Emoce na Anfieldu a létající Kepa: 11. kolo Premier League v kostce

18.10.2022, 14:30
Názory a komentáře
Mohamed Salah (© AFP)
Ani letos nezopakuje žádný z týmů historický zápis Arsenalu z ročníku 2003/04 bez nalezení přemožitele. Obhájci titulu z Manchesteru City totiž v dramatickém šlágru prohráli v Liverpoolu 0:1 brankou Mohameda Salaha. Označení "The Invincibles" proto zůstane i nadále v držení Gunners, kteří v 11. kole utrpěli vítězství v Leedsu a v tabulce mají před Citizens a Spurs čtyřbodový náskok.

Svěřenci Pepa Guardioly padli v Premier League po 21 zápasech. Naprázdno vyšel i nejlepší střelec soutěže Erling Haaland, který neskóroval po sedmi utkáních, v nichž si připsal 13 gólů. Naopak Liverpool, jenž v závěru postrádal trenéra Jürgena Kloppa vyloučeného za protesty, se výhry dočkal po třech duelech a z osmého místa ztrácí na Arsenal 11 bodů.

Kromě červené karty pro domácího kouče sršely v prestižním střetnutí emoce jak na hřišti, tak v hledišti. Guardiola těžce nesl zejména odvolanou trefu Phila Fodena v úvodu druhé půle. Rozhodčí Anthony Taylor ji po kontrole u monitoru neuznal kvůli faulu Haalanda na Fabinha v počátku akce. "Tohle je Anfield," řekl Guardiola. "Sudí pouštěl hru, podobných faulů bylo hodně. Tenhle byl odpískaný, protože jsme dali gól," pokračoval španělský stratég.

Jeho vztek z Taylorova rozhodnutí vyústil v konflikt s domácími fans. Někteří po něm dokonce házeli mince. "Snažili se, ale nezasáhli mě. Možná budou úspěšnější příště," dodal Guardiola.

Dařilo se naopak o skóre třetímu Tottenhamu, jenž nezaváhal s Evertonem. Spurs zvítězili brankami Harryho Kanea s Pierrem-Emilem Højbjergem 2:0 a podpořili nejlepší start do ročníku v historii klubu. Pyšní se jím i rivalové z Arsenalu - v Leedsu sice podali nejhorší výkon v sezoně, ale s obrovskou dávkou štěstí vyhráli 1:0.

Venku loupila také čtvrtá Chelsea. Ve Villa Parku oslavovala po gólech Masona Mounta, kterému v roli nejlepšího hráče více než zdatně sekundoval Kepa Arrizabalaga. Jeho tygří skoky proti pokusům Dannyho Ingse a spol. stály za několikanásobné zopakování.

Blues pod vedením Grahama Pottera v lize počtvrté za sebou triumfovali. Manko na dvojici Manchester City - Tottenham je sice čtyřbodové, ale klub ze západního Londýna odehrál o jedno střetnutí méně. Pětkrát v řadě navíc v soutěžních duelech neinkasoval.

Manchester United se rozešel smírně s Newcastlem, Brighton padl v Brentfordu po dvou trefách Ivana Toneyho, Bournemouth protáhl sérii neporazitelnosti na šest zápasů nerozhodným výsledkem s Fulhamem, Wolverhampton zastavil šňůru nezdarů skalpem posledního Nottinghamu. Utkání Southampton - West Ham a Leicester - Crystal Palace skončila remízou.



TOP 3 góly:




TOP 3 hráči dle WhoScored.com:


1. Kepa Arrizabalaga (Chelsea) - 8.83 / čisté konto, 7 zákroků (5 z nich po střelách v pokutovém území).

2. - 3. Alisson (Liverpool) - 8.80 / čisté konto, asistence, 6 zákroků (5 z nich po střelách v pokutovém území).

2. - 3. Vicente Guaita (Crystal Palace) - 8.80 / čisté konto, 6 zákroků (5 z nich po střelách v pokutovém území).

TOP hráči dle Fantasy Premier League:


1. Mason Mount (Chelsea) - 15 bodů.

2. José Sá (Wolverhampton) - 14 bodů.

3. Ivan Toney (Brentford), Dominic Solanke (Bournemouth) - oba 12 bodů.

Sestava 11. kola:


Autor: Marek Ustohal


Brankář: Kepa Arrizabalaga (Chelsea) - Šanci po zranění Édouarda Mendyho chytil za pačesy a jeho forma roste týden co týden. Ve Villa Parku si připsal čtvrtou nulu v soutěžním duelu za sebou a nutno podotknout, že k ní přispěl měrou vrchovatou. "Triple save" v 21. minutě snesl to nejpřísnější měřítko a famózní reflex proti hlavičce Dannyho Ingse krátce nato rovněž. Sečteno, podtrženo - nejlepší hráč utkání i celého víkendu. Za zmínku ovšem stojí i představení Alissona z Liverpoolu a Vicenteho Guaity z Crystal Palace.

Pravý stoper: Joe Gomez (Liverpool) - Ocenění pro nejlepšího hráče utkání si odnesl také pětadvacetiletý obránce, který zářil ve šlágru s Manchesterem City. K cenném vítězství Reds přispěl ziskem 10 míčů, přidal 6 přerušení ofenzivní akce soupeře a 3 úspěšné vzdušné souboje s Erlingem Haalandem. Žádná z hvězd obhájců titulu ho navíc nedokázala s míčem obejít. Udrží si místo v základní sestavě i pro nadcházející sérii zápasů před mistrovstvím světa?

Stoper: Gabriel Magalhães (Arsenal) - Pevnou pozici v zahajovací jedenáctce má naopak důrazný Brazilec, jenž dirigoval defenzivní vozbu Gunners na Elland Road. Převahu Leedsu tlumil téměř stoprocentní úspěšností v osobních soubojích jak na zemi, tak ve vzduchu. Za cenu sebeobětování se čtyřikrát vrhl vstříc střele domácích Peacocks. Ve vyhroceném závěru byl sice vyloučen, ale rozhodčí svůj verdikt v kooperaci s VARem změnil v jeho prospěch.

Levý stoper: Ben Davies (Tottenham) - K zisku plného počtu bodů výrazně pomohl svému týmu i odchovanec Swansea. Nadprůměrně úspěšnou a zároveň kreativní rozehrávkou založil proti Evertonu nespočet akcí Spurs, precizní poziční hrou umožňoval Ivanu Perišičovi více ofenzivních výpadů a velmi dobře si vedl také v bránění rychlonohého Demaraie Graye. S ním v základu udržel klub ze severního Londýna druhé čisté konto za sebou.

Pravý záložník: Mason Mount (Chelsea) - Po příchodu trenéra Grahama Pottera se výkonnost talentovaného Angličana rapidně zvedla a ve Villa Parku ji "konečně" potvrdil i gólově. Dvěma brankami soupeře z Birminghamu poslal do kolen a nejlepším možným způsobem navázal na dvě asistence z předchozího víkendu. Pokud bude sobotní představení pravidelně opakovat, letenka do Kataru v barvách Albionu nemusí být nereálná.

Střední defenzivní záložník: Declan Rice (West Ham) - Nominace kapitána Hammers je naopak víceméně samozřejmostí. Na St Mary's Stadium v plné kráse ukázal, co vše by měl plnit box-to-box záložník světové úrovně. Získal 8 míčů, měl nejvíce přesných pasů včetně těch v závěrečné třetině hřiště, vyhrával osobní souboje, a z hranice velkého vápna si připsal oku lahodící zásah, který můžete zhlédnout v naší tradiční videorubrice.

Střední defenzivní záložník: Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham) - V kooperaci s Rodrigem Bentancurem si rodák z Kodaně podmanil v duelu s Evertonem střed pole. Jeho akční rádius byl jako tradičně velmi rozsáhlý. Kromě "černé práce" si navíc v 86. minutě zpracoval v pokutovém území Bentancurovu přihrávku a stvrdil nejlepší start Tottenhamu do Premier League v klubové historii.

Levý záložník: Phil Foden (Manchester City) - Fantastickou formu si v úvodu ročníku drží odchovanec Citizens, což před víkendem vyústilo v podpis nového dlouhodobého kontraktu. Na Anfield Road se vzhledem k porážce 0:1 do statistik nezapsal, pro obranu Reds však znamenal permanentní hrozbu. Pět úspěšných driblinků, tři klíčové přihrávky a gól, který rozhodčí Anthony Taylor po kontrole u monitoru neuznal, hovoří jasnou řečí.

Pravý útočník: Mohamed Salah (Liverpool) - Po nejrychlejším hattricku v dějinách Ligy mistrů v Glasgow si egyptský "faraon" opět přivlastnil titulní stranu britských deníků. Ostrá kritika, jež na něj mířila v posledních týdnech, je minulostí. V prvním samostatném nájezdu ho sice Ederson skvěle vychytal, ale v 76. minutě už kanonýr Reds nezaváhal. Mimo jiné si získal zpět místo v sestavě u více než 600 tisíc manažerů ve Fantasy Premier League (FPL).

Střední útočník: Ivan Toney (Brentford) - Ve zmíněné hře je žádaným střelcem i forvard Bees, jenž dvěma brankami skolil Brighton a polepšil si na osm tref v sezoně. Pouze Harry Kane (9) a Erling Haaland (15) se pyšní lepší bilancí. Ambiciózní Seagulls načal ve 27. minutě efektní "patičkou", které můžete zatleskat v naší videorubrice, a následně proměnil penaltu. Stále proto platí, že z pokutového kopu ještě nikdy v ligové kariéře neminul.

Levý útočník: Dominic Solanke (Bournemouth) - Na šestizápasové sérii neporazitelnosti Cherries má pětadvacetiletý Angličan lví podíl. Během ní má totiž na kontě 2 góly + 3 asistence a stoupající výkonnost potvrdil i proti Fulhamu. Krátce po úvodním hvizdu chladnokrevně zakončil kombinaci s Philipem Billingem a ještě před přestávkou připravil zásah pro Jeffersona Lermu. S cenovkou 5,8 milionu a příznivým losem představuje v FPL velmi lákavé zboží.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC1090124:1027
2.Manchester City1072133:1023
3.Tottenham Hotspur1072122:1023
4.Chelsea FC961215:1019
5.Manchester United951313:1516
6.Newcastle United1036117:915
7.Brighton & Hove Albion942314:1114
8.Liverpool FC934221:1213
9.Brentford FC1034318:1713
10.AFC Bournemouth1034310:2213
11.Fulham FC1033416:2012
12.West Ham United103259:1111
13.Crystal Palace924310:1210
14.Everton FC102448:1110
15.Leeds United923411:139
16.Aston Villa102357:139
17.Wolverhampton Wanderers102354:129
18.Southampton FC102269:188
19.Leicester City1012715:245
20.Nottingham Forest101277:235

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (59)

Přidat komentář
danielfc

Ok, aj by som tú top zostavu kola prekúsol, akurát namiesto Fodena by som tam vybral iného kandidáta. Dedko Milner strčil v nedeľu Fodena do vrecka

Reagovat
eder

Dedko rules!

Reagovat
Remt

Mrzí mě že jsem ten zápas neviděl, protože v minulém zápase to byl tuším taky souboj Milner vs Foden a tam tehdy měl jít Milnr ven už v prvním poločase jestli si vzpomínám:-D

Reagovat
FUnk

prosím na ManU sestava 3-5-2 od zacatku. dekuji

Reagovat
AnthonyR

Oceňuji titulek. Létající Kepa je pomalu jako létající kipa a Židé teď slaví svátek Sukot

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Čo tam robí Foden?? Však ten chlapec bol v nedeľu na Anfielde úplne mimo. Akurát simulovanie mu šlo, to áno..

Reagovat
eder

oil dirt...

Reagovat
nani92

https://www.mirror.co.uk/sport/football/news/breaking-man-utd-charged-fa-28269032

som za založenie Superligy s anglickými mužstvami bez anglických rozhodcov a FA

Reagovat
xjert02

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
coolfool+

Neviděl jsem Gabrielovy statistiky, ale asi musely být hodně dobré když dokázaly převážit tu koninu ze závěru zápasu natolik, že je v sestavě kola

Reagovat
Gunner14

Hral super, byl lepsi nez Saliba, ale jak pises potom udela uplnou kokotinu zbytecnou. Tentokrat nas to nestalo body, ale priste muze. On hraje vetsinu casu super, ale ma v sobe ty zbrkly momenty, neco jak Mustafi v lepsim provedeni. Porad je mladej a ma sanci se toho zbavit.

Reagovat
J0EL

Ved na neho to bol jasny faul, Bamford nasledne skusil nafilmovat cervenu kartu pre neho. Naopak tento zapas bol naozaj skvely, niekolkokrat tam telom zablokoval strely, ktore mohli kludne koncit golom.

Reagovat
Golasso

Reagovat
mistr129

Reagovat
Mastný Chobot

Heh Gabriel? No dobre, ako napisete.

Reagovat
efjay

Ja bych spis resil proc tam je Foden kdyz prohrali a ne Saka co nam vyhral zapas

Reagovat
fenixLFC

Z toho co som videl arsenal v MoTD tak by som tam fakt picol aj vitgila namiesto gabriela

Reagovat
SunFells

Kromě toho, že klasicky jednou založil protiútok hrál velmi dobře.

Reagovat
J0EL

Dalsi

Reagovat
Dan Gubić

Sančo mal 98% úspešnosť krátkych prihrávok, mohol tam byť namiesto Salaha ktorý viackrát pokazil. Ale názory nás, futbalových laikov, sú ako ženské zadky: každý je viac či menej odlišný.

Reagovat
Dan Gubić

Gól Salaha a miestenka v zostave kola môže vyjsť Liverpool "na zmar" ak Momo nenadviaže zajtra. Útočné trio sa javí dosť "surovo pozliepané" takže skôr než nejaký kombinačne vytvorený gól sa LFC v tejto fáze zranení/na rýchlo hodených zatiaľ neaklimatizovaných forwardov musí spolahnúť na Salahove momenty geniality. Kompletne vylúčená však nemôže byť ani produktívna smršť hráčov druhého sledu (Elliott, Carvalho, Jones etc) alebo Trent (Robertson, Tsimi) bombardujúci bojazlivo utiahnutý West Ham.

Reagovat
Seydou Doumbia

6 anglických reprezentantů v sestavě, pěkný

Reagovat
SCELO

Reagovat
Busby babes

Erik ten Hag reaction to

@Cristiano

being substituted against Newcastle. "No players is happy to get off. I understand that. I have no problem. He has to convince me he has to stay on."

uz ted se tesim na dalsi twitter rant Big Dunca!

Reagovat
r.mrazik

skoda,ze nebyl Rash uplne v pohode...kdyby byl,tak Kristyna nehraje a ten zapas by taky vypadal trosku jinak

je extra pitomy,ze je Martial takova sklenenka

Reagovat
Hlahart

Jonathan David

Reagovat
r.mrazik

taky jsem o nem neco zahledl...vypada docela zajimave

Reagovat
smazaný uživatel

On to fakt musí vysvětlovat po každém zápase?

Reagovat
Swarley

Novináři se na nic jineho neptaji

Reagovat
smazaný uživatel

Hrozný kecy, je jasný, že nebýt to Ronaldo, tak si to hráč slízne. Ronaldo k sobě není dostatečně sebekritický a objektivní, 70 minut bohužel neviditelný. Jako jeho velkej fanoušek si přeju jeho odchod jinam, United už spíš stahuje dolů.

Reagovat
Busby babes

ale hovno, nikod by si nic nesliznul. jako za co? ze je nastvanej po vystridani?

Reagovat
smazaný uživatel

Naštvanej Kroutil hlavou ještě 10 min po vystřídání a docela by mě zajímalo, co si říkal při odchodu ze hřiště. Vůbec bych se nedivil, kdyby to bylo něco vostřejšího. chybí mi tam trocha respektu k trenérům od těchto superhvězd.

Reagovat
Busby babes

normalne se s ETH pak bavil. Jen je to Ronaldo, tak se z toho dela halo. Kroutil hlavou no... fakt big deal.

Reagovat
smazaný uživatel

70 minut nic a pak kroutí hlavou, když tam dává trenér nový impuls do hry. Jj v té situaci mi to vadí, protože na hřišti byl nulový a nedokáže si to přiznat. A to říkám jako jeho velký fanoušek.

Reagovat
Busby babes

hele znova. Hrac je nasranej po tom, co je vystridanej a nemel dobrej zapas. Koruti hlavou... no a co? jako co by si mel sliznout? kdo by mu to presne mel dat jako sezrat a co? Ze neni pokornej? no neni a nikdy nebude. Je to sympaticky? neni. Ale za co by ho jako mel kdo trestat. Strasne prehanis.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslim nějakej trest, to blbě vyznělo. Spíš bych si s ním promluvil a chtěl víc respektu (být Ten Hagem), což nejspíš i udělal. Jen se dokážu vžít do situace TH že už ho nebaví řešit otázky novinářů po každým vystřídání či vynechání ze sestavy CR7 a to kroucení hlavou ještě 5 min po vystřídání na laviččce mi prostě přišlo směšný. Nic víc pohoda.

Reagovat
Busby babes

ok, tak jsem te spatne pochopil. Pro me je to situace nad kterou proste mavnu rukou, neprijde mi to nejak dulezity nebo skandalni. Hraci byvaj nasrani po vystridani, videl jsem i horsi reakce a neresili se.

Reagovat
smazaný uživatel

však jasný. Média to extrémně přiživujou viz. včera proti Spurs.

Reagovat
smazaný uživatel

Zítra začínáme stahovat čelo tabulky.

Reagovat
Csaplárova past

Kdyby to Nunez vsechno nezadrbal, tak by byl taky v sestave kola. Hodne to rozhybal, ale ta finalni faze ... tohle kdyby predvadel za nerozhodnuteho stavu, tak teda nevim nevim

Reagovat
avicii

Reagovat
eder

Gomez a Milner tam být měli, naopak Foden je výsměch...

Reagovat
jk

Jen Romero strčil do kapsy výkonem proti Evertonu všechny ty obránce včetně Daviese no…

Reagovat
Kinky7

Reagovat
Busby babes

Tom Huddlestone, wearing number 35 and aged 35, comes on for Man United under 21s at Fleetwood. MUFC are allowed two over 21 players.

Reagovat
smazaný uživatel

Jeho som u nás mal veľmi rád. Výborná technika a fyzické predpoklady. CM podľa môjho gusta. Ešte k tomu sympaťák.

Reagovat
FUnk

ty strely z prvni

Reagovat
dantetomas

o tyzden v prvom time, posadi Casemira

Reagovat
Trand

Co dělá u vás?

Reagovat
Busby babes

On 2 August 2022, Huddlestone signed for Manchester United, to act as a player-coach for its under-21 team. He replaced Paul McShane who retired from playing at the end of the 2021–22 season.

Trener U21,a le muze nastoupit, kdyz je treba.

Reagovat
Trand

Jo aha, já myslel že jste ho podepsali jako hráče, proto jsem se tak divil.

Reagovat
smazaný uživatel

preco radsej neda sancu niekomu mlademu?

Reagovat
Busby babes

tak ono obecne ten kadr je mladej. je mozny, ze nekdo bude dneska vecer aspon na lavce, takze je nedas do zapasu den predtim a tak. nevim jakej program ma U18 ted...

Reagovat
SunFells

Chtěl si kopnout

Reagovat
SunFells

To je jak ten Spearing

Reagovat
j_mrazik

Spearing je ten frajer z Liverpoolu, co vypadá jak z Modré ústřice?

Reagovat
Freedo

Škoda, že nezůstal v Tranmere. Hodně sympatickej klub

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele