Zlatý míč pro Lewandowského? Ve hře je jeho udělení zpětně. Neodmítl bych, vzkázal Polák

30.04., 10:05
Aktuality
Robert Lewandowski (© AFP)

Dvacet tři branek a devět asistencí, na takové číslo zformátoval svoje aktuální ofenzivní čísla Robert Lewandowski po pondělním utkání LaLigy proti Valencii, v němž zapsal hattrick. A i když se s těmito sumáři nepřibližuje kariérnímu maximu, jsou pro pětatřicetiletého útočníka úctyhodné. Doteď přitom může cítit vážně velkou křivdu, že v minulosti nedostal Zlatý míč.

Svá nejplodnější léta strávil polský ofenzivní hráč v Bayernu. A období, kdy se fotbal hrával před prázdnými tribunami kvůli pandemii kovidu, pro něj bylo vůbec nejzásadnější. Jenže zatímco se v Německu profesionální ligové soutěže dohrály, v ostatních zemích ne. A právě to byl důvod, proč se francouzský časopis France Football rozhodl v roce 2020 neudílet Ballon d'Or.

Lewandowski byl přitom první na ráně, kdo mohl ocenění obdržet. Stěží byste v tomhle roce hledali někoho produktivnější než byl on. Opanoval bundesligové dění, Německý pohár i superpohár, Ligu mistrů, Evropský superpohár, Mistrovství světa klubů. "Nejlepší roky jsem prožil v letech 2020 a 2021. Kamarád mi nedávno posílal statistiku, vstřelil jsem prý 100 gólů v 85 zápasech,” připomínal v rozhovoru pro německý týdeník Sport Bild.

Zlatý míč nakonec nevzal do rukou ani v roce 2021, dostal ho totiž Lionel Messi. Doteď je brána tahle volba jako nesmírně kontroverzní. Francouzský deník Le Monde tvrdí, že jde v této anketě o úplatky a kupování hlasů, údajně je během ní spousta manipulací. Pascal Ferré, dřívější šéfredaktor z France Football, měl v té době pro Messiho vylobovat výhodné postavení. Tehdy argentinský mistr světa působil v PSG.

Doteď probíhá kolem vyhlašování z roku 2021 vyšetřování. Kolují každopádně zvěsti, že by se nakonec ve Francii mohl Zlatý míč udílet zpětně i za rok 2020. "Všiml jsem si, že se o tom šušká,” pokračoval Lewandowski. "Samozřejmě bych tu cenu jednou rád obdržel. Ale není to tak, že bych byl naštvaný nebo smutný, protože mi tahle trofej stále chybí. Ten rok pro mě byl každopádně výjimečný, hrál jsem na nejvyšší úrovni, vyhráli jsme všechno. Kdybych měl získat Zlatý míč zpětně, o čtyři roky později, rozhodně bych se nechoval uraženě. Byla by to pro mě velká čest, cenu bych přijal."

Lewandowski se také vyjádřil k tomu, kdo je v současnosti nejlepším hráčem světa. A kdo by případně mohl uzmout další Ballon d'Or. "Těžko teď odhadovat, máme totiž před sebou ještě evropský šampionát a rozhodující zápasy v Lize mistrů,” nechtěl se pouštět do hlubší analýzy. "Pro mě jsou však momentálně Kylian Mbappé a Jude Bellingham těmi nejlepšími na světě."

Autor: Patrik Sandev / sportbild.bild.de

Komentáře (37)

Přidat komentář
inferno08

Je neuvěřitelné, co všechno dokázal s pouhým jedním okem.

Reagovat
EZ

Reagovat
Haaland

Hej more to zas tak dobrej nejsi abys měl zlaty míč jak si hrál letos ve čtvrtfinále proti PSG jenom si simuloval

Reagovat
inferno08

Pane, vy mluvíte jako kniha.

Reagovat
Kejza

Reagovat
JM

Reagovat
Kadlitko

Reagovat
Moshe Dajan

Nezáviď Haalande, ještě ti na Lewu chybí tak 400 gólů.

Reagovat
Sberatel_remiz

Mohli by mu dát část Zlatého míče, ne? Proporčně podle toho, kolik zápasů se v Evropě nakonec odehrálo z plánovaného množství. Takže by to vycházelo na jakou část Zkatého míče? Na třetinu až polovinu? Či na 2/3?

Reagovat
Witcher

Ty covidovy roky stejně nemaj váhu

Reagovat
Lovecour42

Těžko teď odhadovat, máme totiž před sebou ještě evropský šampionát a poslední rozhodující zápasy v Lize mistrů

Ehm? To vám trvalo tak dlulouho ten článek přeložit nebo co?

Reagovat
Kejza

No já nevim, ale on tím asi nemyslel svoje zápasy v LM, žejo.

Reagovat
romeo351

Reagovat
fabec1222

Tak Messiho tam tlačili skoro každej rok, ačkoliv každej fanda fotbalu ví, že si to ocenění zasloužil tak 1x, budiž, možná 2x za kariéru.Ale prostě média a korupce udělaj svoje no...

Reagovat
Kejza

Reagovat
JackBlack

Reagovat
Pharrell

Reagovat
vceradnesazitra

protěžovanej skřet

Reagovat
PtákOhnívák

Už to neber! Evidentně ti to leze na mozek. Prostě ti to nesedlo, to se stává...

Důležitý je, si přiznat, že mám problém a řešit ho!!!

Reagovat
Moshe Dajan

prosímtě vyměň si ten zámek už...

Reagovat
Y.N.W.A

....jedinej rok, kdy se o tom dá polemizovat je rok 2021, kdy to měl dostat Lewa (nedivil bych se, kdyby tam tehdy byly nějaký držhubný, protože prostě Messi šel do PSG a France Football si prostě přihrál malou domů)... zbylejch 58 zlatejch míčů je ale pro Messiho naprosto zaslouženejch

Reagovat
mojmira

Loni ho taky dostat neměl...

Reagovat
Y.N.W.A

Jo, Haaland měl dobrou sezónu, ale nebyl na MS, sorry jako. Messi tam napsal tak neuvěřitelnej příběh, že prostě na míč dosáhnout mohl. A dosáhl.

Reagovat
mojmira

Neuvěřitelně je dotlačili do finále, to je pravda

Reagovat
Y.N.W.A

Aha

Reagovat
sergi

Ty si pekne v piči. Fu.

Reagovat
Ross Geller

Reagovat
Rothbard

No zimní sporty, no real fabec.

Reagovat
Seydou Doumbia

je to jen blbá individuální cena, messimu je taky jedno jestli vyhraješ pracovníka měsíce ty nebo kolega...co na tom sejde

Reagovat
JM

Jako tenkrát ho asi pojebali, ale zpětně už bych to prostě asi neřešil a nevyhlašoval.

Reagovat
Y.N.W.A

jako rozhodně by to nebylo ono... na druhou stranu mít po fotbalový kariéře v CV drižtel Zlatýho míče a nebo ne, to je rozdíl.... a pamatuje si někdo dnes, jak k tomu přišli fotbalisti třeba v 70. letech? Ne. Prostě by tam byl navždy. Já bych mu to dal. Zasloužil by si to.

Reagovat
F.o.X.i.K

Přesně. Jak ke Zlatému Míči přišel Nedvěd mi bude záhadou asi navždy

Reagovat
kbtk23

Tak kdo v te dobe sledoval fotbal, tak musel videt ze tu kvalitu mel obrovskou a sam Juve tahnul do finale ligy mistrů

Reagovat
Y.N.W.A

Měl životní formu a jeden z kandidátů byl. Myslím, že se skloňuje hlavně Henry, že byl obrán, ale ty rozdíly byly malý. A víš jak, je to taky trochu politika a diplomacie a jednou za deset let se to prostě dá někomu z východu. Stoličkov, Nedvěd, Ševa, Modrič

Reagovat
jsemdement

je to tak jinak vychod zautoci na zapad videl jsem papiry o dohode kdyz jsem sel kolem

Reagovat
Rich

Je dobře, kdyby mu ho udělili zpětně, hodně udělal pro Bayern během těch let a zasloužil by si ho... Covid? Hrálo se normálně a regulérně dle pravidel, už jednou mu vzali zlatý míč, po druhé to byla ještě větší nespravedlnost. Nic proti Messimu, je to skvělý pan hráč, ale i on řekl, že Lewa ho měl dostat...

Reagovat
Unique

"Já žádám opakování ceremoniálu" (Nárožný)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele