Brest přišel zachránit Roy. Nesmíme být tak hodní jako dosud, vyzýval kabinu

09.01.2023, 14:54
Aktuality
Éric Roy (© AFP)

Nepříjemná skutečnost hned čtyř přímo sestupujících v Ligue 1 budí nervozitu napříč všemi kluby. Žádná baráž, žádná možnost šlápnutí vedle. I proto je trenérských rošád, především u celků pohybujících se kolem červených příček, asi více než obvykle. A jednu také podnikl nedávno aktuálně sedmnáctý Brest, který se pod koučem Éricem Royem pokusí o záchranu.

Běžně by současné postavení klubu z Bretaňského poloostrova napevno stačilo na udržení se na nejvyšší úrovni. Jenže zúžení soutěže z dvaceti na osmnáct družstev představuje nesmírně krutou realitu. Stačí pak málo, aby se mužstvo dostalo byť jen do kratšího srabu, a už se hledá rychlé řešení, jak ze šlamastyky ven. Remeš, Troyes, Auxerre, Angers, Montpellier a rovněž Brest se zkrátka rozhodly, že nejideálnější variantou bude provětrat lavičku čerstvým větrem. A během pondělka mimochodem podnikl přesně takový krok též zachraňující se Štrasburk.

Konec první poloviny ligového dění se netrpělivě blíží. A Roy, který svůj debut prožil během utkání Coupe de France na půdě Avranches, vzkázal před druhou půlkou sezóny jednoznačné cíle. "Budeme se muset stát hlavně nepříjemným týmem, pokud chceme hrát o záchranu. Do této chvíle mi přišlo, že jsme byli moc hodní,” uvedl své bezprostřední poznatky po příchodu.

Pětapadesátiletý lodivod mezi lety 2010 a 2011 působil jako šéf lavičky v Nice, jinak se však od té doby pohyboval ve funkcionářském křesle. A všechny možné sporotvní záležitosti řešil nejen u OGC, avšak též v Lens a anglickém Watfordu. "Co mě přimělo se navrátit, byla šance ukázat se. A také vášeň. Trvalo mi tři roky, než jsem obdržel profesionální trenérskou licenci UEFA. Najednou mi pak přišla nabídka z Brestu. Ovšem nic jsem neplánoval,” prozradil Roy.

Po sedmnácti odehraných kolech tabulka Ligue 1 postupně rozevírá své nůžky, především ve středu pořadí. Na jedenácté Nice je ztráta SB29 už osmibodová, na bezpečné šestnácté místo činí dva body. "Musíme správně nastavit myšlení, mít touhu dělat tuhle práci společně. Brest je klub se silnou identitou,” pokračoval Roy, který podepsal kontrakt pouze do konce června. "Nyní nemá cenu se bavit o prodloužení spolupráce. O všem si promluvíme až po sezóně.”

Dočasně Piráty vedl Bruno Grougi společně se svými parťáky Yvanem Bourgisem a Julienem Lachuerem, ti mu budou po ruce i nadále. Jistě Royovi mohou svými zkušenostmi v lecčems pomoci, od října se starali o celé dění áčka poté, co byl propuštěn Michel Der Zakarian. "Už jsme zkoušeli hodně herních systémů, zatím jsme ale ten pravý úplně nenašli,” zakončil Roy.

Autor: Patrik Sandev / lequipe.fr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele