Bamba se těší zájmu velikánů. Byl hubený a nevýrazný, ale žil svůj sen, tvrdí Poletto

26.12.2022, 12:36
Profily, historie
Ibrahima Bamba (© AFP)

Ibrahima Bamba bezpochyby není ve Vitórii tím nejsledovanějším. Rozhodně nepatří mezi to nejžádanější zboží na přestupovém trhu. Tak jako tak se ale svými výkony dostal do hledáčku Barcelony, PSG, Arsenalu nebo Atalanty. Pro klub z Guimaraese může znamenat dvacetiletý defenzivní záložník nebo stoper zlatý důl. Přitom zprvu se o jeho kariéře hodně pochybovalo.

Pořád platí, že Bamba v současné chvíli sbírá především zkušenosti. V této sezóně se již však stal prakticky nedílnou součástí základní sestavy portugalského výběru, který pokukuje směle po postupu do evropských pohárů. Moc dobře ho zná Davide Poletto, bývalý ředitel italského celku Pro Vercelli, účinkujícího ve třetí nejvyšší soutěži, kde se mladý hráč učil dovednostem.

A ačkoli Poletto již v Piedmontu, kde působil mezi lety 2011 až 2021, není, na Bambu si stále pamatuje. "Začal jsem ho sledovat, ještě když hrál v blízkém klubu ve Villaggio Concordia,” povídal v rozhovoru pro portugalský sportovní deník A Bola. "Projevil se jako kluk s velkým talentem, následující rok se již připojil k Pro Vercelli. Bylo ovšem těžké předvídat, jaká bude jeho kariéra. Nebyl fyzicky vyvinutý, byl hubený, nevzbuzoval moc pozornosti," prozradil.

Poletto nicméně oceňoval jeho zápal, podporu měl i od svých rodičů. "Milý chlapec, také ale s temperamentní povahou. Byl citlivý, měl sen stát se profesionálním hráčem, který se mu tak v tuhle chvíli plní,” dodával. "Ve Vercelli je pro nás důležité koukat na tohoto mladého muže, jak si užívá úspěchu. Za poslední měsíc a půl mě kontaktovali ty nejlepší kluby v Itálii, abych jim poskytl nějaké informace. Jsem spokojený a hrdý, že jsem se osobně mohl podílet na jeho fotbalovém rozvoji,” dodal. Bamba je mimochodem rovněž v hledáčku italské reprezentace.

Jeho kariéru bedlivě sleduje rovněž Roberto Mancini, hlavní lodivod Gli Azzurri. Údajně by se mohl brzy objevit v jeho výběru na jednom ze srazů. "Takové zprávy jsou úžasné,” těšilo Poletta. Bamba je sice synem rodičů z Pobřeží slonoviny, narodil se však v Itálii, a tak jeho účasti v italském nároďáku nic nebrání. Do Portugalska se přesunul v roce 2020. "Věřím, že ambicí každého hráče je obléknout národní dres. Představuje možná ještě větší cíl, než jsou všechny možné osobní. Reprezentovat svou zem je prostě něco zcela výjimečného,” zakončil.

Autor: Patrik Sandev / abola.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele