Arsenal March In On: 20. kolo Premier League v kostce

17.01.2023, 21:20
Názory a komentáře
Solly March (© AFP)

Fenomenální tažení Arsenalu pokračovalo v severolondýnském derby s Tottenhamem, na jehož stadionu zvítězil 2:0 a zvýšil náskok v čele soutěže na osm bodů. Obhájci titulu City totiž i kvůli nepochopitelnému selhání systému VAR prohráli v manchesterském derby s United 1:2. V Brightonu se zápas s Liverpoolem (3:0) obešel bez kontroverzí a životní formu v něm potvrdil záložník Solly March, který dvakrát skóroval a navrch přidal asistenci.

Gunners vyloupili Tottenham Stadium díky excelentnímu výkonu v první půli, ve které Spurs doslova přejeli. Ve 14. minutě si centr Bukaya Saky nešťastně srazil do sítě Hugo Lloris a krátce nato překonal francouzského brankáře přízemní střelou zpoza vápna kapitán Martin Ødegaard. Všech sedm pokusů domácích zneškodnil bezchybný Aaron Ramsdale, což mimo jiné znamenalo prodloužení ligové série bez nalezení přemožitele na 12 utkání.

Kaňkou nedělního šlágru se stala situace po závěrečném hvizdu, kdy gólmana Arsenalu napadl fanoušek Tottenhamu. Podle britských médií ho ve chvíli, kdy si šel za branku pro lahev s pitím, kopl přes reklamní panel do zad. "Je to ostuda, vždyť je to konec konců jen fotbal. Nestalo se nic dramatického, ale zanechalo to pachuť," komentoval Ramsdale.

Mnohem silnější emoce vstřebával o víkendu trenér Manchesteru City Pep Guardiola, který se v 500. ligovém střetnutí v roli hlavního kouče jen těžce smiřoval s porážkou na Old Trafford. Zvlášť poté, co jeho svěřenci inkasovali vyrovnávací zásah v 78. minutě, o němž se bude ještě dlouho mluvit. A nutno podotknout, že nejen na Ostrovech.

Hvězda domácích Marcus Rashford se v do očí bijící ofsajdové pozici zapojil do hry a chystal se zakončit z hranice vápna. V poslední chvíli však ustoupil Brunovi Fernandesovi, který se trefil přesně k tyči. Sudí Stuart Attwell nejprve ve spolupráci s asistentem odpískal ofsajd, ale na radu VARu gól k překvapení hostujících hráčů, fanoušků i expertů v televizních studiích uznal.

"Co říkám na vyrovnání United? Nic. Víme, kde jsme hráli. Na těchto stadionech je to pro rozhodčí těžké," pronesl s ironickým tónem Guardiola. "Rashford byl v ofsajdu, Fernandes ne. Rashford odvedl pozornost našeho brankáře a stoperů. Tak to prostě bylo," dodal zkušený stratég.

V 82. minutě navíc Rashford dokonal obrat a dostal beznadějně vyprodaný Old Trafford do varu. Red Devils proto stejně jako třetí Newcastle, jenž brankou střídajícího Alexandera Isaka zastavil úspěšnou sérii šestého Fulhamu, ztrácí na Citizens pouze bod.

Po restartu Premier League se daří také Brightonu, což naplno pocítil tápající Liverpool. Do hlavní role se opět obsadil March, který dvakrát překonal bezmocného Alissona. Od prosincového Boxing Day má rychlonohý záložník ze čtyř utkání bilanci 4+2.

Ve stejném období rozvlnil čtyřikrát síť soupeřů také James Ward-Prowse ze Southamptonu, jenž byl k nezastavení i v Goodison Parku, kde dvěma trefami rozhodl o důležitém vítězství 2:1. Toffies doma padli počtvrté v řadě, což se jim naposledy stalo v roce 1958, a klesli na předposlední místo se shodným bodovým ziskem jako poslední Saints i osmnáctí Hammers. Ti v dalším záchranářském souboji odjeli s prázdnou z Wolverhamptonu.

V povstání z popela naopak pokračuje nováček z Nottinghamu, který se po skalpu Leicesteru posunul v tabulce už na třináctou pozici, a vlastní fans potěšila i desátá Chelsea v londýnském derby s Crystal Palace. O teprve druhé ligové výhře Blues z posledních devíti střetnutí rozhodl v 64. minutě Kai Havertz.

TOP 3 góly:

TOP 3 hráči dle WhoScored.com:

1. Solly March (Brighton) - 9.26 / 2 góly, asistence, 4 klíčové přihrávky.

2. James Ward-Prowse (Southampton) - 8.91 / 2 góly, 5 střel, 3 klíčové přihrávky.

3. Morgan Gibbs-White (Nottingham) - 8.70 / 2 asistence, 4 klíčové přihrávky, 3 střely.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Solly March (Brighton) - 19 bodů.

2. James Ward-Prowse (Southampton) - 15 bodů.

3. Brennan Johnson (Nottingham), Leon Bailey (Aston Villa) - oba 12 bodů.

Sestava 20. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: Aaron Ramsdale (Arsenal) - Gunners si po říjnovém vítězství 3:1 udrželi pomyslný klíč od severního Londýna, a kromě perfektního výkonu v první půli za něj můžou děkovat rodákovi ze Stoke. Ten totiž lapil všech sedm střel Spurs v čele s tutovkou Ryana Sessegnona v 52. minutě. Zajímavostí je, že se stal prvním gólmanem Arsenalu od roku 2014, který na stadionu Tottenhamu udržel nulu.

Pravý obránce: Serge Aurier (Nottingham) - K čistému kontu pomohl svému zaměstnavateli také reprezentant Pobřeží slonoviny, který si v duelu s Bournemouthem podmanil pravou stranu. Svědomitě si na ní plnil defenzivní povinnosti, žádný ze soupeřů ho během utkání neobelstil a navrch připravil spoluhráčům dvě šance ke skórování.

Stoper: Thiago Silva (Chelsea) - Blues prožívají katastrofální sezonu, ale na konzistentně nadprůměrnou výkonnost osmatřicetiletého stopera se můžou spolehnout. V derby s Crystal Palace vyhrál všech 11 osobních soubojů, sedmkrát zastavil nebezpečnou akci hostí včasným skluzem a exceloval i v přihrávkách s úspěšností 92 procent. Ve 25. minutě mohl dokonce rozjásat Stamford Bridge, ale Vicente Guaita jeho halfvolej vyrazil na roh.

Stoper: Max Kilman (Wolverhampton) - V podobném duchu lze hovořit také o bývalém anglickém reprezentantovi ve futsalu, který odehrál proti West Hamu nejlepší zápas v sezoně. Konstruktivní rozehrávkou pomáhal Wolves zakládat útok, v soubojích na zemi i ve vzduchu jen stěží našel přemožitele a za cenu sebeobětování skákal do střel jako hokejový bek.

Levý obránce: Olexandr Zinčenko (Arsenal) - Po vleklém svalovém zranění je ukrajinský "šikula" zpět v základní sestavě Gunners a jeho přínos je enormní. Na levé straně příkladně spolupracuje s Gabrielem Martinellim a zároveň pomáhá i středopolařům v mezihře. Navzdory malému vzrůstu je navíc odolný v osobních soubojích, což v tradičně vyhroceném derby s Tottenhamem ukázal. Vyhrál devět z deseti.

Pravý záložník: Solly March (Brighton) - Pokud bude v nastoleném trendu pokračovat, ocenění pro nejlepšího hráče za měsíc leden mu pravděpodobně neunikne. Do Boxing Day táhl odchovanec Seagulls šňůru 62 zápasů bez přesného zásahu, od té doby se prosadil už čtyřikrát. Naposledy "popravil" Liverpool dvěma brankami a s cenovkou 5,1 milionu si hlasitě řekl o pozornost snad všech manažerů ve Fantasy Premier League.

Střední záložník: Martin Ødegaard (Arsenal) - V pozici nejlepšího hráče měsíce by mohl March vystřídat norského středopolaře, který si prestižní trofej vysloužil za listopad/prosinec. A nutno podotknout, že si fantastickou formu drží i v novém roce. Jako kapitán vede Gunners vstříc senzačnímu titulu a v každém utkání ukazuje svou výjimečnost. Na Tottenham Stadium vstřelil už osmý gól v sezoně - žádný záložník nemá v PL lepší bilanci.

Střední záložník: James Ward-Prowse (Southampton) - Saints jsou sice na zcela opačném pólu v tabulce, ale také oni se mohou spolehnout na produktivního kapitána. Rodák z Portsmouthu je v "šestibodovém šlágru" v Goodison Parku spasil dvěma oku lahodícími trefami - zatleskat jim můžete v naší videorubrice. Po šestnáctém gólu z přímého kopu se opět přiblížil nejúspěšnějšímu exekutorovi standardních situací v historii PL Davidu Beckhamovi (18).

Levý záložník: Morgan Gibbs-White (Nottingham) - Když za něj nováček soutěže poslal do Wolverhamptonu 25 milionů liber + dalších 17 milionů přislíbil na základě bonusů, fanoušci Forest kroutili hlavou. Jejich rekordní akvizice však po mistrovství světa exceluje. V zápase s Leicesterem byl Gibbs-White hnacím motorem ofenzivních akcí domácích, blýskl se dvěma asistencemi a dalšími dvěma finálními přihrávkami.

Útočník: Brennan Johnson (Nottingham) - Z jeho kreativních myšlenek dvakrát těžil jednadvacetiletý odchovanec Forest, který loni pomohl k postupu 18 brankami a 10 asistencemi. V premiérové sezoně mezi elitou se sice Velšan k podobným číslům nepřibližuje, ale potenciál má enormní. Proti Foxes ukázal rychlost i chladnokrevnost v zakončení. Cenovka 5,6 milionu by mohla oslovit nejednoho manažera ve Fantasy Premier League.

Útočník: Marcus Rashford (Manchester United) - Formu jako hrom si z MS v Kataru přivezl anglický reprezentant, jenž od restartu soutěže skóroval v každém soutěžním utkání. V manchesterském derby dokonal obrat a prosadil se posedmé za sebou. V dresu United se podobný kousek podařil naposledy před 15 lety Cristianu Ronaldovi. Na Old Trafford rozvlnil síť dokonce v devátém soutěžním duelu v řadě a vyrovnal klubový rekord Dennise Violleta z roku 1959.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
18
15
2
1
42 : 14
47
2
Manchester City
18
12
3
3
46 : 18
39
3
Newcastle United
19
10
8
1
33 : 11
38
4
Manchester United
18
12
2
4
29 : 21
38
5
Tottenham Hotspur
19
10
3
6
37 : 27
33
6
Fulham FC
20
9
4
7
32 : 29
31
7
Brighton & Hove Albion
18
9
3
6
35 : 25
30
8
Brentford FC
19
7
8
4
32 : 28
29
9
Liverpool FC
18
8
4
6
34 : 25
28
10
Chelsea FC
19
8
4
7
22 : 21
28
11
Aston Villa
19
7
4
8
22 : 27
25
12
Crystal Palace
18
6
4
8
17 : 26
22
13
Nottingham Forest
19
5
5
9
15 : 34
20
14
Leicester City
19
5
2
12
26 : 33
17
Leeds United
18
4
5
9
26 : 33
17
16
Wolverhampton Wanderers
19
4
5
10
12 : 27
17
17
AFC Bournemouth
19
4
4
11
18 : 41
16
18
West Ham United
19
4
3
12
15 : 25
15
19
Everton FC
19
3
6
10
15 : 26
15
20
Southampton FC
19
4
3
12
17 : 34
15

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (40)

Přidat komentář
mimi_united

Ødegaard prevzal po KdB korunu najlepšieho záložníka PL

Reagovat
Nikikrew

Partey lepší ak ostaneme pri zaloznikovi

Reagovat
J0EL

Ked sme uz pri tom, dam to aj sem.

Rio Ferdinand has named Arsenal star Martin Odegaard as his player of the year so far in recognition of the Norwegian's stellar performances for the high-flying Gunners.

Reagovat
Seydou Doumbia

nepřevzal, kdb tu korunu mít nechtěl tak ji přenechal...až bude chtít, bude ji mít zpátky

Reagovat
Mastný Chobot

Ode je viac než skvelý hráč (a líder), ale do geniality KdB mu stále kusisko chýba

Reagovat
PP

a alespoň 3 roky takových výkonů..

Reagovat
Nizzie

Reagovat
nani92

to bol ťažký večer

Reagovat
Witcher

Se nějak špatně přeložil titulek

Reagovat
C-M@ster

*nadpis

Reagovat
Busby babes

https://www.football365.com/news/sir-jim-ratcliffe-confirms-desire-to-buy-man-utd-we-have-formally-put-ourselves-into-the-process

tohle je super. Sice to neznamena, ze to Glazerove prodaji jemu, ale je dobre, ze ta jeho prohlaseni z pred mesice nebyla jen tak do vetru, ze dal neco okolo toho delaji. Bylo by to pro nas naprosto idealni reseni, zadnej stat, zadnej investicni fond z US... asi ale too good to be true, pokud Glazerove vysponuji cenu nekam do nebes, tak nejspis vycouva... no, uvidime.

Reagovat
M0rb1D4S

Však ten se ucházel snad o každý klub, který byl k prodeji

Reagovat
Busby babes

dal jen jednu nabidku za Chelsea.

Reagovat
M0rb1D4S

A doteď z toho mám noční můry. Mít jako majitele fanouška Manchesteru United by bylo strašné.

Reagovat
Busby babes

jeden novinar spekuluje, ze to bylo jen soucast PR aby o sobe dal vedet... ze i proto to podal az po uzaverce a tak

Reagovat
M0rb1D4S

Tak sice nabídku nepodal, ale kolem Chelsea už čmuchal i předtím. Někdy kolem roku 2018 vyjádřil zájem o případnou koupi.

Reagovat
Mimalu

To myslím že ne, spíš jsem četl myšlenku, že ta nabídka na Chelsea po termínu byla spíš takovou přípravou či gestem pro budoucí nákup, to že je fanouškem United se netají...

Reagovat
Busby babes

on vlastne az do lonska a te Chelsea rikal, ze investice do klubu PL je picovina, co nema hodnotu, ze ty kluby jsou strasne drahy.

Reagovat
JohnnyBravo

To je právě to, čeho se bojim nejvíc. Glazerům bude u prdele co bude s klubem dál, budou to chtít prodat tomu, kdo nabídne nejvíc...

Reagovat
Seydou Doumbia

Rashford klobouček na to že byl mnohdy už odepisovaný tak se opět dostal do parádní formy Tohle jsou prostě ti špičkoví hráči, můžou nějakou dobu hrát hovno, ale potom se do toho zase dostanou, Sané, Gnabry, Rashford...takových hráčů je plno

Reagovat
JohnnyBravo

Tady je krásně vidět jak důležitá je u hráčů psychika. Můžeš bejt sebelepší fotbalista, ale když to nemáš nastavený v hlavě, tak je ti to k ničemu a naopak

Reagovat
Seydou Doumbia

Právě, tam hraje roli hodně faktorů. Jinak by každý top hráč dle přestupové částky byl top, ale je až příliš těch hráčů kteří hrají prd i když stojí dardu. Není to prdel.

Reagovat
JohnnyBravo

Tak my, nebo alespon většina z nás, si ten tlak nedokáže vůbec představit. Už jenom nastoupit na hřiště před 70 000 lidí, šílený a to ani nemluvim o médiích, který ten tlak ještě zvětšujou

Reagovat
pesky passer-by

Klopp už nadsluhuje a Arsenal je najlešpší od čias Arsèna Wengera

Reagovat
FFA

Krasny pohlad na tabulku, snad to tento rok dotiahneme... Bolo by to krasne po tych rokoch trapenia vyhrat titul s najmladsim kadrom v PL. Arteta

Reagovat
supporter

Pokud ne my, tak snad vy

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsem určitě fanoušek Arsenalu, ale nejde jim letos ten titul nepřát. Těžko uvěřit, že ještě nedávno měl Arteta s týmem šílenou sérii tuším 2 body za 10 zápasů a nevyhodili ho, teď jsou první s nehorázně perspektivním týmem a potenciálem udržet se tam ještě nějaký ten rok.

Reagovat
Bohemak12

Přesně tak. Hlavně třeba když se pak povede zapracovat Baloguna a třeba Tavarese, tak by to nemuselo stát ani raketu Titulu ani moc nevěřím, ale kdyby se nezvládla TOP4, tak by to bylo už na blázinec. Za mě to chce prostě sehnat nějaký pořádný hrot.

Reagovat
Nizzie

Kdyby se nějakou čistou náhodou letos nedala LM, tak by to Arteta nemohl ustát a musel by si balit kufry.

Reagovat
aramaki

Nielen kvoli vysledkom a naskoku, ale hlavne z pohladu ako vyzera ta hra si myslim, ze otazka ci bude LM uz nie je relevantna. Otazny je ten titul a tam ukaze vela najblizsi zapas a zapasy so City.

Reagovat
PP

Jen nechápu, proč se píše o selhání VARu. Ten systém nemůže za to, že ho obsluhují kreténi.

Reagovat
tweek

tak já to chápu tak, že označení VAR znamená jako celek “video asistent rozhodčí”. Když se řekne, že selhal VAR, tak je to myšleno i na toho cypa, co sedí za komplem.

Reagovat
Mastný Chobot

ľudia to vnímajú, že VAR = počítače, pritom opak je vlastne pravdou

Reagovat
j_mrazik

VAR = Více Absurdních Rozhodnutí.

Reagovat
kitas

OT:Čaute. Potrebujem vašu, pomoc. Oslovil som aj známych ale niekto nevie.

Odinštalovať som si SPOTIFY a nainštaloval znovu, ale už sa viac neviem v appke dostať do svojho konta/profilu, ale len do konta druhej osoby/správcu. Neviete náhodou ako si prepnem naspäť svoj profil (kde mám svoju uloženú hudbu atď...)

Ďakujem

Reagovat
Gazdo

Prihlasis sa pod svojim menom a heslom

Reagovat
VasAFC

Možná o radu nestojíš. Nicméně doporučil bych TIDAL. Velká spokojenost.

Reagovat
Jordi Alba

A z čeho my pak budeme financovat přestupy, ty kryso?

Reagovat
VasAFC

Reagovat
kitas

Už mi to ide

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele