Anderson exkluzivně: Brazílie bez Neymara? V roce 1962 vyhrála, i když přišla o Pelého

28.11.2022, 15:06
Rozhovory
Brazilská reprezentace (© AFP)

Brazilec Sonny Anderson (52) se stal ikonou Olympiqueu Lyon a také sedmkrát oblékl reprezentační dres. V současnosti působí jako expert televizního kanálu beIN Sports France a pro francouzskou sesterskou redakci Livesport Zpráv exkluzivně zhodnotil šance Kanárků na právě probíhajícím světovém šampionátu v Kataru.

Brazílie má v posledních měsících velmi dobré výsledky (14 výher, 3 remízy) a i do MS vstoupila vítězně, ač v první půli nebyla přesvědčivá. Jaký jste z ní měl pocit?

"Pro všechny týmy je první zápas vždycky složitý. Kromě Španělska začalo v první půli dobře jen málo týmů. Nakonec si ale myslím, že to byl dobrý zápas, protože jakmile pominul tenhle efekt, tak jsme ve druhém poločase viděli Brazílii, na kterou jsme zvyklí. I když to zatím není její nejlepší verze. Někteří hráči se nechali unést, tým je pod velkým tlakem, protože o něm všichni mluví a každý ho považuje za favorita. Ostatně tak v kvalifikačních kolech skutečně působil."

V brazilském týmu se dlouho dobu formuje silné jádro s Neymarem, Thiagem Silvou, Marquinhosem, Danilem či Casemirem. Jak na vás tohle složení působí?

"Tým je pohromadě už delší dobu a tohle byla jedna z voleb trenéra Titeho, když tým převzal. Jsou pravidelně zváni stejní hráči, což znamená, že kolektiv už si na sebe zvykl. Také je to generace, která si dobře rozumí. Neymar je hlavní hvězdou a vepředu si dobře doplňuje s mladými hráči. Máme také Casemira a jeho klid, pro stabilitu pak Thiaga Silvu, Marquinhose a Danila. Vzadu jsou hráči se zkušenostmi a vepředu promlouvá mládí. Je to parta, která dobře působí a která ví, co chce. Vyhrát mistrovství světa. Po zápase se Srbskem to někteří hráči řekli: Máme tu sedm bitev, jednu jsme už zvládli, dalších šest musíme vyhrát."

Co říci o Richarlisonovi? Dal dva góly, ten druhý nádherný. Máte pocit, že Brazílie našla devítku, kterou dlouho hledala? Je to kluk, který hraje bez tlaku, má 39 startů a vstřelil 19 gólů...

"V národním týmu není novým hráčem a prošel si i obdobím, kdy nehrál na svém obvyklém místě. Nyní ho Tite začlenil do systému, který mu dokonale vyhovuje. Tři hráči vepředu a Neymar pod nimi. Možná nemá takovou kvalitu jako kdysi Romario, Bebeto nebo Ronaldo, ale dělá to, co trenér Tite žádá. Když Vinicius a Rafinha vytváří šance na křídlech a Neymar se stahuje níž, tak Richarlison je tím hráčem, který zůstává na hrotu a zakončuje. Ale umí také vytvořit prostor pro ostatní. Je to ideální hráč pro systém, který Tite zavedl."

Neymar si proti Srbsku poranil kotník a zranění je zřejmě vážnější. Co pro tým znamená jeho absence?

"Samozřejmě je to handicap. Protože víme, jak je Neymar talentovaný, a víme, čeho je schopen. Viděli jsme to u prvního gólu, kdy posunul míč na Viníciuse a vlastně ho donutil střílet. To jsou Neymarovy kvality. Ví, jak vystartovat, jak zrychlit a jak dávat dobré míče. Samozřejmě bude chybět. Ale v roce 1962 Brazílie dokázala vyhrát mistrovství světa, i když v prvním zápase přišla o Pelého... Ale samozřejmě je dobré, že Neymar zůstává s týmem a věří se v jeho návrat. Jen se nesmí uspěchat léčba. S Neymarem je snazší vyhrát. Bez něj to není tak snadné, ale jde to. Novou roli může dostat Paqueta, předvedou se Vinicius nebo Raphinha. Nemám obavy."

Už jste zmínil Viniciuse. Letos v Realu Madrid září. Myslíte si, že může být hlavní ofenzivní zbraní týmu, pokud bude Neymar mimo hru?

"V Realu Madrid to dokázal i bez Karima Benzemy, takže tuhle roli na sebe může vzít i v národním týmu. Je to rozdílový hráč. Podobní jsou ve francouzské reprezentaci Mbappé, Coman nebo Dembélé, Brazílie má Rafinhu, Antonyho nebo právě Viniho. Právě tato generace hráčů dokáže s míčem u nohy udělat rozdíl. Jsou velmi rychlí a umějí rychlost v kombinaci s technikou použít. Myslím, že Vini to zvládne, ale od Raphinhy očekávám ještě trochu víc."

Jak se vám líbí defenziva Brazílie?

"Problémem Brazílie v minulosti bylo, že chtěla hrát hlavně dopředu a dostávala příliš mnoho gólů. Teď je to trochu jiné, už delší dobu nestřílí tolik gólů. A také obránci jsou vesměs zkušení hráči. Casemiro si klidně nechá dát kartu, když ví, že se to vyplatí. Stejně jako Thiago Silva nebo Marquinhos. Co je podstatné, ti kluci vědí, co znamená bránit. Také Danilo a Alex Sandro na lajnách jsou hráči, kteří umějí bránit. Pokud chcete vyhrát mistrovství světa, musíte mít dobrou defenzivu, aby mohli hrát útočníci. Ale podotýkám, že jsem viděl mnoho zápasů Brazílie už před startem turnaje a i útočníci a záložníci brání. Tým je celistvý. Hráči vzadu mají víc klidu na získávání míčů, protože ti vepředu hrají presink. To je to, co Tite chce, to je jeho práce. Pokud chcete vyhrávat, musíte bránit společně."

Proti Švýcarsku si Brazílie může zajistit postup ze skupiny. Jak ten zápas vidíte?

"Vyhrát zápas na MS nikdy není nic jednoduchého. Ale ano, Brazílie musí jít do třetího zápasu již s jistotou postupu. To je ideální způsob, jak se připravit na osmifinále. V minulosti už Švýcarsko Brazílii situaci zkomplikovalo, ale tohle je jiné. Tým je silný, hráči si rozumí i lidsky a udělají vše pro to, aby se dostali do finále. Také všichni udělají vše pro to, aby se Neymar ještě na turnaji vrátil do hry."

Autor: Livesport.cz / Pablo Gallego

Komentáře (2)

Přidat komentář
Kily8

Dnes ťažko tIpovať zostavu, aj ohľadom na zdravotný stav. V pohode by bolo, ak by išile na Neymarove miesto Rodrygo a Militao miesto Danila. Ale Tite skor vysunie Paquetu vyššie a dá Freda, alebo že by skúsil Bruna?

Reagovat
smazaný uživatel

Je to verzia Paqueta, Fred

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele