Preview pro FC Sochaux-Montbéliard

10.08.2012, 00:25
Názory a komentáře
Ty tam se zdají být doby, kdy Sochaux pod vedením mladého Francise Gillota vybojovalo vstupenku do Evropské ligy, přitom to bylo teprve před rokem a čtvrt. Aktuálně mužstvo z Montbéliardu působí rozháraným dojmem, je rozpárané odchody největších hvězd a má za sebou infarktovou sezonu protkanou těžkým bojem o udržení. Bude to letos lepší?

FC Sochaux-Montbéliard (Éric Hély)

Změny v kádru: Největším tématem sochauxského přestupového léta byl odchod Marvina Martina, kterého si vyhlédlo Lille coby náhradu za hvězdného Hazarda. A jako by prodej nejtalentovanějšího a nejcennějšího hráče týmu nestačil, přidali se k němu i další: Modibo Maïga vyslyšel volání West Hamu, zatímco Charles Davies (který bohužel nikdy nedokázal naplnit svůj velký talent) zamířil do Dánska. S kariérou se rozloučil legendární gólman a kapitán Teddy Richert, a odešel i levý bek Jérémie Bréchet.

Na druhé straně se v Sochaux také slušně posilovalo: odliv útočné kvality má vyvážit příchod talentovaného rváče Roye Contouta (Auxerre), který sice nechává na hřišti vše a svým pohybem dělá obrovské problémy soupeřovým obranám, ale gólový zabiják jako Maïga to není; od toho je na hřišti Sloan Privat, který snad konečně zůstane delší dobu zdravý. Zálohu vyztužili mladí Afričané Ismael Yartey (Benfica) a Thierry Doubaï (Udine), ale nejvíce se posilovalo v obraně (a není se čemu divit, loni byla defenzivní čísla doslova tragická): velezkušený bek Omar Daf (Brest) už přichází spíše na lavičku, ale s Duplusem (návrat z hostování v Guingampu) se počítá do základu, což platí také pro vůbec nejzajímavější jméno na seznamu posil: Cédric Kanté, šéf malijské reprezentační obrany, bude mít za úkol zorganizovat defenzivu bývalého velkoklubu stejně, jako to dělal v Panathinaikosu.

Přednosti a slabiny: Sochaux příliš bolestivě připomíná Monako ze sestupové sezony. Prakticky na každý post má řadu talentovaných hráčů, jenže chybí zkušenost; kádr se skládá ze šikovných borců, ale je příliš rozmělněný. Chybí jasná vůdčí postava (a to dvojnásobně s odchodem Richerta), a především nějaká kostra sestavy - vždyť o absolutní jistotě základu se dá mluvit snad jen u gólmana Crose! Sochaux tak rozhodně netrpí příliš úzkým kádrem, ale opačný extrém taky není příliš vyhovující. Éric Hély navíc nepůsobí jako trenér, který by dokázal mužstvu vtisknout jasný řád a tvář; přitom to je právě to, co Sochaux nutně potřebuje. Podobně dvousečnou zbraní je také ofenzivní exodus hvězd - z útočné pětice, která za Gillota vykopala Sochaux Evropu, zůstal už pouze Ryad Boudebouz (Martin, Ideye, Maurice-Belay i Maïga jsou pryč). To samozřejmě znamená masivní odsun kvality, jenže na druhou stranu je Boudebouz jediným hráčem, který se v průběhu uplynulého roku a půl vyjadřoval ke klubu loajálně. A to je výrazný plusový faktor - z kabiny Sochaux vymizela "škodná". Bez otrávených hvězd pošilhávajících po (například) Anglii se v Montbéliardu bude lépe dýchat.

Hráč ke sledování: Pierrick Cros
Jestliže u některých týmů jsem měl potíže zajímavého hráče ke sledování vůbec vybrat, u Sochaux to bylo přesně naopak; nakonec jsem před Camarou, Privatem, Kantém či Doubaïem dal přednost Pierricku Crosovi. Mladičký gólman už stihl ukázat, že chytat umí výtečně - konkrétně předloni, kdy se shodou náhod coby tehdejší trojka dostal mezi tyče a svými výkony vyrazil dech celé lize. Loni však vládl brankovému prostoru neohroženou rukou veterán Teddy Richert, a šlo mu to tak dobře, že si vysloužil pochvaly za nejlepší sezonu své bohaté kariéry. Před Crosem tak leží pořádná výzva: nahradit odcházející legendu minimálně stejným způsobem, v první ostré sezoně v životě. Nepochybujte, že na to má.

Prognóza: 15. místo
Přestože řada komentátorů prorokuje Sochaux výrazně lepší sezonu než byla ta loňská, já bych byl ve své prognóze opatrnější. Jistě, kádr je "pročištěn" a vypadá dostatečně talentovaně i hladově, ale těžký nedostatek zkušeností a konzistence, ve spojení se zelenáčem Hélym, představuje nepřehlédnutelný varovný prst. Na sestup to zřejmě nebude, ale na nějaké velké zázraky také ne.

Tip na sestavu: (4-2-3-1) Pierrick Cros - Sébastien Corchia, Loïc Poujol, Cédric Kanté, Frédéric Duplus - Thierry Doubaï, Joseph Lopy - Abdoul Camara, Ryad Boudebouz, Sébastien Roudet - Sloan Privat


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele