Premier League - preview 30. kola

12.03.2016, 08:13, aktualizováno 14.03.2016, 08:24
Previews
Anglická nejvyšší soutěž nabízí netradiční pondělní dohrávku. Momentálně vedoucí Leicester City přivítá Newcastle United, který je naopak předposlední a řeší tak naprosto opačné starosti...
Leicester City - Newcastle United  (pondělí 21:00)
810 minut od fotbalové, a velmi pravděpodobně i sportovní, nesmrtelnosti. Loni ve třicátém kole Leicester naposled prohrál, než zahájil svůj skvostný únik ze dna tabulky. Letos ve třicátém kole může získat zpět svůj pětibodový náskok na samotném čele. Příběh pokračuje na King Power Stadium, kde Lišky budou hájit nesmírně důležité tři body proti Newcastlu.

Zápas nebude enormně zajímavý jen díky honbě Leicesteru za šokujícím titulem. Nesmíme rozhodně opomenout ani skutečnost, že vedení Strak konečně vyměnilo trenéra a místo tápajícího Steva McClarena přišel protřelý Rafael Benítez. Ten tak dostal na premiéru pořádně tvrdý oříšek - vždyť Leicester prohrál v letošní sezóně jen třikrát a v roce 2016 ztratil z deseti utkání akorát devět bodů.

Bývalý trenér Liverpoolu, Chelsea nebo Realu Madrid však na soupeře příliš pozornosti neupíná a soustředí se na svůj nový tým, který se nepříjemně zapletl do sestupových bojů. "Nebude to výzva jen pro mě a můj realizační tým, ale i pro hráče, klub a fanoušky," řekl na první tiskovce. Další den už byl sdílnější. "Z toho, co jsem viděl, vím, že mám k dispozici velmi dobrou skupinu hráčů, kteří potřebují především sebevědomí. Očekávám od nich v každém utkání sto procent, to je základ."

Newcastle prohrál pět z posledních šesti utkání a v tabulce je na předposledním místě. Na Norwich i Sunderland však ztrácí pouze bod a navíc má na oba rivaly zápas k dobru - na Canaries dokonce dva. Aby však tato zdánlivá výhoda nevyšla vniveč, musí Magpies začít vykrádat cizí hnízda. Leicester je sice lídr ligy, ale v posledních týdnech ukázal, že mu domácí prostředí a role favorita umí svázat nohy. Remíza s WBA a šťastná výhra 1:0 nad Norwichem budiž důkazem.

Šéf party okolo Vardyho, Mahreze a Kantého Claudio Ranieri proto udržuje euforii pod pokličkou. "Liga je letos šílená. Bojujeme o titul, protože jsme v šílené lize, kde se může stát cokoli. Před reprezentační pauzou nás čekají ještě dva zápasy, pak vám (novinářům) můžu říct, čeho jsme schopni. Nyní se soustředím pouze na Newcastle, získat tři body je pro nás velmi důležité," sdělil na konferenci italský manažer.

Ranieri má relativní výhodu v tom, že jeho tým od ledna hraje už pouze Premier League, což se o ostatních týmech ze špičky tabulky říct nedá. Foxes se i díky tomu vyhýbají zranění, a tak (s výjimkou Okazakiho) mohla v posledních 20 utkáních nastoupit hned patnáctkrát tatáž optimální sestava. Přesně ta, která díky vyprázdněné marodce pravděpodobně nastoupí i proti Newcastlu.

Při posledním vzájemném střetnutí pondělních soupeřů byli úspěšnější fotbalisté Leicesteru, kteří vyplenili St. James Park jasně 3:0. Hned tři obránci Strak z onoho klání však do odvety nejspíš nenastoupí - Coloccini, Mbemba i Dummett jsou zranění. Pouze kapitánův stav se postupně lepší a jeho start není úplně vyloučen. Na vážkách jsou trenéři i ohledně Androse Townsenda, který laboruje se stehenní svalem.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Huth, Morgan, Fuchs - Mahrez, Drinkwater, Kanté, Albrighton - Okazaki - Vardy
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Elliot - Janmaat, S. Taylor, Lascelles, Colback - Tioté, Shelvey - Sissoko, Wijnaldum, Townsend - Mitrović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.33 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - Tottenham Hotspur  (neděle 17:00)
Fotbalisté Aston Villy už by si nejspíš nejraději užívali někde na pláži, místo toho však musejí vyloženě přetrpět další dva měsíce práce na takřka nemožném. Trenér Rémi Garde se sice čerstvě nechal slyšet, že jeho mančaft může napodobit loňský Leicester a vyhrát sedm ze zbývajících devíti utkání, ale tomu zřejmě ani on sám nevěří...

Hovoříme totiž koneckonců o týmu, který v posledních čtyřech kolech ani jednou nebodoval a skrze odevzdané výkony to dopracoval až ke skóre 2:15. Takhle se sezona s důstojností opravdu nedohrává a ne že by existovalo mnoho důvodů si myslet, že by se v táboře birminghamských mělo něco změnit.

Minimálně ne tuto neděli. Tottenham vyloupil Villa Park u čtyř předešlých soutěžních příležitostí a hned třikrát tak činil s lehkostí. V týdnu navíc Pochettino v osmifinále Evropské ligy poměrně kontroverzně pošetřil opory v čele s Harrym Kanem (celkem udělal sedm změn!) - dávaje jednoznačně najevo, jakou soutěž Spurs upřednostňují.

Tottenham má v Premier League co napravovat, když klopýtl ve dvou minulých kolech, pětibodová ztráta na Leicester však rozhodně není ničím nestažitelným.

Trenér Pochettino navíc může po lehkém úrazu kotníku opět naplno počítat s Delem Allim a nespecifikovaného problému by se včas měl stihnout zbavit také další klíčový záložník Eric Dier. Bolavé Roseovo lýtko by mohlo umést cestičku zpět do základu Benu Daviesovi.

Rémi Garde se před víkendovým kláním nemusí vypořádávat s žádnými novými bolehlavy. Jako tradičně se nicméně nemůže opřít o trio Sánchez - Kozák - Grealish a po prodělání zlomeniny chodidla zatím nebude připraven ani Adama Traoré.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Richards, Clark, Lescott - Hutton, Veretout, Gueye, Westwood, Cissokho - Ayew, Gestede (Agbonlahor)
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Wimmer, Rose (Davies) - Dier, Dembélé - Lamela, Alli, Eriksen - Kane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 4.50 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Norwich City - Manchester City  (sobota 13:45)
Tohle možná nebude ten správný okamžik na prolomení ošklivé série. Norwich nutně potřebuje získat body, když urval jenom jeden jediný z posledních 10 kol, jenže je to vůbec možné proti Manchesteru City, který mu v nedávné době nasázel čtyři, pět, šest i sedm gólů...?

Na druhý pohled přeci jen je, a naději poskytuje rovnou říjnové měření sil obou soupeřů. Alex Neil už letos potrápil v podstatě každého velkého soupeře a vicemistři z Manchesteru nejsou výjimkou; na Etihad Stadium pro ně všechny tři body zachraňovala až pozdní penalta Yayi Tourého.

Skotský manažer skutečně nehází flintu do žita a místo toho na předzápasové tiskové konferenci trval na tom, že i bleděmodří mají své slabiny, kterých se dá využít. V 11. kole tehdy Neil proti City experimentoval s formací 3-4-3 a její užití nevyloučil ani tentokrát.

Manchester City v minulém kole přesvědčivě utnul málokdy vídanou sérii tří ligových porážek, když deklasoval Aston Villu, a na Carrow Road si teď jistě dovede představit repete podobného debaklu. Zrovna v lednu tam ostatně bez nejmenších problémů zvítězil 3:0 v rámci FA Cupu.

Citizens se proti Kanárkům tentokrát budou muset obejít bez svého spasitele Tourého, jenž si obnovil zranění paty. Kevin De Bruyne již opět trénuje, ale na zápasovou zátěž prozatím nebude připraven; do základní sestavy se cpe Raheem Sterling.

Norwich nedávno ztratil až do konce sezony klíčového středopolaře Alexe Tetteyho a po utkání se Swansea se třásl o zdraví dalších dvou opor, Robbieho Bradyho a Stevena Naismithe. Oba borci však mají slušnou šanci zasáhnout hned do tohoto střetnutí. Ke comebacku se dále hotoví také zadáci Wisdom a Bassong.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Ruddy - Martin, Bassong, Klose, Brady - O'Neil, Howson - Redmond, Hoolahan, Naismith - Jerome
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Sagna, Otamendi, Kompany, Clichy - Navas, Fernando, Fernandinho, Silva - Bony, Agüero
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 4.33 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stoke City - Southampton FC  (sobota 16:00)
To bylo slávy, když se Fraser Forster vrátil do sestavy a v šesti zápasech v řadě nedostal gól. Southampton se s 16 získanými body z šesti utkání stal rázem kandidátem na boj o pohárovou Evropu a Forster div ne kandidátem na sestavu sezóny. V posledních třech kláním však forma obou zmíněných veličin skomírá a na hřišti Stoke City to budou mít Saints velmi obtížné.

Potters totiž mají formu naprosto opačnou. Před velmi cennou remízou na hřišti zvedající se Chelsea totiž vyhráli třikrát v řadě. Porazili Bournemouth, Aston Villu i Newcastle, což jsou sice celky z dolní poloviny tabulky, ale to na obtížnosti utkání nic neubírá - takto v závěru sezóny spíš naopak.

Mají díky tomu už 43 bodů a zdá se, že cílem následujících devíti utkání bude překonání loňského rekordu, který činí 54 bodů. Ještě sladším úspěchem by byla kvalifikace do Evropské ligy, která je momentálně vzdálená čtyři body a má podobu Manchesteru United na šesté příčce. A v případě, že v FA Cupu uspěje Arsenal či právě Red Devils, bude pohárové i sedmé místo.

A na to si brousí zuby i Southampton, jenž, jak jsem již zmínil, držel na začátku roku fantastickou sérii bez obdržené branky. Už proti Chelsea však Fraser Forster dvakrát zaváhal, dokonalý rozhodně nebyl ani proti Bournemouthu, načež pomohl získat alespoň bod za domácí remízu 1:1 se Sunderlandem.

Southampton však strádá především vinou impotentních útočníků a ofenzivních hráčů vůbec. V posledních sedmi utkáních nastříleli Svatí pouze pět branek - z toho dvě mají na svědomí stopeři Yoshida s Van Dijkem.

Ti každopádně budou muset vytvořit středové duo, jelikož kapitán José Fonte stojí za červenou kartu proti Mackems. Mimo hru je zraněný Charlie Austin, zatímco Shane Long se po zranění vrací - stejně jako Victor Waynama, ten však po pětizábasovém banu.

Stoke konečně může počítat s klíčovým stoperem Ryanem Shawcrossem, jenž se vykurýroval ze zranění zad. Jiní obránci Bardsley a Wilson s Johnsonem však pro zranění nenastoupí. Jejich spoluhráč Glenn Whelan mezitím oslaví třístý duel v klubu.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Cameron, Shawcross, Wollscheid, Pieters - Whelan, Imbula - Shaqiri, Affelay, Arnautović - Mame Biram Diouf
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Martina, Van Dijk, Yoshida, Bertrand - Romeu, Clasie - Davis, Mané, Tadić - Long
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.20 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Bournemouth - Swansea City  (sobota 16:00)
Šampaňské ještě zůstává v chladícím boxu, písek na Goldsands však už brzy zaplaví příliv sladkých bublinek. Bournemouth prožívá báječnou premiérovou sezónu v Premier League a je jedním z nejkrásnějších překvapení ročníku. Papírový outsider především v posledních dnech září a k záchraně elitní soutěže už mu chybí pramálo.

Výhra v jižanském derby Cherries namlsala, fanoušci však dostali ještě větší příděl dárků v podobě tří bodů z hřiště Newcastlu. Celkem už má Bournemouth bodů pětatřicet, takže ve zbylých devíti utkáních mu stačí vyhrát nějaké dvě klání a bude definitivně za vodou. Vzhledem k bídnému vzezření sestupových kandidátů pak možná postačí i méně.

Manažer sympatického a skromného celku Eddie Howe však nehodlá slavit předem. "Ani sobotní výhra by nám nic nezaručila, pouze nám může pomoct. Nikdo nemůže předpovědět, kolik bodů bude nakonec stačit, stále nás čeká dlouhá cesta. Letošní týmy jsou schopné předvést dobré série, takže se i my musíme soustředit a pokusit se nadále vyhrávat," pronesl střízlivě.

Swansea je na tom podobně jako její sobotní soupeř, s tím drobným rozdílem, že od ní se v srpnu čekal spíš atak na pohárové příčky. Teď však můžou být Velšané rádi, že senzačně vyhráli na Arsenalu a pak porazili i Norwich. Nyní tak právě na osmnácté Canaries drží devět bodů náskok a letošní sezóna nevypadá jako Labutí píseň v Premier League.

Ani při tomto duelu nebude na lavičce manažer Francesco Guidolin, který byl poslední dny v nemocnici vinou podezření na infekční onemocnění. "Výhry proti Arsenalu a Norwichi byly velmi důležité," uvedl Guidolin, který mluvil i o svém zdravotním stavu. "Ještě potřebuju pár dní odpočívat. Už neberu antibiotika, ale bude pro mě lepší, když si dám ještě chvíli relax. Na duel s Aston Villou bych měl být zpět," uvedl v naději.

Jeho asistent Alan Curtis bude moci využít de facto kompletní kádr - vrací se i Jefferson Montero. Bournemouth postrádá pouze Juniora Stanislase a duo Mings - Wilson, které marodí už téměř půl roku. Nad startem záložníka Harryho Artera (achilovka) pak visí otazník.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Smith, Francis, Cook, Daniels - Ritchie, Surman, Arter (Gosling), Gradel - King, Afobe
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Rangel, Fernández, Williams, Taylor - Cork, Britton - Ayew, Sigurdsson, Routledge - Paloschi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Leicester City29179352:3160
2.Tottenham Hotspur291510451:2455
3.Arsenal FC29157746:3052
4.Manchester City28155852:3150
5.West Ham United291310645:3349
6.Manchester United29138837:2747
7.Liverpool FC28128843:3744
8.Stoke City291271031:3443
9.Southampton FC291181036:2941
10.Chelsea FC291010943:3940
11.West Bromwich Albion291091030:3639
12.Everton FC28911851:3938
13.Watford FC291071229:3037
14.AFC Bournemouth29981235:4535
15.Crystal Palace29961432:3933
16.Swansea City29891228:3733
17.Sunderland AFC29671635:5425
18.Norwich City29661731:5424
19.Newcastle United28661628:5324
20.Aston Villa29371922:5516
Zbývající zápasy
12.03. 16:00West Ham United - Watford FC (zápas odložen)
12.03. 16:00Sunderland AFC - Everton FC (zápas odložen)
12.03. 16:00Manchester United - Crystal Palace (zápas odložen)
12.03. 18:30Arsenal FC - West Bromwich Albion (zápas odložen)
13.03. 17:00Liverpool FC - Chelsea FC (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1231)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele