Plzeňský Hejda chce Spartě vrátit porážku z roku 2014 a získat chybějící trofej

21.05., 18:03
Aktuality
Lukáš Hejda (© Viktoria Plzeň)

Kapitán Lukáš Hejda zažil, když fotbalisté Plzně před 10 lety ve finále domácího poháru smolně až po penaltovém rozstřelu prohráli se Spartou. Ve středečním souboji o prvenství v MOL Cupu by proto chtěl s mužstvem pražskému rivalovi porážku vrátit. Čtyřiatřicetiletý stoper by zároveň rád rozšířil svoji sbírku o trofej, která mu ještě chybí. Na tiskové konferenci uvedl, že nepovažuje za výhodu, že Sparta o víkendu slavila obhajobu ligového titulu.

Plzeň v roce 2014 inkasovala ve finále poháru proti letenskému týmu na stadionu Slavie v Edenu vyrovnávací gól na 1:1 až v páté minutě nastavení z pokutového kopu a následně prohrála v dramatickém rozstřelu 7:8.

"Jako první se mi vybaví bohužel ta 90. minuta, kdy už jsme to prakticky drželi v rukách. Přišla nešťastná penalta, to si pamatuju moc dobře. Potom smolné penalty, to už je loterie. My jsme to prostě nezvládli a bolelo to. Ale už je to dlouho a teď máme šanci na reparát," řekl Hejda, který odehrál celé tehdejší finále.

S Plzní získal pět ligových titulů, prvenství v MOL Cupu mu ale stále uniká. "Všichni vnímáme důležitost utkání. Já sám pohár ještě nemám, do sbírky mi to chybí. Takže moje motivace je maximální. Myslím, že všichni se na to těšíme. Je to velký zápas o trofej, kterou chceme zvednout nad hlavu. A uděláme pro to maximum," uvedl Hejda.

Sparta půjde do finále čtyři dny po obhajobě ligového titulu po výhře 5:0 v Mladé Boleslavi. "Víme, že slavili, bumbali. Takže možná to nějakou souvislost potom na hřišti může mít. Ale myslím, že oni po tom double budou tak prahnout, že do toho taky dají maximum. Chtějí to potom oslavit v neděli a mít dva poháry. Ale pro nás byl už na začátku sezony jasný cíl něco zvednout. Když jsme takhle blízko, popereme se o to," prohlásil Hejda.

Finále se bude hrát v Doosan Areně, kde Západočeši prohráli jediný z posledních 15 soutěžních zápasů se Spartou a v březnu ji tam v lize rozdrtili 4:0. Oba fanouškovské tábory ale budou stejně početné. "Osobně si myslím, že to výhoda je. I když je to rozdělené napůl, přece jen je to prostě náš stadion. Doma jsme silní, velké zápasy umíme, zvládáme to. Takže se moc těšíme. Budeme vycházet z toho posledního vzájemného zápasu, co jsme tady předvedli," řekl Hejda.

Na případný penaltový rozstřel se jeho tým nijak speciálně nechystal. "Nějak zvlášť jsme to netrénovali. Myslím, že rozhodne daná situace o tom hráči. Jak se cítí, jak to má nastavené v hlavě. Za mě to nejde nějak extra natrénovat. Vždy to vyplyne ze situace, kdo si jak věří," dodal Hejda.

Autor: ČTK

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele