Primera División - preview 29. kola

11.03.2016, 08:50, aktualizováno 14.03.2016, 08:27
Previews
Pondělní dohrávka španělské Primera División nás zavede do Granady. Místní celek, jenž potřebuje nutně bodovat, před vlastními fanoušky přivítá barcelonský Espanyol...
Granada CF - Espanyol Barcelona  (pondělí 20:30)
Granada stále bojuje o přežití a v pondělní dohrávce 29. kola hostí Espanyol Barcelona. Ani katalánský celek není zrovna ve formě a pokud se Granada chce posouvat výš v tabulce, teď má ideální šanci získat body.

Granada si nejspíš hodně oddychla, když v pátek večer Sporting Gijón nestačil na Málagu. Kdyby vyhrál, klesla by totiž Granada na předposlední příčku. Za těchto okolností ale má v plánu postupovat tabulkou. A bude to hodně potřeba, pokud se chce zachránit. Teď má na kontě za 28 utkání jen 26 bodů a to na záchranu jednoduše nestačí. Na začátku měsíce to sice vypadalo nadějně, jenže v minulém kole se Granada vrátila zase do podprůměrných výsledků.

Od Realu Betis totiž dostala dvě branky, o které se postarali Alfred N'Diaye a Rubén Castro. Granada sice dlouhou dobu pečlivě bránila výsledek 0:0, jenže v posledních pěti minutách utkání a v nastavení ztratila sílu i koncentraci. A to hrál Betis více než 30 minut v početním oslabení! Dalším problémem by mohl být fakt, že se Granadě proti katalánskému celku moc nedaří. Alespoň ne v poslední době.

Za posledních pět vzájemných duelů Granada získala jen bod z minulého měření sil za remízu, jinak ale vše vyhrává Espanyol. Když se ze tří bodů naposledy radovala Granada, psalo se datum 28. dubna 2013 a utkání rozhodl jedinou brankou tehdy ještě nepříliš známý útočník Nolito. Granada nebude mít kompletní kádr k dispozici, chybět jí bude mladík Adalberto Peñaranda.

V kádru Espanyolu bude těch absencí o něco více. Zraněn je Anaitz Arbilla, kvůli červeným kartám si trest musí odpykat dvojice Víctor Sánchez a Pape Diop. Celek z Barcelony zatím prožívá razantní zlepšení formy oproti období v prvních dvou měsících nového roku. Za poslední čtyři utkání se Espanyolu podařilo třikrát vyhrát. A nejinak tomu bylo také v minulém kole.

Espanyol dokázal těsně porazit Rayo Vallecano, Hernán Pérez rozhodl gólem na 2:1 o třech bodech. A trenér Constantin Galca byl po závěrečném hvizdu hodně spokojený. "Povedl se nám náročný zápas, chci svým hráčům poděkovat. Hráli jsme velmi dobře a po minulé porážce jsme hodně potřebovali napravit si sebevědomí. Teď jsme zase blíže záchraně," pochvaloval si trenér Galca.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Fernandez - Lopes, Costa, Babin, Biraghi - Rochina, Doucouré, Rico, Success - Barral, El-Arabi
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau - López, Roco, González, Rubén - Abraham, Duarte, Jordán - Asensio, Moreno, Burgui
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Levante UD - Valencia CF  (neděle 12:00)
Možná na delší dobu poslední městské derby mezi Valencií CF a Levante se odehraje v neděli po poledni na Estadi Ciutat de València. Domácí Levante se pomalu blíží sestupu, ovšem vítězný zápas proti městskému rivalovi by Les Granotes mohl zvednout sebevědomí do finiše sezóny. Netopýři ale také potřebují výhru jako sůl, vždyť z posledních čtyř soutěžních zápasů vyhráli jediný.

Levante se v letošní sezóně trápí a prakticky od začátku se musí zaobírat sestupovými starostmi. Že by to tentokrát nemuselo méně známému valencijskému celku vyjít, naznačuje pohled na tabulku. Tým vedený koučem Rubim se osamostatnil na posledním místě tabulky a na první nesestupovou pozici už ztrácí šest bodů. Klub s více než stoletou tradicí by tak mohl po delším čase znovu spadnout do Segunda División.

Situace na chvostu tabulky je ale vyrovnaná a jen pár kol může s pořadím na sestupových místech pořádně zamávat. Pokud by domácím vyšel zápas s Netopýry, kteří se nepotýkají se zrovna vyrovnanou výkonností, vytvořili by si tak dobrý základ pro klíčové zápasy s tabulkovými soupeři. Ty čekají Levante hlavně v dubnu. "Pro nás to bude velmi důležitý zápas, jelikož jsme měli těžký los a potřebujeme tři body. Naše mentalita se znovu musí přepnout do vítězného módu," přál si před zápasem domácí lodivod Rubi.

Pro hosty také půjde o důležité body, jelikož potřebují po dvou nevydařených zápasech konečně větší úspěch. O hodně stále hraje kouč Netopýrů Gary Neville, jenž zažil na lavičce Valencie hrůzný začátek a nedávné porážky od Atlética a také v Evropské lize od Athleticu začaly připomínat právě chmurné začátky anglického kouče. "Potřebujeme zápas především dobře odbránit, to bude základ úspěchu. Vím, jaký má derby tady ve městě náboj. Byl jsem na prvním zápase v této sezóně a dobře si pamatuju, jaká atmosféra panovala," uvedl na předzápasové tiskovce Neville. Jednačtyřicetiletý manažer se musí vyrovnat s absencí Aderlana Santose, jenž pyká kvůli kartám.

Posledních pět vzájemných utkání celků z Valencie skončilo výhrou domácího mužstva. Dokáže Neville změnit nastavený kurz, nebo dostane Levante naději na záchranu? Zápas začíná ve 12:00, hlavním sudím bude Carlos Del Cerro Grande.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Juanfran, Feddal, Medjani, López - Morales, Lerma, Verza, Verdú - Rossi, Deyverson
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Gayá, Abdennour, Mustafi, Cancelo - Fuego - Rodrigo, Gomes, Parejo, Feghouli - Alcácer
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.30 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - Villarreal CF  (neděle 16:00)
Atraktivní podívanou slibuje nedělní střet Sevilly s Villarrealem. Nastoupí proti sobě totiž celky z pohárových příček, přičemž domácí se mohou Žluté ponorce příblížit na rozdíl pěti bodů. V případě výhry by tak byl pro Andalusany boj o Ligu mistrů stále otevřený. Naopak vítězství Villarrealu by potvrdilo jeho pozici na klíčové čtvrté příčce.

Sevilla se v druhé polovině sezóny řadí k nejúspěšnějším týmům La Ligy a jen velmi slabé výkony na hřištích soupeřů připravují Andalusany o boj na špičce soutěže. Z posledních deseti utkání v Primera División prohráli Sevillští jen souboj s mistrovskou Barcelonou. V minulém kole je pak trochu přibrzdila remíza na půdě Getafe. Svěřenci Unaie Emeryho uhráli nerozhodný výsledek ve čtvrtek i na evropské půdě. V Evropské lize totiž remizovali 0:0 na půdě Basileje, což je pro poslední šampiony této soutěže relativně přijatelný výsledek do odvety.

Sevillští jsou tak stále ve hře o dosažení předsezónních cílů a právě proti Villarrealu se mohou posunout blíže k pozicím zajišťující start v prestižní Lize mistrů. Domácí kouč se ale před zápasem snažil ze svých svěřenců sejmout případný tlak na výsledek. "Před námi je ještě deset zápasů a ať už bude výsledek jakýkoli, budeme mít příležitosti jej napravit. Na druhou stranu je to zajímavé utkání, v němž bychom mohli otestovat naší formu a přiblížit se vyšším příčkám," řekl Emery.

Ten se bude muset obejít bez zraněného Vitola. "Je to daň za náročný zápasový program. Každé mužstvo, které chce hrát více soutěží, s tím musí počítat. Zranění přicházejí a před ním to byli Rami, Carrico nebo Pareja. Máme ale dostatečně široký kádr," komentoval domácí kouč zranění šestadvacetiletého levého křídelníka.

Villarreal si v La Lize podobně jako jeho nadcházející soupeř také drží slušnou formu a k tomu přidává úspěchy i v Evropské lize. Žlutá ponorka drží výbornou čtvrtou příčku navzdory poslednímu neúspěšnému vystoupení proti Las Palmas, při němž na své půdě nenalezla recept na obranu patnáctého celku tabulky. Navíc se pro zápas se Sevillou vykartoval klíčový hráč pro útočnou fázi Villarrealu Roberto Soldado.

Na porážku 0:1 dali Marcelinovi svěřenci vzápětí zapomenout ve čtvrtečním souboji s Leverkusenem, když si před vlastními diváky vytvořili skvělou pozici do odvety díky výhře 2:0. Do sítě německého soupeře se dvakrát trefil Cédric Bakambu, jenž svůj tým letos střelecky táhne. Rodák z Konga, jenž zanedlouho oslaví 25. narozeniny, rozhodl i poslední vzájemný souboj Villarrealu se Sevillou, když v 61. minutě zvyšoval na 2:0 a celé utkání nakonec skončilo výhrou 2:1 ve prospěch Žluté ponorky.

Dotáhne Bakambu Villarreal znovu k vítězství, nebo potvrdí Andalusné výbornou domácí formu? Zápas začíná v 16:00, utkání bude z pozice hlavního sudího řídit Carlos Velasco Carballo.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Real Betis  (neděle 18:15)
Na stadionu San Mamés v Bilbau si v neděli zahrají fotbalisté Betisu, kteří nastoupí proti domácímu Athleticu. Baskové budou doma favority a rádi by prodloužili svou čtyřzápasovou vítěznou sérii. Andlausané však také v poslední době nehrají špatně a mohou hrát s klidem pramenícím z jejich pozice ve středu tabulky.

Lvi se se střídavými úspěchy rvou o pozici na pohárových příčkách a zatím musí stále dotahovat náskok Viga, které v sobotním utkání zdolalo Real Sociedad. Aby se Baskové dostali díky lepšímu skóre opět před Celtu, musí nyní na svém stadionu porazit Real Betis Balompié. Athletic k tomu má ty nejlepší předpoklady, v La Lize totiž nabral slušnou formu, když v posledních třech kolech nepoznal porážku a navíc nastřílel Valencii, Deportivu a Gijónu celkem devět branek. Náladu si hrdý baskický celek zlepšil i v Evropské lize, kde v prvním osmifinálovém utkání porazil doma na podmáčeném hřišti Valencii 1:0 díky gólu Raúla Garcíi.

"Souboj s Betisem pro nás může být zrádný. Jdeme do utkání po těžkém zápase a musíme hodně zmobilizovat mentální síly, abychom se plně koncentrovali na těchto devadesát minut, které budou pro náš osud v La Lize hodně důležité. Když už jsme se dostali tak vysoko, nechceme svou šanci na dobré umístění zahodit," uvedl před zápasem domácí kouč Ernesto Valverde, jenž se bude muset vyrovnat se zraněními Williamse a Gómeze. Kvůli kartám navíc do utkání nemůže zasáhnout Balenziaga.

Betisu se v posledních týdnech podařilo zastavit pád k sestupovým příčkám a zelenobílí se již opět vyhřívají v klidném středu tabulky. Se čtyřiatřiceti body na kontě okupuje celek vedený Juanem Merinem dvanáctou pozici s luxusním osmibodovým náskokem na osmnáctou příčku. To dává hostům potřebný klid, který už dokázali přetavit v zisk dvanácti bodů z posledních šesti ligových zápasů, během nichž ani jednou neprohráli. Béticos už navíc dvě kola neinkasovali.

"Snažíme se v každém zápase dosáhnout úspěchu a chceme skončit v tabulce co nejvýše. Ukořistit umístění na pohárových příčkách je ale pro nás ještě velké sousto. Jednoduše se tím nezaobíráme, chceme střílet co nejvíce branek a získat dostatečný náskok na místa pod námi," odpovídal na dotazy novinářů ohledně pohárových ambicí svého mužstva Merino. Zápas začne v 18:15, v roli hlavního sudího se objeví Santiago Jaime Latre.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Lekue, Laporte, Etxeita, De Marcos - San José, Beňat - Muniain, García, Sabin - Aduriz
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Molinero, Bruno, Pezzella, Montoya - N'Diaye, Petros - Musonda, Ceballos, Joaquín - Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Las Palmas - Real Madrid  (neděle 20:30)
Real Madrid si jede pro tři body do Las Palmas. Bílý balet minulý týden rozdrtil Vigo a na půdě patnáctého celku La Ligy se od Zinadeho svěřenců nečeká nic jiného než vítězství. Hosté jsou navíc posílení úspěchem v Lize mistrů a fotbalisté z Kanárských ostrovů tak mohou jen doufat, že Los Blancos budou mít jeden z svých slabších dnů.

Bílý balet byl v lehké krizi koncem února, když remízu s Malagou následovala domácí prohra v prestižním madridském derby. Cristiano Ronaldo dokonce otevřeně kritizoval některé své spoluhráče a média zpochybňovala odhodlání některých členů Zidaneho výběru. Madridští však dokázali odpovědět tím nejlepším způsobem, když vyhráli tři soutěžní zápasy za sebou. Real si poradil s Levante, Vigem i římským AS a to se skvělým skóre 12:2. Atmosféra okolo týmu se tak otočila o stoosmdesát stupňů.

S dvanáctibodovým mankem na vedoucí Barcelonu má už Bílý balet jen teoretické šance na to promluvit do boje o titul. Zidane však odmítá, že by jeho svěřenci cokoli vzdávali bez boje. "Po třech výhrách je samozřejmě všechno lepší. Na trénincích i v šatně. Nepřestáváme však pracovat, jelikož nás čekají další zápasy, které budou už jen víc a víc obtížnější. Prožíváme lepší období, ale nic velkého to zatím neznamená. Stále se musíme maximálně koncentrovat na další utkání, být připraveni a bojovat," uvedl před zápasem hostující lodivod. Proti Las Palmas bude znovu k dispozici Gareth Bale, jenž po návratu z marodky zvládl hrát hodinu proti AS Řím, v nominaci naopak chybějí Danilo, Kroos a James.

Na Kanárských ostrovech by Madridské neměla čekat příliš velká zkouška jejich aktuální formy. Domácí však už dokázali, že mohou konkurovat i velkým týmům a navíc je žene vpřed i touha maximálně se vzdálit sestupovým vodám. Nad těmi se tým Quiqueho Setiéna drží se čtyřbodovým náskokem, který se ale velmi rychle může zmenšit. Aktuálně drží Las Palmas patnáctou příčku a těší se ze třízápasové vítězné šňůry, během níž nedostalo ani jeden gól. Naposledy vydřeli hráči Las Palmas cennou výhru 1:0 ve Villarrealu, což by pro favorizované hosty měl být dostatečně velký vykřičník.
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Garrido, Bigas, Aythami, García - Roque - El Zhar, Viera, Tana, Momo - Willian José
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Marcelo, Ramos, Pepe, Carvajal - Isco, Casemiro, Modrič - Ronaldo, Mayoral, Bale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 5.25 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Getafe CF  (sobota 16:00)
Před Getafe stojí obrovská výzva a zároveň toužebně očekávaný duel. Getafe se totiž v sobotu pokusí zlomit prokletí zvané Camp Nou. Na hřišti Barcelony totiž domácí hvězdný výběr ještě nikdy neporazilo!

Getafe se všemi silami pokouší udržet nad sestupovou propastí, což mu ale moc nevychází. A slavné to nebude ani nyní, protože v dalším duelu je jasným outsiderem. Getafe se totiž na Camp Nou střetne s lídrem La Ligy Barcelonou a více než její sestava musí hosty děsit právě slavný stadion. V katalánské metropoli totiž Barcelonu Getafe ještě nikdy neporazilo a nyní by rádo konečně zlomilo ono prokletí.

Snad ani nemůže být sporu o tom, kdo je tu favoritem. Z Camp Nou se stává nepřekonatelná tvrz, z ofenzivních kouzelníků Messi, Suárez, Neymar trojice slavnější než Athos, Porthos a Aramis a Barcelona je připravená sbírat dál jednu trofej za druhou. Další z mnoha, na kterou má políčeno, je právě La Liga. V ní si blaugranas pečlivě budují náskok, který se nikterak nezmenšuje. Právě naopak, z Barcelony je opět stroj a obrat se o titul nejspíš může jen ona sama.

V Madridu doufají, že k tomu dojde co nejdřív. Katalánsko by zase rádo vidělo drtivou jízdu Barcelony celým ročníkem (nejen) Primera Division. Další důležitý krok k tomu může Barcelona udělat již v sobotu, kdy se utká s Getafe. Nejhorší morovou ranou, která může postihovat jasné favority, jsou právě nenápadné duely s malými celky, kde hrozí podcenění nejvíc.

Barcelona ovládla i minulé kolo La Ligy, ve kterém nastřílela čtyři branky Eibaru. Na Estadio Municipal de Ipurua se dvakrát trefil Lionel Messi a gólově se prosadili také jeho kolegové Munir a Luis Suárez. Barcelona má v tuto chvíli na svého nejbližšího soka náskok osmi bodů a čeká na okamžik, kdy se Atlético Madrid z pronásledovatele stane spíše pozorovatelem. V podstatě jsou v jejím kádru všichni spokojeni.

Přesto se najde hráč, který tak úplně spokojen není. Jde o tureckého reprezentanta Ardu Turana, který by rád dával víc branek. V rozhovoru pro média poznamenal: "Rád bych střílel více branek. Sice jsou na hřišti hráči, od kterých se to očekává více, ale nic nemění na mém cílu častěji skórovat," přála by si posila Barcelony z madridského Atlética. Šanci by na to Arda mohl dostat právě proti Getafe.

Trenér Luis Enrique má totiž takřka kompletní kádr k dispozici a scházet mu bude jen dvojice Rafinha s Javierem Mascheranem. Do posledních tréninků se zapojil i mladík Sergi Samper, který nastupuje za barcelonský B-tým. V týmu soupeře zřejmě nenastoupí Vigaray a Roberto Lago, protože oba stále trápí svalové potíže. Červené karty mají Sarabia, Vázquez a Cala, takže ani oni nenastoupí.

Každý tým má ovšem slabiny. Spoléhá na to i mladík Álvaro Medrán, který před utkáním řekl: "Barcelona je ve vynikající formě a má úžasnou sérii. Jako každé jiné mužstvo má ale i Barcelona své slabiny. Budeme je muset hledat a snažit se tak Barceloně ublížit. Když ze sebe vydáme maximum, budeme mít šanci. Víme ale, že nás čeká jeden z nejtěžších zápasů celé sezóny. Teď nás zajímá hlavně záchrana a to je náš hlavní cíl."

Getafe nevyhrálo už osm zápasů za sebou, ale v minulém kole alespoň přerušilo sérii porážek. Rozdělilo si body se silnou Sevillou, takže nyní by se madridský celek chtěl pochlubit dobrým výsledkem také proti dalšímu favoritovi.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Vidal, Vermaelen, Piqué, Mathieu - Turan, Roberto, Iniesta - Messi, Suárez, Neymar
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Buendia, Velázquez, Vergini, Pereyra - Medrán, Lacén, Rodríguez - Rodríguez, Scepović, Yoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 17.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Real Sociedad  (sobota 18:15)
Celta Vigo v minulém kole utrpěla pořádný výprask od Realu Madrid a musí na něj co možná nejdříve zapomenout. Ideální šanci k tomu, aby znovu sestavila své šiky, má v sobotu. Hostí totiž na vlastní půdě Real Sociedad.

Fanoušci Celty Vigo jsou hodně zvědaví na to, co s psychikou hráčů může udělat debakl. Nic jiného nevystihuje lépe výsledek utkání mezi Celtou Vigo a Realem Madrid, které bylo na programu v minulém kole La Ligy. Po nadějné remíze s Villarrealem zřejmě fanoušci očekávali urputnou obranu a snahu nedostat branku. Jenže jejich miláčci duel s kolosem z Madridu nezvládli a prohráli vysoko 7:1!

Hlavním hrdinou pro domácí Real byl pochopitelně portugalský útočník Cristiano Ronaldo, jenž se přesně trefil hned čtyřikrát. Výsledek znamená, že se Celta musela obejít bez bodů a nyní jich má na svém kontě 42. Tio jí stačí na sedmé místo s tím, že šestý Athletic má náskok dvou bodů. Celta ale není ochotna věci vzdávat a usiluje znovu o revanš. Tým z Viga by se rád dostal do evropských pohárů a musí zabrat.

Jedním z hráčů, který na sebe v letošní sezoně poutá v dresu Celty pozornost, je kromě Nolita a Aspase také obránce Cabral. Kromě svých výkonů především tím, že zkušenému obránci končí v létě smlouva, takže se dostal do hledáčku mnoha evropských klubů. Mezi těmi nejvěhlasnějšími je například Valencia, Sevilla nebo římské Lazio. Sám hráč však podobné věci příliš neřeší a koncentruje se jen na zbytek sezony v Galicii.

V rozhovoru pro tisk Cabral zmínil: "Nic podobného jsem neslyšel a ani můj agent se k něčemu takovému nevyjádřil. Je jasné, že vzhledem ke končícímu kontraktu a mým výkonům se budou podobné zvěsti objevovat stále častěji, ale nemá to reálný základ. Mluvilo se i o Laziu, ale nakonec ani v tomto případě k ničemu nedošlo. Soustředím se jen na Celtu a na to, abych se nadále zlepšoval. Chci jen pomáhat svému týmu," dodal Cabral.

Celta Vigo doma nebude kompletní. Kvůli zranění se do utkání nepodívají Pablo Hernández a Fontás. Za karetní tresty pak pyká Fabián Orellana. Také hostující Real Sociedad nepřijede na stadion Balaídos v plné síle, neboť mu schází zraněný Sergio Canales a Esteban Granero, který je v karetním trestu. Kvůli disciplinárnímu trestu pak do utkání nezasáhne ani Carlos Vela, jenž trénuje sám a ještě platil pokutu.

Real Sociedad San Sebastian za deset posledních utkání sice prohrál jen dvakrát, ale k tomu přidal ještě tři remízy. Poslední z nich byla dost nečekaná, protože dělbou bodů skončilo minulé kolo. Real Sociedad na stadionu Anoeta přivítal Levante a ačkoli šel do vedení, nakonec doplatil na neproměňování šancí. Aktuálně se tedy nachází na 9. příčce a na Celtu Vigo ztrácí sedm bodů.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Mallo, Cabral, Gómez, Jonny - Radoja, Díaz - Aspas, Wass, Nolito - Guidetti
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Elustondo, González, Martínez, Yuri - Prieto, Reyes, Illarramendi - Bruma, Jonathas, Oyarzabal
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.50 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Deportivo La Coruña  (sobota 20:30)
Deportivo má před sebou náročný výlet do Madridu, v němž bude čelit tamnímu Atléticu. Druhý celek tabulky se chce rozehrát před odvetou v Lize mistrů a má na to skvělého soupeře. Deporu se proti Atléticu dlouhodobě nedaří.

Je to téměř sedm let od chvíle, kdy se proti Atléticu radoval Depor naposledy. Psalo se tehdy datum 21. listopadu 2009 a bylo to hodně emotivní utkání. Už ve třetí minutě poslal hosty z Madridu do vedení Sergio Agüero, jenže nakonec se radovali domácí. Diego Colotto po dvaceti minutách srovnal skóre a Andrés Guardado dokonce až v šesté minutě nastavení rozjásal populární stadion Riazor.

Od té doby se však potvrzuje jasná nadvláda Atlética, které z osmi dalších vzájemných duelů vyhrálo hned šest. Při pohledu na formu obou soupeřů snad ani nemůže být pochyb o tom, kdo je favoritem tohoto duelu. Zatímco Atlético stíhá vedoucí Barcelonu a poměrně úspěšně se mu daří pravidelně vyhrávat, Deportivo je zvláště v poslední době až tragické a za posledních deset utkání nevyhrálo ani jediné!

V minulém kole La Ligy La Coruña remizovala s Málagou po divoké přestřelce, jejímž výsledkem bylo hned šest branek! Po dělbě bodů je Depor až na třináctém místě a nedá se moc očekávat, že by se po duelu s Madridem mohl posunout výš. Čeká jej totiž ta vůbec nejlepší obrana v lize. Tým trenéra Diega Simeoneho totiž dokázal inkasovat jen dvanáct branek, což je o 27 méně než Depor.

Depor už dvanáct ligových klání nevyhrál a záložník Pedro Mosquera dobře ví, že Atlético bude náročným soupeřem. Před utkáním prozradil: "Myslím, že Atlético teď hraje opravdu na vysoké úrovni a nás čeká hodně složité utkání. Viděl jsem jejich zápas s Valencií a hráli dobře nejen s míčem u nohy, ale také bez něj. Jejich pohyb je neuvěřitelný, neustále napadají a vyvíjejí na vás tlak. Procházíme těžkým obdobím, ale musíme se konečně zvednout," přál by si Mosquera.

Atlético naopak prochází velmi dobrým odbobím a prakticky jako jediný celek se umí vzepřít Barceloně. Aktuálně jsou colchoneros na druhém místě za vedoucími katalánským obrem a ztrácí na něj osm bodů. Na třetí Real Madrid mají pak náskok čtyř bodů a rádi by jej proti Deporu ještě zvýšili. Musí ale mít na mysli také odvetné utkání Ligy mistrů proti nizozemskému PSV, které je na programu v týdnu.

Atlético nebude mít kompletní kádr, i když základní sestavu jeho absence moc nepostihují. Mimo bude zřejmě Fernando Torres, zdravý není ani obránce Stefan Savić. Chybět bude zcela jistě záložník Tiago. Hosté přijedou bez Juana Dominguéze a Fabricia, fit není ani Sidnei. Právě obrana dělá Deporu velké potíže, protože za posledních deset duelů ve věech soutěžích se čisté konto nepodařilo uhájit ani jednou.

V minulém kole se to nepovedlo ani Atléticu, které však dokázalo nad Valencií vyhrát. Poradilo si s ní poměrem 3:1 a velkou radost z utkání měl zejména mladý záložník Matias Kranevitter. Posila z River Plate se od začátku působení moc na hřiště nedostávala, ale proti Valencii začala od první minuty a navíc podal mladý záložník velmi dobrý výkon. "Moc jsem si zápas užil a doufám, že brzy přidám další minuty. Stále si zvykám na jinou ligu, ale jsem tu maximálně spokojen," dodal mladík.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Giménez, Godín, Luis - Carrasco, Koke, Gabi, Saul - Vietto, Griezmann
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Juanfran, Lopo, Arribas, Navarro - Borges, Mosquera, Bergantiños - Cartabia, Pérez, Alberto
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 5.75 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - SD Eibar  (sobota 22:05)
Rayo Vallecano se vší silou drží nad sestupovou propastí, ale moc už mu k pádu do ní nechybí. Další soupeř, který se jej pokusí obrat o body, je Eibar, který rovněž neprožívá ideální časy.

V sobotu pozdě večer se otevřou brány stadionu Teresa Rivero, na kterých své domácí zápasy hrává Rayo Vallecano. Tým z Madridu je jen kousek od toho, aby se zapojil do bojů o záchranu jako jeden z hlavních účaastníků. Aktuálně je Rayo na 17. místě a po osmadvaceti kolech má na svém kontě jen 26 bodů. Granada, která už tvoří nejhorší trojici, má jen horší skóre.

Kupodivu ale Rayo umí zabrat. Výhry jsou od něj sice stále dost vzdáleny, ale Rayo alespoň sází na remízy. Koneckonců, za posledních deset soutěžních utkání prohrálo jen třikrát. Poslední porážka nastala v minulém kole, v němž se odrazil debakl od Barcelony. Hráči Raya minule podlehli domácímu Espanyolu Barcelona, i když předvedli solidní výkon a ještě 15 minut před koncem byl stav utkání nerozhodný.

Velkým problémem Raya jsou především absence. Ty se samozřejmě projeví také v dalším utkání, protože chybět budou zranění David Cobeño, Patrick Ebert, Razvan Rat, Toño, Pablo Hernández, Miku, Raúl Baena a José Ángel Crespo. Hosté mají úlohu mnohem snadnější, protože jim schází jen Borja Ekiza, Kiko, Jota a Jaime.

V Rayu nepanuje moc dobrá nálada a vědom si je toho samozřejmě i trenér Paco Jémez. Ten v rozhovoru pro Marcu mimo jiné sdělil: "Pochopil bych, kdyby si klub hledal náhradu. Možná by chtěl jít do závěrečných kol s jiným trenérem, to bych chápal. Není to vina mých hráčů - mohu za to já. Je to skoro až zázrak, že nejsme ještě níž, když inkasujeme tak často. Zřejmě jsem nenašel správné konbinace a neuměl hráče motivovat," tvrdí odevzdaně kouč.

"Vím, že utkání s Eibarem by pro mne mohlo být posledním. Teď hrajeme o všechno a musíme zapracovat především na naší obraně. Velmi často dostáváme laciné góly a to především kvůli nepozornosti. Musíme najít způsob, jak se více koncentrovat a lépe bránit. Od toho se vše odvíjí," dodal trenér Jémez. Jeho celek dostal už neuvěřitelných 60 gólů!

Ani Eibar ale není v dobré formě, což potvrzují poslední klání. Za deset minulých utkání prohrál osm, z toho čtyři v řadě. V minulém kole také Eibar ochutnal, jak vypadá porážka o hodně branek, protože od Barcelony dostal rovnou čtyři. Na Estadio Municipal de Ipurua se dvakrát trefil Argentinec Lionel Messi a k němu se přidali také kolegové Munir a Luis Suárez. Eibar je teď osmý a na evropské poháry ztrácí stejný počet bodů.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Yoel - Quini, Tito, Llorente, Nacho - Iturra, Trashorras - Embarba, Montiel, Bebé - Manucho
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Capa, Ramis, Pantić, Juncá - Escalante, García, Radošević, Adrián - Enrich, Bastón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.60 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Málaga CF - Sporting Gijón  (pátek 20:30)
Málaga na svém stadionu La Rosaleda uvítá Sporting Gijón a bude doufat, že vytěží co možná nejvíc z jeho mizérie. Ani Málaga totiž nemá na růžích ustláno a poslední dobou se jí výhry vyhýbají velkým obloukem.

Málaga doma v pátek večer vyzve Sporting Gijón a bude mu chtít oplatit stejnou mincí. Když se tyto dva týmy utkaly poprvé v letošní sezoně, k překvapení mnohých se radoval právě Sporting Gijón. Na svém hřišti udolal Málagu jedinou brankou, jejímž autorem byl mladý barcelonský zázrak Alen Halilović. Od té doby Sporting doufal, že začne body sbírat pravidelněji a co nejdříve si zajistí záchranu v La Lize.

Jenže to se mu zatím stále nedaří. Před páteční předehrávkou 29. kola je stále na předposledním místě Primera Division a na poslední Levante má náskok pouhých tří bodů. Ani záchrana ale není nečím nereálným, protože Getafe, jež je na 16. místě, má náskok pouhých tří bodů. Vše tedy zůstává otevřené a zřejmě nás čeká ještě hodně náročný boj o přežití až do závěrečných kol.

Sporting trápí především obrana. Za poslední tři zápasy totiž vždy inkasovala minimálně dvě branky, od barcelonského Espanyolu navíc dostala rovnou branky čtyři. Vzhledem k tomu, jak se Málaze povedlo minulé kolo, to není moc dobrá zpráva. Málaga sice vyválčila v utkání s Deportivem jen jeden bod, ale její remíza 3:3 byla minimálně strhující. Zatímco v Málaze je gól spíše týmová práce, Sporting spoléhá na mladého střelce Tonnyho Sanabriu.

Málaga chce potěšit vlastní fanoušky a přeje si to i trenér Javi Gracia. Před duelem zmínil: "Už pět utkání jsme nevyhráli. Ale nikomu z nás nepomůže, pokud budeme hledat viníka a ukazovat prstem na toho nebo na toho. Jsme jednotní, táhneme za jeden provaz a musíme trvat na svém. Bojujeme za jeden tým, jen nemáme moc štěstí. Potřebujeme se uklidnit a soustředit na to, co je nejdůležitější."

Málaze budou chybět zranění Duje Cop, Carlos Kameni a Roque Santa Cruz. Na hřiště se nepodívá ani Ignacio Camacho, který minule dostal červenou kartu. V týmu hostí se to týká Ognjena Vranjese, zraněnými absentéry jsou Bernardo a Cases.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Rosales, Albentosa, Weligton, Torres - Juanpi, Recio, Fornals, Castro - Charles, Uche
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Lora, Hernández, Meré, Canella - Álvarez, Mascarell - Halilović, Ndi, Jony - Sanabria
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona28233278:2272
2.Atlético Madrid28204442:1264
3.Real Madrid28186481:2760
4.Villarreal CF28158533:1953
5.Sevilla FC28129739:2945
6.Athletic Bilbao281351044:3644
7.Celta Vigo281261040:5142
8.SD Eibar281061240:4036
9.Real Sociedad28981137:3935
10.Valencia CF288101033:3334
11.Real Betis288101026:3634
12.Málaga CF28891127:2833
13.Deportivo La Coruña28615737:3933
14.Espanyol Barcelona28941528:5431
15.UD Las Palmas28861430:4030
16.Getafe CF28761527:4527
17.Rayo Vallecano28681438:6026
18.Granada CF28751629:5326
19.Sporting Gijón28661630:5024
20.Levante UD28561726:5221

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (701)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele