Premier League - souhrn 36. kola: Crystal Palace deklasoval Manchester United

03.05., 23:04, aktualizováno 06.05., 22:58
Komentáře a souhrny
Michael Olise a Oliver Glasner (© AFP)

Manchester United nezvládl dohrávku s Crystal Palace, jemuž podlehl vysoko 0:4. Arsenal splnil povinnost a doma vyhrál 3:0 nad Bournemouthem. Kanonýři tak navýšili náskok na Manchester City, který ale vzápětí reagoval vysokým triumfem nad Wolves. Newcastle veze body z Burnley. Nottingham Forest zvládl důležitý souboj se sestupujícím Sheffieldem United.

Crystal Palace - Manchester United 4:0

06.05.2024 21:00

Góly: 12. Michael Olise, 40. Jean-Philippe Mateta, 58. Tyrick Mitchell, 66. Michael Olise

Crystal Palace rozstřílel ve 36. kole Premier League na domácí půdě Manchester United 4:0, a vůbec poprvé v historii ho tak dokázal porazit v obou střetnutích ligového ročníku. Na početnou marodku hostů přibyli před utkáním ještě Harry Maguire a Bruno Fernandes, což výkon Rudých ďáblů dostalo na ještě nižší úroveň, než bylo v posledních týdnech zvykem. Orli dominovali od samého úvodu a už do přestávky dvakrát skórovali, přičemž jednou se radoval i Jean-Philippe Mateta. Robustní Francouz se prosadil už v šestém duelu hraném v Selhurst Parku za sebou.

V posledních týdnech se ani zdaleka nedalo mluvit o dobré formě Manchesteru United, právě naopak. Rudí ďáblové z posledních šesti ligových utkání zvítězili pouze nad posledním Sheffieldem, přičemž v boji o Konferenční ligu je v tabulce přeskočily týmy Newcastlu i Chelsea. Svěřenci Erika ten Haga ale měli oproti konkurenci zápas k dobru, přicestovali ovšem na hřiště Crystal Palace, jež neprohrálo už čtyřikrát po sobě.

Orli již ze začátku utkání roztahovali křídla a byli po zásluze odměněni. Michael Olise si uzmul míč, prošel kompletně neatakován středem pole a přízemní ranou do pravého dolního rohu nedal Andrému Onanovi šanci. Obranu Red Devils poté zastoupil Mateta, který nešťastně zablokoval střelu Oliseho. Krátce nato pak mířil aktivní záložník přímo do Onanových rukavic.

Následně hosté dokázali protlačit míč za brankovou čáru, ale pouze za přispění útočného faulu. Na druhé straně hřiště pak neuspěl v přímém souboji s brankářem všudypřítomný Olise. Fantastický poločas domácích ale dokonal ve 40. minutě Mateta, který se prudkým projektilem prosadil již v šestém domácím zápase v řadě.

Namlsaní Eagles ani po přestávce nesundali nohu z plynu a již v 50. minutě hrozil střelou z prostoru penaltového puntíku Eberechi Eze. Tribuny poté výrazně potichly po gólovém zásahu Casemira, opět ale propukly v radost při pohledu na zdvižený praporek pomezního rozhodčího.

Domácí neustále ostřelovali Onanovu bránu a kamerunský gólman nakonec kapituloval potřetí, když ho z bezprostřední blízkosti překonal Tyrick Mitchell. Demolici Red Devils pak završil dvougólový Olise, přičemž frustrovaní hosté se v posledních minutách nezmohli byť na alespoň symbolický zásah, naopak ještě v nastavení napálil Odsonne Édouard tyč.

Crystal Palace tak doma přejelo trápící se United a získalo tři body. V následujícím kole se 11. května střetne s Wolves, Red Devils změří o den později síly s Arsenalem.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Tottenham Hotspur 4:2

05.05.2024 17:30

Góly: 16. Mohamed Salah, 45. Andrew Robertson, 50. Cody Gakpo, 59. Harvey Elliott - 72. Richarlison, 77. Heung-min Son

Fotbalisté Liverpoolu vyhráli ve 36. kole Premier League na Anfieldu nad Tottenhamem 4:2. Aktivní vstup domácích zužitkoval už v 16. minutě přesnou hlavičkou navrátilec do základní sestavy Mohamed Salah. Reds po dlouhé době předvedli povedený výkon a po asistenci a výstavní trefě Harveyho Elliotta do šibenice si vypracovali čtyřgólový náskok. Marný výkon Kohoutů sice oživil střídající Richarlison, jenž se sice podílel na obou brankách svého celku, čtvrtému prohranému duelu Spurs v řadě ovšem nezabránil.

Tým z Merseyside se čtyřmi ztrátami z posledních pěti ligových duelů definitivně odhlásil z boje o vytoužený titul pro loučícího se Jürgena Kloppa. Reds se tak na třetím místě najednou ocitli na území nikoho a sezonu už jen dohrávali. Mohli si tedy podat ruce s Tottenhamem, jemuž se po třech prohrách v řadě vzdálila možnost účasti v Lize mistrů.

Z otevřeného úvodu duelu mohl vytěžit gól navrátilec do základní sestavy Liverpoolu Salah, jehož přetažený nákop do vápna skončil překvapivě na břevnu. Egypťan byl přesnější v 16. minutě, kdy hlavou usměrnil k pravé tyči precizní centr Codyho Gakpa. Nizozemský šikula trápil defenzivu Kohoutů i nadále. Jeden z jeho smělých úniků do vápna musel zastavit Micky van de Ven na hranici pravidel, Gakpo si ovšem penaltu nevymodlil. Navýšení skóre tak zajistil ke konci poločasu pohotovou dorážkou Andrew Robertson.

Dobře hrající Gakpo se dočkal přesného zásahu zkraje druhého dějství, kdy se na kraji malého vápna vyšvihl k hlavičce. Marný výkon Kohoutů podtrhl těsně před hodinou hry asistent u předchozí trefy Elliott, jenž si před šestnáctkou pohrál s obránci a vyslal nechytatelnou ránu do šibenice. Jemný úsměv na tváři fanoušků Spurs vykouzlil po 11 minutách na hřišti Richarlison, jenž doklepl do sítě přihrávku z pravého křídla. Brazilský forvard našel chvíli nato osamoceného Heung-Min Sona, který přízemní střelou korigoval skóre. Hladový Richarlison se hnal za dalším zásahem v 87. minutě, kdy jej ovšem skvěle vychytal jeho krajan Alisson.

Liverpool tak Kohouty před vlastními fanoušky tradičně zdolal a připsal si první domácí triumf po více než měsíci. V předposledním kole změří Reds 13. května síly s Aston Villou. Tottenham ve stejný den přivítá Burnley.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - West Ham United 5:0

05.05.2024 15:00

Góly: 15. Cole Palmer, 30. Conor Gallagher, 36. Noni Madueke, 48. Nicolas Jackson, 81. Nicolas Jackson

Fotbalisté Chelsea porazili ve 36. kole Premier League na vlastním hřišti West Ham 5:0. K vítězství nasměroval domácí v 15. minutě Cole Palmer, jenž se v letošní sezoně přímo podílel již na 30 brankách svého týmu, což se do věku 21 let podařilo v historii soutěže jen dalším dvěma hráčům. Modří svůj náskok i díky dvougólovému Nicolasovi Jacksonovi ještě čtyřikrát navýšili. Výsledek pak nepřekvapil hostujícího kouče Davida Moyese, který v roli trenéra nevyhrál na Stamford Bridge ani na 19. pokus. U špatného výkonu Kladivářů byli od úvodního hvizdu i čeští reprezentanti Tomáš Souček a Vladimír Coufal.

Blues ve čtvrteční dohrávce potvrdili vynikající domácí formu, když zdolali odvěkého rivala z Tottenhamu. S tím musel být spokojený především lodivod Chelsea Mauricio Pochettino, jenž v minulosti vedl právě Kohouty. Nyní na modré čekal další trápící se městský rival, kterému mohli prodloužit sérii ligových nevýher na čtyři a definitivně ho odstřihnout z bojů o poháry.

Jako první využil výraznou převahu favorita Palmer, jenž v 15. minutě dorazil zblokované zakončení Jacksona nechytatelně k levé tyči. Bleskově odpovědět se pokusil Jarrod Bowen, po centru od rohového praporku však hlavou jen orazítkoval břevno. Následně směrem dopředu opět hrozila pouze Chelsea, která se navýšení náskoku dočkala na konci úvodní půlhodiny zásluhou Conora Gallaghera. Kapitán domácích z voleje uklidil odražený míč přesně do dolního rohu. Skvělý výkon ozdobili Blues třetím zásahem ve 36. minutě, kdy pobídku loučícího se Thiaga Silvy doklepl do sítě Noni Madueke. V závěru poločasu ještě oběma brankářům pomohla horní tyč, do níž pálili Gallagher a na opačné straně podruhé v zápase i smolař Bowen.

Tým ze západního Londýna nepolevil ani po změně stran a již ve 48. minutě zasadil bezmocným Kladivářům další ránu. Aktivní Madueke oslovil po fantastickém průnikovém pasu od Trevoha Chalobaha dobíhajícího Jacksona, jenž pohlednou akci jednoduše zakončil do prázdné brány. V 79. minutě si vybral další porci smůly Bowen, jehož tečovaný pokus opět skončil na břevně. Jen o pár okamžiků později naopak popáté propukla gólová radost v táboře modrých, když výborně hrající Jackson suverénně proměnil samostatný únik.

Chelsea tedy zvítězila i ve druhém domácím městském derby v řadě. Příštím soupeřem Blues bude 11. května Nottingham, West Ham ve stejný den přivítá Luton.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Aston Villa 1:0

05.05.2024 15:00

Góly: 87. João Pedro

Hráči Brightonu vyhráli ve 36. kole Premier League před vlastními fanoušky nad Aston Villou 1:0. V duelu s birminghamským týmem měli domácí herně navrch, avšak akcie The Lions držel dlouhou dobu nad vodou Robin Olsen. Racci na něj však nakonec našli recept. Hektický závěr prožil Joao Pedro, jenž v poslední pětiminutovce základní hrací doby stihl nejprve zahodit penaltu, svůj hřích nicméně následnou dorážkou napravil a jediným regulérním zásahem duelu souboj v přístavním městě rozhodl. The Seagulls tak prolomili sedmizápasovou ligovou sérii bez vítězství a zároveň se po dvou prohrách dokázali prosadit. Villans naopak ztratili důležité body v boji o čtvrtou příčku.

Villans nedokázali na své famózní ligové tažení navázat v Konferenční lize, kde mají po domácím debaklu od Olympiakosu nakročeno k vypadnutí. To ale nemuselo posledního anglického zástupce v pohárové Evropě příliš mrzet, neboť i díky sérii zaváhání Tottenhamu byl velmi blízko historické účasti v Lize mistrů.

Místenku v milionářské soutěži si mohl tým z Birminghamu pojistit proti Rackům. Nečekal je však snadný úkol, což ukázaly hned úvodní minuty. Domácí vedli útočné výpady především přes Simona Adingru na levé straně. Ten se prezentoval rychlým uvolněním přes svého strážce a následnou prudkou střelou, kterou s obtížemi likvidoval Olsen. Posléze se neujala ani nebezpečná hlavička po rohovém kopu z dílny Adama Webstera. Ještě v nastaveném čase oslovil aktivní Adingra z hloubi pole nabíhajícího Pascala Grosse. Ten se pokusil obejít vyběhlého Olsena, nicméně švédský gólman mu jeho kličku přečetl a celý útok zneškodnil.

Bezzubá Villa se osmělila směrem dopředu až po návratu ze šaten. Byl u toho střídající Matty Cash, jenž napřáhl z hranice vápna a jen o kousek minul levou šibenici. Na druhé straně úřadoval opět rychlík Adingra, který vyvezl míč středem hřiště a následně vyslal na zteč nabíhajícího Joaa Pedra. Ten však ztroskotal na vynikajícím Olsenovi. O chvíli později už byl hostující gólman bezmocný proti dorážce Grosse, jenže zakončení německého záložníka předcházelo jeho ofsajdové postavení, a skóre se tak po právu neměnilo. V 87. minutě přetavil Brighton svou převahu v kýžené vedení. Joao Pedro se po narážečce s Adingrou nechal faulovat v pokutovém území a následně se sám postavil k exekuci penalty. Jeho pokus z bílého puntíku Olsen dokázal vyrazit, nicméně z dorážky se již brazilský útočník nemýlil.

Brighton tedy nenechal svému soupeři nic zadarmo a zkomplikoval mu cestu do Ligy mistrů. Dalším sokem Racků bude 11. května Newcastle, Villans o dva dny později přivítají Liverpool.

Více informací k zápasu

Manchester City - Wolverhampton Wanderers 5:1

04.05.2024 18:30

Góly: 12. Erling Haaland (pen.), 35. Erling Haaland, 45+3. Erling Haaland (pen.), 54. Erling Haaland, 85. Julián Álvarez - 53. Hee-chan Hwang

Manchester City potvrdil ve 36. kole Premier League roli favorita a před vlastními fanoušky s přehledem zdolal Wolves 5:1. Utkání se začalo měnit v sólové představení Erlinga Haalanda už ve 12. minutě, kdy proměnil pokutový kop. Norský kanonýr poté zkompletoval ještě do poločasové přestávky hattrick a po změně stran přidal už 25. branku v aktuální ligové sezoně, čímž si v tabulce ligových střelců vytvořil před řadou pronásledovatelů pětigólový polštář. Citizens se zároveň šestou po sobě jdoucí výhrou dotáhli k vedoucí příčce na rozdíl jediného bodu.

Od domácího zaváhání s konkurečním Arsenalem se Citizens rozehráli do parádní formy, posbírali maximálních 15 bodů a to vše s úctyhodným skóre 19:4. V případě, že by už do konce sezony neztratili, titul by byl jejich. V tom jim bezpochyby chtěli zabránit Vlci, kteří senzačně ovládli první vzájemný duel tohoto ročníku.

Svěřenci Pepa Guardioly další překvapivý výsledek dopustit nechtěli a od samého začátku ostřelovali soupeřovu bránu. Po 12 minutách hry jim byla přiřčena penalta po srážce Jošky Gvardiola a Rayana Aït-Nouriho. Nařízený pokutový kop proměnil Haaland ranou k levé tyči.

Zdvojnásobit svůj střelecký účet mohl nejlepší kanonýr ligy hned vzápětí, když si našel centrovaný míč ze strany, proti jeho prudké hlavičce však zasáhl José Sá. Stejný souboj se opakoval v 35. minutě a úspěšnějším se stal Haaland po přesném centru od Rodriho. Ještě do konce první půle zkompletoval Nor hattrick. Sám v nastavení vybojoval druhou penaltu, kterou proměnil další pumelicí k levé tyči.

Vstup do druhé půle zachytili lépe hostující fotbalisté. Ederson si nepohlídal centrovaný balon a ten propadl až k Hee-Chan Hwangovi, jenž se proti Citizens prosadil i na podzim a přispěl k překvapivému vítězství. Tato branka ovšem nemohla nastartovat Vlky k obratu, protože vzápětí přidal na své konto čtvrtý zásah Haaland poté, co utekl obráncům a zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Favorit si náskok pohlídal a v závěru ještě upravil skóre Julián Álvarez po vysunutí od Rodriho na výsledných 5:1.

Citizens tedy udělali další nezbytný krok směrem k obhajobě titulu. Navázat na něj budou chtít 11. května na hřišti Fulhamu. Wolves se ve stejný den představí doma proti Crystal Palace.

Více informací k zápasu

Sheffield United - Nottingham Forest 1:3

04.05.2024 16:00

Góly: 17. Ben Brereton (pen.) - 27. Callum Hudson-Odoi, 51. Ryan Yates, 65. Callum Hudson-Odoi

Nottingham Forest nedopustil ve 36. kole Premier League překvapení, když si poradil s posledním Sheffieldem 3:1. Zatímco domácímu celku už prakticky o nic nešlo, hosté se potřebovali v boji o záchranu vybičovat k dobrým výkonům, což se projevilo i na trávníku. Do vedení se sice dostaly Žiletky zásluhou Bena Breretona Díaze, jenže ještě před pauzou vyrovnal Callum Hudson-Odoi, který po změně stran vítězství svou druhou trefou pojistil.

To, co bylo už dlouho na spadnutí, se v předchozím kole definitivně potvrdilo. Sheffield si výpraskem na hřišti Newcastlu podepsal ortel a po ročním pobytu se rozloučil s nejvyšší anglickou soutěží. Stejnému osudu chtěli uniknout hosté z Nottinghamu, kteří před tímto kolem drželi na poslední nesestupové příčce jednobodový náskok na dalšího nováčka z Lutonu.

Přiblížit je k tomu mohl hned ve druhé minutě vytáhlý Novozélanďan Chris Wood, centrovaný míč ale poslal z nadějné pozice jen vedle levé tyče. Dobrý start do zápasu ze strany hostů byl zapomenut po čtvrthodině hry, když Gonzalo Montiel nešťastným podklouznutím ve vlastním vápně podrazil Breretona Díaze a sudí nařídil pokutový kop. K tomu se postavil sám chilský útočník, jenž střelou do protipohybu gólmana otevřel skóre utkání. Vedení Sheffieldu však dlouho nevydrželo, jelikož se ve 27. minutě pokusem na zadní tyč prosadil Hudson-Odoi. Stav zápasu mohl zpět na stranu domácích převrátit Cameron Archer, skvěle proti němu ovšem stihl zakročit Matz Sels. V závěru poločasu ještě zahrozil Wood, hlavou ale pouze orazítkoval břevno.

Úvod druhé půle vyšel lépe fotbalistům Nottinghamu, kteří se brzy ujali vedení. Po závaru před brankou Sheffieldu se míč odrazil do volného prostoru, kde si ho nejrychleji našel Ryan Yates a tvrdou ranou propálil vše, co mu stálo v cestě. Vyrovnání měl na noze o několik minut později Gustavo Hamer, z dobré pozice však mířil jen vedle tyče. Tu následně na druhé straně hřiště trefil i aktivní Hudson-Odoi. Anglického záložníka to ale trápit nemuselo, jelikož si v 65. minutě stejně jako při první trefě navedl míč na pravou nohu a střelou na vzdálenější tyč zvýšil na rozdíl dvou gólů. Domácí se snažili s výsledkem ještě něco provést, na organizovanou defenzivu Forest už nicméně nevyzráli.

Loučení s anglickou smetánkou tak Sheffield začal další porážkou. Předposlední duel v Premier League čeká Žiletky 11. května na půdě Evertonu. Nottingham ve stejný den vyzve Chelsea.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Fulham FC 0:0

04.05.2024 16:00

Góly: -

Fotbalisté Brentfordu remizovali v utkání 36. kola Premier League, jež nabídlo jen minimum nedovolených zákroků, na vlastním hřišti s Fulhamem 0:0. Včely byly nejblíže ke skórování ve 13. minutě, kdy tečovaná rána Bryana Mbeuma orazítkovala břevno. Chalupáři si na stadionu, který od jejich domovského stánku dělí jen něco málo přes 10 kilometrů, počkali na svou šanci do druhé půle, jenže Raúl Jiménez ve snaze vsítit svůj premiérový gól v roce 2024 přestřelil.

Brentford kroutil v Premier League třetí ročník a již bylo rozhodnuto o tom, že tentokrát bude jeho bodový zisk na konci sezony dosud nejhorší. Vrásky na čele to ale dělalo fanouškům jen do minulého víkendu, kdy porážka Lutonu ve Wolverhamptonu rozhodla na dálku o setrvání Včel mezi anglickou smetánkou. Fulham dorazil na hřiště londýnského rivala s touhou odčinit potupnou srpnovou domácí prohru 0:3.

Důležitý krok k odplatě mohl zařídit v osmé minutě Alex Iwobi, který ovšem razantním pokusem z hranice vápna o kousek přestřelil. Krátce nato se po rychlém brejku dostal na druhé straně k zakončení Mbeumo, jeho tečovaná rána však skončila na břevně a dorážku Keanea Lewise-Pottera pokryl Bernd Leno. Svižný úvod vystřídala na Brentford Community Stadium dlouhá pasáž bez šance, během které byl k vidění spíše tuhý boj o střed pole. Až krátce před odchodem do kabin znovu nadějně pálil Lewis-Potter, o gólovou radost ho ale připravil skvělý skluz jednoho z obránců.

Nastolený trend z prvního poločasu pokračoval i po návratu z kabin a oba celky se soustředily především na pevnou defenzivu. Ta domácí zachybovala v 74. minutě, kdy mohl o osudu utkání z ojedinělé šance rozhodnout osamocený Jiménez, v pokutovém území ale trestuhodně přestřelil. Tempo nakonec nezvýšily ani střídání obou trenérů, a duel tak v poklidu dospěl ke smírnému konci.

Fulham tak dokázal na hřišti Brentfordu bodovat v součtu s druhou nejvyšší soutěží poprvé od roku 2016. V příštím kole přivítá 11. května Manchester City, Včely se představí o den později v Bournemouthu.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Newcastle United 1:4

04.05.2024 16:00

Góly: 86. Dara O'Shea - 19. Callum Wilson, 35. Sean Longstaff, 40. Bruno Guimarães, 55. Alexander Isak

Fotbalisté Newcastlu s přehledem zvítězili ve 36. kole Premier League nad Burnley 4:1. Straky přiletěly na Turf Moor natěšené, neboť opanovaly pět předešlých vzájemných ligových duelů. Cestu k dalšímu triumfu odstartoval Callum Wilson, který se proti The Clarets prosazuje s oblibou. Závěrečný zásah při demolici nováčka obstaral svým 20. gólem v ročníku Alexander Isak, jenž stále soupeří o cenu pro nejlepšího střelce ligy. Svěřenci Vincenta Kompanyho už naopak svůj boj prakticky prohráli, když na 17. Nottingham ztrácí dva zápasy před koncem pět bodů.

Příchod jara jako by prosvítil výkony Burnley, které z posledních osmi duelů prohrálo jen jeden. Posun tabulkou to ovšem neznamenalo, a tak mu stále kriticky hrozil návrat do nižší soutěže. Strašákem domácí obrany se zdál být Wilson, jenž ve čtyřech předchozích vystoupeních proti The Clarets pětkrát skóroval, přičemž pokaždé se postaral rovnou o vítěznou branku.

Zkušený útočník nastoupil v základní sestavě po boku Isaka a nepřímá spolupráce těchto střelců přinesla Strakám v 19. minutě první zásah. Švéd vyslal směrem k Arijanetu Muričovi pumelici, kterou gólman ještě zlikvidoval, na dorážku anglického snajpra už ale zareagovat nedokázal. Kosovský brankář si napravil reputaci při pokusu Tina Livramenta letícímu k levé tyči. Hráči Magpies přesto své vedení navýšili po půlhodině hry zásluhou Seana Longstaffa. Ve 40. minutě stál na správném místě v předbrankovém prostoru Bruno Guimaraes a pohotovým zakončením ještě snížil naděje Burnley.

The Clarets nezačali druhou půli lépe než tu první. Po pár minutách totiž Josh Brownhill zavinil pokutový kop. K penaltovému puntíku se postavil sebevědomý Isak, který však neuspěl, když Murič jeho přízemní pokus zlikvidoval. Rychlou nápravu Švédova zaváhání přinesla 55. minuta, během níž Straky rozjely další akci a dostaly míč znovu k Isakovi, jenž nyní využil rozhozené defenzivy soupeře a chladnokrevně zakončil pod břevno. Čestný zápis do statistik mohl pro domácí zaznamenat Sander Berge po úctyhodném sólu, následná rána ovšem proletěla jen vedle levé tyče. V závěru se The Clarets přece jen prosadili, když si na centr od rohového kopu naskočil Dara O'Shea a překonal Martina Dúbravku.

Burnley tak souboj s jedním z aspirantů na postup do evropských pohárů nezvládlo a jeho šance na záchranu se opět snížila. V příštím kole se představí 11. května na půdě Tottenhamu, Newcastle přivítá tentýž den Brighton.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - AFC Bournemouth 3:0

04.05.2024 13:30

Góly: 45. Bukayo Saka (pen.), 70. Leandro Trossard, 90+7. Declan Rice

Arsenal porazil ve 36. kole Premier League Bournemouth 3:0, a Třešně tak nebodovaly na Emirates Stadium ani na sedmý pokus. Hosté přežili drtivý úvodní tlak favorita i díky několika dobrým zákrokům Marka Traverse, právě ten však těsně před přestávkou lehce zasáhl nohu Kaie Havertze a kopala se penalta. Z ní vsítil rozhodující branku Bukayo Saka, čímž zároveň pomohl svému mužstvu k navýšení náskoku v čele tabulky na čtyři body.

Ačkoliv závěr derby s Tottenhamem pořádně pocuchal nervy fanoušků Arsenalu, vše z jejich pohledu dobře dopadlo, a jejich miláčci se tak dál vyhřívali na první příčce. Strašákem však zůstával Manchester City, jenž posbíral o bod méně, ale měl jedno utkání k dobru. Kanonýři tedy ve snaze získat první titul po 20 letech nesměli polevit a zaváhání proti Bournemouthu, který dvakrát za sebou triumfoval bez obdrženého gólu, nepřicházelo v úvahu.

Arsenal svému soupeři podle očekávání od začátku zápasu prakticky nepůjčoval míč a veškeré dění se odehrávalo téměř výhradně před bránou hostí. Po několika zblokovaných pokusech vyzkoušeli pozornost Traverse William Saliba a Saka, v obou případech ale brankář, který načal sezonu na hostování ve Stoke, odolal. Skvělý zákrok vytáhl také proti střele Thomase Parteyho ve 27. minutě. Na konci prvního dějství však irský gólman poslal k zemi Havertze a daroval Kanonýrům pokutový kop. S tím si s přehledem poradil nejlepší střelec londýnského celku Saka.

Domácí se do svého protivníka pustili i po přestávce. Opět se musel činit Travers, tentokrát proti střelám Saky a Havertze. Do akce ale musel i David Raya na druhé straně, když lapil pokus Dominika Solankeho z bezprostřední blízkosti. V dalších minutách byli nebezpečnějším celkem hosté, přece jen však svěřenci Mikela Artety rozjásali své fanoušky ještě jednou.

V 70. minutě se o to postaral Leandro Trossard, který využil povedenou přihrávku Declana Rice a zakončil do protipohybu Traverse. Míč vzápětí dopravili do sítě i The Cherries. Krásný gólový volej, jenž měl na svědomí Antoine Semenyo, ovšem nebyl uznán kvůli předcházejícímu faulu. Stejný osud potkal v 87. minutě famózní ránu stopera Londýňanů Gabriela, tentokrát branka neplatila vinou ofsajdu. Razítko na vítězství Gunners pak v nastavení přidal skvěle hrající Rice.

Arsenal tak stejně jako ve všech šesti předcházejících vzájemných domácích duelech v Premier League zvítězil. V příštím kole se představí 12. května na hřišti Manchesteru United, Bournemouth přivítá o den dříve Brentford.

Více informací k zápasu

Luton Town - Everton FC 1:1

03.05.2024 21:00

Góly: 31. Elijah Adebayo - 24. Dominic Calvert-Lewin (pen.)

Luton remizoval ve 36. kole Premier League před vlastními fanoušky s Evertonem 1:1. Skóre utkání, v němž od úvodního hvizdu nastoupilo 17 Angličanů, otevřel ve 24. minutě z pokutového kopu Dominic Calvert-Lewin. Domácí však záhy vyrovnali, když se prosadil uzdravený Elijah Adebayo. Pro skoro dva metry vysokého útočníka se jednalo o 10. ligovou trefu, čímž se dotáhl na nejlepšího střelce klubu Carltona Morrise. Poprvé po 37 letech tak The Hatters disponovali v nejvyšší soutěži dvěma střelci, kteří zaznamenali dvouciferný počet branek. Tento dílčí úspěch ovšem velké oslavy neznamenal, jelikož se nováček nachází dva zápasy před koncem na sestupové pozici.

Ještě v polovině dubna by se jednalo o ryze záchranářskou bitvu, Everton se však rozehrál do skvělé formy znamenající tři výhry v řadě, díky nimž předčasně oslavil setrvání mezi anglickou elitou. Luton naopak ve stejném množství duelů za sebou prohrál a dál setrvával na sestupové příčce. Karamelky ale patřily k jeho oblíbeným soupeřům, jelikož v této sezoně ovládl už dva vzájemné zápasy.

Důležitou postavou třetího vzájemného souboje těchto týmů se po 20 minutách stal Teden Mengi. Ten nejprve málem srazil centr ze strany do vlastní sítě, ale od pohromy jej zachránil Thomas Kaminski. Následně anglický obránce obětavě zblokoval ránu zpoza šestnáctky na rohový kop, při této standardní situaci však strhl jednoho z protihráčů na zem, čímž zavinil pokutový kop. Penaltu troufalým pokusem do středu proměnil Calvert-Lewin.

Domácí přispěli s rychlou odpovědí, když Adebayo zabojoval o balon ve vápně a následně prudkou ranou prostřelil Jordana Pickforda. V závěru poločasu se mohl o obrat postarat Morris, avšak laxní obranné činnosti Toffees nevyužil, neboť vystřelil vedle levé tyče.

Aktivní Kloboučníci ani na začátku druhého poločasu nezaháleli. Gabriel Osho se opřel do míče na hranici vápna a jen těsně minul pravou tyč. Skóre nezměnil ani Ross Barkley po hodině hry, kdy se vyšplhal na centr směřující od rohového praporku, avšak zamířil nad břevno. Na druhé straně se povedenou ranou prezentoval Jack Harrison, ovšem ještě lepší zákrok ukázal Kaminski. Další důležitý zásah si Belgičan připsal i proti prudké hlavičce Calverta-Lewina, jež směřovala do jeho protipohybu.

Svou důležitost v závěru předvedl i Pickford, který se vyznamenal proti Barkleyho pumelici i Mengiho hlavičce. Na konci utkání měl dokonce i poněkud nečekaného protivníka, když na pozdní standardní situace vyběhl do vápna i brankář Kaminski.

Everton tak třetí porážku od Lutonu v rámci jedné sezony nedopustil a získal bod. V příštím kole přivítá 11. května Sheffield, Kloboučníci se představí tentýž den na hřišti West Hamu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
36
26
5
5
88 : 28
83
2
Manchester City
35
25
7
3
87 : 33
82
3
Liverpool FC
36
23
9
4
81 : 38
78
4
Aston Villa
36
20
7
9
73 : 53
67
5
Tottenham Hotspur
35
18
6
11
69 : 58
60
6
Newcastle United
35
17
5
13
78 : 56
56
7
Chelsea FC
35
15
9
11
70 : 59
54
8
Manchester United
35
16
6
13
52 : 55
54
9
West Ham United
36
13
10
13
56 : 70
49
10
AFC Bournemouth
36
13
9
14
52 : 63
48
11
Brighton & Hove Albion
35
12
11
12
53 : 57
47
12
Wolverhampton Wanderers
36
13
7
16
49 : 60
46
13
Fulham FC
36
12
8
16
51 : 55
44
14
Crystal Palace
36
11
10
15
49 : 57
43
15
Everton FC
36
12
9
15
38 : 49
37
16
Brentford FC
36
9
9
18
52 : 60
36
17
Nottingham Forest
36
8
9
19
45 : 63
29
18
Luton Town
36
6
8
22
49 : 78
26
19
Burnley FC
36
5
9
22
39 : 74
24
20
Sheffield United
36
3
7
26
35 : 100
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (528)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele