23. kolo
08.03.2009 17:00 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Bayer Leverkusen - VfL Bochum 1:1

Leverkusen nedokázal využít kvantum šancí a po právu si z jeho "domácího" stánku odváží Bochum bod. Remízu zajistil pro Werkself z penalty nejlepší střelec "lékárníků" Patrick Helmes.

Bruno Labbadia opět při zranění Manuela Friedricha vsadil na stoperskou dvojici Sinkiewicz - Henrique a už po čtyřech minutách mohl litovat. Oba dva se totiž nedomluvili a jen díky pomalé reakci Klimowizce nešli hosté do vedení. Klimowicz sehrál titulní úlohu i v sedmé minutě, kdy si naskočil na nepřímý volný kop a místo hlavičky do míče poznal tvrdost rukavic Reného Adlera. V pohotovosti byly dokonce i nosítka, nebylo jich však třeba. Čtyřiatřicetiletý forvard se ale nakonec na hřiště vrátil v celé parádě s mírně kulhavým pohybem. Klimowiczovo zranění se nakonec ukázalo jako vážné a do hry musel Sinan Kaloglu.

Do první šance se domácí dostali až koncem 15. minuty. Kiesslingova hlavička ze značky pokutového kopu však Fernandesovi v brance Bochumi příliš starostí nenadělala. Oba týmy se nadlouho odmlčeli, až do 24. minuty, kdy se prodloužením Epalleho dostal sám před brankáře Kaloglu, ale Adler včas vyběhl.

Něco podobného se událo o minutu později na druhé straně. Kiessling si narazil s Vidalem, ale prvně jmenovaný nakonec branku ve slibné příležitosti přestřelil. První československý souboj se udál na sklonku 28. minuty, kdy se nebezpečně srazili Šesták a Kadlec. Český obránce vyvázl bez vážnějších ztrát, slovenský záložník musel být ošetřen za postranní čárou.

O tvrdosti zápasu, a hlavně tvrdosti Joela Epalleho, vypovídal i tržný šrám pod okem stopera Henriqueho. Jeho absence se podepsala při bránění standardních situací. Na Fuchsův točený centr si naskočil kapitán Christoph Dabrowski a potrestal zahálení Stefana Kiesslinga, který byl tentokrát svému týmu platný jako mrtvému zimník.

Bayer se snažil o rychlou odpověď - Kadlecův pas ze středu hřiště do branky nezakončil jak Helmes, tak ani na zadní tyči o korekci se snažící Kiessling. I přesto byl po inkasovaném gólu lepší tým z Leverkusenu - po Kadlecově centru z 35. minuty pálil na odraženém míči do ležícího protihráče Vidal a "vybojoval roh". Ten zahrál Barnetta a na zadní tyči chybělo pár centimetrů Rolfesovi, aby úspěšně hlavou srovnal na 1:1. Navíc z této standardní situace vzešlo pár raněných - Pfertzel se ovšem ihned vrátil na hřiště, s Vidalem to už bylo horší. Tento mladý Chilan musel být ošetřen za postranní čarou. Po operaci za brankou Daniela Fernandese se ale se sešitým obočím nevrátil a pomalým krokem odkráčel do kabiny "domácích".

V 41. minutě jsme se mohli opět přesvědčit, že tolik spálených šancí Leverkusenu by vystačilo na celou výtopnou sezonu malého porýnského města. Po Helmesově bombě z přímého kopu se míč dostal k Rolfesovi, ten ale tváří v tvář Fernandesovi se nechal unést a měl slitování - jednoduše míč nakopl do brankáře Bochumi.

Vidala na hrací ploše nahradila jarní posila z Bayernu Toni Kroos, na zranění jsme tedy hráli 1:1. Leverkusen vedl snad na všechny herní statistiky, jen v gólech byl o krok pozadu. Velká příležitost se mu naskytla v závěru poločasu - hosté nezvládli roh, dopředu mohl uhánět Augusto, předložil přihrávku Helmesovi, jenomže ta byla o trošičku delší než by nejlepší střelec "lékárníků" potřeboval a míč před ním skryl skvěle vyběhnutý Daniel Fernandes.

Bayeru se ale nakonec první poločas nevyvedl po obou stránkách a do kabiny odcházel se svěšenou hlavou.

Druhý poločas začal tak jak skončil ten první - nijak. První šance se zrodila až po třech minutách hry, Dabrowského hlavička ale mířila nad. Potom se hra druhého poločasu odvíjela převážně diktátem Leverkusenu, který už hosty do ničeho nepustil.

Až tedy na 60. minutu, kdy se z ničeho nic k míči propracoval Epalle a vystrašil celou LTU Arenu. Byl z toho roh po kterém se k ráně dostal Azaouagh, ale jeho rána těsně minula pravou tyč. Od šedesáté minuty však bylo tlaku Leverkusenu konec, navíc v 63. minutě scházelo Epalleho ráně jen pár čísel.

Pět minut po hodině hry se udála jedna z nejzásadnějších věcí v zápase - nejprve se odehrála Mavrajova ruka v pokutovém území a za následné protesty byl levý stoper hostujícího celku vyloučen. K nařízené penaltě si stoupl Patrick Helmes a Daniela Fernandese poslal na druhou stranu branky.

Leverkusen převzal iniciativu a trenér Bochumi Marcel Koller musel takticky jednat - stáhl Šestáka a na hřiště poslal obránce Patricka Fabiana, pro nějž to byl teprve třetí start v kariéře. Po 70. minutách mohl na zadní tyči poslat Leve do vedení Kiessling, jenomže včasný zásah Pfertzela přišel v pravý čas. Kiessling potom byl vystřídán za Angelose Charistease a nesl to velmi těžce - na lavičce odmítl jakékoliv podání rukou.

Hra pak opět upadla do pomalého tempa a z ospalosti diváky v düsseldorfské aréně vyrušila až hlavička Henriqueho, které chyběl metr. Helmesovi o dvě minuty později chybělo při obhození Fuchse jen více přesnosti, aby šel sám na Fernandese.

Největším spalovačem šancí se však stal Henrique - na konci 83. minuty nejprve jeho hlavičku vyrazil Fernandes před sebe a potom sám překvapený stoper jej nedokázal překonat. Kopal se pouze roh, jenž skončil fiaskem - očekávaným výsledkem.

Závěr zápasu se odehrával v dobývaní svatyně hostí, nakonec mělo přízvisko "neúspěšné". Leverkusen tedy opět ztratil body a ukázalo se, že LTU Arena není jeho pravým domovem.

Autor: Daniel Polách

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele