osmifinále - odvety
17.03.2016 19:00 CET
0 : 3
(0:3)

Reportáž

Sparta vybrakovala Řím a senzačně proplouvá do čtvrtfinále

Parádní úspěch se povedl pražské Spartě. Český vicemistr veze z půdy Lazia Řím senzační vítězství 3:0 a s přehledem postupuje do čtvrtfinále druhé nejprestižnější evropské soutěže. Úspěch, na který český fotbal čekal mnoho let, zajistili již během úvodního dějství svými góly Bořek Dočkal, Ladislav Krejčí a Lukáš Juliš.

Všechno ale mohlo být úplně jinak, pár vteřin po úvodním výkopu totiž udělal dvě chyby při rozehrávce nekoncentrovaný Costa, načež nabídl velkou šanci Antonio Candrevovi, toho však vychytal pozorný David Bičík. Nejdůležitější fáze zápasu pak přišla mezi desátou a dvanáctou minutou. Nejprve centr Ondřeje Zahustela odvrátil Milan Biševac pouze ke Krejčímu, jenž přiťukl míč ideálně Bořku Dočkalovi a bývalý hráč Rosenborgu nechytatelnou dělovkou překonal Federica Marchettiho.

Stadio Olimpico v ten moment ztichlo, přičemž ještě nikdo netušil, že bude mnohem hůř. O pár chvil Sparťané opět zaútočili po pravé straně, Lukáš Juliš přihrál do šestnáctky Ladislavu Krejčímu, který sice nepříliš razantní, zato dokonale přesnou střelou na zadní tyč rozradostnil hostující tábor fanoušků.

Opařené Lazio se postupně dostávalo z šoku a Pražany musel několikrát podržet vynikající Bičík. Zkušený brankář, o jehož startu se vzhledem k vykloubenému prstu pochybovalo, předvedl fantastický zákrok především ve 26. minutě, kdy se před ním po pasu Candrevy ocitl sám Stefano Mauri, avšak na sparťanskou jedničku si nepřišel, stejně jako později aktivní Candreva. Na opačné straně zase Marchettiho rukavice pořádně vyprášil ze střední vzdálenosti Bořek Dočkal.

Krátce před odchodem na poločasovou přestávku pak svěřenci Zdeňka Ščasného potřetí udeřili. Martin Frýdek odcentroval a Lukáš Juliš z voleje ukázal, že mu to v Evropské lize prostě pálí. Mladý objev letošní sezóny už ve skupině zajistil gólem důležitou výhru nad APOELem, v únoru dopomohl k postupu přes Krasnodarem a nyní se opět řadí k hlavním hrdinům.

Druhá půle již tolik vzruchu nenabídla. Lazio se sice ještě snažilo o snížení, jenomže David Bičík své spoluhráče opět podržel a připomněl, že také na jeho zásluhy by se nemělo zapomínat. Biancocelesti v poslední půlhodině působili již odevzdaným dojmem, což se dá vzhledem ke skóre pochopit, a Sparta bezpečně kontrolovala svůj komfortní náskok. Poprvé v historii tak dokázala vyhrát na italské půdě a postupuje mezi nejlepších osm celků Evropské ligy.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1178)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele