratusek

Reagovat
Tony Stark

Reagovat
Jason_

SAUDI ARABI A RONALDO HODI UVODNE BULY.

Reagovat
Pony Slaystation

Dokud nebylo zemětřesení tak to byl Erdgoan kámoš a měl to jistý. UEFA MAFIA

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele