15. kolo
11.11.2022 20:30 CET
4 : 2
(3:2)

Reportáž

Marcus Thuram (© AFP)

Dortmund šestigólovou partii s Gladbachem nezvládnul a podruhé za sebou prohrál

Hříbata měla soupeři, co oplácet, jelikož v únoru odjela z jeho stadionu s výpraskem 0:6. Současná situace v tabulce spíše nasvědčovala tomu, že by se podobný výsledek mohl opakovat. Jenže domácí potvrdili, že se jim začíná v Borussia-Parku dařit. O své šesté výhře rozhodli ještě během divokého úvodního poločasu. Na BVB, které přečká bundesligovou pauzu vyplněnou mistrovstvím světa na šesté příčce, ztrácí výběr Daniela Farkeho pouhé tři bodíky.

Už ve 3. minutě střílel nepřesně Youssoufa Moukoko. Naopak hned při protiakci skóroval Jonas Hofmann, čímž na minutu přesně navázal na svou trefu proti Stuttgartu. Lars Stindl poslal svému třicetiletému spoluhráči míč do vápna a následné přízemní zakončení k levé tyči nezachytil nikdo ze dvou obránců, ani Gregor Kobel - 1:0.

Po čtvrt hodině hry se o odpověď pokusil Julian Brandt a rozhodně platí, že ve své kariéře předvedl už řadu lepších pokusů. Naopak navýšit vedení chtěl Kouadio Koné. Dortmundská jednička byla proti. A tak přišla na pořad večera minuta devatenáctá, v níž Brandt napravil svůj předchozí nezdar, protože si zaběhnul za obranu na Bellinghamův centr, pravým stehnem si míč zpracoval a levačkou jej z voleje ze vzdálenosti sedmi metrů poslal do sítě - 1:1.

Další příležitost patřila Gladbachu. Hofmann se sice elegantně vyhnul Matsi Hummelsovi, který až upadnul, nicméně při přihrávce před bránu uklouznul, takže postrádala větší přesnost. Marcus Thuram proto zkoušel stylovou patičku, která se stala kořistí vyběhnuvšího brankáře. Ve 26. minutě zmíněný mistr světa z roku 2014 fauloval svého v tomto odstavci rovněž jmenovaného francouzského protihráče a Favreho skvadra zahrávala přímý kop z dobré pozice.

Hofmann se rozhodnul nikoli pro střelu, nýbrž pro centr. A dobře udělal, jelikož jej z hranice malého čtverce uklízel na místo určení hlavou Ramy Bensebaini - 2:1. Za 180 sekund bylo na tribunách zase veselo. Marcus Thuram běžel po další Stindlově pobídce od středového kruhu sám na hostující svatyni. Jednoduchým naznačením zmátl Kobela, načež v klidu cílil do odkryté klece - 3:1.

Potom byl hned dvakrát vidět Giovanni Reyna. Nejpre ztroskotal na Janu Olschowskym, zatímco při dorážce o chvíli později pomohl obvyklému náhradníkovi za Yanna Sommera včasným skluzem Ramy Bensebaini. Před týdnem se mladíček Moukoko dvakrát prosadil proti Bochumi, ovšem tentokrát mu nebylo přáno ani v sedmatřicáté minutě, ani později.

Po dobře mířeném přímém kopu vyrážel domácí gólman na roh. Po něm hlavičkoval Niklas Süle. Příští týden jednadvacetiletý rodák z města Neuss stačil jenom vyrazit k číhajícímu Nicovi Schlotterbeckovi, jenž z bezprostřední blízkosti snížil - 3:2. Úvodní dějství přineslo mimořádně atraktivní podívanou a první akce po změně stran naznačovala, že v tom druhém tomu nebude jinak.

Jonas Hofmann nebyl atakován, a tak počkal na kolegu Koného, jehož skrytá přízemní střela zapadla přesně k levé tyči - 4:2. Zřejmě definitivní razítko mohl přidat Thuram, kdyby ovšem neminul. Syn slavného otce se připomněl i v 58. minutě, kdy si vylámal zuby na pozorné dortmundské jedničce. Nepříznivý stav chtěl korigovat střídající Anthony Modeste, jehož patička se stala kořistí muže v rukavicích.

Záhy Thuram obral o míč Hummelse a ve finále předložil Hofmannovi, který měl před sebou už jenom odkrytou svatyni. Videorozhodčí však viděl faul na hostujícího obránce, a tak ten hlavní, totiž Sven Jablonski, nemohl tento zásah uznat. Forvard s desítkou na dresu neproměnil ani svůj další únik, zatímco na opačném pólu byl až příliš přesný Modeste. Po závěrečném hvizdu se tedy v Mönchengladbachu právem slavilo.

Autor: Tomáš Kordík / kicker.de

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele