Synot liga - souhrn 22. kola

18.03.2016, 19:59, aktualizováno 20.03.2016, 21:21
Komentáře a souhrny
Sparta v pražském derby předvedla parádní comeback. Plzeň veze tři body z Liberce a upevnila si tím pozici na čele. Mladá Boleslav vyzrála na Jablonec a posílila své šance v boji o poháry. Bohemians 1905 si poradili se Slováckem, Brno rozstřílelo pražskou Duklu a Teplice si pro změnu vezou tři body ze hřiště Baníku Ostrava. Zlín se rozešel s Olomoucí bez branek. Páteční předehrávka na jihlavské půdě potom vyzněla jednoznačně pro Příbram...

Sparta Praha - Slavia Praha 3:1

20.03.2016 19:30

Góly: 56. David Lafata, 74. Costa Nhamoinesu, 76. Ondřej Zahustel - 6. Milan Škoda

Pražské derby ovládla domácí Sparta a Slavii oplatila těsnou porážku z Edenu. Sparťané nevstoupili do zápasu ideálně, po Škodově brance prohrávali, ale výsledek jako před rokem dokázali otočit.

Sparta díky výhře znegovala tříbodový zisk Plzně a mezi oběma týmy zůstává stejný bodový rozestup. Situaci si v boji o poháry komplikuje Slavia, na čtvrtý Liberec ztrácí tři body.

Podobně jako před rokem se i tentokrát ujala brzkého vedení Slavia a opět z toho nebyly žádné body. Už v šesté minutě si sparťanská defenzíva nepohlídala rohový kop a především Milana Škodu, který rovnou z první prostřelil Bičíka! Směrem dopředu to však bylo ze strany Slavie vše. Sešívaní se urputně bránili, přičemž sbírali jednu žlutou kartu za druhou. Pochopitelně, duel byl hodně vyhrocený, ale jen do prvního poločasu byli napomínáni Hušbauer, Deli a Štohanzl. Po jednom ze střetů zůstal ležet na trávníku Mario Holek a Sparta musela už po dvaceti minutách poprvé střídat, jeho místo zaujal Ondřej Mazuch. Sparta si v prvním poločase vytvořila několik šancí, ale ani Lafata ani Mareček Berkovce překonat nedokázali.

Hra Slavie hodně připomínala výkon z Mladé Boleslavi, kde hrála hodně pasivně a byla za to trestána. Koneckonců, nevyhnulo se jí to ani na Spartě. V 56. minutě poslal do vápna dlouhý aut Frýdek, obrana hostí vůbec nezareagovala a Lafata si mohl v klidu nadvakrát zakončit a srovnat na 1:1.

A hra na jednu branku pokračovala. Sparťané byli po vyrovnání jako pokropení živou vodou a na Berkovce se valil jeden útok za druhým. Slavii sice mohl vrátit vedení Latka, Bičík ho však skvěle vychytal a pak už hrála zase Sparta. V 74. minutě si při rohu na zadní tyč naběhl Costa a a trefil odkrytou branku - 2:1 pro Spartu. Opařená Slavia pak inkasovala ještě jednou, Krejčí z protiútoku našel na druhé straně pokutového území Zahustela a ten definitivně rozhodl - 3:1. Slavia se zpět do zápasu nedostala, spíše mohla ještě inkasovat, ale Dočkalovu dělovku Berkovec vyrazil.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 0:1

20.03.2016 15:45

Góly: 24. Michal Ďuriš

Ani po tomto kole se na prvním místě tabulky nic nezmění. Viktoria u Nisy bitvu s Libercem zvládla, když jí jedinou brankou spasil nejlepší střelec Michal Ďuriš. I když šlo o utkání dvou pohárových celků, příliš šancí a zajímavých situací se neudálo.

Vítězství Plzně pochopitelně nepotěší Spartu, která tak bude nadále ztrácet minimálně šest bodů. Naopak porážka Liberce těší Mladou Boleslav a samozřejmě i pražskou Slavii.

Utkání nezačalo v nijak vysokém tempu. S přímým kopem Bartošáka si Kozáčik poradil a zaskvěl se i na druhé straně Koubek, když lapil Hořavovu nepříjemnou střelu. Nicméně bezbrankový stav vydržel jen do 24.minuty, kdy obrana Slovanu neuhlídala Michala Ďuriše, který si sám před Koubkem bez problému poradil. Tím výčet všech zajímavých situací v prvním poločase skončil. Viktorka si těsně vedení v poklidu hlídala a do šaten šla za příjemného stavu.

Liberec na začátku druhého poločasu sáhl k prvnímu střídání, ale v jeho herním projevu to nebylo příliš znát. Až po hodině hry sklepl Bakoš míč pro Bartla, který však z nadějné pozice zamířil hodně nad. Bohužel i druhý poločas byl na vyložené šance skoupý. V závěru zápasu mohli hosté o těsné vedení přijít, v nastavení se zjevil sám v čisté gólovce Bakoš, ovšem tělem trefil jen brankáře Kozáčika. Nic dalšího si domácí už nevypracovali, Slovan podlehl obhájci titulu nejtěsnějším výsledkem.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FK Jablonec 1:0

19.03.2016 18:00

Góly: 86. Ondřej Kúdela

Fotbalisté Mladé Boleslavi porazili v 22. kole první ligy Jablonec 1:0 díky brance Ondřeje Kúdely z 86. minuty a upevnili si třetí místo v tabulce. Před čtvrtým Libercem mají náskok tří bodů, Slovan má však nedělní zápas s vedoucí Plzní k dobru.

První poločas měl dvě tváře. Zhruba do dvacáté minuty byli lepší domácí, pak ale převzal iniciativu Jablonec a měl i větší gólové možnosti. Tecl střílel z hranice malého vápna mimo a Greguš v závěru prvního poločasu napálil zblízka po rohovém kopu břevno.

Na začátku druhého poločasu poslal domácí trenér Jarolím na hřiště Baroše, který nejprve slabě vystřelil, ale k míči se dostal Kalabiška, jenže z kroku přestřelil prázdnou bránu. Zápas poté upadl do průměru a hrálo se bez výraznějších gólových příležitostí.

Boleslav se však postupně dostala do tlaku a čtyři minuty před koncem se dočkala. Po rohovém kopu prodloužil Takács centr k Přikrylovi, který ale trefil brankáře Bártu, stejně jako dorážející Kúdela. Domácí stoper se ale opět dostal k míči a tentokrát mířil přesně.

Kúdelu si tak připsal první gól v sezoně, navíc v jubilejním 200. utkání v kariéře. Mladé Boleslavi jeho zásah prodloužil sérii neporazitelnosti na čtyři zápasy, naopak osmý Jablonec už tři kola naplno nebodoval a prohrál třetí z posledních pěti zápasů.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Teplice 1:2

19.03.2016 15:00

Góly: 14. Daniel Holzer - 31. Martin Fillo, 73. Štěpán Vachoušek

Baník doma v zápase opět vedl, ale zkušenější Teplice výsledek otočily a z Ostravy vezou plný bodový zisk. Vedle domácího Holzera se za hosty prosadili tradiční opory Fillo a Vachoušek.

Teplice nezačali vůbec dobře a Holzer mohl už po pěti minutách poslat Baník do vedení. Poté co vybojoval míč pelášil sám na Chudého, jenomže ten je střelu dokázal zachytit. O několik minut později založil De Azevedo další akci, kterou následně popotáhl Mondek, krásně našel Holzera, jenž byl tentokrát v koncovce úspěšnější! Baník tak znovu na jaře otevřel skóre jako první a na tahu byli hosté z Teplic. Svěřencům trenéra Vavrušky to příliš nešlo, ale ve 31.minutě si pomohli standardní situací. Na centr Kroba z rohového kopu si naskočil Martin Fillo a srovnal stav na 1:1.

Baník vstoupil i do druhého poločasu aktivněji, ale žádnou velkou příležitost si vypracovat nedokázal. Teplice běhěm druhého poločasu poslaly na hřiště Davora Kukece, který v Baníku působil a krátce nato dokázaly otočit výsledek ve svůj prospěch a znovu se tak stalo po rohovém kopu. Krob tedy nacentroval a Štěpán vachoušek překonal Chmiela - 2:1 pro Teplice. Druhý gól hosty uklidnil a za chvíli mohl zvyšovat Fillo, jenomže Chmiel tentokrát dobře zasáhl.

Baník se v domácím prostředí pod skvělou kulisou nevzdával a v nastaveném čase byl blízko vyrovnání Robert Hrubý. Z pravé strany dostal krásný přízemní centr, jenomže někdejší fotbalista Slavie z hranice penalty trestuhodně přestřelil! Sudí Pavel Julínek ještě přidal dvě minuty nastavení, ale Teplice si výsledek už vzít nenechaly.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - 1. FC Slovácko 2:0

19.03.2016 15:00

Góly: 59. Michal Hubínek, 64. Jhon Mosquera

Klokani si v domácím Ďolíčku doskákali pro tři body, když nad Slováckem vyzráli zejména v proměňování šancí. Vše podstatné se událo až ve druhém poločase, kdy nejprve otevřel skóre Michal Hubínek a krátce po něm Jhon Mosquera.

Do první slibné příležitosti se dostali domácí fotbalisté, ale Krch v klíčový moment nedokázal ideálně zpracovat balón. Vzápěti dali o sobě vědět i hosté, Sadílek dokonce orazítkoval brankovou konstrukci a s dalším nebezpečím si poradil Zlámal. Další minuty zápasu patřily spíše bojovnosti a nasazení a až ve 34.minutě znovu zahrozili hosté ale ani Valenta na zadní tyči Zlámala nepřekonal.

Skóre se poprvé měnilo až po hodině hry. Michal Hubínek vybojoval balón a sám s ním postupoval až k šestnáctce, kde se rozhodl placírkou zakončit. Byla to správná volba, míč si i s pomocí tyče našel cestu do sítě a Klokani vedli 1:0. Slovácko mohlo okamžitě odpovědět, ale fantasticky se zaskvěl Zlámal, který zblízka vyrazil Biolkovo zakončení na břevno! To byla pro hosty velká škoda, neboť z další akce inkasovali rozhodující druhý gól. Schick vyhrál ve středu hřiště hlavičku, kterou okamžitě posunul do úniku Jhona Mosqueru a ten z úhlu prostřelil Heču podruhé - 2:0 pro Bohemians. Navíc domácí byli při chuti a za chvíli těsně minul branku Acosta.

Slovácko se v Ďolíčku trápilo v koncovce a i když se vypracovalo několik velmi dobrých příležitostí, Zlámala překonat nedokázalo. Ještě v závěrečné pětiminutovce mohly vsítit branku obě strany, ovšem konečný výsledek 2:0 se už nezměnil.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Dukla Praha 3:0

19.03.2016 15:00

Góly: 1. Alois Hyčka, 44. Petr Buchta, 65. Michal Škoda

V jednoznačnou záležitost proměnila Zbrojovka Brno svůj domácí duel s Duklou. Domácí vedli nad Duklou už po prvním poločase dvoubrankovým rozdílem díky Hyčkovi a Buchtovi a ve druhém dějství definitivně rozhodl o vítězství Škoda.

Zbrojovka si těžko mohla přát lepší začátek. Ihned po rozehrávce mířil první balón do šestnáctky, kde se zorientoval Hyčka a přízemní střelou otevřel skóre utkání! Dukla se dlouho nemohla z direktu otřepat a až ve 22.minutě musel Keresteš na poslední chvíli odvrátit hrozící nebezpečí. Po půlhodině hry kupila obrana Dukly jednu chybu za druhou a co nestihal na poslední chvíli uhasit, tam musel zasáhnout golman Rada. Ve 37.minutě se ale dostali hosté do šance a Jakub Mareš dokonce orazítkoval brankovou konstrukci. Následně se hra zase rychle přesunula před Radu, kde Řezníček zahazoval další šance. Až minutu před koncem prvního poločasu Brno zvýšilo náskok. Dukla nedokázala odvrátit rohový kop a po závaru se prosadil Petr Buchta - 2:0 pro Zbrojovku,

Kouč Dukly Luboš Kozel nejspíše musel o přestávce zvýšit hlas, ale ani po změně stran to ze strany Pražanů nebylo dobré. Zbrojovka byla lepší a v 65.minutě už vedla dokonce o tři zásahy. Řezníček předvedl krásnou individuální akci a přihrávkou jako na zlatém podnose připravil gól pro Michala Škodu.

O vítězi bylo rozhodnuto a po zbytek času se domácí soustředili už jen na údržbu výsledku. Dukla po domácím fiasku s Jihlavou vůbec nezvládla i zápas v Brně a v tabulce si o jednu příčku pohorší.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Sigma Olomouc 0:0

19.03.2016 15:00

Góly: -

Už přes 450 minut trvá čekání Ševců na vstřelený gól! Nepovedlo se to ani tentokrát, přičemž soupeřem byla předposlední Sigma Olomouc. Zlín nemůže být s bodem za remízu 0:0 spokojen, neboť i když dohrával od 53.minuty bez vyloučeného Davida Hubáčka, měl více ze hry.

O první střelecký pokus se až ve 12.minutě postaral Falta ale výraznější vzrušení to nepřineslo. Na druhé straně se dobře uvolnil Holík, ovšem dobré akci chyěla i dobrá koncovcka, Holík totiž branku Buchty netrefil. Skóre se neměnilo ani po spolupráci Koreše s Poznarem, zasáhl Buchta a zlínské střelecké trápení nebralo konce. Ojedinělou příležitost Olomouce měl Mahmutovič, ale ani on diváky nerozradostnil.

Po změně stran se pokračovalo v nastoleném trendu, ale to jen do 53.minuty, kdy uviděl za ostrý faul druhou žlutou kartu David Hubáček a Zlín musel dohrávat o deseti. Jakoby to Zlínu nevadílo, takřka okamžitě se dostal do šance Poznar a zasahovat musel Buchta. V 66.minutě měli domácí další velkou šanci, Koreš se sice hezky zasekávačkou zbavil protihráče, jenomže svůj pokus poslal mimo branku a tak ani on neodčaroval střelecké prokletí.

Přestože Olomouc hrála přesilovku, vůbec to nebylo znát, spíše naopak. Sigma si nedokázala vytvořit vůbec nic a po remíze 0:0 převažují na její straně smíšené pocity.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - 1. FK Příbram 1:3

18.03.2016 18:00

Góly: 85. Petr Nerad - 18. Jaroslav Tregler, 41. Roman Bednář, 78. Jan Suchan

Jihlava doma nenavázala na překvapivé vítězství z Julisky a všechny body odevzdala po bídném výkonu Příbrami. Hosté si plný bodový zisk zasloužili a na jaře vůbec poprvé mohou slavit vítězství.

Příbram mohla jít poprvé do vedení po Pilíkově standardní situaci, po které se sice golman Hanuš natáhl, ale zaskočit ho musel odkopem od brankové čáry Šourek. To bylo první důrazné varování směrem k domácí, kteří si z toho však pranic nedělali. Po sérii rohový kop se ujal až ten šestý, přesněji řečeno Jihlava ho nedokázala odvrátit a tak následný centr Diviška a hlavička Treglera skončila v síti - 1:0 pro Příbram. Vysočina se pak přeci jenom zmátořila a začala hrát, Středočeši ji však do konvocky nepouštěli. Čtyři minuty před koncem poločasu přišel pro domácí šok. Po dalším Pilíkově centru si nadělala obrana Jihlavy obrovské problémy až nakonec Roman Bednář zvýšil na 2:0 z pozice hostí.

Jihlava doslova zpackala první poločas a v tom druhém už se dostávala zpátky do zápasu velmi těžce, zvláště když Příbram hrála v naprosté pohodě. Po hodině hry nezužitkoval nacvičený signál Bednář a stejný můž nedokázal vyzrát na Hanuše ani po dalším skvělém centru Pilíka. Tomáš Pilík sehrál fantastické utkání.

Definitivní rozhodnutí zápasu přišlo čtvrthodiny před koncem. Rezek podnikl rychlý výpad, našel pod sebou Suchana a ten zvýšil už na rozdíl tří branek. Pro Jihlavu, která v minulém kole vyplenila Julisku, to byla hodně studená sprcha. V 85.minutě sice snížil Nerad, ale byla to už jen kosmetická úprava konečného výsledku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň22182245:1456
2.Sparta Praha21162346:1350
3.FK Mladá Boleslav22126447:2742
4.Slovan Liberec22116534:2439
5.Slavia Praha22106631:2136
6.Zbrojovka Brno2294925:2931
7.1. FC Slovácko22931028:3730
8.FK Jablonec2269735:2827
9.FK Teplice22751030:3626
10.Dukla Praha2167828:2925
11.Bohemians Praha 190522510725:2925
12.Fastav Zlín22741123:3525
13.1. FK Příbram22731226:3924
14.Vysočina Jihlava22651123:4023
15.Sigma Olomouc22381117:3517
16.Baník Ostrava22221819:468

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (538)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele