Derby neomrzí aneb Události 5. kola nadstavby FORTUNA:LIGY

18.05.2022, 19:41
Názory a komentáře
Je dobojováno, sezona 2021/22 je u konce. Páté kolo nadstavby FORTUNA:LIGY nabídlo pražské derby s pořadovým číslem 303, které v Edenu zvítězila Sparta 2:1. Oba týmy vyfasovaly po červené kartě, emoce tradičně nechyběly. Plzeňské oslavy titulu doprovodila výhra 1:0 nad Baníkem a Slovácko porazilo Hradec Králové 3:0.

V odvetě finálového kola skupiny o titul remizovala Mladá Boleslav se Sigmou Olomouc 2:2, díky výhře 2:1 z prvního duelu tak milionovou odměnu získali Středočeši. Pro ty šlo o částečnou satisfakci po nepostupu do mistrovské skupiny.

Již jistě sestupující Karviná prohrála s Bohemians 0:4, klokani však přesto musí sehrát baráž o udržení proti Opavě. Ve stejné situaci jsou Teplice, které padly 0:2 s Pardubicemi a nyní vyzvou Vlašim. Zlín už jistotu záchrany měl a remizoval 1:1 s Jabloncem.

Zápas kola


Slavia Praha - Sparta Praha

Ačkoliv už ani jednomu týmu o nic nešlo, derby má pořád svůj zvuk. Zápas korunoval gólem z přímého kopu Adam Hložek, pro kterého šlo o první trefu proti sešívaným.



Gól kola


1. Adam Hložek (Sparta Praha)

V 83. minutě se ujal přímého kopu zpoza vápna, střelu sice poslal na stranu gólmana, ale byla to taková dělovka do šibenice, že Mandous neměl šanci.



2. Václav Procházka (Fastav Zlín)

3. Ewerton (Mladá Boleslav)





Jedenáctka kola





Brankář - Jakub Markovič (Pardubice)

V Teplicích vychytal nulu, pomohl svému týmu k jistotě záchrany bez nutnosti bojů v baráži. Teplice mu příliš práce nenadělaly, spíše pomáhal spoluhráčům s rozehrávkou. Natáhl se po přízemní střele Proška, což však nijak náročný zákrok nebyl.

Pravý obránce - Martin Dostál (Bohemians)

Proti poslední Karviné klokani neinkasovali, Dostál navíc asistoval při kanonádě Puškáče na jeho druhou branku. Po autovém vhazování si narazil s Krchem a poslal centr na zadní tyčku, kde našel svého spoluhráče z útoku, který hlavou skóroval.

Střední obránce - Filip Čihák (Pardubice)

Mimo čistého konta, které jeho obrana udržela, vstřelil druhý gól do sítě Teplic. Rohový kop si v 69. minutě ve vápně zpracoval Adam Lupač, který šikovným obloučkem našel Čiháka. Ten vypálil a díky odrazu od soupeře se balon ocitl v teplické síti.

Levý obránce - Václav Procházka (Fastav Zlín)

V padesáté minutě zlínští kopali přímý kop z větší vzdálenosti, který však dokázala jablonecká obrana odrazit. Bohužel pro ni jen k Procházkovi, který z úctyhodné dálky vyslal parádní ránu, která zaplula pod horní tyčku Hanušovy brány. Domácím zařídil vyrovnání.

Pravý záložník - Adam Hložek (Sparta Praha)

Proti Slavii si nikdy nepřipsal ani bod, což se mu nakonec povedlo v jeho nejspíš posledním ligovém utkání před odchodem do zahraničí. A trefa to byla stylová. Sparta dostala kousek za pokutovým území přímý kop, který pravačkou napálil dělovkou do horního růžku.

Střední záložník - Petr Ševčík (Slavia Praha)

Před přestávkou převzal na pravé straně autové vhazování, které vhazoval Aihan Ousou. Balon dovedl do pokutového území, kde ho hned dva sparťanští obránci odrazili k Hovorkovi. Ten pod tlakem míč udržel a přistrčil jej zpět Ševčíkovi, který placírkou neomylně zamířil k pravé tyči.

Střední záložník - Michal Kohút (Slovácko)

Celek z Uherského Hradiště se dobře naladil na odložené pohárové finále se Spartou, když porazil Hradec 3:0 a Kohút přispěl v 52. minutě druhou brankou. Sadílek našel Ljovina, ten posunul na Kohúta, který zpoza vápna vystřelil šajtlí přesně k tyči a gólman Vízek se jen ohlédl.

Levý záložník - Ewerton (Mladá Boleslav)

Do statistik se nejprve nezapsal úplně slavně, když ve 34. minutě poslal pokutový kop vysoko nad bránu. Svou chybu však napravil ve druhém poločase, když z dobrých pětadvaceti metrů napřáhl ke střele a vymetl šibenici. Navíc si po jeho ráně dal vlastní branku Jemelka.

Útočník - Mojmír Chytil (Sigma Olomouc)

Nejprve našel v nebezpečném prostoru Zmrzlého, který využil nezájmu domácí obrany a skóroval. Chytil se zapsal sám mezi střelce ve druhém poločase, když převzal balon ve středu hřiště a parádní placírkou obstřelil gólmana Šedu, který na jeho pokus nedosáhl.

Útočník - David Puškáč (Bohemians)

Neuvěřitelné galapředstavení v posledním zápase sezony. Nastřílel všechny čtyři góly Bohemians proti Karviné. Nejprve jej zpětnou přihrávkou našel Chramosta, poté střílel hlavou po centru Dostála. Potřetí se trefil po chybě obrany, nakonec se radoval po rohovém kopu Romana Květa.

Útočník - Jan Chramosta (Bohemians)

V zápase s Karvinou si připsal hned dvě asistence. U prvního gólu stihl doběhnout balon na brankové čáře a poslal zpětnou přihrávku na Puškáče, který už si poradil. Při čtvrté brance lehce přizvedl míč při rohovém kopu Květa, díky čemuž doletěl k jeho parťákovi z útoku, který dovršil svou exhibici.

Nemělo by vám uniknout


Hattrick je sám o sobě obdivuhodný počin, ale když dáte v jednom zápase čtyři góly, tak to už je něco. David Puškáč to předvedl proti Karviné.


Neudržet nervy je jedna věc, plivat po někom druhá. Srdjan Plavšič zvládl obojí, viděl červenou kartu.


Penalta se prostě občas nepovede, své o tom ví boleslavský Ewerton.


Emotivní poslední střídání Jeana-Davida Beauguela v dresu Plzně, tleskal celý stadion.


Vicu Bulmaga měl pořádnou dávku smůly, když si balon srazil do vlastní sítě.


Nádherná střela Vojtěcha Patráka orazítkovala břevno. Čas 2:09.


Zachyceno na sociálních sítích


I jedno procento se někdy může vyplnit.


Nová děkovačka?


Zde by se hodila lehká parafráze: A víte, co si myslí slávisti o sparťanech? Vůbec nic.


Dle mého, až tohle v Plzni uvidí, tak ten titul ani nebudou chtít.


Find someone who looks at you like...


To proto, abyste nemohli vidět oba zášmyky najednou.


VAR v akci


Budínský podrazil Sýkoru, penaltu sudí odpískal po shlédnutí videa. Čas 1:06.


Po první brance Puškáče kontroloval VAR, jestli nebyl přihrávající Chramosta s míčem už v zámezí. To se nakonec nepotvrdilo.


Změny v tabulce


Pořadí na prvních příčkách už zůstalo stejné, změnit se ani nemohlo. Titul získala Viktoria Plzeň, druhá skončila Slavia, za ní Sparta. Čtvrtou příčku obsadilo Slovácko, pátou Baník Ostrava, šestý je Hradec Králové.

Prostřední skupinu o odměnu jeden milion korun vyhrála Mladá Boleslav, která ve finále hrála se Sigmou Olomouc 2:1 a 2:2. Středočeši už v semifinále vyřadili České Budějovice, Hanáci si poradili se Slovanem Liberec.

Skupinu o záchranu nakonec ovládly Pardubice o bod před Fastavem Zlín, třetím týmem s jistotou záchrany je Jablonec. O setrvání v nejvyšší soutěži musí v baráži zabojovat Bohemians a Teplice, vyzvou Opavu a Vlašim. Karviná si v příští sezoně zahraje druhou ligu.

Autor: Petr Procházka

Komentáře (1)

Přidat komentář
Salfovic

Hráče Slavie už evidentně omrzelo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele