Divadlo snů má nového režiséra. Ten Hag vyhnal poradce a začíná budovat nový Manchester United

15.06.2022, 23:47
Názory a komentáře
Erik Ten Hag se loučí s Ajaxem, čeká ho nová výzva (© AFP)
Nalajnované to měli moc hezky. Nejprve dočasná pomoc, pak přesun do křesla poradce. Ralf Rangnick měl být opěrným bodem nového kouče Manchesteru United. Erik ten Hag však radit nepotřebuje - německému stratégovi dal sbohem a zahájil renovaci "Divadla snů”. Zafunguje prostovlasý Nizozemec jako úspěšný režisér? Nebo jsou problémy "Rudých ďáblů” zakořeněné mnohem hlouběji?

Když se na Old Trafford vracel Cristiano Ronaldo, vypadalo to, že se v Manchesteru United opět blýská na lepší časy. "Každý, kdo mě zná, ví, že Manchester United miluji," napsala slavná CR7 na svůj Instagram a odstartovala šílenství.

Šílenství, na jehož konci měly být titulové oslavy. Tak jako před 13 lety, kdy Ronaldo sever Anglie opouštěl. Tehdy Portugalce vedl legendární Sir Alex Ferguson, který sehrál v ostře sledovaném comebacku zásadní roli. "Tohle je pro vás, Sire Alexi," uzavřela hvězda světového fotbalu své prohlášení na sociální síti.

Ronalda a celý Manchester United však nečekalo tak bohaté období jako pod vládou dnes již osmdesátiletého Skota. Spíše naopak. Sezona se sice rozběhla z pohledu "Rudých ďáblů” relativně dobře, když v prvních pěti zápasech posbírali 13 bodů, záhy se však začalo všechno bortit.

Špatné časy odstartovalo vyřazení z ligového poháru a vrchol nastal po neúspěšném manchesterském derby. "Lámu nad nimi hůl. Táhne se to roky. Už to s nimi prostě vzdávám," rezignoval legendární Roy Keane. Jeho milovaný klub totiž podlehl městskému rivalovi City 0:2, přičemž předvedl ostudný výkon. Tou dobou však United netušili, že může být ještě hůř.

Bolest z pádu na absolutní dno pocítili Ronaldo a spol. až o dva týdny později, když se po reprezentační přestávce představili na Vicarage Road. S Watfordem tahali od začátku za kratší provaz a po vyloučení Harryho Maguira ztratili veškeré naděje na bodový zisk. Výsledek? Porážka 1:4, konec kouče Oleho Gunnara Solskjæra a hledání nového spasitele.

Německá léčba nezabrala

Vedení slavného klubu nakonec ukázalo na Ralfa Rangnicka, fotbalového revolucionáře a strůjce úspěchů Lipska či Hoffenheimu. "Jsem nadšený, že budu trénovat Manchester United a jsem plně soustředěný na to, aby tato sezona byla úspěšná," neskrýval vystudovaný učitel tělocviku a angličtiny své nadšení.

Svým "žákům” toho však za půl roku příliš nepředal, neboť United nakonec zakončili sezonu v Premier League až na šesté pozici a po roční přestávce tak budou opět absentovat v Lize mistrů.

A Rangnickova konečná bilance? Na ostrovech odkoučoval 24 zápasů, přičemž k vítězství svůj tým dovedl pouze v deseti z nich, sedmkrát se zrodila remíza a ve stejném počtu duelů Manchester padl. Zkrátka neúspěch, další přešlap, krok vedle. Nebo je za tím vším něco více? O tom později...

TEN tady velí

Ještě před koncem uplynulé sezony bylo jasné, že v letní přípravě už povede tým nový kouč. Klubové vedení se po dlouhých debatách rozhodlo pro nizozemskou cestu, ač trochu překvapivě, neboť na stole ležela i mnohem zvučenější jména. Na Old Trafford bude nově šéfovat Erik ten Hag. A šéfovat bude doslova. Prostovlasý Nizozemec, který dosáhl velkých úspěchů s Ajaxem Amsterdam, si totiž nenechá do ničeho mluvit. "Jednou z mých podmínek je, že budu mít slovo, co se týče přestupů. Když mi klub tuhle možnost nedá, nepřijdu,” nechal se slyšet v rozhovoru pro nizozemský deník Trouw. "Pracujeme společně, ale zodpovědnost je na mně,” dodal.

A jeho slova se potvrzují od samého začátku. "Mám svoji hlavu, nepotřebuju radit. Udělám si vlastní závěry a přehled o tom, jaké kroky je potřeba podniknout," odvětila nová akvizice na otázku ohledně spolupráce s Ralfem Rangnickem a dala tak jasně najevo, že s poradcem nepočítá.

Vše se záhy potvrdilo i vyjádřením samotného klubu. "Po vzájemné dohodě se Ralf nyní zaměří pouze na svou novou roli u národního týmu Rakouska a proto nebude na Old Trafford přebírat roli konzultanta. Ralfovi přejeme hodně štěstí v další kariéře,” uvedli United v oficiálním prohlášení.

Tým čeká zemětřesení

Paul Pogba, Juan Mata, Jesse Lingard, Nemanja Matič, Edinson Cavani, Lee Grant. Toť výčet hráčů, kteří dávají klubu sbohem. Na odchodu jsou podle všeho i Dean Henderson, Eric Bailly, Axel Tuanzebe či Aaron Wan-Bissaka.

Ten Hag chce zkrátka nový začátek. Na startu jeho éry má stát i několik "Božích synů”, jak se přezdívá hráčům Ajaxu. Právě z Nizozemska by měl přijít vyztužit defenzivu Jurrien Timber, který by doplnil navrátilce z hostování v Evertonu Donnyho van de Beeka. A bývalý lodivod Ajaxu či rezervy Bayernu má ještě jedno velké přání - angažování Frankieho de Jonga.

S hvězdičkou Barcelony to však bude složité. Ten Hag s ní má sice skvělý vztah, však pod jeho taktovkou v roce 2019 nabrala na lesku, de Jongovi se však na Old Trafford příliš nechce. Opačně to vidí vedení katalánského velkoklubu, které se netají tím, že by si potřebovalo finančně přilepšit. Z Manchesteru by za vysněné zboží jistojistě přiletěl pořádně tučný šek, cena se může pohybovat až kolem 70 milionů eur.

Právě de Jong by skvěle zapadl do nových plánů "Rudých ďáblů”. Ten Hag se totiž musí zaměřit hlavně na střed pole a defenzivu, neboť právě v těchto místech Manchester tlačí bota. Na "desítce” sice úřaduje Bruno Fernandes, jehož pozice se zdá být neotřesitelná, o řadu níže je to ovšem podstatně slabší. Fred ani Scott McTominay ani z dálky nepřipomínají své slavné předchůdce.

Časy, kdy ve středu pole slavného anglického mužstva operovali Paul Scholes, Michael Carrick či Darren Fletcher jsou zkrátka pryč. Připomenout by si je ochozy ikonického "Divadla snů” mohly s příchodem Rubéna Nevese z Wolves, Declana Rice z West Hamu či Kalvina Phillipse z Leedsu. V každém případě to bude stát balík. Toho se však Ten Hag obávat nemusí, neboť na přestavbu kádru měl obdržet až 200 milionů liber (necelých 6 miliard korun).

Může všechno změnit jeden muž?

Velké problémy Manchesteru United začaly po konci slavného Sira Alexu Fergusona, jenž v klubu působil dlouhých 27 let! Na jeho odchod však nebylo vedení dostatečně připraveno, neboť nedotáhlo příchod ani jednoho z vysněných nástupců - Josého Mourinha a Pepa Guardioly.

A tak se otěží na Old Trafford ujal ex-evertonský David Moyes, kterého United nepochopitelně nedokázali vyplatit z předešlého kontraktu, tudíž nastoupil až 1. července. Dva měsíce, které mohl současný lodivod West Hamu strávit s týmem navíc, se nakonec na jeho souboru podepsaly.

Z krize "Rudé ďábly” však nevyvedly ani další velké osobnosti. Na Old Trafford se později ukázali Louis Van Gaal či José Mourinho. První jmenovaný byl však pouhou záplatou za Jürgena Kloppa, jenž se nakonec rozhodl pro Liverpool, protože nabídka Eda Woodwarda podle něj nebyla dostatečně "sexy”. A když už to s Ďábly začalo vypadat dobře, Van Gaal dostal padáka a klub angažoval Mourinha.

Ani "The Special One” však nedokázal Manchester vzkřísit. Jeho fotbal už byl okoukaný a ztratil veškerý moment překvapení. Oproti nositelům "moderního” fotbalu zkrátka neměl šanci uspět.

Další vyhazov a hluboká krize, z níž měl slavné značce pomoci její bývalý hráč Ole Gunnar Solskjær. Norský usměvavý kouč, který se funkce hlavního trenéra ujal jako tzv. "caretaker” (dočasný trenér), vyhrál s týmem 14 ze 17 prvních zápasů a vysloužil si smlouvu na tři roky. Další chyba. Z následujících 12 zápasů vyhrál pouze dva.

Manchester tak jen prohloubil krizi, kterou měl vyřešit Ralf Rangnick. Německý stratég skvěle pojmenoval všechny problémy, které United trápily, ani jeden však před svým podivným koncem nestihl vyřešit. A co hůř, týmu nepomohl ani výsledkově.

Proto je otázkou, zda může být ve složitém komerčním projektu, jakým Manchester United bezpochyby je, spasitelem jediný muž, v tomto případě hlavní trenér. Erik ten Hag chce mít hlavní slovo. Zda uspěje, ukáže až čas.

Autor: Livesport.cz / Dominik Reiniš

Komentáře (541)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele