Grande Torino! Do osudného dne...

16.02.2008, 14:31
Názory a komentáře
Neporazitelná mašina, to byl AC Turín v letech 1942 až 1949. Nejslavnější éra turínského klubu však měla tragický konec, slavné Grande Torino rozprášilo letecké neštěstí na kopci Superga.

Od roku 1942 do roku 1949 Turín dominoval italskému fotbalu, získal pět titulů (během druhé světové války byla soutěž na tři roky přerušena) vytvořil spoustu rekordů, které dodnes nebyly překonány. Grande Torino během této dekády neprohrál čtyři roky v kuse na domácí půdě. Jak byl v té době Turín suverénní dokládají i rekordní výhry klubu - s ostudou odjížděl z Turína AS Alessandria, kterým "býkové" uštědřili desítku. Římskému AS zas Erbsteinovi hoši nasázeli sedm branek. Systém 4-4-2 praktikoval AC Turín už deset let před Brazilci, kteří v roce 1958 vyhráli mistrovství světa. Také tehdejší hra Turína dala základy totálnímu fotbalu, kterým se Holanďané proslavili v sedmdesátých letech.

Úspěšnou Sestavu AC Turín tvořili hráči jako Valerio Bacigalupo, Aldo Ballarin, Virgilio Maroso, Pino Grezar, Mario Rigamonti, Eusebio Castigliano, Romeo Menti, Ezio Loik, Guglielmo Gabetto, Valentino Mazzola, a Franco Ossola. Drtivá většina také nastupovala v italské reprezentaci. Barvy Azzurri stabilně hájilo až osm hráčů. 11. května 1947 v přátelském utkání Itálie – Maďarsko 3:2 nastoupilo dokonce deset fotbalistů Grande Torino!

Grande Torino (v překladu "skvělý Turín"), jak se populárnímu klubu přezdívalo, ovládl celý italský fotbal. V době kdy, mužstva získávala za výhru dva body, vládli Turínští italské soutěži dokonce s šestnáctibodovým náskokem!

Neporazitelný tým však toho osudného dne zbarvil své rudé dresy skutečnou krví a nejdůležitější boj prohrál, boj o život...

4. května 1949 se vraceli "býkové" z přátelského utkání proti Benfice Lisabon, zápas se hrál na počest odcházejícího kapitána Benfiky Josého Ferreiry, velkého přítele Valentina Mazzoly, ikonu a kapitána Grande Torino. Utkání nakonec skončilo výsledkem 4:3 pro portugalské mužstvo. Ráno následujícího dne se Grande Torino vydal na zpáteční cestu, blízko Turína se letadlo Fiat G212CP setkalo s bouřkou a špatnou viditelností, pilot byl přinucen sestoupit nebezpečně nízko. Při sestupu letadlo narazilo do zdi Baziliky Superga. Náraz byl tak silný, že stroj rozmetal na kusy. Nikdo neměl ani tu nejmenší šanci přežít. Bylo přesně 17:05.

Na palubě vyhaslo všech 31 životů – zemřeli tři novináři, pět funkcionářů, pět členů posádky a osmnáct hráčů. Z celého slavného Grande Torino přežili tři hráči - Renato Gandolfi, Sauro Toma a Ferruccio Novo. Ušetřen tragédie byl i Ladislav Kubala, slavný maďarský fotbalista měl v přátelském utkání proti Benfice hájit barvy Turína, ale na poslední chvíli cestu zrušil, onemocněl mu syn...

V troskách letadla našel smrt i legendární kapitán AC Turín a italské reprezentace Valentino Mazzola. Na jeho umění později navázal syn Sandro, který byl rovněž skvělým fotbalistou - zářil v šedesátých letech v barvách Interu Milán. Zajímavostí je, že otec i syn během své kariéry nosili na zádech desítku.

Dopad tragédie na Itálii byl silný, celá země byla zahelena do obrovského smutku. Se slavným týmem se v den jejich pohřbu (6. května 1949) přišlo na náměstí San Carlo v Turíně naposledy rozloučit půl milionu lidí. Ostatky mrtvých byly uloženy v paláci Mazzola. 26.5.1949 bylo v Turíně odehráno utkání na pomoc postiženým rodinám a proti slavnému argentinskému celku River Plate se postavila sestava z vypůjčených ex-hráčů Turína. Beznadějně vyprodané Stadio Comunale přihlíželo remíze 2:2. Strach z létání byl v Itálii tak velký, že na mistrovství světa 1950 v Brazílii raději italská reprezentace cestovala lodí.

Zbývající část sezony 1948/49 se dohrála na počest mrtvých. Turín nastupoval s juniory (Primavera). V každém ze zbývajících zápasu barvy protivníka na znamení respektu hájili rovněž hráči z rezervního týmu, jednalo se o týmy Janova, Palerma, Sampdorie a Fiorentiny. Primavera vyhrála všechny zbývající duely, Turín sezonu uzavřel s šedesáti body a získal pátý titul v řadě, jak se později ukázalo, na dlouhou dobu poslední Tragicky skončila nejslavnější éra v historii klubu, už nikdy nebyl Turín tak úspěšný jako v letech 1942 až 1949. Na další titul čekal klub až do roku 1976, po letecké katastrofě je to zatím první a poslední prvenství v nejvyšší italské soutěži.

Událost světu známá jako Superga se zapsala černým písmem do historie italského fotbalu. Dodnes mnoho Italů považuje tehdejší Grande Torino za nejlepší tým, který kdy na Apeninském poloostrově hrál a spekulují, kolika dalších úspěchů by dosáhl, nebýt oné tragédie...

Autor: David Kubáň

Komentáře (38)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Smutné téma, ale pěkná práce.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas.

Reagovat
Slejdy

jj

Reagovat
RMCF

Taky se mě líbil, ale nehráli náhodou spíš rozestavení 4-2-4 dřív než brazilci a ne 4-4-2?

Reagovat
smazaný uživatel

taky sem si rikal

Reagovat
smazaný uživatel

Vynikající článek. Další v řadě fotbalových tragédií. Spousta lidí si také díky tomu může uvědomit, jaké mužstvo tehdejší AC Torino bylo. Dnešní FC Torino už jen slabý odlesk, kdysi slavného klubu. Dokonce se několik let pohybovali až v Serii B.

Reagovat
smazaný uživatel

Mozna mnoho z Vas nevi ze AC je dodnes v Turíně mnohem popularnejsi klub nez Juventus.

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě? O tom nic nevím.

Reagovat
smazaný uživatel

V Turíně má prý víc fanoušků než Juventus.

Reagovat
jtbs

tak to som netusil a aj sa tomu cudujem

Reagovat
smazaný uživatel

Ne já nevím, já všude čtu, jak má Juventus nejvíc fanoušků v Itálii, každá druhá italská celebrita z kamakoliv fandí Juventusu. No, tak v samotném Turíně nevím. I když pravda, že na Delle Alpi moc lidí nehcodí, ale to je spíš samotným stadionem. Třeba to změní ta nová Juventus Arena.

Reagovat
smazaný uživatel

juve doma moc fandu nema tam se spis fandi fc ale po cele italii to je jiné...

Reagovat
jtbs

Myslis popularnejsi co do poctu fanusikov?...inac pekny a zaroven smutny clanok

Reagovat
smazaný uživatel

Pravda pravdoucí. Pro někoho je to ale překvapení.

Reagovat
smazaný uživatel

V Turíně je určitě FC populárnější, Juve má zase podporu po celé Itálii.

Reagovat
smazaný uživatel

V Turině je jasně populárnější,Juventus má zas hodně fanoušků po Itálii.Vím to od člověka zblázněnýho do Italskýho fotbalu,kterej se kvůli tomu naučil italsky a párkrát do roka jede do Itálie na fotbal.Vůbec mě tak nepřekvapilo,když při posledním postupu AC v baráži bylo v Turině šílenství a stále plný Delle Alpi.Juventus ten samý stadion naplní tak akorát v semifinále ligy mistrů.

Reagovat
fantomas

hmmm, to sem se zas dozvedel novinu

Reagovat
smazaný uživatel

prosimtě přestaň se tu do každýho navážet , nebo si o tobě budu myslet něco mooc škaredýho

Reagovat
fantomas

to bylo myšleno jen dobře, jako že sem to fakt nevedel, jen de*ent watt to zas nepochopil...doufám že tysis toho palce směrem vzhuru všiml

Reagovat
smazaný uživatel

prosimtě přestaň se tu do každýho navážet , nebo si o tobě budu myslet něco mooc škaredýho

Reagovat
fantomas

kdo se nemá záležet? já??

Reagovat
fantomas

*navážet

Reagovat
smazaný uživatel

jak ti říkaj doma??? mindráček?

Reagovat
smazaný uživatel

Uklidněte se oba.

Reagovat
smazaný uživatel

já sem v klidu jen ho umravnuju , páč se tu s.ere do každýho ....

Reagovat
fantomas

tjn, jedinej mindracek si tu ty... vsimni si tech smajliku za kazdym mym prispevkem a laskave se jima rid...takovy lidi fakt miluju

Reagovat
smazaný uživatel

watt: Jinak seš v poho?Nevšiml jsem si tady, že se někdo do někoho naváží, teda až na Tebe..

Reagovat
fantomas

diky

Reagovat
fantomas

ja sem klidnej! on se tady muze posrat z malickosti, ktery ani nebyli urceny jemu

Reagovat
smazaný uživatel

je to tak ako pišu nektory z nas juventus ma najviac fanušikov v celom taiansku dokonca na sicilii ma veľmi cela hoci vlani hrali až 3 mužstva zo sicilie seriu a čo je užasne dokonca pre skur. calcopoli mal najviac na planete ale v samotnom turine naozaj viac ludi fandi ac turin

Reagovat
smazaný uživatel

Už je to tři roky FC Turín...

Reagovat
smazaný uživatel

Juve má fanoušky hlavně za Alpami a na Jihu Itálie (tamnější mafiáni vědí komu mají fandit..:-).....o tom jak je "populární" v Torinu nejlépe vypovídají jeho katastrofální domácí návštěvy...... ovšem i pres nízkou domácí návštěvnost je jeho domácí kotel v Itálii vyhlášený....

Reagovat
smazaný uživatel

Skvely članok

Reagovat
smazaný uživatel

K nasrani.

Reagovat
smazaný uživatel

* vzteku

Reagovat
alegre

Je to dobře napsaný a zajímavý článek. Jen si dovolím poznámku. Autor napsal, že Grande znamená skvělý. V italštině se skvělý řekne Ingrandisco. Grande je velký.

Reagovat
smazaný uživatel

zajímavé..

Reagovat
Manik...

Úžasný článek! I po 9 letech.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele