Eredivisie - preview 14. kola: Feyenoord útočí na první místo

11.11.2022, 08:32, aktualizováno 13.11.2022, 09:02
Previews
Orkun Kökcü (© AFP)
Ve formě hrající Feyenoord Rotterdam hostí v městském derby Excelsior, a jestliže potvrdí roli favorita, posune se do čela soutěže. Na opačném konci tabulky se nachází Vitesse, které si může polepšit proti Go Ahead Eagles...

NEC Nijmegen - RKC Waalwijk

neděle 12:15
Nijmegen a Waalwijk se i v tomto ligovém ročníku snaží hlavně udržet mezi elitou a zatím se jim nevede úplně špatně. NEC je remízovým králem celé soutěže, na kontě totiž má hned osm nerozhodných výsledků ze třinácti utkání a patří mu desáté místo Eredivisie se čtrnácti body. Výkony RKC jsou přeci jen o něco větším překvapením, protože jeden z hlavních adeptů sestupu získal solidních sedmnáct bodů a nachází se na deváté pozici.

Výběr vedený trenérem Rogierem Meijerem doposud prohrál pouze třikrát, na druhou stranu zvítězil jen dvakrát. Svou dvou a půl měsíční šňůru bez tříbodového zisku konečně přerušil v uplynulém kole, jelikož uspěl v Leeuwardenu nad Cambuurem nejtěsnějším poměrem 1:0. Na svého nadcházejícího protivníka se mu příliš nedaří, neboť ho nedokázal porazit již třikrát v řadě a z toho dokonce dvakrát odcházel z trávníku poražen.

Hosté letos dokážou pravidelně bodovat, do mírné krize se dostali od poloviny do konce října. Ve čtyřech utkáních třikrát prohráli a remizovat dokázali pouze s Fortunou (0:0), ovšem uplynulý víkend se postarali o obrovskou senzaci. V duelu s Alkmaarem sice ztráceli, nicméně pak dokázali vyrovnat a v samém závěru nakonec rozhodli o svém nečekaném vítězství díky dvěma trefám střídajícího Zakarii Bakkaliho.

Meijer se znovu musí obejít bez De Wolfa, Kramera, Bruijna a Sandlera, jeho protějšek Joseph Oosting naopak může počítat s kompletním výběrem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.60 - 3.28

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

FC Groningen - Fortuna Sittard

neděle 14:30
Groningen letos rozhodně neprožívá nejpovedenější sezónu a určitě bude chtít co nejdříve stabilizovat své výkony. V dosavadních třinácti utkáních získal pouhých dvanáct bodů a nachází se až na čtrnáctém místě, s čímž nemůže být spokojen. Nyní v důležitém utkání přivítá konkurenční Fortunu, která má na kontě naprosto shodný počet bodů a třináctá pozice mu patří jen díky lepšímu skóre.

Domácí se poslední dobou přeci jen zlepšili a ze tří utkání jen jednou prohráli. Po senzačním skalpu vedoucího PSV (4:2) se rozešli smírně bez branek s Emmenem a minule drželi krok na půdě favorizovaného Uterchtu, avšak těsnou porážku 1:2 nakonec neodvrátili. V posledním utkání tohoto roku by se tedy rádi přiblížili ke klidnému středu Eredivisie a budou považováni za mírné favority, protože celek ze Sittardu již podruhé v sezóně upadl do krize.

Fortuna po pěti porážkách za sebou povolala do zbraně nového španělského trenéra Julia Velázqueze a ten v pěti úvodních střetnutích ani jednou neprohrál. Nicméně jeho svěřenci momentálně nevyhráli více než měsíc, jelikož po nerozhodných výsledcích s Waalwijkem (0:0) a Feyenoordem (1:1) nevyzráli na rozjetou rotterdamskou Spartu (1:3) a minule před vlastními fanoušky selhali proti tápajícímu Emmenu (0:1).

Groningen loni přišel o svou třízápasovou vítěznou šňůru ve vzájemných duelech, když s vyzyvatelem ze Sittardu prohrál v domácím prostředí po výsledku 0:1. Domácí lodivod Frank Wormuth stále nemůže využít služeb Suslova, Verripse, Musampy, Van Gelderena a Irandusta, hosté přijedou bez Siovase s Deroyem Duartem. Naopak po karetním trestu se vrací do základní jedenáctky důležitý turecký útočník Burak Yilmaz.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.51 - 3.31

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

SC Heerenveen - Cambuur Leeuwarden

neděle 14:30
Poslední kolo podzimní části Eredivisie nabídne také jedno očekávané derby, ve kterém je tentokráte znám jasný favorit i jasný outsider. Heerenveen totiž prozatím konečně naplňuje očekávání a se ziskem dvaceti bodů se nachází na přijatelném osmém místě, za pátým Alkmaarem navíc zaostává jen o bodů šest. Naopak jeho nedělní protivník z Leeuwardenu má na kontě pouhých osm bodů a je až předposlední sedmnáctý.

SC i letos pronásledují nevyrovnané výkony, ale těsně před polovinou této sezóny atakuje přímý postup do evropských pohárů, což v minulých letech rozhodně nebylo zvykem. V předchozích třech ligových duelech nestačilo pouze na Utrecht (1:2), jinak si přivezlo všechny tři body z půdy nováčka Volendamu (3:1) a před týdnem také zvládlo utkání v Rotterdamu, jelikož místní Excelsior přeci jen udolalo nejtěsnějším poměrem 1:0.

Hosté se kromě velmi špatné formy musí vypořádat ještě s jedním handicapem, neboť ve čtvrtek sehráli náročnou dohrávku 12. kola na půdě ambiciózního Feyenoordu a i přes sympatický výkon na něj nestačili po výsledku 0:1. V Eredivisii momentálně prohráli čtyřikrát za sebou a za patnáctým Vitesse zaostávají o čtyři body. Naposledy v této bitvě o Frísko uhráli divokou remízu 3:3 a tím tak přerušili svou šňůru tří porážek v řadě.

Vzhledem k aktuální situaci se jim příliš šancí nedává, avšak trenér Heerenveenu Kees van Wonderen přesto zůstává opatrný: "Každé derby je velmi vypjaté a může se v něm stát cokoliv. Cambuur předvedl proti Feyenoordu solidní výkon a hrozil hlavně ze standardních situací, na což si musíme dát velký pozor. V posledním střetnutí tohoto kalendářního roku určitě nechceme zklamat naše věrné fanoušky." Van Wonderen má k dispozici nejsilnější možné složení, hosté nemohou počítat se Syllou, Maulunem, Gullitem a Ter Heidem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.75 - 4.69

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Feyenoord Rotterdam - SBV Excelsior

neděle 16:45
Rotterdamský gigant i přes značné problémy v probíhajícím ročníku může být nakonec spokojen a nyní chce udělat za podzimní fází úspěšnou tečku. Na stadionu De Kuip totiž přivítá nováčka Excelsior a v tomto rotterdamském derby určitě hodlá uspět. Hosté na tom sice nejsou úplně nejlépe, na druhou stranu je jejich hlavním cílem záchrana v tuto chvíli se v sestupovém pásmu nenacházejí.

Domácí výběr před zhruba týdnem přímo postoupil do osmifinále Evropské ligy, jelikož doma porazil italské Lazio (1:0) a i s osmi body skončil ve skupině F první. Na ligové scéně dokázal zvítězit dvakrát za sebou, po skalpu Volendamu (2:1) zvládl i čtvrteční dohrávku 12. kola s Cambuurem a i přes nepřesvědčivý výkon přeci jen zvítězil 1:0. Tabulkou se tak rázem vyhoupl na druhou pozici se třiceti body a za vedoucím PSV je jen vinou horšího skóre.

Nyní se tak za určitých okolností dokonce může vyhoupnout do čela Eredivisie, nicméně k tomu musí naplnit papírové předpoklady. SBV má v tuto chvíli na kontě třináct bodů a je dvanácté, po nečekaném skalpu ambiciózního Alkmaaru (2:1) však prohrálo dvakrát v řadě s Go Ahead (1:3) i s Heerenveenem (0:1). Oba soupeři se spolu naposledy utkali v sezóně 2018/2019 a Feyenoord po úvodním hladkém úspěchu (3:0) nezvládl odvetné derby v jarní části (1:2).

Trenér jasného favorita Arne Slot dlouhodobě postrádá Idrissiho, Excelsior nemůže počítat s Nieuwpoortem a Ayoubem. "Poslední zápas sezóny může být zrádný a ještě v případě, že se jedná o derby. Excelsior s námi nehrál téměř čtyři roky a rozhodně se chce vytáhnout, v tuto chvíli nebude mít co ztratit. My naopak hodláme udržet stávající výkonnost a případná ztráta by nás mohla velmi mrzet," má jasno čtyřiačtyřicetiletý Slot.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 9.64 - 21.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Go Ahead Eagles - SBV Vitesse

neděle 20:00
Celek z Deventeru vstoupil do tohoto ročníku naprosto hrůzostrašně a zdálo se, že se mu nepříjemné starosti se záchranou nevyhnou. Nicméně po pěti úvodních porážkách se naladil na tu správnou vlnu a momentálně v lize neprohrál osmkrát za sebou, celkově neodcházel z trávníku poražen dokonce devětkrát v řadě. I díky třem letošním výhrám se nachází na jedenáctém místě se čtrnácti body a teď bude své postavení hájit proti vyzyvateli z Arnhemu.

Go Ahead se chytilo v utkání na půdě nováčka z Volendamu (3:2), v následujícím průběhu dokázalo porazit ještě Emmen (2:0) a Excelsior (3:1). Kromě toho si připsalo na konto také pět nerozhodných výsledků, o největší překvapení se postaralo v 8. kole v Amsterdamu s Ajaxem (1:1). Uplynulý víkend zavítalo do Enschede a jeho úspěšná série se chvěla v základech, ale díky brance Willumssona z nastaveného času přeci jen získalo další nesmírně cenný bod (1:1).

Naopak SBV se od začátku ročníku trápí a příliš mu zatím nepomohla ani výměna trenéra. Koncem září nahradil německého rodáka Thomase Letsche bývalý skvělý reprezentant Phillip Cocu a ten zatím vybojoval sedm bodů v šesti střetnutích. Ve středeční dohrávce 12. kola zavítali jeho svěřenci do Amsterdamu a s obhájcem mistrovského titulu AFC vybojovali překvapivou remízu 2:2. Vitesse je v tuto chvíli až patnácté s dvanácti body a při případné nedělí výhře se může přiblížit k vytouženému středu Eredivisie.

"Zápas s Ajaxem se nám celkem povedl a všem hráčům musím poděkovat za nasazení. Pevně věřím, že v tomto ohledu nepolevíme ani v Deventeru, i když náš protivník neprohrál více jak dva měsíce. Pokud zopakujeme dobrý výkon, tak můžeme získat všechny tři body," prohlásil Cocu optimisticky. Tomu znovu scházejí Scherpen, Schubert a Dijks, domácí nenasadí Mattiella s brankářem Mulderem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.52 - 2.76

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

FC Volendam - FC Utrecht

sobota 16:30
Utrecht je aktuálně v moc dobrém rozpoložení. A je pro něj v podstatě škoda, že se mu do hry vmísí netradičně světový šampionát, který mu může celkovou pohodu narušit. Na svém kontě má tři ligová vítězství v řadě, i proto bude na hřišti Volendamu plnit roli favorita. Svěřencům trenéra Wima Jonka se naopak nedaří, ti v uplynulých třech kolech Eredivisie neuzmuli bod.

Domácí utrpěli v této sezóně již devět porážek v dosavadních třinácti případech, jedinkrát se jim povedlo urvat výhru. Nováček nejvyšší soutěže jednoduše tvrdě pociťuje nejvyšší úroveň, na níž nepůsobil velmi dlouho, a srovnat se s ní zatím úplně nedokáže. Jen slabou náplastí je třeba postup do další fáze KNVB Bekeru. Svoje primární ambice má jasně na ligové scéně, a nemusíme situaci vážně nějak podrobně zkoumat, abychom neodhadli, že se jedná záchranu.

Hosté naopak vlastní cíle plní s docela slušnými výsledky, pohybují se kolem těch příček, jež je vsunou alespoň do posezónního play-off o pohárovou Evropu. "V první řadě nám půjde na půdě Volendamu o výsledek,” povídal utrechtský lodivod Henk Fraser. "Stále totiž máme co dohánět. Musíme si vytvořit takové podmínky pro druhou polovinu ročníku, abychom mohli vlastně začít znovu. Je třeba ukázat kuráž, když se dobře pohybujete, vznikne dobrý zápas.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.60 - 4.19 - 1.90

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

FC Emmen - AFC Ajax

sobota 18:45
Dvě nepovedená klání v rychlém sledu znamenaly trvalý pád Ajaxu dokonce až na třetí místo tabulky Eredivisie. A bude nesmírně složité vrátit se do čela ještě v tomto roce, protože tuhle situaci nemá ve svých rukou. Nutností pro naplnění této ambice je samozřejmě uspět na půdě Emmenu a pak věřit, že první PSV a druhý Feyenoord ještě v tomto kole stačí nějak zaváhat.

Před týdnem se de Godenzonen nezadařilo ve šlágru kola vyzrát na eindhovenského soupeře, následně si měli napravit náladu v dohrávce proti Vitesse, jenomže ani po té se z tříbodového rezultátu neradovali. Ač byli směrem dopředu daleko aktivnější, nepočínali si tím nejlepším způsobem v obraně, a konala se tak pouze plichta. "Výsledek pro nás byl zklamáním,” hlesl Alfred Schreuder, šéf lavičky Ajaxu. "Začali jsme parádně, tvořili jsme si šance, měli jsme už po poločase vést o dvě nebo tři branky. Nakonec můžu týmu vyčítat, že je nedokázal účelněji proměňovat a také že nebyl dostatečně dobrý v rychlých přechodech směrem dozadu,” dodal.

Obecně amsterdamský klub nepůsobí na domácí scéně tak dominantně jako v minulosti ještě pod vedením trenéra Erika ten Haga. I když se zpočátku mohlo zdát, že s potřebnou adaptací na nové Schreuderovy pořádky nebude mít zásadní potíže, vždyť až do zhruba půlky září se mu vedlo vítězit s pravidelností a uzmul sedm skalpů v řadě, včetně jednoho střetnutí v Lize mistrů, následně jako by mu docházel dech. Tak jako tak je v Nizozemsku stále blízko svým cílům, panika není na místě. Tedy za předpokladu, že nebude váhat v takových zápasech, jaký ho čeká třeba teď jen těsně před světovým šampionátem. Pro svěřence kouče Dicka Lukkiena je hlavní záchrana, dlouhodobě balancují na hraně sestupu. Doposud jenom dvakrát vyhráli.

Samozřejmě že po nepříliš zdárném období by si někteří fanoušci přáli rychlou změnu a již se dožadují Schreuderovy rezignace. "Působím už ve fotbale dlouho, abych věděl, jak funguje,” vzkázal na adresu negativních komentářů. "Rozumím jim a chápu jejich emoce, snaží se najít viníka, když dojde na horší výsledek. Taková kultura prostě k tomuhle sportu patří. Je škoda, že se něco takového stává. Prožil jsem však dost příběhů, něčím takovým se již nezabývám.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.10 - 5.75 - 1.30

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

PSV Eindhoven - AZ Alkmaar

sobota 21:00
Také nizozemská nejvyšší soutěž dospěla v tomto roce ke svému konci, v závěrečném kole roku 2022 je na programu jeden očekávaný šlágr. V něm se představí dosavadní lídr Eredivisie PSV, které bude hájit první pozici před Feyenoordem a Ajaxem proti konkurenčnímu Alkmaaru. Hosté poslední dobou zažívají prudký pokles výkonů, a kvůli třem ligovým porážkám z posledních čtyř zápasů klesli až na páté místo se šestadvaceti body.

Nicméně ztráta AZ na největší rivaly je naprosto minimální, jelikož právě za svým nadcházejícím konkurentem zaostává o čtyři body a například na třetí Ajax má manko dvou bodů. Svěřenci trenéra Pascala Jansena zvládli své vystoupení v Konferenční lize, v šesti duelech vybojovali patnáct bodů a z prvního místa s přehledem postoupili do osmifinále.

Také na ligové scéně na tom nebyli špatně a ještě před pár týdny dokonce vedli, avšak pak utrpěli porážky s Feyenoordem (1:3), Excelsiorem (1:2) a po těsném skalpu posledního Volendamu (2:1) minule nezvládli utkání ve Waalwijku (1:3). "Je před námi poslední zápas roku, a pokud ho zvládneme, tak elitní pětka bude nesmírně vyrovnaná. PSV se ale nachází ve fantastické formě a porazit ho na jeho vlastní půdě bude opravdu tvrdý oříšek. I přesto se o to pokusíme, kvality na to máme," řekl optimisticky Jansen.

Domácí výběr skončil v základní skupině Evropské ligy druhý za současným lídrem Premier League Arsenalem a čeká ho tak únorové play-off o osmifinále. V Eredivisii navíc ustálil svou výkonnost - po překvapivém neúspěchu v Groningenu (2:4) zdolal Nijmegen (3:0) a minule zvládl šlágr podzimní části v Amsterdamu s Ajaxem (2:1). V tuto chvíli je před druhým Feyenoordem díky lepšímu skóre a na AFCA si vytvořil jednobodový náskok.

"Během jediného týdne nás čeká druhý adept na zisk mistrovského titulu, a i když tentokráte budeme hrát doma, tak Alkmaar rozhodně nebude o moc slabší než Ajax. Teď si věříme a máme situaci pod kontrolou, ale náš protivník má nesmírně kvalitní kádr a dokáže porazit kohokoliv. Musíme udržet maximální koncentraci od začátku až do konce, klíčová bude produktivita," myslí si šestačtyřicetiletý lodivod PSV Ruud van Nistelrooy.

Ten znovu nemůže využít služeb Boscagliho s Vertessenem, Saibarim a Peersmanem, jeho protějšek Jansen nenasadí Evjena, Martinse Indiho, Vanheusdena a ani Daniho de Wita, jenž stále odpykává třízápasový karetní trest za vyloučení ve Volendamu.

Ve vzájemných střetnutích obou gigantů se více daří Alkmaaru, neboť ten porazil eindhovenský klub třikrát z předchozích čtyř případů.

PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítez - Max, Obispo, Ramalho, Mwene - Gutiérrez, Sangaré - Gakpo, Veerman, Simons - De Jong

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Verhulst - Kerkez, Dekker, Beukema, Chatzidiakos - Reijnders, Bazoer, Clasie - Karlsson, Odgaard, Sugawara

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.68 - 6.36

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Sparta Rotterdam - FC Twente

pátek 20:00
Před očekávaným MS v Kataru se v nizozemské nejvyšší soutěži stihne odehrát ještě jedno víkendové kolo a to započne tradiční páteční předehrávkou. Tentokráte na sebe narazí dva celky, kterým se prozatím daří nad očekávání. Výkony Sparty jsou považovány za jedno z největších příjemných překvapení soutěže, neboť rotterdamský celek jako jeden z adeptů na sestup posbíral parádních třiadvacet bodů a nachází se na fantastickém šestém místě.

V tuto chvíli zaostává za vedoucím PSV o sedm bodů a to v této fázi určitě není hrozivá ztráta. Proti ambicióznímu Twente bude plnit úlohu mírného outsidera, bez šance na vítězství ale rozhodně není. Celek z Enschede se letos účastnil kvalifikace Konferenční ligy a stejně jako v uplynulém ročníku Eredivisie chce skončit mezi elitní čtyřkou. Nyní má na kontě šestadvacet bodů a patří mu čtvrtá pozice s čtyřbodovým mankem na eindhovenského lídra.

Nicméně po třech ligových výhrách za sebou minule nezvládl duel s podceňovaným Go Ahead a doma s ním jen remizoval po výsledku 1:1. Sparta v předešlých sedmi ligových zápasech jen jednou prohrála a jednou remizovala, k tomu zaznamenala hned pět výher. Uplynulý víkend senzačně přehrála Vitesse (4:0), předtím si poradila s Fortunou (3:1). V uplynulé sezóně však na Twente nevyzrála, neboť prohrála v obou vzájemných střetnutích (0:1 a 0:2).

Hostující kouč Ron Jans opět nemůže využít služeb Bramy, Tzolise a českého krajánka Michala Sadílka, naopak útočník Václav Černý s největší pravděpodobností nastoupí v zahajovací sestavě. Trenér rotterdamského výběru Maurice Steijn postrádá de Guzmána, Rekika, Namliho a Coremanse. "Sparta letos hraje skvěle a očekávám nesmírně vyrovnaný souboj, o kterém může rozhodnout jediný moment. Pevně věřím, že ten rozhodující krok uděláme právě my," řekl s odhodláním v hlase čtyřiašedesátiletý Jans.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.38 - 2.46

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
13
10
0
3
42 : 19
30
2
Feyenoord Rotterdam
13
9
3
1
30 : 12
30
3
AFC Ajax
13
9
2
2
41 : 14
29
4
FC Twente
13
8
2
3
23 : 8
26
5
AZ Alkmaar
13
8
2
3
24 : 16
26
6
Sparta Rotterdam
13
7
2
4
24 : 15
23
7
FC Utrecht
13
6
3
4
19 : 21
21
8
SC Heerenveen
13
5
5
3
14 : 12
20
9
RKC Waalwijk
13
4
5
4
24 : 22
17
10
NEC Nijmegen
13
2
8
3
13 : 15
14
11
Go Ahead Eagles
13
3
5
5
19 : 22
14
12
SBV Excelsior
13
4
1
8
15 : 32
13
13
Fortuna Sittard
13
3
3
7
15 : 23
12
14
FC Groningen
13
3
3
7
15 : 26
12
15
SBV Vitesse
13
3
3
7
15 : 28
12
16
FC Emmen
13
2
4
7
10 : 24
10
17
Cambuur Leeuwarden
13
2
2
9
8 : 20
8
18
FC Volendam
13
1
3
9
13 : 35
6

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele