Eredivisie - preview 13. kola: Bitva o čelo

04.11.2022, 08:56, aktualizováno 06.11.2022, 09:15
Previews
Steven Bergwijn (© AFP)
Neděle bude v Nizozemsku hodně zajímavá, jelikož se představí všech pět nejlepších týmů. A ty dva úplně na čele, Ajax a PSV, dokonce poměří síly přímo spolu. Toho budou chtít využít Alkmaar, Twente i Feyenoord. AZ si zahraje ve Waalwijku, rotterdamský celek ve Volendamu a do Enschede zamíří Go Ahead Eagles...

FC Utrecht - FC Groningen

neděle 12:15
V tomhle souboji dvou tradičních účastníků Eredivisie bude plnit roli favorita Utrecht. Ten si totiž na své konto připsal do této chvíle o šest bodů více, pohybuje se kolem příček, které by ho vsunuly do posezónního play-off, a obecně působí stabilněji než Groningen. Ačkoli ten se přece uměl v posledních třech duelech vzchopit, aktuálně disponuje sérií tří klání bez prohry.

Započítat každopádně musíme do této krátké šňůry výběru kouče Franka Wormutha také mač v KNVB Bekeru proti Dordrechtu. Je pro něj každopádně velká škoda, že před týdnem na své senzační vítězství nad PSV nenavázal a na půdě o záchranu usilujícího Emmenu uhrál jenom bod. Sumárně by se v posledních dvou utkáních před začátkem MS v Kataru chtěl především odpoutat co nejdále od pásma sestupu, aspoň se nějakým způsobem usadit ve středu tabulky.

Proti němu ovšem bude stát sok, který v minulých dvou ligových kolech porazil Spartu a pak i Heerenveen, postup zaznamenal rovněž v Nizozemském poháru. A obecně je nyní v dobré pohodě. "Myslím si, že Groningen umí hrát kvalitně, když má míč v moci, nebo během těch okamžiků, kdy ho získá,” povídal utrechtský stratég Henk Fraser. "V tomto ohledu nás čeká nepříjemný soupeř. Na druhou stranu nás vlastně donutí nehrát opatrně. Pokud bychom takto působili, mohli bychom si sami ublížit. Musíme se před něčím takovým chránit,” podotýkal.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.06 - 5.24

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Twente - Go Ahead Eagles

neděle 14:30
Twente v minulých pěti ligových kolech vyhrálo čtyřikrát, nestačilo pouze na Feyenoord, a obecně je ve velmi dobré pohodě. Drží se v kontaktu s absolutní špičkou Eredivisie. Zajisté teď není v jeho zájmu se zastavovat zrovna proti Go Ahead Eagles, ač porazit tohoto soupeře nebude představovat snadnou záležitost. Hosté totiž nepadli na ligovém poli sedmkrát v řadě.

A pokud svěřencům trenéra Reného Hakeho započítáme do statistik také měření sil v KNVB Bekeru, nezaznamenali prohru v osmi po sobě jdoucích duelech. Zatím družina z Deventeru nemá starosti se straněním se od pásma sestupu, byť kvůli úvodním pěti porážkám prožívala vážně perný start do sezóny. Avšak od doby, co urvala triumf ve Volendamu, začala budovat opravdu pevné základy vyrovnanosti. Twente každopádně prověří její formu a kuráž naplno.

Domácí už zapsali osm výher z dosavadních dvanácti kol, přetlačili například PSV a uhráli i plichtu na půdě Alkmaaru. Sumárně patří v současné době k top ekipám nizozemské nejvyšší soutěže. "Daří se nám, doma jsme na ligové scéně ještě neztratili,” připomínal parádní bilanci Ron Jans, kouč z Enschede, jenž by již mimochodem mohl nasadit do hry českého záložníka Michala Sadílka. Ten překonal své zdravotní neduhy. "Postupně mohl trénovat více a více a v pátek dokonce absolvoval celou přípravu. Až v sobotu však zjistíme, jestli bude k dispozici.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.67 - 7.55

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Volendam - Feyenoord Rotterdam

neděle 14:30
Feyenoord má za sebou nesmírně vypjaté čtvrteční utkání Evropské ligy proti italskému Laziu a nyní opět potřebuje přepnout na ligovou scénu. Díky vítězství 1:0 nad favoritem z Říma nakonec obsadil první příčku ve skupině F s osmi body a přímo postoupil do osmifinále, v tuto chvíli ho tedy čeká zcela odlišný duel. Nováček soutěže je totiž úplně poslední osmnáctý se ziskem pouhých šesti bodů a na stadionu De Kuip může pouze překvapit.

Svěřenci trenéra Arneho Slota nebyli před závěrečným zápasem ve skupině EL v ideální pozici a za každou cenu potřebovali vyhrát, těsný úspěch jim po změně stran obstaral mexický útočník Santiago Giménez. "Byla to bitva se vším všudy a přeci jen s úspěšným koncem pro nás. Všichni jsme nadšení z postupu a hráčům musím poděkovat za odvedenou práci, jenomže podzimní část ještě nekončí," snaží se Slot krotit přehnanou euforii.

Rotterdamský celek si nechal přeložit předchozí ligové střetnutí s Cambuurem na nadcházející čtvrtek a s tradičně náročným programem by tak neměl mít větší problémy. V Eredivisii se momentálně nachází až na pátém místě se čtyřiadvaceti body, ale za vedoucím Ajaxem zaostává o pouhé čtyři body. Poslední ligové vystoupení se mu příliš nepovedlo, protože pouze remizoval s houževnatou Fortunou po výsledku 1:1.

Volendam nevstoupil do nejvyšší nizozemské soutěže po dlouhých třinácti letech úplně nejhůře, jenže v předchozích devíti případech ani jednou nevyhrál a vybojoval pouhé dva body. Naposledy málem zaskočil favorizovaný Alkmaar, avšak z jeho stadionu nakonec odjížděl těsně poražen (1:2). Do tohoto klání stále nenasadí Antonucciho, Twigta a Flinta, naopak Slot nemůže využít služeb Idrissiho s Bjørkanem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.87 - 5.81 - 1.34

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

AFC Ajax - PSV Eindhoven

neděle 16:45
Ostře sledovaný duel první poloviny sezóny se před MS v Kataru stihne odehrát ještě v tomto roce, a i když má mírného favorita, tak se dá předpokládat nesmírně dramatická bitva. Obhájce mistrovského titulu Ajax se v tuto chvíli nachází na prvním místě ligové tabulky právě o bod před svým nadcházejícím rivalem, nicméně má jeden odložený zápas k dobru a vzhledem k jeho formě se dá očekávat, že spokojen bude pouze s výhrou.

Amsterdamský gigant zaznamenal v letošním ročníku dvě zaváhání v 7. a 8. kole, ovšem od té doby se vrátil na vítěznou vlnu. Nejprve si přivezl všechny body z Volendamu (4:2), pak doma deklasoval Excelsior (7:1) a před čtrnácti dny neměl větší potíže ani na půdě Waalwijku (4:1). Kromě toho zvládl dílčí cíl i v Lize mistrů, jelikož v úterý uspěl v Glasgow nad místním Rangers (3:1) a se ziskem šesti bodů si zajistil účast v play-off o osmifinále Evropské ligy ze třetího místa skupiny A.

Proti eindhovenskému rivalovi to opět nebude mít snadné, protože i on disponuje celkem solidní formou a v evropských pohárech taktéž slavil úspěch. Po vlažnějším začátku zvítězil ve skupině A Evropské ligy čtyřikrát za sebou a rovněž si zahraje dodatečnou únorovou bitvu o osmifinále. Ve čtvrtek si přivezl všechny tři body ze severské půdy po výhře 2:1 nad norským Bodø/Glimt a se třinácti body skončil druhý o dva body za londýnským Arsenalem.

Na ligové scéně už třikrát nečekaně prohrál, avšak minule bez potíží přehrál Nijmegen (3:0). "Souboje s Ajaxem jsou vždy vrcholem sezóny a my se pokusíme navázat na předchozí dvě výhry ze vzájemných zápasů. Od všech hráčů očekávám maximální nasazení po celý průběh a o úspěchu či neúspěchu budou rozhodovat detaily. Soupeře se nebojíme a určitě se nechceme jen bránit," prohlásil natěšeně hostující lodivod Ruud van Nistelrooy.

V loňském ročníku ovládlo AFC obě vzájemná utkání, když nejprve deklasovalo svého soka 5:0 a poté získalo všechny tři body taktéž v odvetě (2:1). Nicméně vzápětí přišlo o "double" ve finále KNVB Bekeru po porážce 1:2 a letos v červenci nezvládlo ani přestřelku v nizozemském Superpoháru (3:5).

Van Nistelrooy se znovu musí vypořádat s celkem početnou marodkou, na které se nacházejí Saibari, Vertessen, Boscagli, Van Ginkel i Peersman, zatímco jeho protějšek Alfred Schreuder by měl mít k dispozici nejsilnější možné složení. "O tomto zápasu se nemusíme dlouze bavit, všichni si totiž uvědomuji, jak je důležitý. Rozdíl mezi námi a PSV je naprosto minimální a my bychom si před druhou částí rádi vytvořili co největší náskok. Diváci se mají na co těšit a já doufám, že předvedeme to nejlepší, co v nás je," uvedl Schreuder s velkým odhodláním.

Tento nedělní šlágr bude řídit mezinárodně prověřený rozhodčí Danny Makkelie.

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Pasveer - Sánchez, Blind, Timber, Bassey - Klaassen, Álvarez, Taylor - Berghuis, Brobbey, Tadič

PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítez - Teze, Ramalho, Obispo, Mwene - Gutiérrez, Veerman, El-Ghazi, Simons, Gakpo - De Jong

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 4.07 - 3.69

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

RKC Waalwijk - AZ Alkmaar

neděle 16:45
Alkmaar ve čtvrtek zvládl závěrečnou bitvu v základní skupině Konferenční ligy s ukrajinským Dniprem a se ziskem patnácti bodů obsadil první místo, které mu zaručilo přímý postup do osmifinále. Před nadcházejícím MS v Kataru ještě odehraje dvě ligová střetnutí a chce být stoprocentní. V tuto chvíli bude plnit úlohu favorita na půdě Waalwijku, jenž se poslední dobou spíše trápí.

AZ začalo naprosto famózně a jednu dobu se dokonce nacházelo na samém čele Eredivisie, jenomže poté dvakrát selhalo, když nestačilo na Feyenoord (1:3) a následně utrpělo i nečekanou porážku v Rotterdamu s Excelsiorem (1:2). Od té doby přeci jen ustálilo svou výkonnost a kromě dvou výher na evropské scéně si v nizozemské nejvyšší soutěži poradilo s Volendamem (2:1), i přesto, že téměř celý zápas hrálo v deseti.

V tabulce mu momentálně patří třetí pozice se šestadvaceti body a za vedoucím Ajaxem zaostává o body dva. Hosté až do poloviny října celkově předváděli dobré výkony a pravidelně bodovali, nicméně pak se smírně bez branek rozešli s Fortunou a od té doby to s nimi jde z kopce. Kromě senzačního vyřazení z národního poháru s amatérským týmem De Treffers (0:2) nestačili v lize na mistrovský Ajax (1:4) a uplynulý víkend ani na Twente (0:3).

Teď tak potřetí za sebou narazí na protivníka z elitní pětky a ani v tomto případě se jim příliš šancí na bodový zisk nedává. Avšak v uplynulé sezóně svého favorizovaného protivníka dokonale zaskočili, neboť ho porazili v obou případech v Eredivisii (1:0, 3:1) a porážku utrpěli pouze ve čtvrtfinále KNVB Bekeru (0:4). Waalwijk postrádá Nieuwpoorta, trenér Arne Slot se dlouhodobě musí obejít bez Evjena s Martinsem Indim a karetní trest za vyloučení s Volendamem bude odpykávat Dani de Wit.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.36 - 4.08 - 1.76

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

SBV Vitesse - Sparta Rotterdam

sobota 16:30
Vitesse v předchozích týdnech udělalo několik zásadních změn a nyní se konečně dostává do očekávané formy, i když zatím je pouze na začátku své cesty. V tuto chvíli mu v Eredivisii patří až patnáctá příčka s jedenácti body a tu určitě chce co nejrychleji vylepšit. Teď bude mít šanci proti rotterdamské Spartě, která naopak svými výkony překvapuje a nachází se na velmi solidním šestém místě se ziskem dvaceti bodů.

Celek z Arnhemu sáhl koncem září k výměně trenéra a místo německého rodáka Thomase Letsche přišel slavný Philipp Cocu. Tomu se sice zpočátku nedařilo, protože jeho svěřenci nestačili na Twente (0:3) se Sittardem (1:2) a navíc senzačně vpadli i z 1. kola národního poháru. V současnosti se však blýská na lepší časy, protože SBV si vzápětí poradilo s Cambuurem (3:0) a před týdnem dokázalo přehrát i předposlední Emmen (2:1).

"Zatím děláme postupné krůčky a víme, že je před námi ještě hodně trnitá cesta. Momentálně věřím, že se brzy můžeme posunout do horní poloviny tabulky. Naším dlouhodobým cílem je atakovat pohárové příčky, avšak po celou dobu musíme zůstat nohama na zemi. Sparta hraje fantasticky a letos se nad ní příliš často nevyhrává," uvedl pokorně dvaapadesátiletý Cocu. Ten znovu postrádá brankáře Scherpena a dále pak Schuberta s Dijksem.

SBV se v loňské sezóně na svého nadcházejícího protivníka příliš nedařilo, neboť s ním získalo jediný bod (2:2, 0:1). Hosté doposud prohráli jen čtyřikrát a navíc povětšinou s hlavními favority na mistrovský titul. V 11. kole sice přišli o svou pětizápasovou šňůru bez vítězství, nicméně uplynulý víkend se vrátili do dobré pohody proti Sittardu (3:1). Kouč Maurice Steijn nemůže využít služeb Namliho, Coremanse, Rekika ani De Guzmána.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.37 - 3.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Fortuna Sittard - FC Emmen

sobota 18:45
Celek ze Sittardu se po hrůzostrašném začátku rozhodl vyměnit trenéra a pod španělským rodákem Juliem Velázquezem začal vzkvétat, ovšem v posledních týdnech se přeci jen vrátil nohama na zem, neboť už nevyhrál čtyřikrát za sebou. Teď by se rád dostal na vítěznou vlnu proti Emmenu, který je na tom ještě mnohem hůře. Fortuně v tuto chvíli patří dvanáctá pozice s dvanácti body, zatímco FC je až předposlední sedmnácté se sedmi body.

Domácí celek od poloviny září do poloviny října ani jednou neprohrál a v Eredivisii vybojoval v pěti duelech velmi solidních jedenáct bodů. Následně ale vypadl z 1. kola národního poháru v Nijmegenu (2:3) a po nadějné remíze s vysoce favorizovaným Feyenoordem (1:1) minule nestačil na jiného rotterdamského soupeře Spartu (1:3).

Na svého nadcházejícího protivníka se mu ve vzájemných duelech příliš nedaří, protože ho neporazil již čtyřikrát v řadě, a v předešlé sezóně s ním uhrál jediný bod po výsledcích 2:2, 1:3. Hosté doposud posbírali pouhých sedm bodů a momentálně je na tom hůře jen Volendam. FC z dvanácti případů zvítězilo jednou, a to ještě před dvěma a půl měsíci proti Utrechtu (3:2), před týdnem se rozešlo smírně bez branek s konkurenčním Groningenem.

Velázquez nemůže využít služeb zraněného dua Siovas - Duarte, chybět k tomu bude i důležitý turecký veterán Burak Yilmaz, jenž si musí odpykat jednozápasový trest za pět žlutých karet. Hostující lodivod Dick Lukkien nenasadí Hardevelda, Kieftenbelda, Liedera, Bernadoua ani Guclua.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.30 - 3.02

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

SBV Excelsior - SC Heerenveen

sobota 21:00
Excelsior letos doplnil v Eredivisii rotterdamské duo Feyenoord - Sparta a zatím je na tom nejhůře, na druhou stranu je jeho cílem záchrana a na sestupové pásmo má přeci jen mírný náskok. Nyní se pokusí rozšířit své bodové konto proti Heerenveenu, který se i v tomto ročníku potýká s nevyrovnaností výkonů. Domácí doposud posbírali třináct bodů a jsou jedenáctí, SC vybojovalo o čtyři body více a nachází se na osmém místě.

Svěřenci trenéra Marinuse Dijkhuizena vstoupili do sezóny velmi nadějně a chvíli se nacházeli i v horní polovině, jenže poté začali sbírat body spíše sporadicky. V předchozích šesti ligových zápasech dosáhli na pouhé čtyři body a porazit dokázali jen Alkmaar, který před vlastními fanoušky senzačně přehráli po výsledku 2:1. Minule zavítali do Deventeru a selhali, protože na Go Ahead nestačili poměrem 1:3.

Hosté bodují celkem pravidelně, na druhou stranu se jim nedaří příliš často vyhrávat. Po třech utkáních bez výhry sice zabrali na půdě posledního Volendamu (3:1), ale minule nezvládli vyrovnaný souboj s Utrechtem (1:2). "Konkurence je obrovská a každá ztráta nás může v konečném účtování mrzet. Proti Utrechtu jsme nehráli špatně, avšak soupeř nás vyškolil z produktivity. Teď je před námi Excelsior a ve všech směrech musíme hrát zodpovědněji," pronesl lodivod Heerenveenu Kees van Wonderen.

Oba dva soupeři na sebe naposledy narazili v sezóně 2018/2019 a Heerenveen získal čtyři body po úvodní divoké remíze 3:3 a následné těsné výhře 1:0. Dijkhuizen se musí obejít bez Nieuwpoorta s Ayoubem, hosté postrádají vykartovaného Hayeho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.49 - 3.95 - 1.99

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

Cambuur Leeuwarden - NEC Nijmegen

pátek 20:00
V páteční předehrávce 13. kola Eredivisie se představí dva týmy, kterým se momentálně nedaří a prozatím bojují o záchranu. Domácí Cambuur doposud posbíral pouhých osm bodů a po minulém utkání klesl až na šestnáctou barážovou pozici. Nyní přivítá remízového krále celé soutěže, neboť NEC v dosavadních dvanácti zápasech jen jednou vyhrálo a k tomu zaznamenalo hned osm nerozhodných výsledků.

V tabulce nizozemské nejvyšší soutěže tak na tom není o mnoho lépe než jeho nadcházející rival, protože má na kontě jedenáct bodů a nachází se na čtrnáctém místě. Celek z Leeuwardenu před čtrnácti dny definitivně opustil kvůli zdravotním problémům trenér Henk de Jong, kterého prozatím nahradilo duo Pascal Bosschaart - Martijn Barto. Vedení klubu v tuto chvíli hledá nového lodivoda a tím by se podle posledních zpráv mohl stát Sjorse Ultee, jenž donedávna působil na lavičce konkurenční Fortuny.

SC v předchozích osmi střetnutích získalo pouhé dva body, naposledy těsně nestačilo na ambiciózní Twente (0:1) a předtím prohrálo se zvedajícím se Vitesse (0:3). Hosté dokázali vyhrát jednou a to už ve 2. kole nad Volendamem (4:1), na tříbodový zisk tedy čekají více jak dva a půl měsíce. Uplynulý víkend zavítali do Eindhovenu a snažili se překvapit favorizované PSV, ale nakonec mu podlehli jasným poměrem 0:3.

Oba soupeři se spolu utkali v loňské sezóně dokonce třikrát, Cambuur po výhře v podzimní části (3:2) pak prohrál ve 2. kole národního poháru i v ligové odvetě po shodných výsledcích 1:2. Kouč NEC Rogier Meijer nemá k dispozici De Wolfa, mimo hru možná budou i Bruijn, Sandler či Kramer. Domácí nemohou využít služeb Mauluna s Oumarem Syllou, otazník visí také nad startem Gullita.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.38 - 2.82

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AFC Ajax
11
9
1
1
38 : 10
28
2
PSV Eindhoven
12
9
0
3
40 : 18
27
3
AZ Alkmaar
12
8
2
2
23 : 13
26
4
FC Twente
12
8
1
3
22 : 7
25
5
Feyenoord Rotterdam
11
7
3
1
27 : 12
24
6
Sparta Rotterdam
12
6
2
4
20 : 15
20
7
FC Utrecht
12
5
3
4
17 : 20
18
8
SC Heerenveen
12
4
5
3
13 : 12
17
9
RKC Waalwijk
12
3
5
4
21 : 21
14
10
Go Ahead Eagles
12
3
4
5
18 : 21
13
11
SBV Excelsior
12
4
1
7
15 : 31
13
12
Fortuna Sittard
12
3
3
6
15 : 22
12
13
FC Groningen
12
3
3
6
14 : 24
12
14
NEC Nijmegen
12
1
8
3
12 : 15
11
15
SBV Vitesse
11
3
2
6
13 : 22
11
16
Cambuur Leeuwarden
11
2
2
7
8 : 18
8
17
FC Emmen
12
1
4
7
9 : 24
7
18
FC Volendam
12
1
3
8
13 : 33
6

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele