Eredivisie - preview 12. kola: PSV a AZ v roli favoritů

29.10.2022, 09:21, aktualizováno 30.10.2022, 09:20
Previews
Yusuf Barasi a Myron van Brederode (© AFP)
Nejzajímavější zápas ze sobotního programu Eredivisie se odehraje mezi Heerenveenem a Utrechtem. Sparta Rotterdam se postaví Sittardu, zatímco Go Ahead Eagles hostí jiný rotterdamský klub Excelsior...
FC Emmen - FC Groningen  (neděle 12:15)
Ani jeden z nedělních soupeřů nemůže být se svými dosavadními výkony příliš spokojen, neboť se nacházejí v dolních patrech tabulky, ovšem alespoň v táboře hostů to momentálně vypadá, že se blýská na lepší časy. Emmen se od návratu do Eredivisie trápí a s pouhými šesti body na kontě je předposlední sedmnáctý jen o skóre před posledním Volendamem, naopak Groningen po minulém senzačním úspěchu "konečně" opustil sestupové pásmo.

Svěřenci Dicka Lukkiena vyhráli v dosavadních jedenácti kolech pouze jednou a to ještě hodně dávno nad Utrechtem, na další tříbodový zisk proto čekají více než dva měsíce. Naposledy sice předvedli houževnatý výkon v Arnhemu, ale i přes zlepšený druhý poločas prohráli s Vitesse 2:1. Na nejbližší konkurenty sice momentálně příliš neztrácejí, avšak co nejdříve potřebují zabrat.

Také Groningen výrazně zaostává za očekáváním, když po deseti kolech měl na kontě pouhých osm bodů a propadl se až na šestnáctou barážovou příčku. Před týdnem však přivítal vysoce favorizované PSV a díky famóznímu výkonu ho dokonale zaskočil, neboť hned čtyřikrát skóroval a nakonec slavil nečekanou výhru 4:2. "Probudili jsme se v tu pravou chvíli, nicméně teď je potřeba, abychom takovéto výkony minimálně předváděli až do konce podzimní části," krotí euforii německý kouč Frank Wormuth.

Jeho svěřenci se díky tomuto skalpu rázem vyhoupli na čtrnáctou pozici s jedenácti body. Nedělní protivníci na sebe naposledy narazili v sezóně 2021/2022, kdy Emmen na rok spadl o patro níže, a o něco úspěšnější byl Groningen (1:1, 4:0). Oba trenéři se dlouhodobě musí vypořádat s početnou marodkou. Lukkien znovu nenasadí Bernadoua, Burneta, Hardevelda, Güçlüa, Kieftenbelda ani Liedera, Wormuth postrádá Suslova, Musampu, Verripse, Van Gelderena i brankáře Leeuwenburgha.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.44 - 3.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - RKC Waalwijk  (neděle 14:30)
Twente v této sezóně opět bojuje o pohárové příčky a i přes mírnou krizi si nevede vůbec špatně. Poslední dva zápasy i bez důležitého českého křídelníka Václava Černého nakonec zvládlo a znovu se přiblížilo k nejlepší čtyřce. V tuto chvíli suverénně drží páté místo s dvaadvaceti body a právě za čtvrtým Alkmaarem už zaostává o jediný bod. Nyní se pokusí potvrdit dobrou formu proti solidně hrajícímu Waalwijku.

Klubu z Enschede se příliš nedařilo od poloviny září do poloviny října, kdy ze čtyř utkání získal jen čtyři body. Nicméně předchozí dva duely mu vyšly, protože nejprve snadno přehrál Groningen (3:0) a minule díky hodně pozdní trefě kanonýra Rickyho van Wolfswinkela z pokutového kopu zvítězil těsně v Leeuwardenu nad Cambuurem (1:0).

RKC je pasováno na kandidáta sestupu, tyto předpovědi se však zatím nenaplňují. Klub z Waalwijku až do minulého střetnutí získal parádních dvanáct bodů ze sedmi utkání a momentálně mu patří uspokojivá devátá pozice se čtrnácti body. Avšak předchozí dvě utkání se mu nepovedly, protože nejprve senzačně vypadl z úvodního kola národního poháru s amatérským týmem De Treffers (0:2) a poté neměl v lize šanci proti mistrovskému Ajaxu (1:4).

V loňském ročníku prohrál s Twente oba vzájemné duely (shodně 1:2). "Waalwijk je silný tým a podceňovat ho určitě nemůžeme. Má vynikající přechod na útočnou polovinu a velmi nebezpečné jsou jeho standardní situace, nic jednoduchého nás proto nečeká," uvedl v krátkosti trenér Ron Jans z Twente.

Ten už může počítat se službami Černého, který si odpykal dvouzápasový trest za vyloučení v Rotterdamu při porážce s Feyenoordem (0:2), naopak na marodce zůstávají kapitán Brama, dále Tzolis a i jiný český krajánek Michal Sadílek. Naopak Waalwijk by kromě Nieuwpoorta opět mohl nastoupit v nejsilnějším možném složení.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.67 - 6.98
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - NEC Nijmegen  (neděle 14:30)
PSV se letos snaží vyrovnat s velmi nahuštěným programem a celkově situaci zvládá poměrně dobře, ovšem některá zaváhání se mu nevyhnula. V nizozemské nejvyšší soutěži se nachází na druhé pozici se čtyřiadvaceti body o čtyři body za vedoucím Ajaxem, nejvíce ho určitě mrzí senzační porážky na půdě Cambuuru (0:3) a před týdnem v Groningenu (2:4). Teď by se rádo vrátilo na vítěznou vlnu proti houževnatému Nijmegenu.

Celek z Eindhovenu v jedenácti kolech Eredivisie zvítězil hned osmkrát (včetně cenného skalpu rotterdamského Feyenoordu po divokém výsledku 4:3), ale na konto si také připsal tři prohry. Kromě toho se zvedl v Evropské lize a ještě má šanci na přímý postup do osmifinále. Díky skvělému výkonu proti dosavadnímu lídrovi Premier League Arsenalu zvítězil 2:0 a s deseti body skončí nejhůře druhý, za londýnským rivalem zaostává už jen o dva body.

Ústřední postavou tohoto duelu se stal útočník Luuk de Jong, který se teprve uplynulý týden vrátil do sestavy po zranění. Ve čtvrtek nastoupil po poločasové přestávce a u prvního gólu asistoval, ten druhý dokonce sám vstřelil. "Naší hru rozhýbal a všichni si jeho ofenzivních schopností opravdu vážíme. My však stále musíme fungovat jako tým, Nijmegen totiž hraje velmi kompaktně a nebude jednoduché ho porazit," myslí si domácí stratég Ruud van Nistelrooy.

NEC má na kontě neuvěřitelných osm remíz a v tomto ohledu suverénně vládne celé soutěži. Jenomže v tabulce mu patří až dvanáctá pozice s jedenácti body a své umístění hodlá v nejbližší době vylepšit. Před týdnem zachránilo divokou remízu 3:3 s Go Ahead až ve čtvrté minutě nastavení. Na PSV se mu dlouhodobě nedaří, jelikož s ním prohrálo devětkrát za sebou.

Van Nistelrooy opět postrádá Vertessena, Boscagliho, Saibariho a Peersmana, hosté nenasadí De Wolfa a možná ani Kramera, Sandlera či Bruijna.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 7.13 - 13.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - FC Volendam  (neděle 16:45)
Hráči Alkmaaru v průběhu letošního ročníku předváděli suverénní výkony v evropských pohárech a v nizozemské nejvyšší soutěži se na chvíli dokonce dostali do čela, ovšem od poloviny října prožili krizi, která znamenala sérii tří po sobě jdoucích porážek. Tu dokázali přerušit až ve čtvrtek v Konferenční lize. Teď budou plnit úlohu jasných favoritů proti nováčkovi z Volendamu a zabrat tedy chtějí i na ligové scéně.

AZ se v tuto chvíli nachází na čtvrté pozici s třiadvaceti body, za vedoucím Ajaxem zaostává o pět bodů a za PSV i Feyenoordem je o jediný bod. Šňůru špatných výsledku odstartovalo na půdě kyperského Apollonu (0:1), od té doby nestačilo v lize na konkurenční Feyenoord (1:3) a minule potupně prohrálo i na stadionu jiného rotterdamského týmu Excelsioru po výsledku 1:2.

V KL je nyní blízko k tomu, aby přímo postoupilo do osmifinále, protože po výhře 2:1 v lichtenštejnském Vaduzu vévodí skupině E s dvanácti body a na závěr proti ukrajinskému Dnipru potřebuje doma vybojovat jakoukoli remízu. "Úspěch v evropských pohárech jsme potřebovali, i když je nutné dodat, že byl opravdu vydřený. Volendam nebude mít co ztratit, v naší situaci tak nemůže být o podcenění žádná řeč," prohlásil pro klubové stránky kouč Pascal Jansen.

Volendam po svém návratu mezi nizozemskou elitu nezačal úplně špatně, jenomže v jedenácti kolech vyhrálo pouze jednou a se šesti body je úplně poslední osmnácté o skóre za sedmnáctým Emmenem. V předchozích osmi duelech získalo pouhopouhé dva body, před týdnem nestačilo na Heerenveen (1:3).

Jansen dlouhodobě postrádá Evjena s Martinsem Indim, naopak po zranění kotníku by se do sestavy mohl brzy vrátit důležitý řecký kanonýr Pavlidis. Volendam znovu přijede bez Antonucciho s Twigtem a Flintem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.28 - 14.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - FC Utrecht  (sobota 16:30)
12. kolo Eredivisie otevře souboj dvou celků, které vždy mají pohárové ambice, ovšem na evropskou scénu se příliš často neprobojují. V letošním ročníku se jim nevede úplně špatně, ale za čelem tabulky opět zaostávají. Heerenveen je na tom v tuto chvíli o něco lépe, protože má na kontě sedmnáct bodů a patří mu sedmé místo. Hosté po zpackaném začátku celkově vybojovali o dva body méně a posunuli se na osmou pozici.

SC předvádí velmi nevyrovnané výkony, a kdyby potvrzovalo roli favoritů proti podceňovaným soupeřům, tak by určitě dotíralo na Alkmaar, Feyenoord či PSV. V dosavadním průběhu nestačilo jen na mistrovský Ajax (0:5) a ambiciózní PSV (0:1), ovšem už čtyřikrát "zbytečně" remizovalo s papírově slabšími soupeři. Naposledy přerušilo svou šňůru tří ligových utkání bez vítězství, všechny tři body si totiž odvezlo z Volendamu (3:1).

FC nezačalo vůbec dobře a po čtyřech kolech mělo na kontě pouhopouhé dva body. Nicméně pak přeci jen zabralo a vyhouplo se do horní poloviny nejvyšší nizozemské soutěže. Před necelými čtrnácti dny sice utrpělo obrovský debakl 1:6 s PSV, pak ovšem zvládlo 1. kolo národního poháru a minule doma porazilo rotterdamskou Spartu (3:1). Loni ve vzájemných duelech s SC bylo úspěšnější, protože získalo plný počet šesti bodů za shodné výhry 2:1.

Domácí kouč Kees van Wonderen opět bude mít k dispozici kompletní kádr, Utrecht přijede bez marodů Viergevera, Hendrikse, St. Jaga, Mahiho, Ramselaara i Van der Hoorna. "Tohoto duelu se již nemůžeme dočkat, protože si můžeme upevnit postavení v horní polovině tabulky. Utrecht má skvělý tým a snaží se hrát ofenzivně, diváci by si tak mohli přijít na své. Ve všech ohledech očekávám až vzácně vyrovnanou bitvu," prohlásil Van Wonderen natěšeně.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.57 - 2.98
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Rotterdam - Fortuna Sittard  (sobota 18:45)
Sparta i Fortuna byli před touto sezónou pasováni mezi adepty sestupu a začátek sezóny tomu napovídal, ovšem poté se dostali do vynikající formy a nyní překvapivě okupují postavení v blízkosti klidného středu tabulky. O něco lépe na tom je rotterdamský výběr, který dokonce atakuje pohárové příčky, neboť mu se sedmnácti body patří fantastické šesté místo. Celek ze Sittardu doposud vybojoval o pět bodů méně a je jedenáctý.

Domácí až do minulé porážky v Utrechtu (1:3) získali v sedmi utkáních úctyhodných šestnáct bodů a rázem se výraznou měrou oddálili od sestupového pásma. Během své spanilé cesty například porazili Groningen (2:1) či Nijmegen (2:0) a na famózní výkony opět budou chtít navázat. Hosté v prvních pěti duelech nezískali jediný bod a teprve v 6. kole zaznamenali první dílčí úspěch, neboť remizovali na půdě NEC 1:1.

Od té doby nahradil trenéra Sjorse Ulteeho španělský rodák Julio Velázquez, jenž naordinoval svým svěřencům zcela jiný styl, a ten zatím slaví úspěch. Fortuna totiž neuspěla pouze v úvodním kole národního poháru, v Eredivisii si připsala na konto hned tři výhry za sebou a celkově neprohrála mezi nizozemskou elitou už šestkrát v řadě. Před týdnem se postarala o obrovské překvapení v Rotterdamu, když se rozešla smírně s Feyenoordem po výsledku 1:1.

Loni se ve vzájemných střetnutích obou soupeřů vždy dařilo domácímu týmu. Sparta nejprve zvítězila 3:1, jenže v jarní odvetě v Sittardu naprosto vyhořela (0:3). Velázquez zřejmě nebude moci využít služeb Siovase s Deroyem Duartem, jeho protějšek Maurice Steijn dlouhodobě postrádá Namliho, Coremanse, Rekika i Eerdhuijzena.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.74 - 3.96
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Go Ahead Eagles - SBV Excelsior  (sobota 21:00)
Pořádně nasupení byli před týdnem v Deventeru. Hlavně pak trenér René Hake, jehož tým se nezdráhal přenechat dva body Nijmegenu, byť se zdálo, že má duel plně pod svou kontrolou. Forma Go Ahead Eagles je každopádně na slušné úrovni, takže by se zbytečně nemělo babrat v nezdaru. Proti Excelsioru by bezpochyby nebylo od věci protáhnout sérii neporazitelnosti.

Svěřenci trenéra Marinuse Dijkhuizena nicméně pocestují do Overijsselu notně povzbuzeni o minulý cenný skalp Alkmaaru, kterým stabilizovali pozice nad sestupovým pásmem. Ačkoli prohráli v dosavadních jedenácti kolech Eredivisie hned šestkrát, posbírali čtyři výhry. Právě tahle skutečnost je zatím dělí v pořadí od Go Ahead Eagles, nicméně jen na tříbodový rozdíl.

Domácí, včetně klání v Nizozemském poháru, neprohráli sedmkrát za sebou. Jenže rozhodně mohli naposledy urvat kýženou výhru. Nezvládli však závěrečné pasáže, přišli o dvougólový náskok a nakonec brali pouze remízu. "Ano, to vítězství jsme tam nechali," rozčertil se Hake. "Soupeř na nás začínal tvrdě tlačit a my jsme příliš krátce drželi balón. Ve finále jsme mohli odvést daleko lepší práci. Když venku třikrát skórujete, měli byste mít všechny body," mínil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.43 - 5.35
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax1191138:1028
2.PSV Eindhoven1180337:1824
3.Feyenoord Rotterdam1173127:1224
4.AZ Alkmaar1172221:1223
5.FC Twente1171319:722
6.Sparta Rotterdam1152417:1417
7.SC Heerenveen1145212:1017
8.FC Utrecht1143415:1915
9.RKC Waalwijk1135321:1814
10.SBV Excelsior1141614:2813
11.Fortuna Sittard1133514:1912
12.NEC Nijmegen1118212:1211
13.SBV Vitesse1132613:2211
14.FC Groningen1132614:2411
15.Go Ahead Eagles1124515:2010
16.Cambuur Leeuwarden112278:188
17.FC Emmen111379:246
18.FC Volendam1113712:316
Zbývající zápasy
09.11. 00:00AFC Ajax - SBV Vitesse
10.11. 00:00Feyenoord Rotterdam - Cambuur Leeuwarden

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele