Aulasova mýdlová opera: Předává svou lásku do správných rukou?

23.12.2022, 10:41
Názory a komentáře
Jean-Michel Aulas (© AFP)

Pouze Lille a Monacu se za poslední dekádu podařilo narušit dominanci PSG na francouzské fotbalové scéně. A ani letošní ročník zatím úplně nepřináší nějaké nové skutečnosti. Nicméně v budoucnu by se Lyon velmi rád zhostil úlohy toho, kdo se pokusí tvrdou nadvládu pařížské ekipy sesadit. Před pár dny totiž definitivně došlo k předání klubu do rukou nového majitele.

A jednalo se bez příkras o dlouhou, velmi strastiplnou telenovelu, jež probíhala podobně jako většina těchto jihoamerických příběhů. Tedy zamilováním mezi oběma stranami. Jean-Michel Aulas, prezident klubu, jenž v roce 1987 přebral velení u Les Gones a výraznou měrou je pak zařadil mezi francouzské giganty na začátku tisíciletí, si pořádně oddychnul, že celá záležitost je konečně za ním. Námluvy dopadly úspěšně, tedy aspoň po té procesní a právnické stránce.

Pevně doufá, že romantický scénář bude pokračovat i v letech dalších. Je jen otázkou, zda se bude jednat o story šťastně až do smrti, nebo se klišé promění v hrozivou noční můru. Aulas určitě ví, že podnikl obrovský krok do neznáma. Nicméně věří, že nešlápnul vedle. A že se v Auvergne-Rhone-Alpes fanoušci mohou dočkat slavných sukcesů, pod jaké se podepsal i on.

Aulas poprvé: Nápadnice s americkou krásou

Sedmkrát v řadě Olympique slavil mistrovský titul. Ten poslední se každopádně datuje do již poměrně vousatého roku 2008. Od té doby se povětšinou držel na předních pozicích, jenže na úplně nejvyšší neuměl vystoupat. "Vážně parádní den pro OL. Dokončili jsme tuhle naprosto výjimečnou operaci, která trvala o něco déle, než jsme si sami představovali,” ulevil si Aulas.

John Textor, americký obchodník, je tím, kdo má vyhnat z klubu jakákoli negativní smýšlení, že nemůže být lepší než Marseille, Nice či Monaco, jež za sebou mají rovněž solidní finanční podporu. Ne že by Aulas a OL Groupe neuměli sehnat dostatečné prostředky, přece se ovšem s Textorovým příchodem jeví Lyon na první pohled silněji. Fotbalové prostředí mu není cizí.

Francouzský deník L'Équipe se dostal k závazným dokumentům, a dopodrobna tak nahlédnul do struktury společnosti Eagle Football, která je oficiálně vlastníkem Lyonu, ale zároveň též Crystalu Palace, působícím v Premier League, brazilského Botafoga a belgického RWDM47. Zámořský podnikatel do společnosti investoval celkem 310 miliónů dolarů. Sám Textor má pětasedmdesátiprocentí podíl, zbývajících 25 procent spadá na další dva vlastnické partnery.

Aulas podruhé: Ona je vážně ta pravá

Spekulovalo se, že právě angažování se do celku anglické nejvyšší soutěže zapříčinilo vážné brzdění všech potřebných kroků k prodeji Lyonu. Vedení Premier League totiž stále chyběly jisté papíry, které měly zřejmě vyvrátit jakýkoli možný střet zájmů. Lépe řečeno takové, které by těmto případným problémům zabránily. Textor nakonec všechna potřebná povolení získal.

Když ovšem televizní společnost Canal Plus informovala, že převedení Lyonu do jeho moci ztroskotalo, nezdála se býti celá situace vůbec růžová. Údajně totiž Aulas a spol měli vydat ultimátum, že se obchod musí uskutečnit do určitého dne. I tyhle zprávy se ve finále ukázaly jako mylné. Bylo pravdivé až jeho prohlášení, kterým zareagoval na svém twitterovém účtu. "Nikdy jsme nezaváhali v našem snažení dokončit investici do Lyonu,” vzkazoval zřetelně.

Za většinový podíl ve francouzském klubu podle médií zaplatil přes 800 milionů eur (asi 19 miliard korun). Teď drží 77,49 procenta akcií klubu. "John Textor dokázal najít způsob, který umožňuje Lyonu vstoupit do holdingu Eagle Football společně s dalšími kluby, které k němu přímo či nepřímo patří, a pokusí se vytvořit ambiciózní strukturu ve světě evropských klubů,” těšilo Aulase. "Celá ta operace byla dost rozsáhlá. A plně chápu, že existují jistá očekávání.”

Na vině neměly být pouze potíže s funkcionáři Premier League. "Avšak zejména tato jednání s sebou přinesla velká zpoždění,” popsal několikatýdenní překážky Aulas. "Došlo totiž taktéž ke změně ekonomického kontextu. Třeba pád dolaru vůči euru, obecně měně transakcí, nárůst úrokových sazeb kvůli inflaci. John byl ale extrémně pohotový od začátku do konce. Pokaždé hledal správné řešení. Je vášnivý. A chce, aby se Lyon stal vlajkovou lodí celé této struktury.”

Aulas potřetí: Žili spolu šťastně až do konce?

Tahle investice může být pro Lyon velkým příslibem do budoucna. Rovněž však bere trumfy z rukou právě Aulasovi. Ten na každý pád bude aktivním prezidentem ještě po dobu tří let. A sám si ponechal v držení 9% kapitálu v OL Groupe. Odstřižen od obecně klíčových činností v žádném případě nebude. Během zimního transferového okna bude on tím hlavním poradcem, který bude určovat směr přestupů. Přislíbeno mají Les Gones na nové tváře dost slušný balík, konkrétně 87 miliónů eur. "Fakticky bude k dispozici 107 miliónů eur,” upřesnil dodatečně.

Nová Textorova éra nezapočala zcela nejšťastněji. Měla spíše pořádně tápavý nádech. Avšak jestli je Aulas něčím známý, pak bezmeznou láskou k Lyonu. Možná už se pomalu chystá do fotbalového důchodu, v 73 letech má bezpochyby nárok. Evidentně nechce, aby ho z klubu odnášeli, lidově řečeno, nohama napřed. Prostě už nastal čas žezlo postupně předávat jiným.

Ostřílený francouzský boss v prostředí kopané zajisté sledoval všemožné kontury. Se všemi negativy, se všemi pozitivy. Svou lásku by ovšem nikdy nepředal do rukou někoho, o němž by nebyl přesvědčený, že by se o ni dobře nepostaral. Ostatně i takové epizody se přece píšou v oněch telenovelách... A na to vemte jed, že Aulas jich už ve fotbale prožíval více než dost.

Autor: Patrik Sandev / lequipe.fr, getfootballnewsfrance.com, ČTK

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Takáto stratégia zverejniť svoj budget na prestupy… neviem či je najšťastnejšia

Reagovat
Gazdo

Tak oni mozno maju na prestupy 150 mega ale tym ze povedia ze len 107 tak mozno si pripravuju podu pre lepsie vyjednavania

Reagovat
smazaný uživatel

Však můžeš blafovat.

Reagovat
smazaný uživatel

To samozrejme ano …. Ale zverejnil by som tak mozno 50% max …. Ak maju na prestupy 215 + tak som ticho

Reagovat
smazaný uživatel

Spíše bych u nich viděl reálnějších tak 50% z těch 107

Reagovat
Kucka

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Godwinson

Zvlastni byznys, ale pokud je to vrati na spicku. Pokud ovsem budou pokracovat v te prestupove strategii, nezachrani je ani nekonecne mnozstvi dolaru.

Reagovat
Salfovic

Nezajímal se ten Eagle Football i o Plzeň ?

Reagovat
Csaplárova past

Zajímavá liga ta Ligue 1. Nebýt PSG, tak tam není jediný konkurenceschopný tým do LM. Ligu by sice vyhrávalo více týmů a bylo to asi i vyrovnané, ale i tak ...

Proč myslíte, že Ligue 1 je tak průměrnou soutěží v takové evropské a bohaté super zemi?

Taková akademie pro evropské mančafty.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele