Dostihy na špici a povstání na dně: 35. kolo Premier League v kostce

05.05.2022, 17:45
Názory a komentáře
Son Heung-min (© AFP)
Klíčové souboje o titul, o čtvrté místo zaručující účast v Lize mistrů, nebo o setrvání v Premier League jsou stále otevřené. Manchester City si totiž s lehkostí zastřílel v Leedsu, Liverpool nezaváhal v Newcastlu, Arsenal loupil na West Hamu, Tottenham zametl s Leicesterem, Everton senzačně udolal Chelsea a Burnley v závěru otočilo záchranářskou bitvu ve Watfordu. Definitivní jistotu sestupu má sice Norwich, ale jeho pád byl už několik týdnů pouze otázkou času.

Ani 17 dní před koncem soutěže naopak není rozhodnuto o celé řadě dalších otázek. Obhájci titulu úřadovali na Elland Road i bez odpočívajícího Kevina de Bruyneho a tápajícím Peacocks nasázeli kvarteto gólů. Reds stačil k vítězství v St. James‘ Parku jeden, o který se v 19. minutě postaral sváteční střelec Naby Keita. Náskok Citizens je proto stále jednobodový.

Po přesných hlavičkách stoperů drží dvoubodový "polštář" čtvrtí Gunners před Spurs, jež opět táhl Son Heung-min s bilancí 2+1. Jihokorejský snajpr si polepšil na devatenáct branek - lepší je pouze Mohamed Salah (22). O další tři body více mají třetí Blues, které v Goodison Parku potopil chybující kapitán César Azpilicueta a trestající Richarlison.

Toffies proto oživili naděje na udržení se mezi elitou. Na sedmnáctý Leeds a šestnácté Burnley, jež fenomenálním comebackem v závěrečné desetiminutovce víceméně poslalo hráče Watfordu do EFL Championship, sice ztrácejí dva body, ale disponují utkáním k dobru.

Čisté konto před vlastními příznivci udržel i Manchester United, který trefami Bruna Fernandese, Cristiana Ronalda (18. v sezoně) a Raphäela Varaneho (1. v sezoně) zlomil odpor rozjetého Brentfordu v čele s Christianem Eriksenem, a také Aston Villa. Norwich odsoudili k sestupu produktivní útočníci Ollie Watkins s Dannym Ingsem.

Villans zastavili pětizápasovou sérii bez vítězství a posunuli se na třinácté místo za Crystal Palace, jehož ofenzivní klenot Wilfried Zaha rozhodl ve druhé minutě nastavení o vyplenění stadionu Southamptonu. Radostnou cestu domů měl i devátý Brighton, konkrétně z Wolverhamptonu.

TOP 3 góly:




TOP 3 hráči dle WhoScored.com:


1. Son Heung-min (Tottenham) - 9.73 / 2 góly, asistence, 3 střely na branku, 4 klíčové přihrávky.

2. Gabriel Jesus (Manchester City) - 9.13 / gól, 5 klíčových přihrávek, 3 úspěšné driblinky, 4 vybojované standardní situace.

3. Rob Holding (Arsenal) - 8.46 / gól, 6 úspěšných vzdušných soubojů, 7 zastavení ofenzivní akce soupeře, 3 zablokované střely soupeře.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:


1. Son Heung-min (Tottenham) - 19 bodů.

2. Raphaël Varane (Manchester United) - 14 bodů.

3. Rúben Dias (Manchester City), Alex Telles (Manchester United) - oba 12 bodů.

Sestava 35. kola:


Autor: Marek Ustohal


Brankář: Jordan Pickford (Everton) - "Pickfordovy zákroky udržely Everton naživu," řekl po nedělním utkání bývalý hráč Toffies Leon Osman pro BBC. Nutno podotknout, že měl pravdu. Reprezentační jednička Albionu totiž vynulovala Chelsea a odvrátila extrémně vážné sestupové starosti liverpoolského klubu. Tygří skok proti Azpilicuetově dorážce zvedl příznivce ze sedadel a explozi nadšení způsobilo i jeho vychytání Rüdigera vlastním obličejem.

Pravý obránce: João Cancelo (Manchester City) - K čistému kontu pomohl svému zaměstnavateli i sedmadvacetiletý Portugalec, který v Leedsu přidal další famózní part v této sezoně. V maximální rychlosti dribloval s míčem, vytvářel šance spoluhráčům a zároveň si svědomitě plnil defenzivní povinnosti.

Stoper: Raphaël Varane (Manchester United) - Až těsně před závěrečným hvizdem přišel o stoprocentní úspěšnost přihrávek, v posledním domácím střetnutí v ročníku poprvé za Red Devils skóroval a s lehkostí sobě vlastní neutralizoval ofenzivní náznaky hráčů Brentfordu. Sečteno, podtrženo - zasloužená premiérová nominace v sestavě kola.

Stoper: Rob Holding (Arsenal) - Poprvé si mezi anglickou elitou radostně zapumpoval také odchovanec Boltonu, jenž přesně mířenou hlavičkou poslal Gunners na londýnském olympijském stadionu do vedení. V defenzivních činnostech na zemi i ve vzduchu byl precizní a za zmínku stojí i trojice zablokovaných střel. Zraněného Bena Whiteho zastoupil v základní sestavě více než kvalitně.

Levý obránce: Marc Cucurella (Brighton) - Absolvent slavné barcelonské akademie La Masia na sebe už poněkolikáté upozornil a jeho konstantně nadprůměrnou výkonnost monitoruje řada velkoklubů nejen z Ostrovů. Ve Wolverhamptonu exceloval v osobních soubojích jeden na jednoho a v kooperaci s Leandrem Trossardem si podmanili levou stranu hřiště.

Střední záložník: Naby Keita (Liverpool) - Guinejský reprezentant není pravidelně první volbou ve středové linii Reds (kvůli problémům se zraněním i nelítostné konkurenci), ale jen zřídka Jürgena Kloppa zklame. V St James’ Parku zahrál jako z partesu, zapsal vítěznou trefu a řekl si o výraznější minutáž v nadcházejících týdnech.

Střední záložník: Rodri (Manchester City) - O svou minutáž se naopak nemusí obávat odchovanec Atlética Madrid. V srdci záložní formace obhájců titulu byl opět jako zeď, a navíc podruhé v řadě rozvlnil síť. V letošních 29 ligových zápasech vstřelil pět gólů, čímž vyrovnal svou bilanci z předchozích dvou sezon dohromady.

Střední záložník: Yves Bissouma (Brighton) - Kreativní portugalské duo Rúben Neves, João Moutinho doslova vymazal z trávníku, byl klíčovou postavou při zakládání rychlých protiútoků Seagulls a těsně před koncem stanovil konečný výsledek nekompromisní ranou zpoza pokutového území.

Pravý útočník: Gabriel Jesus (Manchester City) - Stane se pětadvacetiletý forvard klíčovou postavou Citizens v rozhodující fázi ročníku? Po čtyřbrankovém galapředstavení proti Watfordu exceloval také v Leedsu, kde mimo jiné přidal další zásah. Od úvodního hvizdu se neustále nabízel pohybem, a kromě střelecké potence vytvořil i pět slibných možností pro spoluhráče.

Střední útočník: Richarlison (Everton) - Jeho konkurent v brazilské reprezentaci stanovil výsledek dramatické bitvy s Chelsea a společně s Pickfordem udržel záchranářské naděje Toffies. Je sice pravdou, že i tentokrát na sebe strhával pozornost častým poleháváním na trávníku, ale o jeho fotbalových kvalitách není potřeba diskutovat. Za zmínku stojí také pracovitost směrem dozadu a pět úspěšných vzdušných soubojů.

Levý útočník: Son Heung-min (Tottenham) - Po dvou zápasech bez jediného střeleckého pokusu se "rychlonožka" Spurs vrátila k top výkonům. Proti Leicesteru nejprve posadila míč na hlavu skórujícího Harryho Kanea a ve druhé půli dvakrát rozjásala vyprodaný stadion. Jeho fenomenální druhý gól můžete zhlédnout v naší tradiční videorubrice. Dostihne v tabulce kanonýrů Salaha? V sobotu večer je čeká přímá konfrontace.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City34265384:2183
2.Liverpool FC34257286:2282
3.Chelsea FC34199668:2966
4.Arsenal FC342031154:4163
5.Tottenham Hotspur341941159:3961
6.Manchester United3616101057:5258
7.West Ham United351571353:4652
8.Wolverhampton Wanderers341541533:3249
9.Brighton & Hove Albion3510141134:4244
10.Newcastle United3511101440:5643
11.Leicester City331191348:5442
12.Crystal Palace349141145:4241
13.Aston Villa331241744:4640
14.Brentford FC351171741:5240
15.Southampton FC359131341:5840
16.Burnley FC347131431:4634
17.Leeds United348101638:7234
18.Everton FC33951935:5532
19.Watford FC34642432:6922
20.Norwich City34562322:7121

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (74)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Sonny je naprosto fantastický hráč a člověk. Opět dokonalý gól, tuto sezonu patří k úplné špičce a je na stejné úrovni jako Salah, v nastřílených gólech ze hry i lepší. Lepší hráči na světě by se v současnosti dali spočítat na prstech jedné ruky...

Reagovat
eder

... nešikovného tesaře

Reagovat
Nizzie

Reagovat
pedroLFC

Reagovat
PP

No, s tím hráčem asi budou všichni souhlasit, ale s tím člověkem pouze fanoušek Spurs, pač je to simulantský zmrd.

Reagovat
jk

Reagovat
J0EL

Reagovat
Seydou Doumbia

nelze než souhlasit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Nizzie

Reagovat
YoungPyo1882

dobrý trolling...

Reagovat
lofin9

neviem, či by som to nazval trollingom, proste si len často rád skočí a pováľa sa

Reagovat
VasAFC

Reagovat
pedroLFC

Reagovat
lofin9

Reagovat
FUnk

a stim souhlasi fans afc a live.

Reagovat
krisa

nemyslím si, že by se nějak extra vymykal. Skoro každý hráč si bohužel občas zaochotničí. Existují mnohém horší hráči pokud jde o tohle.

Herně je naprosto skvělý a Tottenhamu ho šíleně závidím

Reagovat
Čenda

Reagovat
81Tomas

Reagovat
O.Giroud

Sonny je borec a nejaky pad po nesportovej Zoumovej rane, presne do casti ktora mu podlomila koleno a od unavy padol, na tom nic nezmeni.

Reagovat
Nizzie

Reagovat
bandwagoner

Slabej trolling s tim fantastickym clovekem Cekal bych neco vic od uzivatele, kterej se vcera registroval.

Reagovat
eder

...aspoň ty plněný papriky.

Reagovat
Svatej

Reagovat
Nizzie

Voda na mlýn. Borec vyloženě vyvolává konflikty.

Reagovat
YoungPyo1882

Reagovat
FUnk

owny se reinkarnoval

Reagovat
jk

Taky se mi zda

Reagovat
Trand

Reagovat
Čenda

je zpět.

Reagovat
celeb

syna medajlami ovesaneho biorobota z Chernobylu

Reagovat
smazaný uživatel

na stejnej úrovni ako Salah? chlapče nedávaj už tú Plnenú papriku, nerobí ti to dobre

Reagovat
SunFells

Saint-Maximin: "The day I get a team-mate who is able to convert the chances I create, I will have 10 to 15 successful assists every season."

Reagovat
kissak

škoda, že poslední zápasy se z něj stal průměrný hráč a víc toho zajebal

Reagovat
Trand

Super vyjádření, vyloženě týmové Spoluhráči budou nadšení tohle číst.

Reagovat
SunFells

Právě tomu se směju, i když ty čísla jsou taky deluded. Musel by letošní xA překonat 2-3x.

Reagovat
SunFells

Pogbovi se to letos povedlo, ale to je passmaster a Saint-Maximin asi nemůže očekávat vedle sebe hned Ronalda.

Reagovat
Trand

Čísla jsou mi celkem jedno, to ať si říká co chce, to ovlivňuje jenom jeho, koneckonců je lepší když si útočník věří než kdyby byl někde schovaný v koutě. Ale takhle jedním vyjádřením shodit všechny spoluhráče v útoku, to si zaslouží speciální ocenění.

Reagovat
SunFells

Reagovat
smazaný uživatel

Ved tam teraz má Wooda nie, može sa realizovať. Stačí dávať vzduchom chladené centry do 16tky.

Reagovat
Mastný Chobot

Cancelo by mal byť v užšej nominácii na PotY určite.

Reagovat
J0EL

“I’m excited, grateful and really, really happy today,” Mikel said after signing the extension, which runs until the end of season 2024/25.

"When I spoke to Josh he could see the club at the same point and he wanted to take the club the way I wanted to do it. So everything that he’s said, and that Stan has said when I’ve been together with both of them, they’ve always delivered.

Mikel s novou zmluvou aj ked mohli pockat aspon ako skonci tato sezona este.

Reagovat
Čenda

Jakožto člověk, kterej mu nevykukuje z prdele, musím říct, že si ji zaslouží, i kdyby tu lm nakonec neudělal. Jedbak proto, ze před sezoniu byl cíl evropa, a hlavně proto, ze tu kulturu fakt zlepšil, tým semknul, dobrý výsledky udělal, ta atmosféra je úplně jinde než před ním.

Ano, dost věcí mi vadí, ale plusy rozhodne prevazujou nad minusy.

Reagovat
Vopi11

Jen ať to má nadále vzestupnou tendenci

Reagovat
Nikikrew

Cil bol Evropa? Jedine LM nakolko tuto sezonu mali pracu len v Anglicku

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Čenda

Pred sezonou? City, Live, vitez Lm Chelsea, nove nadupaný United ( ), a my v tu chvíli na tom byli ještě všelijak. Za ne, pokud se to uhraje, to bude velkej Mikeluv úspěch, ne pouze splnění cíle. Po prvních 3 zápasech obzvlášť.

Reagovat
Nizzie

Reagovat
bobis21

před sezonou Arsenal na top4 netipoval snad nikdo

Reagovat
Front hell

Svatej byl jediný

Reagovat
Nikikrew

Heh jasne... Čiže United a Spurs sú pred nami o 2 parniky a nemáme nárok si stanoviť cieľ konečne LM po 1,5 roka koucovania?

Reagovat
Nizzie

Před sezónou LM za cíl rozhodně nebyla. Ani nevím, kde se tu vzalo to přesvědčení, že ano. A argumentovat tím, že jsme se mohli soustředit jen na ligu (nebo i poháry) je dost povrchní, jelikož se postavil téměř kompletně nový tým z hráčů, kteří nemají žádnou zkušenost s boji o LM.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro Arsenal musí být LM vždycky cíl

Reagovat
efjay

Jako jo, ale v rámci tohoto nového projektu by se vedení spokojilo i s EL.

Reagovat
Nizzie

Asi tak.

Reagovat
Nikikrew

Čo to melies? To hráč musí mať skúsenosti aby bojoval o LM? tak to je pekná kktina

Reagovat
Nizzie

Co to meleš ty? Jsi na fetu? Já ani nenapsal, že hráč musí mít zkušenosti, aby hrál o LM, jenom jsem podotkl, že i z toho důvodu, že je hráči nemají, to nebyl náš cíl před sezónou. Jediné, co k tomu ještě můžu dodat, že pokud hráči ty zkušenosti mají, je nižší pravděpodobnost, že se v důležitých fázích sesypou. Mít třeba zkušenější tým, tak už máme LM jistou, protože bychom neprodrbali zápasy proti Brightonu, CP a Southamptonu. Ale tam je samozřejmě více faktorů třeba, je to jen jeden z nich.

Nevím, co je na tom pěkná kktina. Píše Ti to tady x lidí, ty jako jeden z mála tvrdíš opak, a pak vyflustneš toto.

Reagovat
Nizzie

Reagovat
SunFells

Mohli, po podpisu to jde vždycky do kytek

Reagovat
Nizzie

Snad nezAubovatí nebo nezÖzilovatí.

Reagovat
Trand

Ukvapený rozhodnutí, nejsem z toho úplně nadšenej. Snad aspoň tu LM udělá no.

Reagovat
Nizzie

Zkus to rozvést, proč nejsi nadšenej?

Reagovat
efjay

Reagovat
Mastný Chobot

ako to, že som o tom nevedel doteraz

Reagovat
Trand

Reagovat
Čenda

masterpiece. Každý další shlédnutí je lepší a lepší. To hovno na prkýnku top.

Reagovat
hefy

Reagovat
Thorrin

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
Jardin

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
Edgewalker

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele