9. kolo
09.10.2022 15:30 CET
5 : 2
(2:1)

Reportáž

Radost hráčů Mönchengladbachu (© AFP)

Porýní patří Gladbachu. Hříbata pěti góly zadupala naděje kolínských Kozlů

Více než dva roky čekal Mönchengladbach na vítězství nad úhlavním rivalem, po nechtěném půstu se však konečně dočkal. Borussia využila oslabeného Kölnu a "Geißböcke" nakonec domů vyprovodila pěti góly. Zároveň v bundesligové tabulce poskočila na šesté místo mimo jiné na úkor Kolínských.

Utkání se rozjíždělo pozvolna, obě mužstva si očividně uvědomovala důležitost porýnského derby. Prvních 25 minut nic nenasvědčovalo tomu, že by diváci měli v Borussia-Parku nakonec vidět sedm branek. O jedinou výjimku se v desáté minutě postaral domácí Thuram. Ten se z levé strany prokličkoval mezi bránícími Kilianem s Ljubičićem, z nadějné pozice nicméně nedokázal gólmana "Effzeh" Schwäbeho prostřelit mezi nohama.

Druhá zaznamenáníhodná šance "Hříbat" už nicméně vedla k přesnému zásahu. Rohový kop Hofmanna našel mezi chumlem těl Friedricha, jenž místo hlavy udeřil do míče spíše ramenem, i tak ale poslal balón za Schwäbeho záda. Z vedení se však Gladbach radoval jen chvilinku. Krátce po následovném rozehrání hry totiž Hofmann ve vlastním pokutovém území nakopl Kainze. Sudí Jablonski si momentu napoprvé nevšimnul, ovšem po pokynu od kolegů sedících u videa si celý moment znovu prohlédl, načež nařídil pokutový kop pro Köln. Sám Kainz si vzal jeho exekuci na starost a brankáře Borussie Sommera s přehledem překonal.

Těsně před přestávkou se nicméně Kainz s Hofmannem střetli znovu. Tentokrát k jejich vzájemné srážce došlo na druhé straně hřiště, viníkem byl však opět bránící hráč. Tím byl v tu chvíli Kainz, jenž protihráče udeřil rukou do obličeje. A nejen, že penaltu nyní kopali domácí, Kainz navíc viděl druhou žlutou kartu v zápase a kolbiště zápasu musel předčasně opustit. Aby toho nebylo pro Geißböcke málo, poslal Bensebaini proměněným "Elfmeterem" Gladbach znovu do vedení.

Ani vstup do druhé půle nevyšel hostům podle představ. Jejich nepřesnou rozehrávku potrestala Hříbata ziskem míče, do něhož před šestnáctkou Kölnu práskl Stindl, jehož pumelice zapadla přesně minutu po zahájení druhé 45minutovky k tyči - 3:1. Navzdory početní nevýhodě se kouč Effzeh Baumgart snažil vývoj zápasu zvrátit několikanásobným střídáním. To slavilo úspěch před týdnem proti Dortmundu, nyní tedy Baumgart zřejmě doufal ve stejný efekt.

Jenže Borussia byla v ráži a rozhodně nehodlala dopustit zápletku utkání. V 76. minutě se šikovně uvolnil levý bek Bensebaini, který rozjel pohlednou kombinaci Gladbachu. Na jejím konci přihrál Hofmann do pokutového území rozběhnutému Bensebainimu, jenž tak úspěšně zakončil souhru, kterou sám založil. Alžírský reprezentant navíc přidal svůj druhý gól v zápase.

Hříbata přesto dovolila protivníkovi skórovat i ve druhém poločase. Dlouhý aut Kölnu z 83. minuty proskákal vápnem Gladbachu, v něm nedůrazného Lainera jednoduše odstavil Huseinbašić, který zblízka překonal bezmocného Sommera. Poslední slovo ale patřilo Borussii. Rychlý brejk z první minuty nastaveného času zakončili nahrávající Pléa a zakončující Thuram, jehož neuhlídal nedůsledný Kilian.

Autor: Ondřej Vaculík / onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele