osmifinále - odvety
14.03.2012 20:45 CET
4 : 1
po prodloužení
(1:0, 3:1)

Reportáž

Chelsea přehrála v prodloužení Neapol a je ve čtvrtfinále!

Chelsea zvládla infarktový zápas s Neapolí, zvítězila po prodloužení 4:1 a postupuje do čtvrtfinále Ligy mistrů. Skóre otevřel Drogba, po přestávce zvýšil Terry, jenže hostům znovu vylepšil pozici svým gólem Inler. Patnáct minut před koncem ale proměnil Lampard penaltu a poslal zápas do prodloužení, ve kterém pak rozhodl Branislav Ivanovič.

První šanci měli v páté minutě domácí, Ivanovičův dlouhý aut do pokutového území sklepl Drogba k Sturridgovi, který mířil pravačkou přesně k bližší tyči, De Sanctis si však s míčem poradil. Na druhé straně se do nebezpečné pozice dostal Hamšík a jeho pokus ještě tečoval Luiz, a tak měl Čech pořádné problémy, nakonec ale nohou vyrazil mimo dosah dobíhajících hráčů Neapole.

Maggio pak rychlým přízemním centrem hledal za domácí obranou Cavaniho, jenže Uruguayec už se ocitl v těžkém úhlu a branku netrefil. To už se povedlo o malou chvilku později Lavezzimu, ani on však nebyl ve výhodné střelecké pozici a českého brankáře neprostřelil. Hosté byli nebezpečnější, další pokus si zpoza šestnáctky připsal Hamšík, jenže netrefil balón ideálně.

Ve dvacáté osmé minutě se však z ničeho nic prosadila domácí Chelsea, od levé lajny totiž přesně odcentroval Ramires, na míč si naskočil Drogba a hlavičkou na přední tyč otevřel skóre zápasu. V tu chvíli Blues potřebovali k postupu jediný gól a od té doby začali svého soupeře přehrávat. Jen o minutu později se v šestnáctce uvolnil Sturridge a hledal před prázdnou brankou Drogbu, před ním ale na poslední chvíli odvrátil Campagnaro.

Skórovat mohl Mata a na druhé straně také Cavani, v obou případech ale brankáři vůbec nemuseli zasahovat. V jediné nastavené minutě prvního poločasu ještě vracel míč do ohně Luiz a Cannavaro měl obrovské štěstí, že tečoval míč přesně do náručí ležícího De Sanctise.

Nástup do druhého dějství vyšel domácím fantasticky. Od rohového praporku skvěle nacentroval Lampard, na přední tyči tečoval míč hlavou mimo dosah gólmana Neapole Terry a po souhře dvou legend vedla Chelsea 2:0. Právě tento výsledek jí přitom posouval do čtvrtfinále Ligy mistrů, jediná obdržená branka by však znovu zvýhodňovala Neapol.

A ta také přišla, v pětapadesáté minutě si odražený míč našel záložník Inler, jedním dotykem si ho zpracoval a druhým ho parádní střelou k tyči poslal do sítě. Po hodině hry se na trávník dostal i Fernando Torres a okamžitě po svém nástupu na hřiště vypracoval šanci pro Ivanoviče, jeho bombu z úhlu však De Sanctis se štěstím vyrazil.

Srbský bek pak hodil dlouhý aut na Drogbu, který následně tvrdě z otočky vypálil, hostující brankář ale vytáhl vynikající zákrok a vyrazil balón na roh. Rozhodnuto mohlo být po akci Zuňigy, jenž se dostal do vyložené příležitosti díky podklouznutí Colea, Čech ale udržel naděje Chelsea na postup.

Drama pokračovalo v sedmdesáté páté minutě, kdy po dalším přesném centru Lamparda z rohového kopu hlavičkoval Ivanovič do ruky Dosseny a rozhodčí Brych naprosto správně odpískal pokutový kop ve prospěch domácích. Odpovědnost na sebe vzal právě výborně hrající Lampard, bezpečně proměnil a upravil tak skóre do podoby, ze které by se šlo do prodloužení.

Do konce normální hrací doby už jen Drogba z volného přímého kopu přestřelil a Gargano také prostor mezi třemi tyčemi netrefil, a tak se na Stamford Bridge šlo do další půlhodiny líbivého a dramatického fotbalu. Hned v úvodu nastavení zahrozil po další standardní situaci Ivanovič, De Sanctis ale naštěstí pro italský tým nemusel zasahovat.

Neapol málem udeřila nádherným volejem Hamšíka, Čech se jen otočil po míči, který prosvištěl kolem šibenice jeho branky. Chelsea pak přišla o kapitána Terryho, který musel střídat kvůli zranění, přesto byli Blues rozhodující trefě blíže než soupeř. Přesně ve sté minutě nepochopitelně selhal De Sanctis, když ho přeskočil dlouhý nákop Drogby, Torres si ale nechal míč utéct od kopačky a z úhlu odkrytou branku netrefil.

O pět minut později ovšem domácí i tak skórovali, po skvělé práci Ramirese přihrál Drogba proti noze Ivanovičovi, jehož dělovka pod břevno rozvlnila síť. Definitivně rozhodnout mohl aktivní Torres, se zajímavou střelou z dálky ale neuspěl. V samotném závěru domácím obrovsky pomohl Drogba, jenž si vykoledoval velkou spoustu faulů a nedovolil tak Neapoli dostat se do souvislejšího tlaku.

A sám mohl poslat soupeře do kolen, to by však musel po pěkném úniku a následném centru Maloudy pálit z voleje přesněji. Chelsea to ale nemuselo mrzet, perfektně zvládnuté prodloužení zajistilo Blues zasloužený postup mezi nejlepších osm týmů letošního ročníku Ligy mistrů a na Stamford Bridge tak vypukla obrovská euforie, léčba Robertem Di Matteem zatím funguje.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (2030)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele