Konferenční liga - preview odvetných zápasů čtvrtfinále

18.04., 10:08
Previews
Stade Pierre-Mauroy (© AFP)

Plzeň se s Fiorentinou utká o semifinále Konferenční ligy a západočeský klub může zapsat svůj největší úspěch v historii. Souběžně se bude hrát také Lille, kam zavítá Aston Villa. Ta čeká na semifinále v pohárové Evropě od roku 1982. Večer se pak představí dva řecké kluby, do akce půjdou PAOK a Olympiakos.

Lille OSC - Aston Villa

čtvrtek 18:45

první zápas: 1:2

Do odvetného utkání čtvrtfinále Konferenční ligy si Aston Villa přináší jednogólový náskok. A naladila se na něj v Premier League tím nejlepším možným způsobem, konkrétně výhrou na půdě Arsenalu. Lille každopádně v tomto měření sil může mít tu výhodu, že o předešlém víkendu mělo v Ligue 1 volno. A bude tak na tom po stránce fyzického fondu rozhodně lépe.

Když se naposledy hosté dostali do semifinále evropského poháru, psal se dávný rok 1982, a to v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí. Ano, klub z Birminghamu má svých starostí na anglické frontě dost, pořád především brání svou čtvrtou příčku v tabulce, která, tedy zatím, zajišťuje kvalifikaci do Ligy mistrů pro příští sezónu. Byla by pro něj ovšem velká škoda, kdyby po dlouhých 42 letech neprožila velkou slávu v pohárové Evropě, když už má po prvním střetu vše velmi dobře rozehrané.

Bojuje navíc, stejně jako před týdnem, také o body do národního koeficientu. Pokud totiž Anglie skončí v rámci tohoto ročníku aspoň na druhé příčce, přičemž o takový primát se přetahuje hlavně s Německem, může z anglické nejvyšší soutěže proklouznout do milionářské soutěže rovněž pátý ligový celek. Při středečním výpadku Manchesteru City a Arsenalu z Ligy mistrů přitom vše zůstalo už jen na The Villans, West Hamu a Liverpoolu, přičemž posledně dva zmiňované kluby nemají před druhým čtvrtfinálovým kláním Evropské ligy ani náhodou na růžích ustláno.

Fanouškům anglického výběru určitě dodává na kuráži fakt, že na lavičce stojí specialista na prvenství na evropském poli. Unai Emery se Sevillou třikrát ovládl Evropskou ligu, jistě tak ví, jak takové duely, jakým je ten nynější s Lille, zvládat. "Je čas ukázat, jaká jsme kapacita,” burcoval kabinu. "Hrajeme proti soupeři, který je velmi motivovaný. Je dobře organizovaný. Výsledek z prvního utkání neuspokojil ani jeho, ani nás. Bude to úžasný, ale náročný zápas.”

Lille patří ve Francii k tomu top, co může tahle země nabídnout. Podobně jako Aston Villa usiluje o vstup do Ligy mistrů, po celou sezónu působí velmi stabilně. A nemá tak moc důvodů k tomu nevěřit, že by vývoj tohoto měření sil nemohlo otočit ve svůj prospěch. "Samozřejmě musíme riskovat. Proti takovému týmu, jaký má Aston Villa, ale nemůžeme dělat chyby,” taktizoval domácí stratég Paulo Fonseca. "Budeme si muset vybrat ty chvíle, kdy zariskujeme, a zároveň mít pořád na paměti, že je třeba být stále opatrný.”

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Chevalier - Tiago Santos, Yoro, B. Diakité, Ismaily - André, Bentaleb - Yazici, Ang. Gomes, Gudmundsson - J. David

Aston Villa - pravděpodobná sestava:
E. Martínez - Konsa, Diego Carlos, Pau Torres, Digne - Tielemans, Douglas Luiz - Bailey, McGinn, Rogers - Watkins

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.41 - 3.79 - 2.73

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Viktoria Plzeň

čtvrtek 18:45

první zápas: 0:0

Plzeň ve čtvrtek zabojuje o účast v semifinále Evropské konferenční ligy. Viktoria v odvetě čtvrtfinále nastoupí na stadionu Fiorentiny a po úvodní domácí bezbrankové remíze z minulého týdne má před zápasem ve Florencii stále reálnou naději na postup. Finalista minulého ročníku soutěže, jehož barvy hájí i český reprezentační záložník Antonín Barák, je nadále favoritem dvojutkání, šance Viktorie ale zvyšuje fakt, že se jí do sestavy vrátí po trestu za karty dvě opory.

Plzeň po předchozích třech neúspěšných pokusech v pohárech poprvé prošla do čtvrtfinále a případným dalším postupem už může vyrovnat české maximum od rozdělení federace. Jako dosud jediná v samostatné historii se dostala do semifinále Poháru UEFA v roce 1996 pražská Slavia.

Plzeňští prohráli čtyři z pěti pohárových zápasů v Itálii, jediné vítězství (3:0) si připsali v roce 2013 při postupu přes Neapol. "Berem to tak, že je to pro nás finálový zápas, který je jen na jedno utkání. Chceme uspět. Budeme tam mít výborné fanoušky, těšíme se na to a věřím, že se budeme vracet šťastní," řekl před odletem novinářům asistent trenéra Viktorie Jan Trousil.

Západočeši v 15 zápasech této sezony Konferenční ligy neprohráli a sedmkrát po sobě udrželi v základní dobře čisté konto. I v osmifinále podobně jako doma s Fiorentinou dosáhli na dvě bezbrankové remízy se Servette Ženeva a postoupili dál po penaltovém rozstřelu. Také desátý celek italské ligy v hlavní fázi tohoto ročníku Konferenční ligy ještě neutrpěl porážku, podlehl jen v jednom utkání v kvalifikaci.

Před týdnem sice italský favorit podle předpokladů více držel míč, ale výraznější šanci si vytvořila Plzeň. "Asi se nedá očekávat, že by se nějakým způsobem změnil styl hry Fiorentiny. Pořád to bude o dominantním držení míče. My budeme chtít vycházet ze zabezpečené obrany tak jako v Plzni, ale budeme chtít být více aktivní směrem dopředu a schopní ohrozit branku Fiorentiny," uvedl Trousil.

Jeho svěřenci mají aktuálně velmi náročný program. Na duel ve Florencii se naladili nečekanou nedělní výhrou 1:0 nad Slavií, po níž ztrácejí v lize z třetího místa 12 bodů na vedoucí Spartu. "Myslím si, že není debat o tom, že by kluci nenašli zbytky sil. Nazval bych to tak, že nás čeká finále, každý z kluků takový zápas chce hrát. Všichni do toho dají naprosté maximum," uvedl Trousil, spolupracovník hlavního trenéra Miroslava Koubka.

Západočeši postoupili ze tří z šesti pohárových dvojzápasů, v nichž na úvod remizovali doma. Fiorentina prošla dál hned v sedmi z 10 dvojutkání v soutěžích UEFA, ve kterých si nejprve venku připsala nerozhodný výsledek.

"Fialky" neprožívají ideální výsledkové období a zvítězily v jediném z posledních sedmi soutěžních duelů. Na druhou stranu s českými týmy vyhrály všechny čtyři zápasy v soutěžích UEFA. "V odvetě musíme ukázat více do ofenzivy, musíme být odvážnější vepředu. Jsem přesvědčen, že to zvládneme," podotkl trenér Fiorentiny Vincenzo Italiano.

Český reprezentant Barák v úvodním duelu v Plzni naskočil až jako střídající v 70. minutě. "Do odvety musíme ukázat více směrem dopředu, snažit se více střílet a dostat více hráčů do vápna. Věřím, že s našimi fanoušky budeme schopni vyhrát a postoupit," uvedl Barák.

Do plzeňské sestavy se po trestu za žluté karty vrátí Sampson Dweh a Jan Kopic. Po zranění hlavy se začal s týmem připravovat Jhon Mosquera a je možné, že už bude k dispozici.

Zápas na stadionu ve Florencii pro více než 43 tisíc diváků bude mít ve čtvrtek výkop v 18:45. Postupující narazí v semifinále na lepšího z dvojice Bruggy - PAOK Soluň.

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Dodo, Milenkovič, Martínez Quarta, Biraghi - Bonaventura, Mandragora - González, Barák, Sottil - Belotti

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Jedlička - Dweh, Hranáč, Jemelka - Kopic, Kalvach, Červ, Cadu - Šulc, Traoré - Chorý

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 4.81 - 8.68

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

PAOK Soluň - Club Bruggy

čtvrtek 21:00

první zápas: 0:1

Řecký klub ze Soluně překvapil svým postupem do čtvrtfinálové fáze Konferenční ligy a následný los byl k němu celkem "shovívavý", nicméně před týdnem na belgické půdě prohrál nejtěsnějším poměrem 0:1. A teď se tedy stejně jako v osmifinále pokusí smazat na vlastním stadionu vzniklé manko. Do semifinále má aktuálně blíže vyzyvatel z Brugg, ale kromě obrovské urputnosti soupeře se musí vyrovnat i s bouřlivou atmosférou.

PAOK nejprve muselo projít hned třemi předkoly, poté naprosto suverénně ovládlo skupinu G se šestnácti body, přičemž druhý Frankfurt za sebou nechalo o dostatečných sedm bodů. Mezi šestnáctkou nejlepších sice nejprve prohrálo v Záhřebu s místním Dinamem po výsledku 0:2, ovšem právě v odvetě v Řecku ho deklasovalo 5:1. Na ligové scéně aktuálně bojuje o titul, který naposledy získalo před pěti lety.

Svěřenci rumunského trenéra Răzvana Lucescua jsou v Super League na třetí pozici se sedmašedesáti body. Za vedoucím AEK zaostávají o dva body a za druhým Panathinaikosem o bod, na druhou stranu disponují jedním ligovým utkáním k dobru. Nadcházející víkend sehrají prestižní klání s konkurenčním Olympiakosem. "Ve čtvrtek nás čeká jeden z nejdůležitějších zápasů v historii klubu. Bruggy mají dobrý tým, který hraje na špičkové úrovni, my ale věříme, že za podpory skvělých fanoušků znovu vývoj otočíme," uvedl odhodlaně pětapadesátiletý Lucescu.

Club Bruggy v nadstavbové části Jupiler Pro League se taktéž snaží usednout na ligový trůn, po nepříliš povedené základní části (až čtvrté místo) je aktuálně třetí se ziskem třiatřiceti bodů a za vedoucím Anderlechtem zaostává o bodů pět, což se ve zbývajících sedmi střetnutích rozhodně dá ještě stáhnout. Naposledy přivítal tým Royal Antverpy a bez větších potíží ho porazil 3:0.

V Konferenční lize stejně jako PAOK prošel třemi předkoly, v základní skupině taktéž posbíral šestnáct bodů a v osmifinále přešel přes norské Molde (1:2, 3:0). "Je pravděpodobné, že PAOK vyrukuje se zcela jinou taktikou a od začátku bude mnohem aktivnější. My jsme na to však připraveni a opět budeme útočit," má jasno hostující stratég Nicky Hayen.

Ten se kvůli karetnímu trestu musí obejít bez tria De Cuyper - Mechele - Thiago, na marodce k tomu zůstávají Nielsen, Odoi, Skov Olsen, Spileers i zkušený brankář Mignolet. Lucescu nemůže využít služeb Murga, Nasberga ani Troosta-Ekonga.

PAOK Soluň - pravděpodobná sestava:
Kotarski - Vierinha, Kedziora, Koulierakis, Rahman - Meite, Schwab - Živkovič, Konstantelias, Despodov - Thomas

Club Bruggy - pravděpodobná sestava:
Jackers - Sabbe, Ordonez, Spileers, Meijer - Vetlesen, Onyedika, Vanaken - Zinckernagel, Jutgla, Skóraś

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.90 - 3.76

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Fenerbahçe SK - Olympiakos Pireus

čtvrtek 21:00

první zápas: 2:3

Fenerbahçe je aktuálně považováno za jednoho z největších adeptů na celkový triumf v Konferenční lize, jenže po úvodní porážce v Pireu s houževnatým Olympiakosem (2:3) může skončit už ve čtvrtfinálové fáze. Nyní bude plnit úlohu favorita v Istanbulu před vlastními fanoušky a pokusí se stáhnout jednobrankové manko, nicméně vzhledem k aktuální situaci ho nic jednoduchého v žádném případě nečeká.

Turecký velkoklub před týdnem začal naprosto katastrofálně a po necelé hodině hry prohrával již o tři góly, poté však přeci jen zabral, a do Istanbulu si tedy přiváží ještě "přijatelnou" porážku o jednu branku. "Hrajeme proti silnému a nesmírně zkušenému soupeři, který si momentálně věří. V Řecku jsme sice prohráli, avšak teď budeme mít v zádech fantastické fanoušky a s pomocí jejich energie hodláme postoupit do semifinále," vyjádřil se domácí lodivod İsmail Kartal.

Jeho svěřenci se aktuálně snaží vrátit na turecký trůn po dlouhém desetiletém čekání a od začátku sezóny svádí souboj s městským rivalem Galatasarayem, za kterým i přes jedinou porážku v dosavadních dvaatřiceti duelech zaostávají o dva body. Naposledy zavítali na půdu zachraňujícího se týmu Fatih Karagümrük a i přes prohraný první poločas přeci jen zvítězili nejtěsnějším poměrem 2:1.

Olympiakos ovládl řeckou Super League v letech 2019 - 2022, nicméně loni skončil až třetí a teď by v jeho případě mohlo být ještě hůře - ve skupině o titul mu totiž momentálně patří až čtvrtí příčka s třiašedesáti body a za vedoucím AEK zaostává o bodů šest. V neděli ho čeká prestižní souboj s konkurenčním PAOK.

Španělského trenéra Josého Luise Mendilibara mrzel prohospodařený tříbrankový náskok z prvního utkání, i přesto ale věří, že Olympiakos nakonec postoupí do semifinále Konferenční ligy: "K Fenerbahçe máme velký respekt, ovšem v tuto chvíli vidím nás jako favority na postup. Věříme si, za žádných okolností nechceme měnit naši hru a ani za nepříznivého stavu nebudeme ztrácet víru. Naším cílem je celou soutěž vyhrát."

Mendilibar nepočítá s Fadigou, Leidnerem a vykartovaným Retsosem, Kartal nenasadí Azize, Luana Perese, Muldura, Oosterwoldeho ani Yandase.

Fenerbahçe SK - pravděpodobná sestava:
Livakovič - Osayi-Samuel, Becao, Soyuncu, Kadioglu - Fred, Krunič - Kahveci, Szymanski, Tadič - Džeko

Olympiakos Pireus - pravděpodobná sestava:
Tzolakis - Rodinei, Ndoj, Carmo, Ortega - Masouras, Chiquinho, Hezze, Fortounis - El Kaabi, Jovetič

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.57 - 5.06

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
deporpepa

Vacíno dal v Zajíci ACF polibek smrti.. Plzeň jasná výhra

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele