21. kolo
06.02.2022 15:30 CET
2 : 5
(1:3)

Reportáž

Radost hráčů Leverkusenu (© AFP)

Leverkusen dobyl Dortmund, Schick se i přes kanonádu svého týmu neprosadil

Bayer Leverkusen si ve šlágru kola na půdě Borussie Dortmund upevnil třetí příčku a zároveň přiblížil Bayern Mnichov k dalšímu titulu. Domácí Schwarzgelben byli před utkáním favoritem, ale svojí roli vůbec nezvládli a od hostů inkasovali pět branek. Mezi střelci tentokrát chyběl český útočník Patrick Schick, ale zastoupili ho jiní: Florian Wirtz, Robert Andrich, Jonathan Tah a Moussa Diaby. Jednu branku si dortmundští vstřelili sami.

V Signal Iduna Parku to byla parádní podívaná a to zejména pro Bayer. V jeho sestavě ani tentokrát nechyběl Patrick Schick, jenž bohužel nemohl svést souboj na dálku s Erlingem Haalandem, který v sestavě Borussie tentokrát absentoval. Jenom pro připomenutí, Patrick Schick nastřílel v letošní sezoně Bundesligy už osmnáct branek, Erling Haaland rozvlnil síť soupeřů šestnáctkrát.

Bezbrankový stav vydržel v Signal Iduna Parku pouze deset minut a jako první se prosadili hráči Leverkusenu. Schickovu ránu brankář Kobel vyrazil jen do vracejícího Manuela Akanjiho, od kterého se balón odrazil přímo do branky. Pro Borussii to byl nešťastný moment, ale hned o šest minut později bylo vyrovnáno. Brandtův centr škrtnul jako poslední hlavou nejspíš Jeremie Frimpong, takže i na druhé straně byl zapsán vlastní gól.

Za chvíli se skóre měnilo ještě jednou a znovu ve prospěch Bayeru. Dvacátá minutě přinesla přihrávku Bellarabiho na Floriana Wirtze, který měl poměrně snadnou úlohu. Ve 28. minutě pak Robert Andrich zakroutil volný přímý kop nechytatelně k tyči a s Borussií to začínalo vypadat špatně. Především obrana domácích v klíčových momentech zaspávala a hosté toho obratně využívali. Leverkusen si výsledek 3:1 udržel do konce prvního poločasu a po změně stran čekal diváky ještě zajímavý průběh. Borussia musela na nepříznivý vývoj zareagovat a sáhla proto ke střídání. Thomase Meuniera nahradil Marius Wolf.

Vstup do poločasu se opět lépe vydařil Farmaceutům, kteří na prahu 53. minuty už vedlo o tři góly. Borussia nedokázala odvrátit nebezpečný centr na zadní tyč a balón uvnitř šestnáctky zasáhl neomylně z první Jonathan Tah - 4:1. Borussii jakoby průběh zápasu zcela paralyzoval. Leverkusen byl pochopitelně hodně při chuti a domácím v této fázi zápasu vůbec nic nedovoloval.

Teprve v 80. minutě dovolil průnik Giovanniho Reyny, po kterém předvedl fantastický zákrok brankář Grill. Z dobré pozice pálil i Bellingham a Grill byl opět na místě. Byly to důležité momenty a Dortmund se tím pádem nemohl přiblížit. Leverkusen se v závěru zápasu nikam nehnal, koneckonců neměl k tomu žádný důvod a koncentroval se na údržbu výsledku. Navíc mu vyhovovaly brejkové situace a po jedné z nich zvyšoval na krutých 5:1. Frimpongovu skvělou přihrávku na značku pokutového kopu úspěšně zasáhl Moussa Diaby. Diváci už v té době hojně opouštěli legendární Vestfálský stadion.

V 90. minutě se ještě jednou dokázali prosadit domácí, ale šlo už jen o kosmetickou úpravu výsledku. Moukoko zvládl udržet balón na hrací ploše, poslat ho před branku, kde trefil odkrytý prostor Steffen Tigges. Borussia Dortmund šlágr s Leverkusenem nezvládla a boj o titul si tím výrazně zkomplikovala. Zůstává sice i nadále na druhém místě, ale na Bayern Mnichov už ztrácí devět bodů. Leverkusen je s náskokem čtyř bodů třetí.

Autor: Ondřej Linhart / onlajny.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3,16-4,08. O 2 a více-přesně o jeden. Jeden z těch dvou.

Reagovat
DidusIneptus

1:3

Reagovat
Pharrell

2:1

Reagovat
Rich

Skvěle Leverkusen

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele