základní skupiny - skupina B, 3. kolo
23.10.2013 20:45 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Souboj gigantů rozhodl hvězdný Ronaldo

Souboj dvou gigantů evropské kopané svého vítěze poznal vlastně už v první půli. Díky dvěma brankám portugalské hvězdy Cristiana Ronalda se Bílý balet raduje z dalších tří bodů, které jej velmi významně posunují vstříc další fázi. Juventusu uškodila červená karta pro obránce Chielliniho, na zvrat totiž Staré dámě už síly nezbývaly.

Fotbalový svatostánek Santiaga Bernabéua zářil napětím i emocemi již dlouho před výkopem. Pod pečlivým zrakem německého arbitra Manuela Gräfeho se zaplněný stadion v proslulé metropoli stal dějištěm druhého dílu španělsko-italského souboje. Po včerejším zápase AC Milán s Barcelonou se dnes večer dočkali také fanoušci los blancos. Do brány se po delší absenci postavil Iker Casillas. Zatímco Buffon má ale své místo mezi třemi tyčemi jisté, Casillas o něj zatím ne příliš úspěšně bojuje s Diegem Lópezem. Výhodou Realu je zatím stoprocentní bilance v probíhajícím programu základních skupin. Naopak Stará dáma zatím vůbec nepřesvědčuje a její tempo je přinejmenším rozvážné.

Juventus dlouho zdobila především bezchybná defenzíva, dnes ale vydržela pouhopouhé čtyři minuty. Po průniku Ángela Di Maríi, o něhož ani čtyřčlenná obrana nejevila větší zájem, se k míči dostal Cristiano Ronaldo. Portugalská hvězda lehce překonala špatně fungující ofsajdovou past, obešla Buffona a pohodlně zakončila!

Dnes večer se (kromě starých známých na trenérské lavičce) utkala také dvojice bývalých hráčů Manchesteru United. Na úvodní gól Cristiana Ronalda reagoval Carlos Tévez velmi nebezpečnou střelou, která se nakonec stočila vedle Casillasovy pravé tyče. Antonio Conte se rozhodl vsadit na "španělské" zkušenosti Fernanda Llorenteho. Vytáhlý útočník strávil svá nejslavnější léta v dresu baskických Lvů a proti Realu se mohl do historie zápasu zapsat asistencí na Téveze. Argentinský útočník si ale na velkou šanci musel ještě počkat. Když nastal čas pro dvacátou minutu, rozhodl se Tévez vypálit - jeho projektil jen těsně minul roh Casillasovy brány!

Fernando Llorente možná v očích mnoha fanoušků nenaplňoval předsezónní očekávání, ale jeho nasazení se Contemu vyplatilo. Španělský kanonýr byl přiveden pro jediný účel - aby byl ve správný čas na tom správném místě. Z pohledu bianconeri Llorente svůj úkol splnil na výbornou, protože po přetaženém centru Martina Cácerese vytušil svou šanci. Té se vzápětí dočkal, neboť hlavičku Paula Pogby vyrazil brankář Iker Casillas právě k nohám Llorenteho! Obrana merengues nepochopitelně zaspala a Juve se mohlo radovat!

Nadšení hráčů ve žlutých dresech však netrvalo příliš dlouho. Ideální reakci na inkasovanou branku zapříčinil stoper Giorgio Chiellini, který v pokutovém území svedl souboj se Sergiem Ramosem. Na chvíli se zaplněné tribuny ztišily, v nadšení ale propukly po zaznění jasného verdiktu - penalta! K ní se postavil Cristiano Ronaldo a ve třetím zápase vstřelil svůj již sedmý gól. Představení madridské ofenzivní zbraně pokračovalo ve velkém stylu - 2:1.

Dramatický efekt mohl utkání dodat veterán Andrea Pirlo, jeho střela ale mířila nad břevno. Trenér Antonio Conte by jistě radši odcházel do šaten za nerozhodného stavu, ale hosté se přes flexibilní obrannou řadu Realu nedokázali nijak výrazně prosadit. Pokud bylo vedení domácích pro bianconeri šokující, červená karta pro Giorgia Chielliniho jim choutky na tři body skoro zmrazila. Po Italově sprinterském souboji s Ronaldem se Portugalec skácel k zemi a za ruku v jeho obličeji sudí Gräfe ukázal bekovi Juventusu nechvalně známý kartónek. Real mohl svou výhodu využít téměř okamžitě, ale po krásné akci Di Maríi s Arbeloou francouzský hrot Karim Benzema ze tří metrů netrefil odkrytou bránu!

Od osudného vyloučení chyběl Juventusu jeden hráč v poli, Bílému baletu pro změnu touha vstřelit další branky. Domácí hráči vedli nad tradičním rivalem a s trochou nadsázky neměli potřebu aktivněji se zapojovat do hry. Více lehkosti nevnesly do zápasu ani rychlé nohy ghanského záložníka Kwadwa Asamoaha. Tempo utkání nezvedl ani obletovaný Velšan Gareth Bale, který dostal v závěrečných dvaceti minutách šanci na další krok v adaptačním cyklu. Zajímavý centr za obranu od spoluhráče Pogby nabíhající Claudio Marchisio nestačil zpracovat, přesto se Stará dáma opětovně pokoušela o zvrat.

Jedním z adresátů dlouhých nakopávaných míčů se stával střídající Sebastian Giovinco, ani Formica Atomica se však nedokázal prosadit. Po vypršení tříminutového nastavení se ještě hráči Realu Madrid dostali do zakončení po rohovém kopu, ale ani Cristiano Ronaldo hattrick nezkompletoval. Přesto se favorit dočkal tří bodů a právě Ronaldo se stal jejich hlavním strůjcem...

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1446)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele