Bundesliga - preview 16. kola: Jaro odstartuje poslední kvarteto

20.01.2023, 08:41, aktualizováno 22.01.2023, 08:56
Previews
Borussia-Park (© AFP)

Poslední čtyři týmy před sebou mají start do druhé poloviny sezony a dva z nich mají hodně co napravovat - Leverkusen se po nepovedeném podzimu představí v Gladbachu, Dortmund zahájí stíhačku za Ligou mistrů doma proti Augsburgu...

Borussia Dortmund - FC Augsburg

neděle 15:30

O čem přemýšlet měli během zimní pauzy v Dortmundu. Podzimní část totiž neskončila z pohledu Borussie zrovna ideálně. Na jaře se celek z Porúří pokusí o restart, a to hned prvním zápasem proti Augsburgu, jenž bude pikantní zejména pro trenéra soupeře.

Dlouho to v žluto-černém táboře moc tragicky nevypadalo. Dortmund se držel poblíž čela Bundesligy, v Lize mistrů se zase bez potíží kvalifikoval do play-off. Jenže v listopadu trenéra Edina Terziće dohnalo to, že jeho svěřenci v řadě podzimních zápasů nekontrolovali hru. Die Schwarzgelben poslední dva duely před zimním spánkem nezvládli a tak se ve zbývajících 19 kolech německé ligy pokusí dostat z nelichotivého šestého místa někam výš.

Čím dřív Borussia začne sklízet plody zimní přípravy, tím pro Terziće a spol. lépe. "Jsme rádi, že to konečně začíná. Chceme věci, které jsme analyzovali a vzali si k srdci, konečně uskutečnit," prohlásil kouč Dortmundu před zápasem s Augsburgem.

BVB už může počítat se Sébastienem Hallerem, jenž snad definitivně vyhrál nad nádorovým onemocněním. Pozitivní zpráva přišla také u jiného útočníka Youssoufy Moukoka, jenž se rozhodl prodloužit smlouvu do roku 2026.. Není jisté, který z forvardů vyběhne v neděli na hřiště. Hrát jistě nebudou praví beci Thomas Meunier s Mateuem Moreym, které zastoupí čerstvá (a na rozdíl od dvou konkurentů zdravá) posila z Unionu Berlín Julian Ryerson. Záložník Marco Reus byl poslední týden nemocný a jeho start v prvním lednovém soutěžním mači zůstává nejistý.

Augsburg lovil posily zejména do útoku a těsně před střetnutím s Dortmundem přivedl tři útočníky: Diona Belja, Kelvina Yeboaha a Irvina Cardonu. Trenér Enrico Maaßen si jistě mnohé slibuje také od uzdraveného středopolaře Niklase Dorsche, jenž promarodil celý podzim. S někdejším německým mládežnickým reprezentantem se die Fuggerstädter mohou rychleji vyhnout záchranářským starostem.

Sám Maaßen v minulosti působil ve strukturách Dortmundu, proto jej v neděli čeká pikantní špíl. "Zápas proti bývalému klubu je pro mě zvláštní, plně se ale soustředím na celých 90 minut. Chceme odehrát dobré střetnutí a odvézt body do Augsburgu," sdělil stratég FCA. Proti Borussii nebude moct využít stopera Reece Oxforda, levého obránce Iaga, středopolaře Tobiase Strobla a křídelníka Andrého Hahna. Vedle zraněných borců se na Westfalenstadionu neukáže ani Mërgim Berisha, jenž bude pykat za pět žlutých karet, které v průběhu bundesligové sezony doposud obdržel.

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel — Ryerson, Süle, Hummels, Guerreiro — Özcan — Adeyemi, Reus, Bellingham, Malen — Moukoko

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz — Gumny, Gouweleeuw, Uduokhai, Pedersen — Baumgartlinger, Rexhbecaj — Maier, Demirović — Beljo, Yeboah

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.75 - 9.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen

neděle 17:30

Mönchengladbach i Leverkusen prožívaly docela strastiplnou druhou polovinu kalendářního roku 2022. Zaostávají zatím za svými cíli, čili atakovat místa zajišťující evropské poháry pro příští ročník, pořád je ovšem dostatek času, aby situaci napravily. Vždyť do konce Hinrunde zbývají oběma ještě tři kola. Vzájemný mač každopádně notně prověří jejich přání a ambice.

První ze tří zápasů, které ještě zbývají oběma celkům sehrát v rámci úvodní poloviny letošní bundesligové soutěže, prakticky nemá vůbec žádného favorita. Borussia získala dosud jen o čtyři body více, vlastně si však počínala dost obdobně jako její soupeř. Střídala zkrátka slabé a silné výkony, překvapivé výsledky především v kombinaci s těmi neočekávanými. V tomto ohledu přitom mluvíme v negativním slova smyslu, někdy přišlo na řadu neobvyklé zaváhání.

Že ale umí Mönchengladbach předvést také bezpochyby kvalitní vystoupení, dokazují třeba skalpy Lipska nebo Dortmundu. Své fanoušky rozhodně potěšil i hladkým vítězstvím v derby proti Kolínu nad Rýnem. Jestli se ovšem míní pohybovat na čelních pozicích, musí na každý pád stabilizovat dlouhodobě nevyrovnanou křivku svých rezultátů a pravidelně sbírat body.

Žádná jiná se slova v podstatě nemusejí směřovat ani na opačnou stranu. Ač Leverkusen před startem světového šampionátu v Kataru ukázal, že by se přece mohlo blýskat na lepší časy, a postupně skolil na bundesligové frontě Union, Kolín nad Rýnem i Stuttgart. Byla škoda, že se nakonec jeho série přerušovala právě katarskou party, kdo ví, kde by Bayer v současné chvíli byl, kdyby mohl na svou fazónu plynule navázat v dalších týdnech a nenastala dlouhá pauza.

Během zimní přípravy sehráli domácí pouze tři utkání, dvakrát zvítězili, jednou prohráli, a to v generálce před nynějším soubojem s druholigovým St. Pauli. Jinak se ovšem po výsledkové stránce jednalo o docela solidní úspěšnost, podobně jako u jejich konkurenta. Ten se čtyřikrát z pěti případů radoval z výhry, padl pouze se skotskými Rangers. Až mistrák nicméně ukáže, v jakém rozpoložení vlastně oba týmy jsou. Přestávka jim ale také v lecčems mohla pomoci.

Hlavně pak, co se vyléčení různých zdravotních šrámů v kabinách týče. Domácí se dokonce před touto bitvou o Severní Porýní-Vestfálsko vzchopili natolik, že nemají na marodce vůbec nikoho. Hosté přece nevykazují tak příznivé zprávy v tomto směru, chybět jim totiž budou tři hráči vlivem zranění, a to v sestavě Timothy Fosu-Mensah, Charles Aránguiz a Patrik Schick.

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Omlin - Scally, Itakura, Elvedi, Bensebaini - Weigl, Koné - Kramer - Hofmann, Pléa - Thuram

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Tapsoba, Tah, Hincapié - Frimpong, Palacios, Andrich, Bakker - Diaby, Wirtz, Adli

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 3.88 - 2.47

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Union Berlín - TSG Hoffenheim

sobota 15:30

Den po oslavení svých 57. narozenin zahájí berlínský Union jarní část bundesligové sezony. Ve čtvrti Köpenick přivítají domácí bádenský Hoffenheim, jenž se po nepovedeném závěru podzimu nebezpečně přiblížil zóně sestupu. Ani Unionu poslední soutěžní týdny v roce 2022 moc nevyšly, díky dobrému vstupu do ročníku však pořád přezimoval v horních patrech tabulky.

Dlouhou dobu vypadala podzimní Hinrunde pro Berlíňany jako sen. Podceňovaný celek překvapil všechny a dlouhou dobu vévodil celé nejvyšší německé soutěži. Až v listopadu začal klopýtat, přesto do roku 2023 vstupuje z vynikající páté příčky. Na jaře už ale Eisernen nepomůže norský obránce Julian Ryerson, jehož si vyhlédl konkurenční Dortmund.

Také Hoffenheim v lednu přišel o zajímavého hráče, za něhož ovšem zároveň pořídil náhradu. Místo talentovaného Georginia Ruttera se tak góly bude snažit střílet dánský forvard Kasper Dolberg, jenž se však v posledních letech spíše hledá. Kraichgauer nicméně na jaře potřebují zabrat. Naposledy totiž zvítězili v 10. kole, od té doby získali v pěti bundesligových zápasech jediný bod a po Hinrunde mají náskok pouhých čtyř bodů na sestupové pozice.

I proto Hoffenheim během zimní pauzy intenzivně trénoval. "Chtěli jsme rychle překlenout období bez soutěžního zápasu. Bylo pro nás důležité, abychom se v určitých bodech zlepšili. Nesmíme dělat tolik individuálních chyb, jinak to budeme mít těžké," zhodnotil přípravu trenér TSG André Breintenreiter. Ten v Berlíně nevyužije zraněné záložníky Grischu Prömela a Jacoba Bruuna Larsena. Především Prömela jistě mrzí, že proti Unionu nevyběhne na trávník. Dres Eisernen totiž ještě vloni sám oblékal.

Kouč Unionu Urs Fischer si přeje, aby jeho celek v sobotu dobře zahájil utkání. "Přijede silný tým, který zvládne najít správné řešení. Umí přetížit střed a následně hrozit z krajů. My především musíme držet náš rytmus," řekl švýcarský stratég. Na straně domácích nepustí zranění do hry záložníky Andráse Schäfera a Mortena Thorsbyho, stoper Diogo Leite si zase musí odpykat trest za červenou kartu, kterou obdržel v posledním podzimním kole. Posila na levý kraj obrany Jérôme Roussillon ještě není dostatečně sehraná s týmem a útočník Sven Michel se zotavuje z chřipky.

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rønnow - Baumgartl, Knoche, Doekhi - Trimmel, Khedira, Gießelmann - Haraguchi, Haberer - Behrens, Becker

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Vogt, Nsoki - Skov, Geiger, Stiller, Angeliño - Kramarić - Baumgartner, Dolberg

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.20 - 3.66

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Eintracht Frankfurt - Schalke 04

sobota 15:30

Frankfurt se na podzim chvilku rozkoukával, po nějakém čase se ale rozjel a přezimoval na čtvrté pozici, kterou by rád uhájil také ve druhé polovině sezony. Cestu za naplněním stanoveného cíle zahájí Eintracht proti Schalke, které má naopak starostí až nad hlavu.

Frankfurt má za sebou úspěšný kalendářní rok. V jeho první polovině dosáhl na historický úspěch v podobě celkového vítězství v Evropské lize, na podzim si zase upevnil pozici mezi bundesligovou elitou. A to i přesto, že v létě přišel o klíčového Filipa Kostiće. Místo Srba, jenž po opuštění Hesenska působí v turínském Juventusu, se však vybrousily nové opory: hbitý Jesper Lindstrøm, živou vodou politý Mario Götze, exekutor standardních situací Daiči Kamada a samozřejmě také Randal Kolo Muani, který se málem stal hrdinou nedávného mistrovství světa.

Podobně chce Frankfurt prosperovat také v roce 2023. A to ne pouze na sportovním poli. Chystá se totiž navýšení kapacity domácího Deutsche Bank Parku. Nicméně i samotné hráče čekají vzrušující výzvy. "Cílem je udržet se (v Bundeslize) na čtvrtém místě. V Lize mistrů pak chceme přejít přes osmifinále," prohlásil sportovní ředitel "Orlů" Markus Krösche.

Zatímco v Hesensku se na budoucnost těší, fanoušci Schalke hledí dopředu s obavami. Jejich milovaný celek se stále potýká s finančními problémy, což se propisuje také do dění na fotbalových hřištích. Die Knappen podzimní návrat do nejvyšší soutěže moc nevyšel. Tým z Gelsenkirchenu hořel v obraně, marně hledal herní tvář a zimní přestávku přečkal na posledním místě bundesligové tabulky.

Zimní příprava pak mnoho radostí rovněž nepřinesla. Schalke v žádném z přípravných utkání nezvítězilo, navíc se potýká s rozsáhlou marodkou. Trenér Thomas Reis se nicméně snaží své svěřence před cestou do Frankfurtu namotivovat "Očekávám, že se tým pro výsledek roztrhá a uvědomí si, že bojujeme proti sestupu. Chceme se přímo udržet v lize," řekl kouč, jenž v průběhu podzimu nahradil neúspěšného Franka Kramera.

Marodku Schalke zaplňují obránci Sepp van den Berg s Leo Greimlem a Thomasem Ouwejanem, záložníci Alex Král s Rodrigem Zalazarem nebo útočník Sebastian Polter. V posledních dnech navíc onemocněli zadák Marcin Kamiński se středopolařem Dominikem Drexlerem, ve středu zase vypadl z tréninku Marius Bülter. Zmíněná trojice se do soboty možná stihne dát do pořádku, přesto Reis do Frankfurtu povolá i několik mladíků.

Na straně "Orlů" je situace mnohem lepší. Z opor se proti "Horníkům" nepředstaví pouze stoper Tuta, jehož zlobí bolavý kotník.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Jakić, Smolčić, N'dicka - Dina Ebimbe, Kamada, Sow, Knauff - Lindstrøm, Götze - Kolo Muani

Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Brunner, Yoshida, Matriciani, Uronen - Latza, Krauß - Kozuki, Larsson, Mohr - Terodde

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.49 - 9.97

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

VfL Wolfsburg - SC Freiburg

sobota 15:30

Po více než dvouměsíční přestávce se rozbíhá také německá Bundesliga a hned v úvodu čeká na všech osmnáct účastníků velmi náročný program, jelikož odehrají tři ligové duely během jednoho týdne. "Vlci" oproti loňskému roku mohou být s první části sezóny celkem spokojeni, když v patnácti utkáních posbírali solidních třiadvacet bodů a jsou na nadějném sedmém místě. Jejich sobotní protivník si však vede ještě mnohem lépe.

Dříve spíše podceňovaný klub z Freiburgu už v uplynulém ročníku prokázal svou sílu a díky šestému místu v tabulce se probojoval do základní skupiny Evropské ligy. V ní předváděl fenomenální výkony, v šesti zápasech ani jednou neprohrál a z prvního místa suverénně postoupil do osmifinále. Svou dominanci prokázal i v lize, protože má na kontě parádních třicet bodů a patří mu senzační druhá příčka, na vedoucí Bayern navíc ztrácí jen čtyři body.

Domácí před jarní částí přeci jen přišli o několik hráčů, v tuto chvíli je na odchodu do italské Fiorentiny Josip Brekalo. "Jsme rádi, že jsme daleko od sestupových pozic a můžeme hrát v relativním klidu. Naším cílem je dostat se do evropských pohárů a já věřím, že se to může povést. Hned první zápas s Freiburgem nás opravdu prověří. Soupeř na podzim předváděl přímočarou smrtící hru, a pokud v tom bude pokračovat, tak nás čeká velmi složitý úkol," má jasno chorvatský trenér VfL Niko Kovač.

Freiburg už více jak jedenáct let vede veleúspěšný Christian Streich a jeho koncepční práce přináší své ovoce. Oproti podzimní části nedoznal kádr větších změn, z týmu pouze odešli pouze Schade a Siquet. V uplynulém ročníku v obou vzájemných zápasech dominoval Freiburg (2:0 a 3:2). Streich nemůže počítat s Ezekwemem, jistotu startu nemají ani Sallai, Gulde, Schmid, Kübler, Keitel či Lienhart. Kovač přijede bez Lukase Nmechy.

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - R. Baku, Bornauw, van de Ven, Paulo Otavio - Arnold - F. Nmecha, Gerhardt - Wimmer, Kaminski - Wind

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Flekken - Sildillia, Ginter, Gulde, Günter - M. Eggestein, Höfler - Doan, Kyereh, Grifo - Gregoritsch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.40 - 3.35

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

VfL Bochum - Hertha BSC

sobota 15:30

Zřejmě velmi tvrdě budou v první polovině tohoto kalendářního roku bojovat o záchranu jak Bochum, tak Hertha. Oba celky se nacházejí ve spodních patrech tabulky, dělí je jediný bod, a po skončení světového šampionátu v Kataru je hned na úvod čeká vzájemný mistrák. Bude nesmírně důležité ho zvládnout, aby se do následujících týdnů vstupovalo v pohodově náladě.

Vítězství je pro oba týmy zajisté velkým lákadlem. Zatímco berlínský celek by se díky němu udržel nad červenými příčkami, domácí by se z nich naopak mohli vymanit. Jestliže si hosté na své konto nepřipisovali tolik porážek jako jejich rival, neuměli na druhou stranu tak často sbírat plné bodové zisky, aby se v průběžném pořadí ocitali výše. Svěřenci trenéra Thomase Letsche naopak s deseti prohrami na vyšší umístění v podstatě ani pomýšlet vůbec nemohli.

Nutno ovšem připomenout, že Die Unabsteigbaren po dost mizerném vstupu do sezóny svou situaci výrazně vylepšili. A reálně se vrátili do pranice o bezpečné pozice. Ještě v listopadu dokázali skolit Mönchengladbach i Augsburg. "Po těch dvou měsících pauzy existuje mnoho očekávání,” povídal Sandro Schwarz, kouč Herthy. "Zimní přípravu jsme podstoupili dobře. Až teď však budeme psát pravý test našich schopností. A dá se předpokládat, že v Bochumi bude vyhrocená atmosféra. Víme, jaká je tabulka. Čeká nás klíčový mač, ale ne rozhodující.”

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Janko, Ordec, K. Schlotterbeck, Danilo Soares - Losilla - Stöger, P. Förster - Asano, Antwi-Adjei - P. Hofmann

Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Christensen - Kenny, Rogel, Kempf, Mittelstädt - Tousart, Boëtius - M. Richter, Jovetič, Scherhant - Kanga

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.40 - 3.19

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

VfB Stuttgart - 1. FSV Mainz 05

sobota 15:30

Stuttgart rozhodně neprožil vůbec klidnou druhou polovinu minulého roku. Nakonec se před startem světového šampionátu v Kataru ocitnul na šestnácté příčce, je třeba říci, že klub pro nejbližší týdny nemůže mít jiné cíle, než se co nejdříve vymanit ze sestupového pásma. Svou pouť v novém roce započne duelem proti Mohuči, která se zatím nachází ve středu tabulky.

Určitě však svěřenci trenéra Boa Svenssona nemají na růžích ustláno, od nynějšího soupeře je například dělí jen pětibodový náskok, takže by bylo trestuhodné, kdyby se nedívali dozadu. A jedině stabilními výkony a pravidelným získáváním bodů se mohou dostat do těch klidnějších vod, v nichž by chtěl být i Stuttgart. Ten mimochodem do boje povede kouč Bruno Labbadia.

Staronový šestapadesátiletý lodivod, který v Bádensku-Württembersku působil už mezi lety 2010 až 2013, nahradil dočasně zvoleného Michaela Wimmera. Úkol má jediný, a to udržet Die Schwaben v Bundeslize. "Měl jsem k této úloze vždy velký respekt. Jako trenéra mě boje o sestup udělaly kompletnějším. Čeká nás maraton, tvrdohlavý závod až do posledního dne,” uvedl Labbadia. "I proto mě těší, že nás v sobotu zřejmě podpoří na 46 tisíc fanoušků,” řekl.

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
F. Müller - P. Stenzel, Mavropanos, Anton, Ito - Karazor - Ahamada, W. Endo - Silas, Tiago Tomas - Guirassy

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Fernandes, Hack, Caci - Widmer, Barreiro, Kohr, Aarón Martín - Onisiwo, J.-S. Lee - Ingvartsen

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.49 - 3.20

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

1. FC Köln - Werder Brémy

sobota 18:30
Kolínští "Közli" během podzimu nakoukli do pohárové Evropy, v Bundeslize je ovšem boj na dvou frontách znemožnil lepší prozatímní výsledek. To Brémy se v druhé polovině roku 2022 soustředily pouze na nejvyšší soutěž, což jim po návratu mezi elitu očividně prospělo. Zahájí Werder úspěšně také putování jarní částí sezóny?

Po skvěle odehraném ročníku 2021/22 si Köln zajistil působení v Evropské konferenční lize, avšak na jaře už si tuto soutěž nezahraje. To však "Geißböcke" může přijít vhod, neboť potřebují zabrat v Bundeslize. Zatím není třeba, aby se u břehů Rýna bilo na varovný poplach, nicméně současné postavení na 13. místě taky nemůže příznivce Kozlů zcela uklidnit.

Köln potřebuje zabrat mimo jiné v útoku. Proto do kádru přivedl útočníka Davieho Selkeho, jenž se však v sobotu proti Brémám ještě nepředstaví. "Doteď nebyl tolik využíván a my chceme, aby byl připraven na kompletních 90 minut. Je ale součástí týmu a lze čekat, že do utkání zasáhne," uvedl trenér Geißböcke Steffen Baumgart.

Charismatický lodivod se na předzápasové tiskové konferenci hezky rozpovídal. Prozradil kompletní složení základní sestavy proti Werderu i zdravotní stav svých svěřenců. Víme tak, že zranění dlouhodobě limituje čtveřici útočníku Marka Utha, Floriana Dietze, Sebastiana Anderssona a Dimitrise Liminose. Záložník Dejan Ljubičić už bude připraven alespoň na lavici náhradníků, to obránci Luca Kilian s Kristianem Pedersenem si ještě pár dní musí na návrat počkat.

Brémy řeší potíže stopera Amose Piepera, jehož bolavý kotník dost možná nepustí v sobotu do hry. Záložník Romano Schmid si zase před několika dny pochroumal kolenní vaz a nějaký čas svým spoluhráčům nepomůže. Jinak má ale kouč Ole Werner všechny stálice k dispozici. V Kolíně se tedy představí také útočníci Marvin Ducksch s Niclasem Füllkrugem, jejichž souhra vynesla "Grün-Weißen" na podzim na vynikající devátou pozici.

Trenér Werner ví, že běhavý soupeř může jeho mančaftu v sobotu zatopit. Sám však vidí velkou sílu Brém v soudržnosti. "Jsme týmem, ve kterém si všichni navzájem pomáháme. Dosud jsme zvládali těžké situace. To nás posilovalo a doufám, že tomu tak bude i nadále," řekl nadějný stratég.

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Schmitz, Hübers, Chabot, Hector - Skhiri - Martel, Huseinbašić, Kainz - Tigges, Maina

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Stark, Veljković, Friedl - Weiser, Groß, Jung - Bittencourt, Gruev - Füllkrug, Ducksch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.75 - 3.77

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

RB Lipsko - Bayern Mnichov

pátek 20:30

Bundesliga se jakožto poslední z top pěti elitních soutěží Evropy po mistrovství světa znovu rozjíždí. A na tradiční páteční večer si připravila okamžitě velký šlágr kola, v němž na sebe vyrukují třetí Lipsko a vedoucí Bayern. Domácí mají svému sokovi co oplácet, letos s ním na startu sezóny padli v Německého superpoháru, celkově Bavořanům podlehli čtyřikrát v řadě.

Mnichovský celek ve druhé polovině roku 2022 mnohdy nepůsobil tak dominantně, jak by se dalo čekat. Zapisoval několik nečekaných ztrát, hledal optimální pohodu poté, co ho během léta opustila stálice Robert Lewandowski. Ve finále se ovšem konala jediná porážka, v bitvě o Bavorsko nestačil na Augsburg, jinak napříč všemi soutěžemi neprohrál. A po patnácti kolech tak disponuje čtyřbodovým náskokem na druhý Freiburg a šestibodovým na výběr ze Saska.

I kdyby tedy družina trenéra Juliana Nagelsmanna bodově vyšla nyní naprázdno, zůstane na samém čele tabulky. "Samozřejmě je takové utkání hned na úvod pecka,” těšil se na restart mistrovských povinnosti Oliver Kahn, generální ředitel Bayernu. Je otázka, jak moc vyhodila nucená přestávka hosty z rytmu, nicméně před turnajem v Kataru měli na svém kontě celkem deset vítězství za sebou, pokud do sumáře započítáme rovněž Ligu mistrů a Německý pohár.

Hlavně si před posledními třemi koly Hinrunde oddychli, že vyřešili otázku brankáře. Dost nečekaně jim do sezónních plánů hodilo vidle zranění gólmanské jedničky Manuela Neuera, jehož radovánky na lyžích skončily zlomenou nohou a vyřazením do konce sezóny. Pořádně strastiplná jednání s Mönchengladbachem ovšem nakonec dopadla dobře. A nová posila Yann Sommer by se měla postavit mezi tři tyče ihned na půdě Lipska, kam odcestovala s týmem.

Bayern jinak hlásí oběti. Na návrat Lucase Hernándeze a Sadia Maného si fanoušci Stern des Südens budou muset ještě počkat, přičemž u prvně jmenovaného se neočekává, že by se ještě v tomto ročníku na hřišti skutečně zjevil. Obávaný koronavirus nenadále, zato tvrdě udeřil do Noussaira Mazraouiho, jenž by nemusel být k dispozici až šest týdnů. Mimo hru bude rovněž Bouna Sarr, nicméně u něj se spekuluje, zda vůbec bude součástí kabiny a zda klub neopustí.

Velmi těžkopádný vstup do ročníku prožívali v Lipsku. Vedení Die Roten Bullen se nakonec rozhodlo pro hodně odvážný krok, odvolalo loni úspěšného kouče Domenica Tedesca a kartu vsadilo na domáckého Marca Roseho. A tah se vyplatil. Jeho družina najednou začala strmě stoupat vzhůru nejen na domácí scéně, také však odvedla moc povedenou práci v Lize mistrů.

Též Lipsko se každopádně před prvním kláním roku 2023 potýká s nepříjemnými absencemi. Stále mu bude chybět gólmanská jednička Péter Gulácsi, zraněn je i Christopher Nkunku, asi vůbec největší pilíř útoku. "Pokud podáme dobrý výkon, zvýšíme si šance. Vlastně jedině tak můžeme Bayern porazit,” přijímal Rose roli outsidera. "Musíme být extrémně odolní v době, kdy nebudeme mít míč, urputně bránit a využívat brejky. Je třeba být nesmírně produktivní.”

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Simakan, Orbán, Gvardiol, Halstenberg - X. Schlager, Laimer - Szoboszlai, Dani Olmo - Forsberg - André Silva

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Sommer - Pavard, Upamecano, de Ligt, Davies - Kimmich, Goretzka - L. Sané, Musiala, Coman - Choupo-Moting

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.75 - 4.28 - 1.89

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
15
10
4
1
49 : 13
34
2
SC Freiburg
15
9
3
3
25 : 17
30
3
RB Lipsko
15
8
4
3
30 : 21
28
4
Eintracht Frankfurt
15
8
3
4
32 : 24
27
5
Union Berlín
15
8
3
4
24 : 20
27
6
Borussia Dortmund
15
8
1
6
25 : 21
25
7
VfL Wolfsburg
15
6
5
4
24 : 20
23
8
Borussia Mönchengladbach
15
6
4
5
28 : 24
22
9
Werder Brémy
15
6
3
6
25 : 27
21
10
1. FSV Mainz 05
15
5
4
6
19 : 24
19
11
TSG Hoffenheim
15
5
3
7
22 : 22
18
12
Bayer Leverkusen
15
5
3
7
25 : 26
18
13
1. FC Köln
15
4
5
6
21 : 29
17
14
FC Augsburg
15
4
3
8
18 : 26
15
15
Hertha BSC
15
3
5
7
19 : 22
14
16
VfB Stuttgart
15
3
5
7
18 : 27
14
17
VfL Bochum
15
4
1
10
14 : 36
13
18
Schalke 04
15
2
3
10
13 : 32
9

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
andrew96

Kicktipp!

Reagovat
andrew96

Lol co Kimmich jako zkoušel?

Reagovat
RadekVonCZE

Tyvole to bylo na červenou

Reagovat
Müllered

Freiburg Aby ještě neměl problémy se záchranou, 30 bodů je na hraně.

Reagovat
Gunner14

Dotmund pls tohle snad musite vyhrat

Reagovat
JessePinkman

Bellingham do Liverpoolu, za každou cenu.

Reagovat
JessePinkman

Jinačí bestie ten Adli

Reagovat
RadekVonCZE

Hložek Áčko

Reagovat
Heresy

Druhy gol gladbachu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele