34. kolo
22.05.2021 15:30 CET
2 : 4
(0:1)

Reportáž

Lars Stindl (© AFP)

Brémy nestačily na Mönchengladbach a po 57 letech sestupují z Bundesligy

Werder nezvládl závěrečný zápas tohoto ročníku německé nejvyšší soutěže a kvůli porážce 2:4 se silným Mönchengladbachem sestupuje do druhé ligy. Jeho největší rival 1. FC Köln totiž přeci jen udolal suverénně poslední Schalke (1:0) a domácí tak obsadili sedmnáctou pozici s jednatřiceti body. Celek z Brém byl nejdéle hrajícím týmem v Bundeslize, neboť v ní nepřetržitě působil od roku 1964, tedy úctyhodných sedmapadesát sezón.

Už v loňském ročníku zachraňoval prvoligovou licenci až v dodatečné baráži a nutno podotknout, že měl pořádnou porci štěstí, letos mu to ale nevyšlo. V domácím dresu znovu nastoupili od samého začátku čeští krajánci Jiří Pavlenka s Theodorem Gebre Selassiem a z trávníku nakonec odcházeli nesmírně zklamaní. Hosté ještě bojovali o sedmou příčku zaručující předkolo Konferenční ligy, avšak ani tato výhra jim nestačila.

Jejich úhlavní konkurent Union Berlín totiž přehrál favorizované Lipsko (2:1) gólem z nastaveného času, svěřenci trenéra Marca Roseho proto obsadili osmou příčku s devětačtyřiceti body a evropské poháry si tak v příští sezóně nezahrají. Do tohoto nedělního střetnutí vstoupili naprosto skvěle a již po necelých třech minutách vedli, když kapitán Lars Stindl obdržel zpětnou přihrávku z pravé strany od Lainera a z deseti metrů se po zemi trefil přímo k bližší konstrukci.

Domácí chtěli vyrovnat po necelých dvacet minutách prvního dějství, jenomže v tisíciprocentní možnosti váhal Selke se zakončením tak dlouho, až před zcela prázdnou brankou našel jen rukavice připraveného gólmana Sommera. Zhruba pět minut před přestávkou se na druhé straně musel vytáhnout brankář Pavlenka, jenž famózně odvrátil do zámezí prudkou hlavičku v podání Lainera.

Werder vstoupil do druhého poločasu s obrovským odhodláním a v 50. minutě mohl vyrovnat zkušený Gebre Selassie, nicméně proti jeho neskutečné ráně z obrovské vzdálenosti fenomenálně zasáhl Sommer a balón vyrazil na rohový kop. Mönchengladbach zvýšil svůj náskok o dvě minuty později, jelikož Marcus Thuram se rozběhl z půlící čáry a svůj samostatný únik zakončil přesnou přízemní střelou ke vzdálenější tyči.

Klub vedený koučem Thomasem Schaafem definitivně přišel o naději na bodový zisk v 58. minutě, neboť po přímém volném kopu Stindla z levého křídla hlavičkoval Rami Bensebaini a jeho oblouček zapadl k protější tyči nad marně se natahujícího Pavlenku - 0:3. Přesně v polovině závěrečné půle dokonal zkázu tradičního prvoligového účastníka Florian Neuhaus, jehož technický pokus z první prošel do sítě kolem zoufalého Pavlenky - 0:4.

Hosté od tohoto okamžiku přeci jen polevili a Brémy dvěma góly v rozmezí dvou minut ještě vykřesaly alespoň malou naději. Nejprve snižoval Milot Rashica, který přelstil ofsajdovou past a po samostatném úniku překonal Sommera, ani ne o šedesát sekund později napřáhl z hranice šestnáctky Niclas Füllkrug a z otočky parádně zavěsil do pravé šibenice. Domácí se však na nic jiného nezmohli, a proto s hodně skleslými hlavami opouštějí prvoligovou scénu.

Autor: Viktor Sandev / kicker.de, livesport.cz, whoscored.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele