4. kolo
27.08.2022 18:30 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Marcus Thuram (© AFP)

Čaroděj Sommer vychytal Gladbachu remízu. Ztrátu mnichovského kolosu mírnil Sané

Fotbalisté Borussie Mönchengladbach dokázali zastavit ve čtvrtém kole německé Bundesligy silný Bayern, když na jeho hřišti ukořistili nesmírně cennou remízu 1:1. Lekci z efektivity přichystal na konci prvního poločasu domácímu celku Marcus Thuram, který proměnil samostatný únik. Mnichovskému týmu musel alespoň bod zajistit ve druhém poločase Leroy Sané, jenž překonal jinak fantasticky chytajícího Yanna Sommera.

Rozjetý Bayern s maximálně účinným útokem a nepropustnou obranou zatím nepřipustil jediné pochyby o tom, že by nezískal 11. titul po sobě i po odchodu Roberta Lewandowského. Snový start zažil zejména mladík Jamal Musiala, který sice z důvodu drobného zranění minulý týden chyběl, dnes byl ale znovu k dispozici na domácí lavičce. Borussia zatím také neprohrála, s mistrem navíc zaznamenala prohru pouze dvakrát z posledních osmi vzájemných střetnutí.

Domácí tým, který chtěl odčinit lednovou porážku se soupeřem z Porýní, hnala od úvodního hvizdu zaplněná Allianz Arena. Sommer musel zasahovat hned v první minutě, kdy nebezpečně o zem hlavičkoval po rohovém kopu Dayot Upamecano. Švýcarského brankáře vystrašil po necelých 20 minutách hry i Joshua Kimmich, jehož nebezpečný centr jen těsně minul nohu Thomase Müllera a následně i pravou tyč Gladbachu. Míč dostal do branky až ve 34. minutě Sadio Mané, gól však nebyl uznán pro postavení mimo hru. O čtyři minuty později se podobná situace dokonce opakovala. Ve 43. minutě ale udělal obrovskou chybu domácí stoper Upamecano a Thuram svůj samostatný únik zakončil gólem, který zajistil Hříbatům poločasové vedení.

Necelé tři minuty po pauze mohl vyrovnat Müller, jeho hlavičku ale znovu vyrazil skvělý Sommer. Po hodině hry měl stoprocentní příležitost Mané. Sommer však jeho pohotovou střelu i následnou dorážku znovu zlikvidoval a nominoval se tím na nejlepší brankářský výkon probíhající sezony. Ten podpořil i o chvíli později, neboť pokryl i další nájezd Saného. Tlak Bayernu s přibývajícím časem narůstal, výsledek akcí byl ale nadále stejný. Müllerovu hlavičku z hranice malého vápna přitáhly opět jako magnet rukavice švýcarského brankáře. Recept na Sommera tak našel až v 83. minutě Sané, který z místa penaltové puntíku pohotově zakončil po přihrávce střídajícího Musialy. V nastaveném čase měl ještě velikou příležitost střídající Matthijs de Ligt, podruhé však již hrdina Gladbachu míč za svá záda nepustil.

Bayern poprvé v sezoně ztratil, a to po remíze s neoblíbeným soupeřem. Další zápas ho čeká 3. září v Berlíně proti Unionu. Mönchengladbach uzavře o den později páté kolo domácím soubojem s Mohučí.

Autor: Livesport.cz / Filip Adamec

Komentáře (5)

Přidat komentář
Rich

Tohle bude výzva a skutečné prověření... Ale je co vracet Mönchengladbachu... 4-1.

Reagovat
DidusIneptus

Co je to platný že prakticky všechny střely šly do Sommera!

Reagovat
südkurve

On ten Sommer prostě stojí tam kde má. Chce to střílet se zvednutou hlavou (když je čas).

Reagovat
Rich

Což Bayern hrál dobře, Sommer se zase vytáhl a hodně střel, nebýt jeho, tak skončily v bráně... Navíc nutno říct, že rozhodčí to hodně divně pískal...

Reagovat
Ferragamo7

To bol neskutočný valec,čo Bayern včera predviedol,ak by brankár nepodal svoj životný výkon+šťastie na jeho strane,že 80% striel smerovalo rovno na neho,tak odídu s brutálnym debaklom.A kde bola tá Borussia,ktorá nám vlani dala 5:0 ??? To bol doslova zbabelý,trápny a ustráchaný výkon,okrem brankára.Ale teší ma to,že aj napriek tomu,že tí zbabelci bránili prakticky celý zápas 10-ti pred vlastnou šestnástkou,sme si vypracovali obrovský počet čistých gólových šancí,čo je veľmi dobré aj smerom k LM.To zakončenie je už na samostatnú debatu,ten víťazný gól by sme nedali hádam ani vtedy,ak by sa hral ešte jeden zápas Ja som si to užil,tá dominancia bola až drvivá,ale Sommer je výborný brankár,ktorý ich doslova zachránil od ponižujúceho debaklu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele