Češi v zahraničí: Pekhart rozhodl o vítězství Legie, Schick pomohl k obratu

01.06.2020, 18:03
Aktuality
Útočník Tomáš Pekhart rozhodl jedinou brankou prestižní zápas polské Ekstraklasy, ve kterém jeho Legia Varšava přetlačila Lech Poznaň. Patrik Schick vyrovnal za Lipsko v zápase proti Kölnu na 1:1 a pomohl mu k obratu v zápase. Důležitou výhru oslavili v bundeslize Jiří Pavlenka a Theo Gebre Selassie z Brém, které vyhrály na půdě Schalke. Češi už se zapojili do lig také v Maďarsku a Litvě.

Německo


Záložník Vladimír Darida přispěl k vítězství Herth Berlín 2:0 nad Augsburgem. Darida odehrál v domácím dresu celé utkání. Za Augsburg odehrál celých 90 minut obránce Marek Suchý, brankář Tomáš Koubek zůstal na lavičce.

Důležité vítězství si připsal Werder Brémy v sestavě s obráncem Theodorem Gebre Selassiema brankářem Jiřím Pavlenkou. Oba pomohli k vítězství 1:0 na hřišti Schalke. Brémy se výhrou přiblížily na dva body k šestnácté barážové pozici.

Útočník Patrik Schick pomohl v pondělní dohrávce Lipsku k vítězství 4:2 v Kolíně nad Rýnem. Ve 20. minutě hlavou zužitkoval centr Angeliňa a vyrovnal na 1:1. Schick vydržel an hřišti 68 minut.

Ve druhé nejvyšší soutěži nastoupili od začátku za Drážďany jak Josef Hušbauer, tak Ondřej Petrák. Jejich Dynamo prohrálo 0:2. Hušbauer vydržel na trávníku 65 minut, Petráka střídali v 83. minutě.

Polsko


Záložnci Petr Schwarz a Daniel Bartl a obránce Tomáš Petrášek nechyběli v základní sestavě Rakówa Czestochowa, který remizoval 1:1 ve Wroclavi se Slaskem. Bartl byl střídán v 59. minutě. Zbývající dva Češi odehráli celé utkání. Petrášek zapsal v 89. minutě žlutou kartu.

Útočník Tomáš Pekhart rozhodl jedinou brankou zápasu o vítězství Legie Varšava na hřišti Lechu Poznaň. Pekhart odehrál celé utkání.

Kompletních 90 minut za Jagiellonii Bialystok odehrál záložník Martin Pospíšil. Na hřišti Cracovie Krakov, v jejíž dresu celý zápas hrál obránce David Jablonský, se Jagiellonia radovala z vítězství 1:0.

Maďarsko


Celé utkání proti Ferencvárosi odehrál za Puskás Akademii záložník Jakub Plšek. Do statistik se zapsal pouze žlutou kartou v 64. minutě.

Litva


Brankář Martin Berkovec odchytal celé utkání za Žalgiris Vilnius proti Riteriai. Duel skončil překvapivým vítězstvím hostů 1:0.

Autor: Jiří Fišara

Komentáře (38)

Přidat komentář
smazaný uživatel

OT: Liverpool podporil "protesty" v USA

Reagovat
kilobyte

Nechápu proč z toho skoro všichni dělají otázku rasismu. Vždyť tenhle problém je hlavně někde jinde a to u policistů a jejich pravomocí.

Takhle strhávají pozornost jinam a původní problém zůstane.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně proč se to nedělo po smrti Tonyho Timpy? To byla taky policejní brutalita. Počet afroameričanů zbitých strážníky je asi 1,6 méně než bělochů. A následné "protesty" přesně ukazují, proč se jich strážníci bojí. Navíc když je to chlap, který má za sebou ozbrojené vloupaní i ublížení na zdraví. Jeho vraždu samozřejmě plně odsuzuju, každý má právo na spravedlivý trest, ale to co se strhlo potom (včetně komunistické rétoriky pořadatelů "protestů" v Kalifornii, jako "eat the rich" atd...) už teda odsoudit musím.

Reagovat
berliner

Jeste doufam ze ten kreten Biden nevyhraje volby

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
TheMally11

Ano a to je dobře! Snad ten polda půjde do basy mezi afroameričany!

Reagovat
smazaný uživatel

Ten polda už je zavřenej, což je samozřejmě správně. Ale rozhodně to není důvod, aby musely být rabovány obchody, který s tím nemají nic společnýho.

Reagovat
bobis21

Rabování je samozřejmě špatně, ale je smutné že pár rabujících je pro některé důvod ignorovat miliony protestujících.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak bys do jedné věty shrnul to, proti čemu protestují?

Reagovat
bobis21

Absence odpovědnosti policie když udělají něco co nemají. Opakovaně máš ty samé případy - policista zabije neozbrojeného člověka a místo aby se řešilo jestli není něco špatně v jejich výcviku tak si policie koupí tank.

Reagovat
smazaný uživatel

Jaká absence odpovědnosti? Však ten vrah je normálně civilně souzen.

Reagovat
bobis21

Nemluvím jen o tomto případu (kde taky zatím není jasné že bude potrestán), ale i o mnohých dalších kde třeba policista zastřelil řidiče v autě za to, že si vytahoval řidičák aby ho ukázal a potrestán nebyl. Jsou takto zabity desítky neozbrojených lidí, takže se evidentně jedná o systematický problém, přesto kdokoliv řekne že chce ten systém změnit tak je hned podle trumpovců kriminálník. Je jasné že po desítkách let kdy si policie beztrestně střílí do lidí jsou lidé naštvaní a řešení podle policie je koupit si tanky a další vojenskou techniku, ne se zamyslet nad tím jestli někdy neudělali chybu.

Reagovat
lampas

Reagovat
Y.N.W.A

nevyjadřuj se k něčemu, čemu nerozumíš, budeš jen za hlupáka

Reagovat
meno

Reagovat
adoxx

Reagovat
JohnKoul

Výtečně! Liverpoolu nefandím, ale dělaj v posledních pár letech skoro vše skvěle, je těžký jim alespoň trochu nepřát

Reagovat
TheMally11

Bombarďák Páťa opět na scéně!

Reagovat
db18

A Berkovec teda vyhrál? Nebo inkasoval a prohráli?

Reagovat
cetto

Jakože nevíš, za koho hraje? Nevzdělanče..

Reagovat
db18

Z článku poznám, za koho hraje, ale už ne to, kdo vyhrál.

Reagovat
Imos

v článku mohli napsat, že Žalgiris hrál doma Berkovec minulou sezonu chytal pravidelně a hraje si v klidu takový svůj standard problém je, že poslední roky je Žalgiris v útlumu a Suduva (i v Evropě) je výraznější a očekávám, že vyhraje titul i tento rok ... připodobnil bych to na období, kdy Sparta po dominantních letech začala střídat trenéry, zkupovat vyčpělý hráče ze zahraničí (teďka N'gog ), sice teďka v zimě přišel litevský Dočky Mantas Kuklys (zkoušel to v Bohemce), ale stále to hapruje ... Berky si v létě zkusí kvaldu o EL a v zimě odejde, už teďka si Žalgiris přivedl mladého litevského golmana co to zkoušel jako trojka ve Rennes (Edvinas Gertmonas) a očekávám, že po sezoně Berkyho nahradí

Reagovat
Rudnevs

Wau.. nečakal by som, že narazím na niekoho, kto má prehľad o futbale v Litve. Ako si sa k tomu dostal?

Reagovat
Imos

tyjo, od první návštěvy Litvy takových pět let zpátky a jak jsem fotbalovej fanda, tak jsem tak po očku sledoval fotbal tam (ještě když vyhrával ligu Ekranas ) a Žalgiris jsem podle mě začal sledovat, jak to tady zkoušeli dva litevci v Bohemce (Vaitkunas a Kuklys) a od tý doby se mě litevský fotbal drží ale musím přiznat, že krom basketu litevci nic moc jinýho neřeší a kvalita ligy je velký špatný

Reagovat
Rudnevs

Pekne teda... Pre mňa je Litva napríklad veľmi zaujímavá krajina a škoda, že tam je kvalita ligy taká zlá. Čo si tak narýchlo vybavím, tak z futbalistov z Litvy poznám Spalvisa, Novikovasa, Stankeviciusa, Jankauskasa (to je dokonca víťaz ligy majstrov) a samozrejme hamburgskú legendu Ivanauskasa. Ale to je tak všetko. A ešte mi tak napadá, že som nedávno zistil, že jeden menší klub z Vilniusu sa volá FK Katastrofa Vilnius. Skvelé meno.

Reagovat
cetto

Pekhart je pro mne zajímavý fotbalový človíček. Všichni se mu smějí (včetně mne) za jeho antifotbal a taky za to, že nikdy nevypadal a nepůsobil zrovna dvakrát inteligentně. ale jeho kariérní kroky mluví spíše o opaku. Zatímco mnoho jiných hráčů stejně pochybných kvalit se obvykle na celou karieru zakopou ve Slovácku, Brně a podobných destinacích, tak on prošmejdil půlku Evropy a samý zajímavý destinace - rok na Kanárech, rok v Izraeli, dva roky v Aténách...předtím německo, teď velkoklub a hlavní město v Polsku. Myslím si, že ví, že nikdy neměl a nebude mít na top světové ligy, ale zahrát si takto vždycky rok na nějakém zajímavém místě, poznat místní kulturu, jídlo, podnebí, holky... podle mne by to měl být sen každýho průměrnýho fotbalisty. Ani nemusí pro žádný z těch klubů být tahounem, taky že většinou leštil lavičku, ale přesto aspoň na chvíli si vždycky zahrál a k tomu má tuny životních zkušeností z krásných míst Za mne palec hore.

Ted bych mu přál ještě nějakou Austrálii nebo MLS a za 2 roky se může vrátit střílet goly za Příbram

Reagovat
Y.N.W.A

no... takhle - optikou posledních let je jedním z mnoha jednookých králů mezi slepými v rámci českých hráčů

Reagovat
cetto

No nepřijde mi, že by kvalitou nějak vybočoval, ale tou svou karierou určitě. Myslím si, že takových co by měli na Beer Shevu nebo Las Palmas, běhá po českých trávnících víc, ale bud nemají dobrýho agenta, jsou pohodlní a nechce se jim vystoupit z komfortní zony nebo zkrátka nevěděj, jak to zajistit, aby se dostali do nějaký zajímavější destinace, ikdyž třeba horšího týmu nebo nižší ligy...

Reagovat
meno

89 v Bundeslize, v naší lize má 0,5 gólů na zápas, 19 startů za repre z toho 3 na EURO.

Pekhart rozhodně není průměrňák.

Reagovat
cetto

No takhle - otázka je, co je průměr. JEště v ČR měl celkem čich na goly, ale fotbalista to byl nic moc. Samá ruka, samá noha, akorát si uměl naběhnout do správnýho prostoru a pro obránce byl moc velkej na efektivní bránění. V repre to ale už bylo horší, tam ukazoval, že proti lepším obráncům se nechytá - však taky svůj první gol za nároďák dal až někdy v +- dvacátém zápase. To je celkem bída na to, že celej jeden cyklus byl našim hrotem č.1.

Vzpomínám si, když jsem ho tehdá srovnával s Necidem (který byl bohužel věčeně zraněný), tak oni mají podobnej somatotyp, ale zatímco Pekhart byl použitelnej jen a pouze ve vápnu, Necid měl na svou velikost i celkem slušnou techniku a uměl vystřelit i z poza vápna. Dokázal se kolem hráče obtočit a pak přesně přihrát nebo vystřelit, to Pekhart nikdy nedokázal. Rychlost neměl ani jeden z nich a ve vzduchu byl zas asi lepší ten Pekhart.

Nicméně vymezil bych se vůči tvrzení, že to nebyl průměrák. Na jednu stranu je pravda, že za poslední cca dekádu není moc hráčů, kteří by v zahraničí zvládli lepší karieru než on. Ted se to trochu vylepšilo s Janktem, Schickem, golmany a spol, ale v porovnání s tou skvadrou, která za nás hrála pár let zpátky (zhruba období Droppy, Mareše, Brabce...) je na tom Pekhart ještě dobře. Ale na druhou stranu z nějakýho nadnárodního hlediska je to naprosto průměrnej až podprůměrnej hráč pod rozlišovací schopností 99,9999 % fanoušků.

Reagovat
naheCZ

Si pamatuji, jak v repre nebyl ani schopnej zpracovat balón. Vždy to od něj odskočilo 2 metry...

Reagovat
meno

Já se zase vsadím, že kdyby zůstal u nás, kope do teď za Spartu nebo je v Plzni místo Beauguela a už je dávno nad hranicí 100 gólů.

Reagovat
cetto

No myslím si, že na to být hrot č.1 v jednom z Tebou zmíněných klubů, nemá a neměl. Nicméně ani nevím, co by ho v tom mělo více motivovat oproti kariéře, kterou měl. Za zhruba stejný prachy raději procestuju kus Evropy a samý zajímavý destinace, než abych strávil celou produktivní kariéru v Plzni...

Reagovat
meno

Buď ikona některého z týmů vs měj nálepku nenaplněného talentu, co se courá horšími kluby v horších ligách Evropy. Kromě těch 89 zápasů v Bundeslize, kdy se zachraňoval s týmem třetího sledu.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím. Navíc vyděláno už má asi taky.

Reagovat
El-Pistolero-68

Na to, jaký je to nemotorný kolohnát, a na to, že vlastně ani nebyl žádný extra šutér, udělal kariéru dobrou. Na druhou stranu si ho jako teenagera vyhlédl Tottenham a pak byl i v Southamptonu, takže měl celkem našlápnuto, mluvilo se o něm tehdy jako o velké naději, takže z toho hlediska pak bylo vlastně zklamáním, že se neprosadil ještě víc.

Ale za mě určitě dobrý, vytáhl z toho, co mohl, a i teď v pokročilejším věku má slušné zahraniční angažmá.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele