Eredivisie - preview 10. kola: Alkmaar hostí Feyenoord

14.10.2022, 08:53, aktualizováno 16.10.2022, 09:21
Previews
AFAS Stadion (© AFP)
Do čela nizozemské ligy se posunul Alkmaar a dnes na něj čeká náročný úkol, doma se střetne s Feyenoordem. Ajax by to proti Excelsioru měl mít podstatně snazší, totéž platí o PSV Eindhoven před návštěvou z Utrechtu...
Sparta Rotterdam - NEC Nijmegen  (neděle 12:15)
Sparta od konce srpna nabrala poměrně solidní formu, pohybuje se tedy kolem míst zaručující účast v posezónním play-off o postup do evropských pohárů, a samozřejmě jsou pro ni takové zprávy balzámem na duši po minulých peripetiích se záchranou. Nyní doma vyzve Nijmegen, tedy remízového krále, jenž v minulých devíti kolech jen jednou vyhrál, ale též jedinkrát padl.

Je jedno, kdo proti svěřencům trenéra Rogiera Meijera nastoupí. Bodovat uměli s Alkmaarem nebo Feyenoordem, nedokázali ale například přetlačit Groningen ani Excelsior. NEC je navíc evidentně úplně jedno, jestli hraje doma či venku. A Spartu tak rozhodně nečeká jednoduchý úkol, protože zatím si skalp tohoto protivníka připsalo akorát okamžitě v prvním kole Twente.

Rotterdamský klub každopádně může vstoupit na plac sebevědomě. Působí totiž výsledkově stabilně, v uplynulých šesti zápasech prohrál pouze v derby s Feyenoordem. "Jasně, že je naše postavení v tabulce pěkné," uculoval se domácí kouč Maurice Steijn. "Nám jde však hlavně o vyhrávání nad soupeři, kteří jsou v průběžném pořadí pod námi. Tvrdě jsme loni bojovali, aby nesestup vyšel. A všichni doufáme, že se letos těm červeným pozicím vyhneme co nejdříve."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.18 - 3.34
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Twente - FC Groningen  (neděle 14:30)
Twente v loňském ročníku obsadilo famózní čtvrté místo a kvalifikovalo se do předkola Konferenční ligy, ovšem nyní po čtvrtině soutěže už ví, že zopakovat tento úspěch nebude vůbec jednoduché. Celek z Enschede doposud vybojoval šestnáct bodů a patří mu páté místo, za čtvrtým Feyenoordem v tuto chvíli zaostává o čtyři body. Nyní bude chtít uspět proti Groningenu, kterému se vůbec nedaří.

Domácí výběr doposud pětkrát zvítězil, jednou remizoval a třikrát prohrál, minule nenašel recept v Eindhovenu na místní PSV. V tomto střetnutí brzy inkasoval a celý druhý poločas se musel obejít bez vyloučeného českého krajánka Václava Černého, domů nakonec odjížděl s porážkou 0:2. Černý uviděl vůbec svou první červenou kartu v profesionální kariéře a přijde tak o nadcházející duely s Groningenem i poté v Leeuwardenu s Cambuurem.

Trenér Ron Jans se kromě něho bude muset obejít bez Cleonise, Tzolise i jiného českého reprezentanta Michala Sadílka. "S PSV to pro nás byla zkouška ohněm. I přes vyloučení jsme se nechtěli vzdát a bojovali, jenže v početní nevýhodě byl takto kvalitní soupeř nad naše síly. My se ovšem musíme soustředit na další průběh a prvně věřím, že získáme zpět ztracené sebevědomí už proti Groningenu," prohlásil optimisticky čtyřiašedesátiletý Jans.

Groningen doposud posbíral pouhých osm bodů a patří mu nelichotivá patnáctá pozice. V této sezóně vyzrál jen nad Go Ahead s Cambuurem (v obou případech 1:0), momentálně nebodoval třikrát za sebou. Naposledy přivítal rozjetý Waalwijk a po divokém průběhu mu podlehl 2:3. Kouč Frank Wormuth se musí vypořádat s početnou marodkou, na které se nacházejí Kasanwirjo, van Gelderen, Šverko, Kalley, Irandust a Hoekstra.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 4.91 - 8.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye předvádějí v letošním ročníku konstantní výkony a i přes některá zaváhání mohou být se svým působením celkem spokojeni. V hlavní fázi Evropské ligy doposud ještě neprohráli a se sedmi body se blíží k účasti v jarní fázi evropských pohárů. Na ligové scéně získali v devíti duelech jednadvacet bodů a patří jim třetí příčka, za vedoucím Alkmaarem jsou o dva body a za druhým Ajaxem dokonce jen o bod.

Eindhovenský celek doposud prohrál v Eredivisii dvakrát a k tomu si připsal na konto hned sedm výher. V 5. kole prohrál v Enschede s místním Twente (1:2) a před čtrnácti dny nečekaně selhal na půdě Cambuuru (0:3). Nicméně v posledních třech zápasech byl suverénní, protože ve skupině A EL dvakrát deklasoval švýcarský Curych (5:1, 5:0) a v lize si přivezl všechny tři body ze stadionu nevyzpytatelného Heerenveenu (1:0).

Domácí kouč pomalu a jistě může počítat s Maduekem, jenž byl velmi dlouho mimo hru kvůli poraněnému kotníku, ale teď již se postupně vrací do plného tréninku. Naopak na marodce zůstávají Boscagli, Fofanua, Mauro Júnioro, Saibari, Van Ginkel, Vertessen i Luuk de Jong. "Toto utkání nebude vůbec jednoduché, Utrecht si momentálně věří a udělá všechno proto, aby nás porazil," má jasno šestačtyřicetiletý Van Nistelrooy.

Hosté nevstoupili do nové sezóny příliš dobře a v prvních čtyřech případech vybojovali pouhé dva body. Od té doby však čtyřikrát po sobě neprohráli a z toho získali solidních deset bodů, teprve naposledy nevyzráli na vedoucí Alkmaar a podlehli mu nejtěsnějším poměrem 1:2. V tabulce jim tedy patří devátá pozice s dvanácti body. Na nedělního protivníka se jim příliš nedaří, v předchozích čtyřech vzájemných střetnutích s ním hned třikrát prohráli a jen jednou remizovali.

Lodivod FC Henk Fraser nemůže využít služeb Hendrikse, St. Jaga a Ramselaara. "Stojí proti nám soupeř, který je nesmírně silný směrem dopředu a v posledních utkáních se navíc rozstřílel. Na jeho stadionu nemáme co ztratit a musíme ho něčím překvapit, jinak šance na bodový zisk nebude velká," pronesl Fraser s respektem.
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítez - Mwene, Ramalho, Obispo, Max - Sangaré, Veerman, Til; Gakpo, Simons, El-Ghazi
FC Utrecht - pravděpodobná sestava:
Barkas - Klaiber, Van der Maarel, Sagnan, Warmerdam - Brouwers, Bozdogan, Van de Streek - Maeda, Dost, Redan
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.60 - 8.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - Feyenoord Rotterdam  (neděle 16:45)
V 10. kole nejvyšší nizozemské soutěže je na programu očekávaný šlágr, ve kterém se hledá favorit jen velmi obtížně. Alkmaar i Feyenoord mají v tomto ročníku jen ty nejvyšší ambice a nevedou si úplně špatně, nicméně oba dva se musí vypořádat s velmi náročným programem. V tuto chvíli je na tom o něco lépe domácí celek, který vévodí celé Eredivisii se ziskem třiadvaceti bodů, rotterdamskému vyzyvateli patří čtvrtá příčka s dvaceti body.

AZ až do čtvrtečního utkání v Konferenční lize prohrálo v osmnácti soutěžních zápasech pouze jednou a se svým účinkováním musí být celkově spokojeno. V základní skupině KL ovládlo úvodní tři duely a před pár dny mohlo stvrdit svůj postup do osmifinálové fáze, jenomže v kyperském Limassollu ho překvapil místní Apollon a nečekanou porážku 0:1 si určitě za rámeček nedá. Na ligové scéně jako jediný tým celé soutěže ještě neprohrál.

V dosavadních devíti duelech totiž hned sedmkrát zvítězil a dvakrát remizoval, uplynulý víkend zvládl náročnou zkoušku v Utrechtu (2:1). "Z dlouhodobého hlediska předvádíme vyrovnané výkony, a to, že jsme v Eredivisii ještě neprohráli, rozhodně není náhoda. Na utkání s Feyenoordem se velice těšíme a fanoušci si přijdou na své, v současné chvíli očekávám atraktivní ofenzivní bitvu," řekl dobře naladěný domácí kouč Pascal Jansen.

Hosté prohráli v nizozemské lize jen jednou a to těsně před reprezentační přestávkou v divoké bitvě s PSV (3:4). Rotterdamský klub se díky třetímu místu v uplynulé sezóně přímo probojoval do základní skupiny Evropské ligy a zatím se mu úplně nedaří. Na stadionu De Kuip sice deklasoval rakouský Sturm (6:0), jenomže to je zatím jeho jediná výhra. V nedávných dvou zápasech s dánským Midtjyllandem ani jednou nepotvrdil úlohu favorita a dvě remízy v poměru 2:2 jsou pro něho zklamáním.

Naopak tým vedený koučem Arnem Slotem zvládl minulý ligový duel s ambiciózním Twente, když ho porazil 2:0. Pro Slota bude mít tento zápas speciální náboj, neboť právě před angažmá v Rotterdamu trénoval Alkmaar v sezóně 2019 - 2020. "Tamní prostředí znám, i když od té doby se leccos změnilo. Ve všech aspektech to pro nás bude důležité utkání a my uděláme všechno proto, abychom ho zvládli," prohlásil domácí lodivod s velkým odhodláním.

Ve vzájemných střetnutích je poslední dobou úspěšnější AZ, které ze čtyř případů třikrát zvítězilo a jen jednou prohrálo. V domácím dresu se na trávník pravděpodobně nepodívají Evjen, Pavlidis, Martins Indi a Vanheusden, hosté nemohou počítat s Idrissim.
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Verhulst - Chatzidiakos, Beukema, Dekker, Kerkez - Reijnders, De Wit, Clasie - Sugawara, Odgaard, Van Brederode
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Pedersen, Trauner, Rasmussen, Hancko - Geertruida, Timber, Kökcü - Dilrosun, Danilo, Szymanski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.68 - 2.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Ajax - SBV Excelsior  (neděle 20:00)
Za uplynulý měsíc se Ajax rozhodně neukázal v tom nejzářnějším světle. Jako by jednoduše upustil od svých standardů, jaké si nastavil na začátku tohoto ročníku, a hlavně nedávná klání v Lize mistrů proti Neapoli mu jasně ukázala, že navázat na sukcesy z loňských sezón prostě nebude lehké. Teď se pokusí udržovat správný balanc aspoň v Eredivisie, přivítá Excelsior.

Na ligové frontě po devíti odehraných kolech ztráceli de Godenzonen jeden bod na vedoucí Alkmaar. Před týdnem konečně utnuli svou šňůru bez vítězného zápasu na půdě Volendamu, svěřenci kouče Marinuse Dijkhuizena by přitom měli představovat po papírové stránce zhruba podobně složitou překážku. Také oni zkrátka, podobně jako v předešlém duelu právě nováček nizozemské nejvyšší soutěže, usilují především o záchranu. Jejich forma rozhodně nevykazuje nejblyštivější čísla, v uplynulých sedmi případech pětkrát prohráli, naposledy uhráli plichtu na půdě Nijmegenu. Je ale třeba samozřejmě připomenout, že Ajax představuje zcela jiný kalibr.

Domácí věří, že i když italskému protivníkovi v milionářské soutěži mohli těžko konkurovat, že navážou především na zlepšený výkon ze středy. Rozhodně se totiž nejednalo o tak tvrdý direkt, jaký inkasovali v prvním střetnutí s Neapolí v Johan Cruyff Aréně. "Moje hodnocení může znít poněkud divně, protože jsme padli, ale přesto si myslím, že jsme odehráli povedený zápas," hodnotil amsterdamský lodivod Alfred Schreuder. "Musím prostě uznat, že soupeř byl velmi silný. Mohli jste vše vidět na způsobu hry nebo na tempu, v jakém si počíná," dodával.

I sami hráči Ajaxu se jaksi zbavili skepse, jakou prožívali poté, co před vlastními fandy lovili míč ze své sítě celkem šestkrát. "Každá prohra je zklamáním. Mezi tou doma a tou v Itálii byl však velký rozdíl. Pokud jde o energii a týmový výkon, právě takové vystoupení by mělo být naším standardem," povídal záložník Davy Klaassen. "Dostali jsme sice branku už po čtyřech minutách, bylo ovšem evidentní, že nechceme kráčet po té samé cestě jako v prvním utkání."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.06 - 16.90 - 32.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fortuna Sittard - RKC Waalwijk  (sobota 18:45)
Oba dva sobotní protivníci se poslední dobou dostali do skvělé formy a tu teď budou chtít potvrdit ve vzájemném utkání. Domácí Sittard po úvodních pěti porážkách odvolal trenéra Sjorse Ulteeho a toho nahradil španělský stratég Julio Velázquez, jenž v následujících čtyřech duelech vybojoval se svým novým zaměstnavatelem úctyhodných deset bodů. RKC je na tom velmi obdobně, jelikož deset bodů získalo z předchozích pěti případů.

Fortuna se díky této výjimečné sérii posunula už na jedenácté místo tabulky. Nejprve se chytila v Nijmegenu, kde dlouho vedla, ale nakonec se kvůli inkasované trefě v nastaveném čase musela spokojit s remízou 1:1. Od té doby je však stoprocentní, protože postupně přehrála nováčky Excelsior (1:0) i Volendam (2:0) a minule senzačně otočila vývoj v Arnhemu s místním Vitesse (2:1).

Hostující výběr prohrál v dosavadních devíti střetnutích jen dvakrát a to ještě s velkými favority soutěže Feyenoordem i PSV nejtěsnějším poměrem 0:1. Jinak si na konto připsal hned tři výhry, naposledy si díky dvěma trefám Miky Bieretha překvapivě přivezl všechny tři body z Groningenu po divoké výhře 3:2. Momentálně neprohrál třikrát po sobě a v tabulce Eredivisie mu patří vynikající sedmá příčka se třinácti body.

Oba dva soupeři se spolu utkali v loňské sezóně dvakrát a úspěšnější byl Waalwijk, jenž získal čtyři body. Nejprve vybojoval v Sittardu bod za remízu 2:2 a poté v jarní odvetě zvítězil 2:1. Velázquez postrádá Duarteho, jeho protějšek Joseph Oosting možná nenasadí lehce zraněného Nieuwpoorta.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.85 - 2.78
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Go Ahead Eagles - SC Heerenveen  (sobota 20:00)
Celek z Deventeru se po katastrofálním vstupu do nového ročníku chytil a momentálně neprohrál již čtyřikrát za sebou, z toho dokonce dvakrát zvítězil. V tuto chvíli má na kontě osm bodů a nachází se na třináctém místě, nyní se pokusí prodloužit úspěšnou sérii proti nevyzpytatelnému Heerenveenu. Ten sice celkově prohrál pouze dvakrát, jenomže na konto si připsal několik nečekaných ztrát.

"Srdíčka" v dosavadních devíti duelech nestačila jen na mistrovský Ajax (0:5) a před týdnem na favorizované PSV (0:1). Se třinácti body jim patří přijatelné osmé místo, avšak doposud zaznamenala již čtyři nerozhodné výsledky v bezbrankovém poměru. Bod získaný v Rotterdamu s Feyenoordem určitě k zahození není, nicméně se stejným výsledkem proti Spartě, Nijmegenu i Emmenu už domácí spokojeni být nemohli.

Go Ahead v úvodních pěti duelech nezískalo jediný bod a spekulovalo se o možném odvolání trenéra Reného Hakeho, který usedl na trenérskou lavičku teprve začátkem letošního července. V 6. kole ale zabralo proti nováčkovi z Volendamu (3:2) a pak přehrálo i tápající Emmen (2:0). V předchozích dvou případech nejprve šokovalo Amsterdam a na půdě mistrovského Ajaxu senzačně remizovalo 1:1, před týdnem se rozešlo smírně také s Cambuurem (0:0).

Heerenveen v předešlé ligové sezóně porazil svého nadcházejícího rivala v obou případech (1:0, 3:1), nicméně v osmifinále národního poháru překvapivě prohrál 0:1. Hostující stratég Kees van Wonderen by měl mít k dispozici kompletní kádr, jeho protějšek Hake pravděpodobně nenasadí Josého Fontána s náhradním brankářem Mulderem (zlomená ruka).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.77 - 3.12 - 2.76
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Cambuur Leeuwarden - SBV Vitesse  (sobota 21:00)
Vitesse zažívá jednu z nejhorších sezón za poslední léta a dělá všechno pro to, aby se jeho výsledky co nejrychleji zlepšily. Po 7. kole odešel z týmu dlouholetý německý trenér Thomas Letsch, jehož nahradil notoricky známý Phillip Cocu, ale celek z Arnhemu ani pod jeho vedením nevzkvétá. Cocu totiž ve dvou zápasech zatím nezískal jediný bod, a SBV se tedy stále nachází až na šestnáctém barážovém místě s pouhými pěti body.

Nyní zavítá na půdu konkurenčního Cambuuru a určitě hodlá přerušit svou mizérii, jenomže nic jednoduchého ho nečeká. Celek z Leeuwardenu se bude chtít hlavně zachránit, doposud vybojoval osm bodů a patří mu čtrnáctá příčka. V prvních třech zápasech získal čtyři body, ovšem poté prohrál čtyřikrát za sebou. Nicméně před čtrnácti se postaral o naprostou senzaci, jelikož bez větších potíží přehrál vysoce favorizované PSV po výsledku 3:0.

Naposledy sehrál nepříliš atraktivní souboj s Go Ahead a rozešel se s ním smírně v bezbrankovém poměru. "Náš soupeř v předešlých dvou duelech neinkasoval a vyzrát na jeho defenzívu nebude vůbec snadné. Teď je ale ten správný čas, abychom konečně něco udělali s naší špatnou situací, a věřím, že se to již povede. Hráči si stále příliš nevěří, jeden povedený duel však může všechno změnit," myslí pozitivně jednapadesátiletý Cocu.

Hosté doposud porazili pouze Groningen (1:0) a nerozhodné výsledky uhráli s Waalwijkem (2:2) i Volendamem (1:1), jinak ale utrpěli už šest porážek. Na nadcházejícího rivala se jim ve vzájemných střetech opravdu daří, protože ho porazili pětkrát za sebou, v loňském ročníku ho dokonce deklasovali v Leeuwardenu netradičním poměrem 6:1. SC postrádá Syllu, Mauluna, Gullita a Bergsmu, Cocu nemůže počítat s Dijksem a Schubertem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 3.60 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Emmen - FC Volendam  (pátek 20:00)
Páteční předehrávku 10. kola obstarají dva celky, které se momentálně nacházejí na posledních dvou místech Eredivisie a s udržením prvoligové licence by mohly mít velké problémy. Oba dva loni působily ve druhé lize a určitě si jako nováčci představovaly lepší průběh. Emmen i Volendam doposud posbírali pouhých pět bodů, v devíti střetnutích jen jednou vyhráli a co nejdříve tak potřebují zabrat.

Za mírného favorita bude považován domácí tým, který ve 3. kole sice překvapivě porazil Utrecht (3:2), ale od té doby hned pětkrát prohrál a jediný nerozhodný výsledek uhrál s Heerenveenem (0:0). Před týdnem zavítal do Rotterdamu a s místní Spartou sehrál vyrovnanou bitvu, jenomže po vyloučení Miguela Arauja neustál závěrečnou desetiminutovku a nakonec prohrál 1:3.

Hosté doposud porazili jen ambiciózní Twente (1:0) a v tomto případě se jednalo o velkou senzaci, ovšem vzápětí utrpěli obrovský debakl s PSV (1:7) a z pěti minulých případů bodovali pouze s Vitesse (1:1). Naposledy předvedli velmi sympatický výkon s mistrovským Ajaxem a těsně před závěrečným hvizdem živili naději na bodový zisk, nakonec však podlehli amsterdamskému favoritovi divokým poměrem 2:4.

V loňském ročníku Eerste Divisie byl ve vzájemných střetnutích úspěšnější Emmen, jenž po úvodní remíze 2:2 dominoval v jarní odvetě (4:1) a celkově tedy získal solidní čtyři body. Kromě vykartovaného Arauja bude postrádat Hardevelda, Kieftenbelda, Güçlüa, Liedera a Van Dorpa, Volendam nemůže počítat s Antonuccim, Flintem, Twigtem ani Buurem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.89 - 3.74
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar972019:723
2.AFC Ajax971127:822
3.PSV Eindhoven970229:1321
4.Feyenoord Rotterdam962123:1020
5.FC Twente951315:716
6.Sparta Rotterdam942314:1114
7.RKC Waalwijk934220:1413
8.SC Heerenveen93428:813
9.FC Utrecht933311:1212
10.NEC Nijmegen91719:710
11.Fortuna Sittard931513:1810
12.SBV Excelsior931511:2010
13.Go Ahead Eagles922511:168
14.Cambuur Leeuwarden92258:148
15.FC Groningen922510:198
16.SBV Vitesse91268:215
17.FC Emmen91267:215
18.FC Volendam912610:275

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele