Ozvěny z Bundesligy: Hecíř a elegán. Dva dánští trenéři navazují na tradici

02.05., 11:02
Názory a komentáře
Bo Henriksen (© 1.FSV Mainz 05)

Bo Henriksen a Jess Thorup. Dva Dánové, kteří v Bundeslize pracují na své pověsti. Rozhodně však nejsou prvními takovými. Do německého fotbalu se přes Jutský poloostrov a okolní ostrovy proniká poměrně často.

Dánští hráči proudí do Bundesligy ve velkém od nepaměti. Ole Bjørnmose byl jedním z prvních a dodnes drží mezi svými krajany rekord v počtu startů v nejvyšší německé soutěži. Allan Simonsen je zase jakožto držitel Zlatého míče známým jménem i mimo středoevropský prostor. A výraznou stopu zanechal taky Ebbe Sand, který se v dresu Schalke stal nejlepším střelcem bundesligové sezóny 2000/01.

Do dnešních dní si Bundesligu vyzkoušelo 148 Dánů (historicky je početnější už pouze brazilská "diaspora”). A taky v probíhajícím ročníku patří rodáci ze skandinávského království mezi hojně zastoupené menšiny (hned po Francouzích a Rakušanech). Bundesligovou sezónu 2023/24 dosud okusilo 12 dánských fotbalistů - ideální jedenáctku by ale spíš nesložili, schází totiž nějaký ten stoper i pravý záložník.

Dánských trenérů se oproti hráčům dosud v Bundeslize logicky moc neukázalo, i tak ale patří mezi početnější zástupce národností - po německých lodivodech si ve větším vyzkoušeli Bundesligu už pouze nizozemští, rakouští, chorvatští a švýcarští stratégové. Vše započal Søren Lerby, jemuž ovšem na trenérské sesli na rozdíl od hráčské kariéry pšenka moc nekvetla. To Morten Olsen učinil větší průlom - ještě před svým 15letým působením na střídačce dánské reprezentace koučoval 1. FC Köln. Už to ovšem bylo v době, kdy sláva "Kozlů” pomalu pohasínala. A ani Olsen za necelého dva a půl roku nedokázal zázraky.

Další dánští stratégové působili v Bundeslize poměrně před nedávnem. Počítat je třeba i jednozápasovou anabázi Franka Arnesena, jenž si každopádně ke kormidlu HSV pouze odskočil z manažerské role. Kaspera Hjulmanda zná širší veřejonost především díky veleúspěšnému dánskému tažení na mistrovství Evropy tři roky zpět, málo už se však ví, že v ročníku 2014/15 mu to moc nešlo v Mainzu. Za dalších šest sezón převzal taktéž "Nulapětky” Bo Svensson. A o něm již lze říct, že zanechal výraznou stopu.

Vloni na podzim ovšem Svenssonovo kouzlo vyprchalo. Brzy se však dánské jméno na lavičku FSV vrátilo. A dokonce se taky jmenuje Bo - Bo Henriksen. Ten ale momentálně není jediným dánským koučem v Bundeslize. O pár měsíců dříve se totiž do Augsburgu nastěhoval Jess Thorup.

Jak si oba vedou?

Několik podobností i řada rozdílů

Jsou to sice krajané, už na první pohled se ale výrazně odlišují. Henriksen je bouřlivák s vlajícími vlasy, který své emoce nepříliš přesvědčivě zakrývá svetrem a vykukujícím límečkem. Thorup je naopak elegánem holdujícím saku, tesilkám a polobotkám. Snad tím dává vzpomenout na své nedávné působení v Kodani, s níž okusil prestižní Ligu mistrů. Že by se mu lesk nejprestižnější klubové soutěže tolik zalíbil?

V módních preferencích si tedy Henriksen a Thorup moc nerozumí. Zato výsledky mají svým způsobem podobné. První jmenovaný táhne Mainz za záchranou v nejvyšší německé soutěži - za pět minut dvanáct. To Augsburgu se "Abstiegskampf” už dávno netýká. S Thorupem totiž dokonce sní o účasti v evropských pohárech.

Opět se však dostáváme k odlišnostem. Zatímco v případě Mainzu se nečekalo, zda se zvedne, nýbrž kdy, Augsburg překonává veškerá očekávání. Vlastně si oba týmy prohodily pozice, na nichž měly sídlit podle předsezonních predikcí.

To ovšem určitě nedevalvuje Henriksenovu práci, do Mainzu ostatně přišel až po způsobené pasece. Tu alespoň částečně napáchal již zmíněný Henriksenův krajan a jmenovec. Bo Svensson se do klubu, v němž dřív hrával, vrátil zkraje roku 2021. Spolu s navrátilci do sportovního úseku Christianem Heidelem a Martinem Schmidtem udržel už téměř jistého sestupujícího v Bundeslize. Následně Nulapětky stabilizoval a nepatrně pokukoval po pohárové Evropě. A letos se čekal další útok.

Jenže pár horších výsledků zkraje sezóny očividně tvrdě zasáhlo psychiku Mohučských. Svenssonova družina sice dál hrála pohledný fotbal, selhávala však v koncovce. Sám Svensson rozhodně nepatří mezi kliďase, ani jemu se ale očividně nepodařilo probudit ty správné emoce. Nakonec sám uznal, že bude lepší odstoupit. Taktovku převzal kouč B-týmu Jan Siewert, ovšem tento efekt taky neměl dlouhého trvání.

Zkraje února se tak udála další změna. Konečně ta vyhovující? Minimálně ten správný zápal Henriksen skutečně přinesl. Jeho předzápasové hecování kotle se rychle stalo tradicí. Stejně tak si současný lodivod FSV může nechat patentovat typické pumpování rukama po vstřeleném gólu. Zatím uběhla krátká doba na to, aby šlo zhodnotit taktické schopnosti někdejšího trenéra Horsensu, Midtjyllandu či curyšského FC. Vybudit všechny okolo však Henriksen umí. A to Mainz nyní potřebuje především, neboť jeho soupiska rozhodně nepůsobí druholigovým dojmem.

To Thorup tak připravený mančaft nezdědil. I Augsburg může nabídnout několik zajímavých plejerů, spíše však jde o celek s nálepkou bojovníků a obranářů. A tak je nepřekvapivě nemá velice nikdo rád, v lepším případě jsou neutrálním pozorovatelům lhostejní. Avšak proč ten prézens?

Výše popsaný Augsburg stvořili "muži minulosti”. I Enrico Maaßen, jenž "Fuggerstädter” vedl v minulém ročníku. Ještě stihl zahájit ten současný, avšak po sedmi kolech se s jedinou výhrou na kontě nedobrovolně pakoval. Následně začal úřadovat Thorup, jenž od začátku dělal vše pro to, aby Bavory zase zatraktivnil.

Thorupovým hlavním spolupracovníkem v tomto tažení se stal zejména Ermedin Demirović, jenž si v barvách FCA očividně užívá roli lídra. Bosenský reprezentant nasbíral v probíhajícím ročníku již 15 gólů a 10 asistencí. Vedle Demiroviće ovšem rozkvetli i jiní. Dříčem oblíbeným u fanoušků se stal Phillip Tietz, který dosud hrál jen nižší soutěže. Slibně nastartovanou kariéru dál rozvíjí Arne Engels. A potřebný restart našel Finn Dahmen, který do léta loňského roku chřadnul... v Mainzu, haha.

Thorup i Henriksen se každopádně v Německu uvedli výborně. Vedle již zmíněných informací je záhodno pochválit taky jejich jazykovou vybavenost. Oba zvládají veškeré mediální povinnosti v němčině (pouze Henriksenovi se tu a tam do úst vloudí anglické slovíčko... ale není to nic hrozného).

Oba taky úspěšně navazují na kořeny, které dánský fotbal v Bundeslize zapustil. Co by za takové pouto dala jiná země, která taktéž sousedí s Německem a která je taktéž podstatně menší než "Bundesrepublik”...

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (1)

Přidat komentář
Rudnevs

Skvelý článok. Za mňa obaja Dáni TOP a povedzme, že robia nezaujímavé kluby trošku zaujímavejšími O jeho príchode rozmýšľal v zime aj Köln, ale nakoniec si vybrali Schultza. Kto vie, ako by ti dopadlo, kebyže je to naopak a šťastnejšiu ruku z tejto ohrozenej dvojice by malo FC. (Ten káder má ale jednoznačne lepší Mainz, čiže možno by to aj tak dopadlo rovnako. )

Nejakeho Dána by som rád videl aj v Schalke, či už trénera alebo hráča. Kedysi zanechali výraznú stopu Ebbe Sand, Poulsen, Larsen. V posledných rokoch som si prial Skova, Lauritsena, Mikaela Uhreho a Kvistgaardena (o ňom sa aj “špekulovalo”), ale medzičasom sú všetci na pomery Schalke príliš kvalitní

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele