Bundesliga - preview 1. kola: Schalke zpátky mezi elitou

05.08.2022, 08:34, aktualizováno 07.08.2022, 08:48
Previews
RB Lipsko bude chtít ve stuttgartské Mercedes-Benz Areně napravit zaváhání ze Superpoháru. Po roce se do nejvyšší německé soutěže vrací Schalke, na rozjezd se představí na půdě 1. FC Köln...
VfB Stuttgart - RB Lipsko  (neděle 15:30)
Po podzimní části se vůbec nezdálo, že by Lipsko mělo prožít nějaké úspěšné období. Ovšem poté, co se kormidla chopil Domenico Tedesco, se najednou započalo saskému výběru dařit vlastně stejně dobře jako v minulých ročnících. A pokud naváže na hodně slušné jaro i v téhle sezóně, mají se bundesligoví spolufavorité na co těšit. Na začátku zavítá na půdu Stuttgartu.

Když se loni v červenci stal Jesse Marsch historicky jubilejním desátým trenérem Die Roten Bullen, předem ho čekal náročný úkol navázat na zdárné časy Juliana Nagelsmanna, který se chopil angažmá v Bayernu. A nutno říci, že svou misi prostě nezvládl. Na krátkou chvíli se tak ujal funkce hlavního kouče Achim Beierlorzer, aby si klub mohl dobře rozmyslet, koho přivede jako správnou náhradu za Marsche. A trefil se vážně perfektně. Teprve šestatřicetiletý Tedesco v jednom ohledu totiž překonal i samotného Nagelsmanna, protože do lipské vitríny získal opravdu první pořádnou trofej, pokud tedy nepočítáme třeba regionální Sachsenpokal. Jeho družina triumfovala v DFB-Pokalu, RBL tedy zabralo po dvou finálových zklamáních z minulosti, když po penaltách skolilo urputný Freiburg, byť dohrávalo utkání v oslabení.

I když před týdnem se Lipsku nezadařilo v Německém Superpoháru a padlo s Bayernem, tento střet ukázal, že by Tedescův soubor měl opětovně bavit a usilovat o příčky nejvyšší. Protože navíc loni zachránil zbabraný podzim a na jaře s velkou pravidelností vítězil, navíc se prorval až do semifinále Evropské ligy, těšit se může díky získanému čtvrtému bundesligovému místu též na Ligu mistrů. "Naším cílem je držet krok s Bayernem," nebál se vyslovit vysoké ambice lipský lodivod. "Nakonec jsme si v domácím Superpoháru zasloužili prohrát, v první půli jsme totiž dovolili našemu soupeři příliš. Máme však skvělý tým a myslím si, že můžeme ubližovat komukoli. Doufám, že vyhrajeme spoustu zápasů a prožijeme několik speciálních okamžiků."

Opravdu na poslední chvíli v půlce května slavil Stuttgart udržení se na nejvyšší úrovni. Nyní by se chtěli svěřenci trenéra Pellegrina Matarazza takovým malérovým momentům vyhnout za každou cenu. Na úkor Herthy, která musela do baráže, měli pouze lepší skóre. "Náš soupeř rozhodně nebyl ve snadném postavení. Avšak v závěrečném kole se přece zachránil," povídal Tedesco. "Musíme si také uvědomit, že mnoho klíčových hráčů, jako Sasa Kalajdžić či Silas Katompa Mvumpa byli mimo hru. Teď už jsou zpět, takže předpokládám, že bude mít podobně solidní sezónu jako předloni," říkal. Tehdy navrátivší se nováček skončil devátý.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Müller - Mavropanos, Anton, Ito - Vagnoman, Endo, Katompa Mvumpa - Ahamada, Führich - Kalajdzic, Tiago Tomás
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Simakan, Orbán, Halstenberg - Henrichs, Laimer, Kampl, Raum - Dani Olmo - André Silva, Nkunku
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.39 - 4.06 - 1.81
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Köln - Schalke 04  (neděle 17:30)
Když předloni Schalke spadlo do 2. Bundesligy, jednalo se o jeden z nejčernějších momentů v historii slavného klubu, který se v minulosti pravidelně účastnil evropských pohárů a také například opanoval Pohár UEFA v roce 1997. S čistou hlavou však zavelel k postupu a hned po roce se hlásí v nejvyšší německé soutěži znovu. Na úvod v ní vyzve Kolín nad Rýnem.

Celek z Gelsenkirchenu opanoval loni level číslo dva v německých fotbalových pořadnících a rozhodně nemíní opakovat tu blamáž, jakou prožíval v roce 2021. Chce se zase v Bundeslize usadit a ukázat, že sestup byl pro něj jen jakýmsi krátkodobým výpadkem. Slabší chvilkou. A ačkoli Mike Büskens dokončil úspěšně práci po svém předchůdci Dimitriosovi Grammozisovi a vybojoval kýženou vstupenku zpátky mezi německou smetánku, jakožto hlavní trenér byl do funkce dosazen dočasně. Klub se tak musel pohlédnout jinde a ukázal na Franka Kramera.

Ten naposledy působil v Arminii, která se v Bundeslize v minulé sezóně neudržela, a právě se Schalke si jaksi vyměnila místo mezi oběma ligovými sférami. Pod definitivní pád o patro níže ovšem Kramer podepsaný nebyl, čtyři kola před koncem byl totiž odvolán. Nové angažmá si ovšem našel poměrně záhy. "Udělali jsme velký pokrok, pokud mluvíme o naší poziční hře a návaznosti mezi řadami," pochvaloval si svoje první trenérské zkušenosti u S04.

V bitvě o Severní Porýní-Vestfálsko je každopádně pasovaný do role mírného favorita jeho soupeř, který si na minulý ročník taktéž nemohl nikterak stěžovat. Získal totiž sedmou příčku a proklouzl do Konferenční ligy. Na místa zaručující evropské poháry hodlají svěřenci kouče Steffena Baumgarta cílit také letos. Hned v prvním bundesligovém kole přitom má Kolín nad Rýnem určitě co napravovat, stihl totiž již vypadnout z DFB-Pokalu s Řeznem. Schalke mimo jiné svůj úvodní mač Německého poháru zvládlo, hladce si venku poradilo proti Bremer SV.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Schmitz, Kilian, Chabot, Hector - Skhiri - Thielmann, Ljubicic, Kainz - Modeste, Adamjan
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Brunner, Jošida, Kamiňski, Ouwejan - Krauss, Král - Zalazar, Mohr - Terodde, Polter
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 4.14 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Union Berlín - Hertha BSC  (sobota 15:30)
Už čtvrtým rokem v řadě bude působit Union na německé nejvyšší úrovni. A od té doby, co se mu povedlo postoupit do Bundesligy, si v ní započíná budovat velmi stabilní postavení. I letos se ho budou týkat, stejně jako loni, evropské poháry, opětovně by velmi rád atakoval ty příčky z popředí v tabulce. Naopak jeho městský rival z Herthy v posledních letech spíše dost strádá.

Je vlastně zvláštní, že jakýsi tradičnější, známější a z pohledu fanouškovské základny ten větší bundesligový účastník je tím, kdo je v hlavní německé metropoli výsledkově na horším levelu. Alespoň tak hovořily čísla minulých tří ročníků. Zatímco Union vykazuje lepšící se výkonnost a v květnu urval svůj nejlepší dlouhodobý rezultát, tedy finální páté místo, Hertha směřuje přesně opačným směrem a její křivka má klesající tendenci. V předchozí sezóně si vysloužila prvoligovou příslušnost až v baráži, konečná šestnáctá pozice byla tím nejhorším umístěním, které za zmiňované období zaznamenala. I proto jsou v tomhle derby favorizovaní domácí, jejichž kouč Urs Fischer by zase měl spoléhat hlavně na disciplinovaný herní systém.

Trénovat výběr Die Alte Dame představuje v podstatě hodně rizikové povolání. Od roku 2019, přesněji řečeno od července, se na lavičce Herthy vystřídalo hned sedm koučů. Osmým v pořadí od té doby je Sandro Schwarz. "Chceme být důslední, přenést naši hru na hřiště a především ukázat, že umíme být rychlí," vzkazoval soupeřům, jakým fotbalem by se jeho družina měla prezentovat. "Čeká nás pěkný začátek sezóny. Soustředíme se jenom na derby."
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Jaeckel, Knoche, Heintz - Trimmel, Khedira, Giesselmann - Haraguči, Haberer - Becker, Siebatcheu
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Christensen - Kenny, Boyata, Kempf, Plattenhardt - Šunjič - Darida, Serdar - Lukébakio, Selke, Maolida
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.67 - 4.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Mönchengladbach - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Loni oba celky nenaplnily ambice, tedy alespoň uzmutí příček zajišťující postup do evropských pohárů. Jestliže Hoffenheim o tuhle metu dlouhou dobu opravdu usiloval, pak Mönchengladbach se po celý ročník spíše trápil a takovým cílům se moc nepřibližoval. Obě družiny tak pro tuhle sezónu zvolily jiné trenéry, jež by měli pomoci kýžené úspěchy zaručit.

Nakonec se oba týmy ve finálním pořadí umístily přesně za sebou, oba odděloval pouze jeden bod. Ani pro jeden ale nebyl střed tabulky něco uspokojivého. Výhodou pro ně je, že nebudou muset tříštit síly do pohárové Evropy, nicméně návrat na tuhle scénu znamená pro oba jasnou prioritu. "Přistupujeme k utkání s velkým respektem, protože víme, že se střetneme s velmi kvalitním soupeřem. Ovšem jsme také plni očekávání," povídal Daniel Farke, pětačtyřicetiletý trenér "Hříbat", který nahradil Adiho Hüttera. V posledních letech byl známý hlavně z působení v anglickém Norwich City, kde strávil přes čtyři roky, naposledy pak vedl ruský Krasnodar.

Hoffenheim opustil Sebastian Hoeness především kvůli hodně nezvládnutým třem měsícům v podobě března, dubna a května. Do té chvíle dokonce Die Kraichgauer kráčeli za atakem top čtyřky, aby si zahráli slavnou Ligu mistrů, jenže následně se dostali do velkého srabu. Za posledních devět bundesligových kol urvali pouhé tři body, přičemž ani jednou nezvítězili.

Jeho nástupce Andre Breitenreiter má s Bundesligou zkušenosti, dříve šéfoval Schalke nebo Hannoveru. A do Sinsheimu přicházel v určitě pozitivní náladě, protože v minulém ročníku ve švýcarské lize narušil nadvládu Basileje a Young Boys Bern a s Curychem urval prvenství. "V přípravě jsme pracovali postupně. Jenže přáteláky se nedají srovnat s mistráky," uvedl osmačtyřicetiletý Němec. "Atmosféra kolem týmu je však skvělá, chceme začít úspěšně. Na zápas se těším nejen já, ale všichni. Sami na sebe jsme zvědaví, jestli se budeme prezentovat atraktivním fotbalem. Takový míníme produkovat. Potřebujeme však podat špičkový výkon, abychom Borussii skolili. Sice v minulé sezóně nenaplnila svá očekávání, má ale pořád velmi dobrou individuální kvalitu. Musíme slušně bránit a dávat si pozor na její rychlost," dodával.
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Scally, Itakura, Elvedi, Bensebajní - Kramer, Neuhaus - Herrmann, Hofmann, Pléa - Thuram
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Posch, Vogt, Kabak - Kadeřábek, Samassékou, Skov - Prömel, Baumgartner - Bruun Larsen, Kramarič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 4.11 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfL Wolfsburg - Werder Brémy  (sobota 15:30)
Pro Wolfsburg představovala minulá sezóna opravdu jedno velké zklamání. Předloni si tvrdě vydoloval účast v Lize mistrů, kde se každopádně na podzim spíše trápil, a ani v Bundeslize pak své ambice nenaplňoval. Nebezpečně blízko se přitom jednu dobu dokonce blížil pásmu sestupu. Nové období pod novým koučem začne mačem s navrátivším se nováčkem z Brém.

Kdo ví, jak by předchozí ročník dopadl, kdyby u kormidla zůstal Oliver Glasner, který se rozhodl pokračovat ve své kariéře ve Frankfurtu. Jeho nástupce Mark van Bommel na lavičce "Vlků" prožíval zpočátku docela úspěšné časy, pár neúspěchů ho nicméně poslalo z Dolního Saska pryč. Florian Kohfeldt pak všechno jaksi už jenom doklepal k finální dvanácté, a tedy neuspokojivé příčce. A podobně, jako za možná poněkud zvláštních okolností odcházel Van Bommel na konci října z Wolfsburgu, se poroučel i současný lodivod Niko Kovač z Monaca na konci prosince. Ten měl mít na jihu Francie údajně určité spory s některými hráči v kabině.

Chorvatský stratég německé prostředí zná velmi dobře. Většinu hráčských dovedností nasbíral právě v Bundeslize, na krátkou chvíli se dostal též do čela střídačky slovutného Bayernu. Teď ho čeká návrat na německé trávníky proti výběru pod velením trenéra Oleho Wernera, jenž se po roční odmlce navrátil do nejvyšších pater. "Na začátku sezóny nikdo pořádně neví, jak je kdo připravený," povídal Kovač. "Napětí je tedy před startem vysoké. Každý se snaží začít dobře, aby měl na šachovnici co nejlepší pozici, a získat tak nějaký pocit bezpečí. Jako trenéři si myslíme, že jsme podchytili všechno, avšak ty skutečné odpovědi vám nabídne až mistrák."
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Baku, Bornauw, Lacroix, van de Ven - Svanberg, Arnold - Wimmer, Umar Marmúš - Wind - L. Nmecha
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Pieper, Veljkovič, Friedl - Weiser, Gross, Jung - Stage, Bittencourt - Füllkrug, Ducksch
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.70 - 3.47
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Bochum - 1. FSV Mainz 05  (sobota 15:30)
Bochumi se loni podařilo uhájit prvoligovou příslušnost po postupu z druhé nejvyšší soutěže a podobné cíle bude mít i pro tento ročník. Hlavně je třeba držet slušnou bilanci před vlastními fanoušky, aby se sestupovým starostem nakonec mohla dlouhodobě vyhýbat a uchovávat pozici v klidném středu tabulky. Otázkou pak je, jaké ambice bude mít její sok z Mohuče.

Hosté totiž skončili v minulé sezóně na osmém místě, tedy těsně pod hranicí těch příček, jež zaručují účast v evropských pohárech. Prvotně se ovšem chtěli co nejdříve zachránit, ostatně stejně jako například právě Bochum. Jakmile však takovou jistotu získali, začali strádat. A asi i proto oproti sedmému Kolínu nad Rýnem, jenž se prorval aspoň do Konferenční ligy, museli nakonec v otázce pohárové Evropy ostrouhat. Přitom si Mohuč připsala na své konto několik cenných skalpů, setnula Bayern či Leverkusen, též ale padla s beznadějně posledním Fürthem.

Podobně jako Die Nullfünfer, kde se v čele střídačky i nadále drží Bo Svensson, se ani v Bochumi nerozhodli pro nějakou úpravu v tomto ohledu a u kormidla zůstal Thomas Reis. Oba nynější protivníci mimo jiné neměli větší potíže projít dál přes první kolo DFB-Pokalu, shodným poměrem o tři branky skolili berlínskou Viktorii, respektive Erzgebirge Aue. Loni na sebe oba celky narazily celkem třikrát, pokud tedy do počtů zahrneme i Německý pohár, a pokaždé se z vítězství zaradoval ten, kdo hrál doma.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Gamboa, Lampropoulos, Ordec, Stafylidis - Losilla - Stöger - Zoller, Asano, Holtmann - Hofmann
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Bell, Hack, Leitsch - Widmer, Kohr, Aarón Martín - Stach, Lee - Onisiwo, Burkardt
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.32 - 3.55 - 2.27
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Augsburg - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Chybělo opravdu málo a Freiburg si letos mohl užívat atmosféry ve slovutné Lize mistrů. Nakonec však tuhý boj o první čtyřku nezvládl, a musel tak vzít zavděk chudší Evropskou ligu. Tak jako tak se jednalo pro klub z Bádenska-Württemberska o úspěšný ročník, na který rozhodně nebude snadné navázat. Na startu Bundesligy vyzve Augsburg.

Všemi stranami opěvovaný kouč Christian Streich, jenž u Breisgau-Brasilianer působí jakožto hlavní šéf lavičky nepřetržitě od roku 2011, bude muset najít především správný recept na vybalancování sil mezi evropskou a domácí scénou. Tentokráte se jeho družina totiž potřebuje vypořádat s daleko náročnějším programem, než na jaký byla z většiny zvyklá. "A hlavně je důležité držet při sobě, ujistit se, že všichni spolupracujeme," uvedl hostující lodivod. "Za pár týdnů nás čeká každý čtvrtek a neděli zápas. Jsem tak rád, že mám v kádru tolik hráčů," mínil.

Pro Augsburg by mělo být klíčové zase se udržet na nejvyšším fotbalovém patře. Na druhou stranu by se už také velmi rád oprostil od neustálých nervózních tahanic na úkor sestupového pásma, jež se mu nakonec v minulé sezóně, ostatně podobně jako v těch předchozích, vyhnulo. Nový trenér Enrico Maaßen, teprve osmatřicetiletý rodák ze severního Německa, jenž dorazil do Bavorska jakožto náhrada za Markuse Weinzierla a jenž naposledy působil u dortmundské rezervy, tak bude mít za úkol spíše držet výsledky na takové úrovni, aby stačily aspoň na střed tabulky. "Jsme zdravě natěšení. Doufáme, že bude plný stadion," uvedl před svou premiérou v 1. Bundeslize. "Musíme mít dobrý plán. Freiburg má totiž sehraný mančaft," říkal.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz - Bauer, Gouweleeuw, Uduokhai - Gruezo - Caligiuri, Iago - Rexhbecaj, Maier - Hahn, Niederlechner
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Flekken - Sildillia, Ginter, Lienhart, Günter - Eggestein, Höfler - Dóan, Sallai, Grifo - Gregoritsch
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.52 - 3.59 - 2.16
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen  (sobota 18:30)
Pořád platí, že Bayern je v Bundeslize neomezeným vládcem. A ani takoví tradiční účastníci, jakými bezpochyby jsou Dortmund nebo Leverkusen, neuměli zabránit v udělování v pořadí desáté Salatschüssel v řadě v Mnichově. Oba celky by se velmi rády přece pokusily o sesazení krále německé fotbalové scény. Každopádně hodlají usilovat hlavně o top čtyřku v tabulce.

Čtvrtá příčka je zkrátka strategická pro postup do Ligy mistrů, kterou chtějí hrát oba kluby s co největší pravidelností. Jestliže Bayer vlastně udržel všechno klíčové pohromadě, odolal též několika nabídkám věhlasných zájemců na loni druhého nejlepšího bundesligového střelce Patrika Schicka, přičemž do svých řad přivedl jednoho z nejtalentovanějších hráčů současné doby Adama Hložka, pak Borussia přece bude budovat jakousi novou éru. Nahradit kvality Erlinga Hålanda, forvarda, na jehož gólech mnohdy stály finální výsledky, bude prakticky nemožné. Norský snajpr zamířil do Anglie, konkrétně do mistrovského Manchesteru City.

Obecně může trvat sehranost nových posil pod taktovkou staronového kouče Edina Terziće, který po roční, nepříliš úspěšné anabázi Marca Roseho stanul znovu na střídačku Dortmundu po vlastním odchodu na konci předminulého ročníku, daleko složitější než u Bayeru. Hlavně se musí dobře zapracovat role Sébastiena Hallera, nové tváře z Ajaxu, který má být onou pověstnou náhradou za Hålanda. "S každým ligovým soupeřem se prostě střetneme dvakrát. Neřešíme, kdy a kde," řekl Terzić, že úvod ročníku představuje pro jeho mužstvo pořádně ostrou omáčku. "Mnohem více se těšíme na našeho rivala, který má opravdu velkou kvalitu."

I když je doba dovolených, Signal Iduna Park hlásí už předem vyprodáno. Na osmdesát jedna tisíc fanoušků by mělo vytvořit bouřlivou kulisu, jaká by měla být takovým zápasům hodna. Pro některé novice bude seznámení se s obecenstvem v Severním Porýním-Vestfálsku zajisté velkým zážitkem. "A nejen pro ně, ale i pro celý tým. Jsme připraveni bodovat," dodal Terzić.

Leverkusen se už vlastně po konci loňské sezóny jasně vymezil vůči svým cílům a ambicím. A nutno podotknout, že nebudou malé. Kromě ataku na přední místa na domácí scéně se míní ve slušném rozmaru prezentovat i na evropském poli. Mančaft pod vedením trenéra Gerarda Seoaneho hodlá zúročit dlouhodobější práci a přetavit ji v očekávané úspěchy. Jenže hned na startu nadšení Die Werkself mohlo poněkud opadnout po překvapivém nezdaru v Německém poháru. V prvním kole nestačili hosté na Elversberg, i když se jim podařilo třikrát skórovat.

A to měl přitom leverkusenský šéf lavičky k dispozici prakticky celý kádr. Jenže v obraně se jeho družině vážně hrubě nedařilo. "Od začátku jsme nebyli dostatečně důslední, soustředění a dělali jsme spoustu chyb," čertil se Seoane. "Nedrželi jsme při sobě, ve všech ohledech se jednalo o neuspokojivý výkon. Takový si prostě nemůžeme v pohárovém střetnutí dovolit."
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Meunier, Hummels, Schlotterbeck, Raphaël Guerreiro - Dahoud, Bellingham - Reus - Malen, Moukoko, Adeyemi
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Frimpong, Tah, Tapsoba, Hincapié - Andrich, Demirbay - Bellarabi, Azmún, Diaby - Schick
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 4.13 - 3.27
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Eintracht Frankfurt - Bayern Mnichov  (pátek 20:30)
Narušit tvrdou nadvládu Bayernu v Bundeslize bude i letos představovat nesmírně náročný úkol. Mnichovský gigant loni uzmul desátý ligový primát v řadě a je jasné, že hodlá své kroky podnikat i k tomu dalšímu, aby jeho série od roku 2013 trvala i nadále. Na úvod nového ročníku změří síly s Eintrachtem, jemuž se naopak v minulé sezóně dařilo na evropské scéně.

A nutno podotknout, že pro Frankfurt se jednalo o jeden z milníků v jeho historii, poněvadž se mu do vitríny povedlo zařadit triumf z Evropské ligy. Možná že pro něj bude ještě o dost těžší aspoň částečně navázat na své úspěchy než pro Bayern. Samozřejmě že vedení klubu nemělo jediný důvod měnit něco na postu hlavního kouče, který ihned po svém příchodu do Hesenska vybojoval cennou trofej. Na druhou stranu Oliver Glasner nemohl být bezpochyby spokojený s výkonností na domácí scéně, jeho mužstvo uzmulo až jedenáctou příčku v tabulce, v DFB-Pokalu ho čekal konec okamžitě v prvním kole. Už na této frontě každopádně Glasnerovi svěřenci podnikli zásadní změnu k lepšímu a zkraje tohoto měsíce vyřadili lehce Magdeburg.

Těšit se domácí mohou jako úřadující vítězové druhé nejprestižnější klubové soutěže Evropy na účast v základní skupině Ligy mistrů. A právě Bayern jim zajisté může ukázat, jak složité bude se prosazovat proti těm největším velikánům. Zapomínat by ovšem Frankfurt opravdu neměl na domácí působení. Tam je oproti loňsku vážně potřeba zabrat. "Myslím si, že Bayern bude zase hodně vepředu, protože má stále velmi dobrý tým," podíval Glasner. "Nebudeme však vyvěšovat bílou vlajku už před zápasem. Chceme se nastartovat výhrou," pokračoval.

Jedním z nejtřaskavějších témat letošního léta bylo to, které se týkalo rovněž výrazně právě Stern des Südens. Je zkrátka otázkou, jak dobře se v Bayernu vypořádají s odchodem Roberta Lewandowského, který v uplynulých letech trhal všechny možné rekordy. Nutno podotknout, že jeho transfer do španělské Barcelony může znamenat pro ofenzivní statistiky velkou ztrátu.

A zpočátku tomu asi tak může být, než se s celým fotbalovým pojetím sžije například Sadio Mané, nová posila z Liverpoolu, do níž se vkládají pochopitelně velké naděje, že by mohl polského mága a jeho góly nahradit. "Už se těším na výkop," říkal hostující trenér Julian Nagelsmann, jehož družina před pár dny skolila v Německém Superpoháru Lipsko. "Ve Frankfurtu je vždy bouřlivá atmosféra. Čeká nás zahajovací utkání, pro oba celky tak jde o výjimečný moment. Glasner je skvělým trenérem a jeho tým je po loňsku skvěle naladěný."
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Touré, Tuta, Ndicka - Knauff, Sow, Rode, Kostič - Kamada, Götze - Lindström
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Pavard, Upamecano, Hernández, Davies - Sabitzer, Kimmich - Müller, Musiala - Gnabry, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.40 - 5.20 - 1.47
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Union Berlín00000:00
 Borussia Mönchengladbach00000:00
 VfB Stuttgart00000:00
 FC Augsburg00000:00
 SC Freiburg00000:00
 1. FSV Mainz 0500000:00
 1. FC Köln00000:00
 TSG Hoffenheim00000:00
 Borussia Dortmund00000:00
 Eintracht Frankfurt00000:00
 VfL Bochum00000:00
 Hertha BSC00000:00
 VfL Wolfsburg00000:00
 Schalke 0400000:00
 Werder Brémy00000:00
 Bayer Leverkusen00000:00
 Bayern Mnichov00000:00
 RB Lipsko00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (127)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:3

Reagovat
Müllered

Nejzábavnější liga konečně startuje.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

to je ta česká přece

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Tak jako ve všech sekcích, pojďme si dát Tipovačku i tady

Vítěz:

TOP6 (4xLM, EL, EKL):

Sestupující:

Nejlepší hráč:

Nejlepší střelec:

Nejlepší asistent:

Nejlepší brankář (čístá konta):

Nejlepší mladý hráč:

Nejlepší trenér:

První vyhozený trenér:

Nejlepší přestup:

Nejhorší přestup:

Překvapení ligy (hráč):

Zklamání ligy (hráč):

Překvapení ligy (tým):

Zklamání ligy (tým):

Postupující z 2. Ligy:

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Vítěz: Bayern

TOP6 (4xLM, EL, EKL): Bayern, Leverkusen, Dortmund, Lipsko, Freiburg, Frankfurt

Sestupující: Bochum, Mohuč, Augsburg

Nejlepší hráč: Nkunku

Nejlepší střelec: Mané, druhý Schick

Nejlepší asistent: Diaby

Nejlepší brankář (čístá konta): Neuer

Nejlepší mladý hráč: Adeyemi

Nejlepší trenér: Nagelsmann

První vyhozený trenér: Enrico Maaßen

Nejlepší přestup: Mane

Nejhorší přestup: Gotze

Překvapení ligy (hráč): Hložek

Zklamání ligy (hráč): Gotze

Překvapení ligy (tým): Schalke

Zklamání ligy (tým): Augsburg

Postupující z 2. Ligy: Hamburk, St. Pauli

Reagovat
Rudnevs

Víťaz: Schalke neee, asi Bayern

TOP 6: Bayern, Dortmund, Lipsko, Leverkusen, Frankfurt, Wolfsburg

Zostup: Bochum, Augsburg (snáď konečne), (baráž Hertha)

Najlepší hráč: neviem, možno Mané podľa toho ako sa presadí, v Nemecku tá anketa je stejne postavená tak, že to môže vyhrať trebárs Kroos alebo Gündogan

Najlepší strelec: Schick

Asistent: Nkunku alebo Diaby

Brankár: na čisté kontá asi Neuer, ale čiste brankársky to môže byť kľudne Casteels, Flekken alebo Gulacsi

Najlepší mladý hráč- také niečo sa v BL udeluje?

Najlepší tréner: Nagelsmann

Prvý vyhodený: Frank Kramer

Tie prestupy sa tiež neudelujú a tam je tých kandidátov veľa na najlepší aj najhorší. Ale Götze šiel do Frankfurtu za “drobné”, tí na ňom moc výrazne tratiť nebudú.

Prekvapenie: Schalke (dúfam)

Sklamanie: obávam sa že niekto z kvarteta Köln Union Frankfurt Freiburg, kvôli veľkej zápasovej vyťaženosti

Postupujúci: to bude podľa mňa tento rok taký no name, nejaky Jahn Heidenheim Magdeburg, niečo také a k ním možno Düsseldorf alebo Nürnberg, HSV to zas dojebe

Reagovat
vladino10

Ako je na tom hsv, majú na návrat? Keď padli tak som sa smial, ale... Už je čas vrátiť sa

Reagovat
Rudnevs

Majú na to určite, podľa Transfermarktu najhodnotnejší káder ligy, tento rok tam ani nie su žiadne veľké značky ako konkurencia. Ale bojím sa, že to opäť pokazia. Tam je to v hlavách. Tie provinčné celky môžu hrať oveľa viac uvoľnene. HSV akoby bolo po posledných sezónach a tomu všetkému výsmechu tak traumatizované, že nevedia hrať pod tlakom.

Reagovat
smazaný uživatel

Pár odvážných tipů:

Vítěz: Eintracht Frankfurt

TOP6 (4xLM, EL, EKL):

1. Eintracht

2. Bayern

3. Lipsko

4. BVB

5. Köln

6. Leverkusen

Sestupující:

16. Werder

17. Augsburg

18. Mainz

Nejlepší hráč: Nkunku

Nejlepší střelec: Gnabry

Nejlepší asistent: Mané

Nejlepší brankář (čístá konta): Gulácsi

Nejlepší mladý hráč: Knauff (Frankfurt)

Nejlepší trenér: Glasner

První vyhozený trenér: Weinzierl (Augsburg)

Nejlepší přestup: Götze

Nejhorší přestup:

Překvapení ligy (hráč):

Zklamání ligy (hráč):

Překvapení ligy (tým): Frankfurt

Zklamání ligy (tým): Mönchengladbach

Postupující z 2. Ligy: HSV, St. Pauli

Reagovat
Rudnevs

Weinzierl uz je vyhodeny davno

Reagovat
Axelrose

Takže to trefil, ne

Reagovat
smazaný uživatel

Frankfurt svoju pút za titulom odštartoval tým najlepším spôsobom, polčasovým debaklom.

Reagovat
RadekVonCZE

Tos to pěkně načasoval s Frankfurtem

Reagovat
blackhawk88

chlapi nejaky livestream na dnesny zapas? dik

Reagovat
smazaný uživatel

Proč se pískalo během hymny?

Jinak ta holčina co byla v dresu Werderu

Reagovat
didosh

hned jsem si ji všiml...

Reagovat
Rudnevs

No toto sa pre Eintracht nerozbieha moc dobre

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Začíná nám ta liga ve velkém stylu

Reagovat
didosh

Reagovat
didosh

To není možné...Maschinen...

Reagovat
oli9

Tak asi to zas bude jasné už po pár kolech

Reagovat
Bayernista18

To bylo už před 1. kolem...

Reagovat
REPLIKATOR

Nejnudnější liga

Reagovat
Registrujisejenproto

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
cologneFC

Načo je takáto liga?

Reagovat
db18

Tak dneska by Eintrachtu dal aspoň 3 góly i Augsburg...

Reagovat
Rudnevs

Každý súper v zápase s Bayernom pôsobí, že by mu dal tri góly aj Augsburg. V zápase s Augsburgom však už nie.

Reagovat
db18

Tak Trapp je dneska dost špatný...

Reagovat
vladino10

Máš tam víťaza európskej ligy čo teda nie je úplná sranda súťaž. Ak by hrali ako dnes tak ju nevyhraju.

Reagovat
LAM

Na to aby Bayern vyhráli s béčkem

Reagovat
db18

Sabitzer je dneska skvělý.

Reagovat
Rudnevs

Nemali by dávať zápasy Bayernu ako prvé v sezóne, lebo to potom človeka demotivuje pozerať zvyšok ligy

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Registrujisejenproto

Reagovat
verv

vzpomněl jsem si na úvodní zápas 2 roky zpátky a debakl Schalke na Bayernu 8:0

Reagovat
Rudnevs

Úprimne ľutujem tímy, čo Bayern schytajú hneď na začiatku. Kedysi bývalo aspoň pravidlom, že ten tím potom má vcelku dobrú sezónu, ale to skončilo práve tým Schalke. Na jednu stranu to majú už odbité, na druhú stranu tá psychika je potom v riti a ten tlak začína.

Reagovat
verv

Právě, začít sezónu takovým debaklem není nic moc. U toho Schalke to tak nějak definovalo celou tu následující sezónu

Reagovat
db18

Frankfurt minulou sezonu začal proti BVB a prohrál 2:5 ne?

Reagovat
Rudnevs

A ja už som sa tešil z rozhodujúceho gólu na 1:5

Reagovat
Rudnevs

YES Kolo Mouani zasluzene

Reagovat
db18

Manu

Reagovat
okokolo

Tak už jen 4

Reagovat
Akinfeev

Koubek už po třetí za sebou ani na lavičce Augsburgu? Že by konečně přestup?

Reagovat
Zaschrona

Když vidím na pravém beku Herthy Kennyho, tak jsem dost rád, že u nás neprodloužil. Přál bych mu, aby se chytl, začátek ale teda strašný.

Reagovat
Rudnevs

On je sympatak, ale ciste po hracskej stranke ma tiez az tak nemrzi, ze sme ho nevzali spat… hoc teda to este len uvidime zajtra, co to tam bude za cirkus v tej nasej obrane

Reagovat
smazaný uživatel

Union o třídu lepší

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Hertha ve středu hřiště vůbec neví.

Reagovat
smazaný uživatel

Straka

Reagovat
DieFohlenBMG

Pěkně to rozebral

Reagovat
andrew96

Co bylo?

Reagovat
M.Vaza

Dal do toho srdíčko

Reagovat
andrew96

Tvl Hincapié hraje šílený zápas. Už měl být venku. A celkově mně přijde, že Werkself prasí.

Reagovat
vilp

Schicky dnes zkurví každou dobrou situaci u brány soupeře.

Reagovat
vacin

Hložek to hodně zvedl oproti Bellarabimu

Reagovat
REPLIKATOR

Dívám se 10 minut ve 2. poločase a Schick už zahodil 2 tutovky.

Reagovat
vacin

Tu první bezpochyby posral, u té druhé byl podle mě Kobel strašně rychle venku z branky a nenechal tam moc prostoru.

Reagovat
Rothbard

Co Adam, jak hraje?

Reagovat
BaggioRoberto

Dobre. Rychle sklepavacky, to je jeho.

Reagovat
vacin

Oproti Bellarabimu v prvním poločase hrál mnohem líp. Připravil i jednu šanci.

Reagovat
REPLIKATOR

Reus V bráně hráč a on to kopne metr nad...

Reagovat
BaggioRoberto

Leverkusen klidne mohl vyhrat, jenze co dnes Schick zahodil a partak neustal mimo ofsajd, to se hnedka nevidi.

Reagovat
monty25

Jasně, kdyby tam nestál hráč Schalke, tak by to ten brankář určitě chytil. Neuznávat tyhle góly je mor fotbalu.

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Reagovat
c_core

Asi neznám pravidla fotbalu. Jak tohle mohli neuznat?

Reagovat
monty25

Jakože byl v ofsajdu a clonil brankáři ve výhledu. Ale je to píčovina.

Reagovat
c_core

No to bránil ve výhledu je dost diskutabilní. Spíš nechápu jak vyhodnotili, že na to měl ten hráč jakýkoliv vliv

Reagovat
monty25

No neměl, vždyť před ním stálo asi ještě pět hráčů a ten brankář nemohl vidět vůbec nic.

Reagovat
monty25

Tak tady z toho pohledu to naopak vypadá, že mu neclonil nikdo.

https://twitter.com/Pilzeintopf/status/1556315772804268034

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Nechtíc, ale jasná rudá.

Reagovat
verv

Reagovat
c_core

K tomuhle nic říct nejde. Za to musí být červená

Reagovat
Rudnevs

Rozhodca kúpený

Reagovat
cologneFC

Reagovat
Rudnevs

Ale no Sám dobre pamätáš na tú sezónu jak tam bol u vás Pizarro a zostúpili ste, aj kvôli VARu… podobne sa teraz citime my.

Reagovat
cologneFC

Pamätám a stále som za zrušenie VARu. Ale, že by bol kúpený rozhodca? To snáď nie :-)

Reagovat
Rudnevs

Tak uznavam, ze som sa zle vyjadril, je mi jasne, ze ste ho s najvacsou pravdepodobnostou nekupili chcel som tym vyjadrit, ze to je nefer a var je kktina

Reagovat
andrew96

To se vážně zapomnělo na všechny zářezy bez VARu?

Reagovat
cologneFC

Nezabudlo. Ale keď proti tebe jeden týždeň odpískajú penaltu a druhý týždeň za rovnaký zákrok ti penaltu odoprú, tak to má obrovskú pachuť. Pretože toto VAR robí. Chyby patria k futbalu, ale VAR mal chyby odstrániť. Odstránil akurát tak emócie.

Reagovat
andrew96

Neodstraňuje je všechny, ale eliminuje. I to je důležité. A neřekl bych, že je chyb VARu tolik.

Reagovat
cologneFC

Jasné, eliminuje. Len ak VAR robí chyby, tak je to oveľa diskutabilnejšie. A navyše to ubralo z emócii. A to mi neskutočne vadí.

Reagovat
vladino10

Prečo odstrániť keď sa dá vylepšiť? Je to stále pomerne nové, horšie to už nebude - iba lepšie a lepšie.

Reagovat
verv

Reagovat
andrew96

Každopádně VAR je krásné téma pro diplomky (case study, komparace), které by pomohly problém rozluštit i empiricky. Což by bylo velmi důležité.

Reagovat
verv

chyby budou i s varem, ale určitě míň, než bez něj

Reagovat
vladino10

Minimálne sme sa zbavili zbytočných rečí o ofsajdoch. Ofsajd je objektívna kategória, tu dokáže vymakana technika zastúpiť na 100%... A nebudeme riešiť góly z metrovych ofsajdov/neuznané góly ktoré z ofsajdu neboli.

Reagovat
cologneFC

To je pravda. Na druhej strane, strata emócií je stále obrovská. A teraz budem hnidopich - fanúšikom Bayernu samozrejme strata emócií nevadí

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Rudnevs

Veď ja by som ten VAR zatiaľ nerušil, ono to má ešte potencial na zlepšenie, ale sere ma to teda riadne. Ten zápas sa mohol vyvijať úplne ináč. Samozrejme že to neni chyba VARu ako takého, konieckoncov je to aj tak vždy o ľudskom faktore.

Reagovat
Hyrax

Ta tipovacka bude letos pruser

Reagovat
verv

Že nebyli u varu tak aktivní, když tam z Poltera málem strhli dres ve vápně

Reagovat
monty25
Reagovat
verv

Reagovat
Selänne

Ten plyšák tam

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
c_core

To rovnou Kölnu kontumujte... Výsměch tenhle zápas...

Reagovat
cologneFC

Veď nič nehráte. Porazilo by vás dnes aj Aue. K VARu len toľko - čím skôr ho zrušia, tým lepšie pre futbal.

Reagovat
monty25

Tak ono za stavu 0:1 by se to vyvíjelo jinak...

Reagovat
cologneFC

To je jasné. Ale ani keď hráte o jedného menej, tak nemôže byť držanie lopty 75:25 a strely 25:5. Chybu treba hľadať inde ako v rozhodcovi. A čím skôr tak spravíte, tým lepšie pre vás.

Reagovat
c_core

Já to tak kriticky nevidím. Tým se furt sehrává, pod novým trenérem a když přijdou do toho takové zásahy, tak se to celé rozsype, to není až tak překvapivé. Nikdo neříká, že bychom vyhráli, kdyby nebylo rozhodčího, ale myslím, že by to vypadalo podstatně jinak. Plus ta červená byla smolná, to se stává

Reagovat
monty25

Od Schalke se jako od nováčka nedají čekat zázraky. A je těžký nehledat chybu v rozhodčím, když za stavu 0:0 neuzná podle všeho regulérní gól a pak neodpíská penaltu za jasné držení. Zlatá česká liga.

Reagovat
verv

plus gól na 1:0 z rohu, co ani neměl být. Takhle jim zkurvit návrat do BL

Reagovat
stas87

Za tie posledne tri slova by si si zasluzil proplesknout.

Reagovat
monty25

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
c_core

Tak jasný, ten výkon je slabý, ale jak by to vypadalo, kdyby byl uznaný ten regulérní gol? Plus teda v 10 nemůžeš úplně hodnotit.

Reagovat
stas87

12-4, strely, 3-1 na branku, 79% vs 21% drzanie lopty..to je statisticky jasna prevaha, cervena bola desat minut pred koncom polcasu, z toho mi vychadza ze Köln bol aktivnejsi a ku golu bol blizsie.

Reagovat
c_core

Aktivnější určitě, blíž ke golu, to bych teda neřekl. Köln hrál dobře, o tom se hádat nebudu, ale o tom, že zápas byl ovlivněný rozhodčím snad sporu být nemůže

Reagovat
c_core

Chápu, že tobě tohle vyhovuje, ale myslím, že kdybys byl na druhé straně, tak bys byl taky nasraný

Reagovat
cologneFC

Určite by som bol. Nie raz nás VAR zarezal. Ako hovorím, treba to zrušiť.

Reagovat
andrew96

Reagovat
cubinho

Jak hral Kral?

Reagovat
andrew96

Schalke zpátky a fanoušci už vylézají z kanálů.

Reagovat
monty25

Starej se o svoje mrdky ze Zlína.

Reagovat
Rudnevs

* z lüdenschiedu

Reagovat
verv

* ze Štítné nad Vláří

Reagovat
andrew96

Cením správně skloňování, to není úplně zvykem (z nějakého důvodu).

Reagovat
verv

To mě ani nenapadlo, že by to někdo mohl skloňovat jinak.

Reagovat
c_core

Divný, že fanoušci nekomentovali v Bundeslize, když tam Schalke nehrálo

Reagovat
Rudnevs

Odhliadnuc od toho, ze si to myslel ako urazku… Myslim, ze kebyze v Bundeslige hraju a hraju prim znovu kluby ako Schalke, HSV, Stuttgart, Bremen, Kaiserslautern a Dynamo Dresden, tych fans by tu bolo o trochu viac (nie zas o moc, nemozno cakat zazraky, celkovo mam pocit, ze zaujem o futbal u tej dalsej generacie upadol, resp. sa presuva len na PL). Bohuzial aj tym, ze je v Bundeslige dost naplavenin, tak to ludi nebavi. Take Lipsko zo zaciatku aspon tahalo ludi, bud ich milovali alebo nenavideli, kontroverzna tema, kazdy tyzden tu boli o tom diskusie, na stadionoch na nich piskali. Teraz co? Absolutne nikoho nezaujimaju, hateri si zvykli, fans odisli a realne ten klub tam teraz proste zabera miesto, lebo mam pocit, ze o titul s tym aj tak bojovat len tak nebudu, to sa preratali. Su tam akoby druhy Dortmund, akurat nudnejsi, bez fans a bez tradicii.

Reagovat
verv

třeba zrovna Rudnevs tady komentuje dlouhodobě a jeho příspěvky patři k tomu nejzsjímavějšímu v BL sekci

Reagovat
andrew96

Ok, tak já to radši uvedu na pravou míru pro všechny: byla to jen debilní provokace z mé strany. Samozřejmě jsem rád, že tu diskuse ožila.

Ale aby vám to tam vydrželo taky!

Reagovat
verv

Já jsem třeba loni četl, ale moc nekomentoval, když Schalke bylo o patro níž. A taky to záleží na volných víkendech, když na zápas nekoukám, tak se nevyjadřuju. Ale teď budou víkendy asi volnější, tak tady budu strašit víc

Já mám právě diskuzi v BL sekci rád, protože se tady většinou diskutuje věcně, zajímavě a bez urážení, což je velkej rozdíl oproti zbytku ef.

Reagovat
smazaný uživatel

Výhodou BL je, že ji nesledují tolik ti, které zajímají jen vyhypovaní hráči/týmy, ale spíše ti znalejší, u kterých je diskuze (nejen ve fotbale) na vyšší úrovni.

Reagovat
MarcoBanco

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele