Startuje ME do 21 let. Chceme hrát o postup, zní z českého tábora

20.06.2023, 18:46
Aktuality

Ve středu odstartuje 24. mistrovství Evropy do 21 let, které tentokrát společně hostí Gruzie a Rumunsko. Na závěrečném turnaji podruhé za sebou nechybí český tým. Svěřenci trenéra Jana Suchopárka se v silné skupině C v Gruzii utkají s dvěma největšími favority na zlato Anglií a obhájcem titulu Německem a nevyzpytatelným Izraelem, i tak se pokusí zabojovat o postup. Šampionát bude zároveň kvalifikací na olympijské hry v příštím roce.

Český celek se na "malém" Euru představí podruhé za sebou a počtvrté z posledních pěti závěrečných turnajů. Předloni mužstvo ještě pod vedením trenéra Karla Krejčího na šampionátu nepostoupilo ze skupiny. Nejlepším výsledkem "Lvíčat" je zlato z roku 2002.

Mistrovství Evropy se podruhé za sebou zúčastní 16 týmů, které jsou rozdělené do čtyř čtyřčlenných skupin. Vždy první dva celky postoupí do čtvrtfinále, finále se odehraje 8. července v gruzínském Batumi. Historicky nejúspěšnějšími zeměmi Eura jsou Itálie a Španělsko s pěti zlaty.

Češi věří, že mohou zamíchat postupovými kartami, i když podle bookmakerů patří mezi outsidery turnaje. Tipsport ohodnotil šance na jejich celkový triumf kurzem 35:1, Fortuna dokonce 45:1. "Věřím, že jsme připraveni na to odehrát vynikající utkání. Čekají nás špičkové týmy, které se řadí mezi favority turnaje, a nezapomněl bych rozhodně na Izrael. Ale pokud nám bude přát štěstí, můžeme postoupit," uvedl Suchopárek, kterému vypadli kvůli zranění hned dva brankáři jednička Matěj Kovář a Antonín Kinský.

Jeho svěřenci odehrají celou skupiny v Gruzii - první dva duely v Batumi a třetí zápas v Kutaisi. Ve čtvrtek vstoupí do šampionátu proti Anglii, s níž si zopakují souboje z kvalifikace. Venkovní duel "Lvíčata" prohrála 1:3, v domácí odvetě pak favoritovi podlehla 1:2 a ve skupině skončila za výběrem Albionu druhá. Na závěrečný turnaj následně prošli mladíci z play off kvalifikace přes Island.

"My hráli kvalifikaci s Anglií, Němci zase s Izraelem, to je paradox této skupiny. První utkání budou stejná jako v kvalifikaci. Nedojde k žádnému podcenění jak z naší strany, tak i ze strany soupeřů," poznamenal Suchopárek.

V druhém duelu skupiny zkusí jeho tým zaskočit obhájce trofeje Němce. Předloni svěřenci tehdejšího trenéra Stefana Kuntze po finálovém vítězství 1:0 nad Portugalskem získali třetí zlato v historii a druhé z posledních tří šampionátů. Na všech z minulých tří mistrovství navíc Němci došli až do finále a i proto jsou podle Tipsportu největším adeptem na celkový triumf a podle Fortuny spolufavoritem s Anglií.

Česká jednadvacítka se s Německem utkala na Euru v roce 2017 v Polsku, kde utrpěla porážku 0:2. "Německo je obhájcem titulu, vyhrálo v kvalifikaci devět zápasů a jediný prohrálo, což svědčí o velké síle jejich týmu. Je to také jeden z favoritů šampionátu, který se opírá o výborné hráče z bundesligy. Věřím ale, že stejně jako je v kvalifikaci zdolalo Polsko, tak jsme schopni takový tým potrápit a uhrát s ním dobrý výsledek i my," řekl Suchopárek.

Závěrečný soupeř jeho svěřenců ve skupině Izrael se na Euru jednadvacítek představí teprve potřetí. Tamní mládežnický fotbal šel ale hodně nahoru, reprezentace do 20 let před pár dny nečekaně získala bronz na světovém šampionátu.

Na "malém" Euru se také bude hrát o účast na olympijském turnaji v Paříži. Start si zajistí trojice nejlepších týmů mimo pořadatele her Francii a Anglii.

Program českého týmu ve skupině:

Čtvrtek 22. června:

18:00 Batumi: Česko - Anglie.

Neděle 25. června:

18:00 Batumi: Česko - Německo.

Středa 28. června:

18:00 Kutaisi: Izrael - Česko.

Autor: ČTK

Komentáře (27)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Top hráči jak svina na tomhle turnaji v okurkové sezoně dobrý turnaj na sledovačku

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
smazaný uživatel

Přeceňovaným Anglánům dáme 3:0, ale ty další 2 zápasy budou těžší.

Reagovat
Talker

No nevím, Anglie má tým poskládaný z hráčů, kteří hrají PL nebo Champ. Z čeho je poskládaný ten český (opravdu otázka, nemám ani ponětí kdo je v repre)?

Reagovat
Seydou Doumbia
Reagovat
Pablos

Koukám, že Zirkzee za Holandsko je v Boloni… v každým FM přitom takovej mega talent Bayernu

Reagovat
Seydou Doumbia

Zirkzee v Bayernu neměl moc šanci se prosadit no, tam musí chodit trochu hotovější hráči na hrot. Krásné jména na tomto turnaji, MS 20 mi bylo celkem ukradený, ale ME moc pěkné týmy hlavně ten all stars francie je masakr, čili čekám klasicky ostudu

Reagovat
Pablos

Jo to jo… jen jsem nečekal, že se ho zbavili. I když ono to může být klidně hostování co ten klub tam psaný ?

Reagovat
Seydou Doumbia

pokud vím tak byl joshua prodán lonské léto, na hostování byl v anderlechtu, ale bologna je trvalý přestup už...pro všechny strany nejlepší

Reagovat
Pablos

Dík. Já ho ani v životě neviděl hrát… jen mě zajímalo to srovnání s FM, kdy jsem nikdy neměl šanci ho koupit

Reagovat
Seydou Doumbia

2+2 v bologni letos, loni v anderlechtu 16 golu...měli by ho prodat do ajaxu/psv tam by těch 20 branek dal jinak na lepší ligu to asi zatím není

Reagovat
Pablos

A Portugalci hráče z Lechu Poznaň

Reagovat
John Obi Mikel

S podceňovanou Anglií dostaneme 0:3, v těch dalších 2 zápasech překvapíme a vyhrajem.

Reagovat
monty25

Kluci by se mohli inspirovat u našich basketbalistek. Od nich se před ME taky moc nečekalo a teď jsou ve čtvrtfinále. Jinak bych si přál, aby se tady jednadvacítce aspoň trochu fandilo. Zatím se spíš jenom kritizuje, přitom turnaj ještě ani nezačal.

Reagovat
ratusek

basketbalistky. Doufám, že Maďarky dají. Dneska škoda Slovenek.

Reagovat
monty25

Z těch vítězů skupin je Maďarsko určitě nejschůdnější soupeř. Akorát mě štve, že ve čtvrtek zase budeme hrát v ten nejblbější čas (12:15). Němky i Slovenky mě ve skupinách překvapily, ale dneska jsem favorizoval Němky. Můj německý kamarád byl v Lublaní jako fotograf během základních skupin, tak jim to taky trošku přeju. Ale nesmí skončit před náma.

Reagovat
ratusek

jak dají Maďarky, tak postupují do té OH kvalifikace?

Reagovat
monty25

Přesně tak. Ale i kdyby prohrály, tak potom poražení čtvrtfinalisté budou hrát ještě o účast v olympijské kvalifikaci. Celkem tam jde z Evropy šest týmů.

Reagovat
verv

Fandění a kritizování se nevylučuje. Já jim třeba fandím, ale zároveň si nemyslím, že pod Suchopárkem tam něco uhrajou.

Reagovat
monty25

Já mám třeba taky pár výhrad k nominaci, ale přijde mi, že spousta lidí stahuje kalhoty předčasně. Vždyť kolikrát se ve fotbale a sportu obecně stává, že přijde úspěch, když se to nečeká. Ale i kdyby v tomhle případě nepřišel, tak ani účast na Euru U21 pro nás není úplná samozřejmost. Jinak nemám nic proti kritice, když je oprávněná, ale někdo má fakt potřebu kritizovat za každou cenu (což se týká i áčka).

Reagovat
verv

Nechci stahovat kalhoty, ale vzhledem k hernímu projevu během kvalifikace a těžkýmu losu jim fakt na postup nevěřím. Což nic nemění na tom, že bych jim přál úspěch a budu fandit. On je rozdíl v normální kritice a zbytečnejch hejtech, tady se ve větší míře jede spíš to druhý

Reagovat
Salfovic

Za bod budeme rádi.

Reagovat
Benfica

pre ČR si myslím, postup s Nemeckom nie je nereálny..

Reagovat
Modi6

Co jiného taky říkat? Pokud budou hrát jako v kvalifikaci, jsou bez šance. Hráli jsme vyrovnané mače s Islandem, se Slovinskem......

Jedině že se stane zázrak, budou hrát najednou úplně jinak a ještě zazáří nějaký střelec ...

Reagovat
Salfovic

Island byl v obou zápasech lepší.

Reagovat
Pablos

Bránit bránit bránit na nula nula a nakonci si to něják vymačkáme …takovou nějákou očekávám strhující taktiku.

Reagovat
Salfovic

Bránit, bránit, bránit a pak se pochválit, že jsme prohráli jen o gól.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele