Eredivisie - preview 17. kola: Feyenoord - Ajax

20.01.2023, 08:48, aktualizováno 22.01.2023, 09:03
Previews

Boj o titul bude letos dramatický, na čele je aktuálně Feyenoord a na lídra čeká v tomto kole Ajax, který nevyhrál pětkrát za sebou. Alkmaar by to doma proti Sittardu měl mít podstatně snazší. Twente hostí Utrecht, nedělní program odstartuje duel Heerenveen - Groningen...

SC Heerenveen - FC Groningen

neděle 12:15

Loni v dubnu se Derby van het Noorden konalo v neděli krátce po poledni a také nejnovější měření sil mezi Heerenveenem a Groningenem se uskuteční ve stejném termínu. Eredivisie se hned na úvod dne položí do bitvy dvou rivalů ze severu Nizozemska, která v blízké minulosti v drtivé většině případů nabídla dělbu bodů. Domácí pro tu aktuální budou plnit roli favorita.

Pokud se podíváme na posledních deset vzájemných zápasů, hned v sedmi z nich se konala remíza. Jednou jedinkrát uspěl vítězně Groningen, dvakrát pak za toto období Heerenveen. A výhru mimochodem slavil právě na jaře v předešlém ročníku. Jelikož si do této doby počínala Srdíčka daleko lépe než jejich lokální soupeř, získala totiž o dvanáct bodů více, a mají tak na svém kontě přesně dvakrát větší sumář v tomto ohledu, očekává se jejich tříbodový výsledek.

Ačkoli na papíře se zdárný rezultát u Heerenveenu opravdu očekává, domácí stratég Kees van Wonderen by velmi nerad svého protivníka podceňoval. Byť ten pod novým vedením trenéra Dennise van der Reeho i nadále spíše hledá sám sebe. V lednu prohrál ve všech třech kláních, včetně toho pohárového proti třetiligovému Spakenburgu. "Groningen má slušný tým,” uvedl van Wonderen. "Rozhodně nebude na konci sezóny na dvanácti bodech. Má kouče, který má v rukávu dobré nápady, jen potřebuje čas. A doufám, že se zlepší, samozřejmě až po neděli.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.73 - 4.96

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Twente - FC Utrecht

neděle 14:30

Český reprezentant Michal Sadílek na začátku tohoto roku přispěl svým gólem k výhře nad Emmenem, pomohl i před týdnem k cenné remíze s Ajaxem, ovšem následujícího důležitého klání proti Utrechtu, jež zase notně prověří ambice Twente na zisk příček zajišťující evropské poháry pro další sezónu, se kvůli zranění nezúčastní. Nemělo by se ale jednat o delší absenci.

Kouč Ron Jans potvrdil před nynějším soubojem, že pro jistotu nechá Sadílka odpočívat. "Má menší problémy s třísly. Jen nechceme jeho stav riskovat,” prozrazoval. Kromě něho se ještě nebude moci spolehnout na Wouta Bramu, jenž se sice nedávno objevil na pár minut na hřišti v pohárovém měření sil s Telstarem, pořád ovšem není zcela fit. "Je po operaci a po náročné rehabilitaci. Do týmu ho míníme zabudovávat postupnými kroky,” nechtěl nic uspěchat Jans.

Twente může atakovat po tomto kole třetí příčku v tabulce, potřebuje nicméně vyhrát a také doufat, že Ajax a Alkmaar ve svých nedělních duelech zaváhají. "Utrecht je v tabulce pouze těsně pod námi,” připomínal Jans. "Nehodláme se ovšem dívat dolů, koukáme nahoru. Jen v tu chvíli totiž víte, co máte dělat, a to vítězit. Čeká nás tvrdá dřina proti urputnému soupeři.”

Hosté asi naposledy nebyli úplně nadšení, že jenom remizovali na půdě Go Ahead Eagles, dlouhodobě však podávají stabilní výkony a neměli by mít jediný důvod si na svého rivala nevěřit. Hostující stratég Michael Silberbauer se nebude moci spolehnout na trojici hráčů ve složení Tommy St. Jago, Bart Ramselaar a Ramon Hendriks, kteří zatím neodehráli jedinou minutu, nově každopádně visí otazník nad starty Sandera van de Streeka a Jense Toornstry. Ti patří ke stavebním článkům sestavy, o jejich nástupu bude jasno zřejmě až na poslední chvíli.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.94 - 4.64

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Feyenoord Rotterdam - AFC Ajax

neděle 14:30

Jednoznačným šlágrem 17. kola Eredivisie je duel mezi Feyenoordem a Ajaxem, který navíc bude jedním z nejsledovanějších zápasů první poloviny této sezóny. Vzhledem k aktuální situaci se favorit hledá jen velmi těžko, ale jedno je jisté - pokud Ajax nepřeruší svou mizérii a v Rotterdamu prohraje, tak si přeci jen lehce zkomplikuje případnou obhajobu titulu.

Amsterdamský klub ovládl nizozemskou nejvyšší soutěž v předchozích třech dokončených ročnících a i přes několik zaváhání to vypadalo, že ani letos nebude mít konkurenci. Jenomže od začátku listopadu uplynulého roku spadl do nebývalé krize, která trvá doteď. Ajax momentálně nevyhrál v Eredivisii pětkrát za sebou a kvůli tomu se v tabulce propadl na třetí pozici se třiatřiceti body.

I přes zisk pouhých čtyř bodů z minulých pěti utkání však není jeho situace bezvýchodná, jelikož právě za svým nedělním rivalem zaostává pouze o čtyři body. Svěřenci trenéra Alfreda Schreudera naposledy zdolali v 11. kole Waalwijk (4:1), po následné porážce s PSV (1:2) remizovali čtyřikrát v řadě. Smírně se totiž rozešli s Vitesse (2:2), Emmenem (3:3), Nijmegenem (1:1) i před týdnem s Twente (0:0).

Naopak Feyenoord prožívá úspěšné období a nečekaně se vyhřívá na čele tabulky s tříbodovým náskokem na druhý Alkmaar. Vstup do nového roku mu sice příliš nevyšel (remíza 1:1 s Utrechtem), avšak poté se okamžitě vrátil na vítěznou vlnu v Groningenu (3:0). Vzájemná bilance obou gigantů hraje jasně ve prospěch AFC. Šestatřicetinásobný nizozemský šampion porazil Feyenoord již šestkrát za sebou a k tomu inkasoval pouhé dvě branky.

"Ajax je tým, který se i přes veškeré problémy dokáže připravit na ty největší a nejdůležitější zápasy. Současný bodový rozdíl v žádném případě nic neznamená a ani pří případné výhře si nemůžeme myslet, že máme titul v kapse. Očekávám vyrovnanou bitvu se vším všudy a o vítězi mohou rozhodovat detaily. Všem našim příznivcům slibuji, že se mají na co těšit," řekl s obrovským očekáváním v hlase domácí lodivod Arne Slot.

Ten v tuto chvíli nemusí řešit příliš velké problémy s marodkou, na ní se nacházejí jen Timber s Traunerem. Naopak jeho protějšek Schreuder musel kvůli četným zdravotním komplikacím často měnit základní jedenáctku. V tuto chvíli budou určitě mimo hru Baas, Grillitsch a Kaplan, kvůli vyloučení s Twente nenastoupí ani obránce Rensch.

"Na tuto bitvu se každý těší, protože jde o hodně a všichni mají o motivaci postaráno. V našem případě to sice souvisí i se zodpovědností, já však věřím, že ta teď nebude hrát tu hlavní úlohu. Naše čekání na výhru je totiž hodně dlouhé a odhodlání obrovské. Feyenoord hraje skvěle a je naším velkým soupeřem v boji o titul. Vyhrát v Rotterdamu bude složité, ale ne nemožné," prohlásil s mírným optimismem padesátiletý Schreuder.

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Pedersen, Geertruida, Hancko, Hartman - Kokcü, Wieffer - Jahanbakhsh, Szymanski, Paixao - Danilo

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Rulli - Sancház, Timber, Bassey, Wijndal - Berghuis, Álvarez, Klaassen - Bergwijn, Brobbery, Tadič

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 3.80 - 2.54

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

AZ Alkmaar - Fortuna Sittard

neděle 16:45

AZ má i letos jen ty nejvyšší ambice a i přes několik ligových zaváhání si zatím vede poměrně slušně. V tuto chvíli se nachází na parádním druhém místě tabulky se ziskem třiatřiceti bodů a za vedoucím Feyenoordem zaostává o čtyři body. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita proti Fortuně, která převádí hodně nevyrovnané výkony a prozatím bojuje o záchranu. Se šestnácti body jí teď patří dvanáctá příčka.

Domácí výběr se pomalu a jistě bude chystat na únorové vystoupení v osmifinále Konferenční ligy, momentálně se však musí plně koncentrovat na ligovou soutěž. Vstup do nového roku mu úplně nevyšel, protože pouze remizoval s Vitesse (1:1), pak ale dominoval ve 2. kole národního poháru s Excelsiorem (4:1) a před týdnem díky konstantnímu výkonu od začátku až do konce zvítězil na půdě konkurenčního Heerenveenu (2:0).

Celek ze Sittardu zvítězil v dosavadních šestnácti duelech jen čtyřikrát, na druhou stranu dokáže překvapovat velké favority. Do nového roku sice vstoupil nelichotivou porážkou s Go Ahead (0:2), nicméně uplynulý víkend i v početní nevýhodě srovnal v samém závěru zápas s vysoce favorizovaným PSV (2:2). Získaný bod má cenu zlata. Na nedělního rivala se mu příliš nedaří, prohrál s ním již třikrát za sebou. Naposledy ho porazil v roce 2001.

"Zbývající průběh bude nesmírně vyrovnaný a jakékoli ztracené body mohou mít při závěrečném zúčtování zásadní vliv. Musíme se soustředit na každé jednotlivé utkání zvlášť, dobře víme, že Fortuna umí zaskočit kohokoliv. Je velice silná v pokutovém území, a pokud dá první gól, tak perfektně brání," vyjádřil se s určitou dávkou respektu stratég AZ Pascal Jansen.

Ten již nemůže počítat s Evjenem, jenž v průběhu tohoto týdne přestoupil do dánského Brøndby, na marodce se mu nacházejí Westerveld s Martinsem Indim a z osobních důvodů nenastoupí ani brankář Ryan. Hosté nemohou počítat s Feratim a Siovasem, trest za vyloučení s PSV si navíc musí odpykat Erdoğan.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 5.74 - 10.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

NEC Nijmegen - FC Emmen

sobota 18:45

Hráči Nijmegenu mají v této sezóně za sebou už šestnáct ligových utkání a prohráli pouze třikrát, v tomto ohledu je na tom lépe jen vedoucí Feyenoord a třetí Ajax. Jenomže na kontě mají také pouhopouhé tři výhry a v tabulce jim proto patří deváté místo s devatenácti body. S deseti nerozhodnými výsledky jednoznačně kralují této statistice a nyní budou hájit postavení v horní polovině tabulky proti zachraňujícímu se Emmenu.

NEC momentálně neprohrálo v Eredivisii ve čtyřech zápasech v řadě a dařilo se mu i v národním poháru. V novém roce na ligové scéně nejprve uhrálo senzační remízu 1:1 s mistrovským Ajaxem a o týden později se rozešlo smírně také s Vitesse v bezbrankovém poměru. Se svým sobotním protivníkem se naposledy utkalo před více než čtyřmi lety v baráži o první ligu a úspěšnější byl soupeř (0:4 a 4:1).

Nováček letošního ročníku se chce hlavně zachránit a splnit tento úkol nebude vůbec jednoduché. FC totiž doposud posbíralo pouhých dvanáct bodů a patří mu až šestnáctá barážová příčka, i když za patnáctým Groningenem zaostává jen vinou horšího skóre. Do druhé části sezóny vstoupilo porážkou v Enschede s místním Twente (0:2) a naposledy doma remizovalo s posledním Cambuurem (0:0).

Domácí tedy jsou považováni za mírné favority, ale trenér Rogier Meijer se nově musí obejít bez Tannaneho (trest na 3 utkání za vyloučení s Vitesse) a také bez El Karouaniho (trest za žluté karty). Na marodce se navíc nacházejí Bruijn, Roefs a De Wolf. Hostující lodivod Dick Lukkien nemůže využít služeb Güçlüa, Hardevelda, Kieftenbelda, Darfaloua a Liedera.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.30 - 3.82

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

PSV Eindhoven - SBV Vitesse

sobota 20:00

PSV se na začátku nového roku nachází v krizi a v úvodních dvou zápasech ani jednou nevyhrálo, čelo tabulky se mu tak mírně vzdálilo. Nyní se konečně pokusí uspět proti Vitesse, které v minulých letech tradičně bojovalo o evropské poháry, ale v tomto ročníku se nebývale trápí a nachází se v blízkosti sestupového pásma. Domácím patří čtvrtá příčka s dvaatřiceti body a za vedoucím Feyenoordem zaostávají o pět bodů.

SBV již v průběhu podzimní části vyměnilo trenéra a klub v současnosti vede bývalý skvělý reprezentant Phillip Cocu. Ten zatím nedokázal tým výrazně pozvednout, ovšem určité zlepšení již viditelné je. Jeho svěřenci momentálně remizovali čtyřikrát za sebou a o body například obrali mistrovský Ajax (2:2) i druhý Alkmaar (1:1), jenomže na ligovou výhru v tuto chvíli čekají téměř tři měsíce.

Eindhovenského giganta vede od začátku tohoto ročníku jiný neméně slavný bývalý nizozemský hráč Ruud van Nistelrooy. Klub pod jeho vedením získal nizozemský Superpohár a v lize například porazil i Ajax (2:1), v tuto chvíli se však trápí, neboť z předchozích tří zápasů vybojoval jen dva body. V novém roce zaznamenal dvě nečekané ztráty, když nejprve remizoval bez branek s rotterdamskou Spartou a následně přišel o vedení v Sittardu v samém závěru (2:2).

Van Nistelrooy řeší situaci na přestupovém trhu a přál by si, aby v týmu zůstal teprve dvacetiletý křídelník Noni Madueke, jenž má dle médií namířeno na londýnské Chelsea. "V tomto období se chceme zaměřit na udržení stávajícího kádru, jakékoli oslabení by mohlo být klíčové. Už delší dobu jsme nedokázali vyhrát a máme před sebou velmi kvalitního protivníka, proto se musíme připravit na sto procent," řekl Van Nistelrooy s jasným plánem.

Tomu budou scházet Fofana, Mauro Júnior, Boscagli a Peersman, naopak hosté mohou počítat s kompletním výběrem. SBV doposud posbíralo pouhých patnáct bodů a nachází se až na čtrnácté příčce. Ve vzájemných zápasech těchto rivalů má navrch favorit, který zvítězil třikrát za sebou, navíc v loňském ročníku jasně dominoval v obou případech (5:0, 2:0).

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 5.92 - 11.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Cambuur Leeuwarden - Sparta Rotterdam

sobota 20:00

Cambuur v tomto ročníku prožívá hodně krušné časy, a pokud chce udržet prvoligovou licenci, tak v následujícím průběhu potřebuje výrazně zabrat. Jeho protivník z Rotterdamu začínal dle papírových předpokladů na stejné startovní čáře, avšak předvádí naprosto fenomenální výkony a překvapuje celou nizozemskou scénu. Doposud posbíral neuvěřitelných osmadvacet bodů a nachází se na vynikajícím šestém místě.

Naopak výběr z Leeuwardenu má na kontě pouhopouhých devět bodů a se dvěma výhrami v šestnácti duelech je na poslední osmnácté pozici. Na druhou stranu není v jeho případě nic ztraceno, protože za patnáctým Groningenem zaostává o nicotné tři body. V minulém utkání dokázal přerušit svou sérii šesti ligových porážek v řadě díky bezbrankové remíze na půdě konkurenčního Emmenu, nicméně velký důvod k jásání to rozhodně nebyl.

Hosté naopak září jako dobře vybroušený diamant a vezou se vítězné vlně. V šestnácti střetnutích zvítězili dokonce osmkrát a celkově prohráli pouze čtyřikrát. V novém roce nejprve šokovali PSV a z Eindhovenu si odvezli bod za remízu 0:0, před týdnem po tuhé bitvě zvládli městské derby s Excelsiorem (1:0). S Cambuurem se naposledy utkali zhruba před rokem a získali s ním bod za nerozhodný výsledek 1:1.

Domácí trenér Sjors Ultee, který byl v průběhu tohoto ročníku propuštěn ze Sittardu a na lavičce Cambuuru působí teprve od poloviny listopadu uplynulého roku, nemůže počítat s Gullitem, Ter Heidem a Maulunem. K dispozici ještě nebude ani nová útočná posila Mimoun Mahi, marocký útočník totiž přišel na hostování z Utrechtu před pár dny. Sparta naopak postrádá De Guzmána s Coremansem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.15 - 3.05 - 2.51

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

RKC Waalwijk - Go Ahead Eagles

sobota 21:00

Waalwijk se v uplynulých sezónách pohyboval v sestupovém pásmu a několikrát byl považován za hlavního kandidáta na sesun do druhé ligy, ovšem v loňském ročníku se umístil v blízkosti poklidného středu tabulky a stejný plán má také teď. V tuto chvíli si nevede úplně špatně a patří mu jedenácté místo s osmnácti body. Nyní se pokusí vyzrát na konkurenční Go Ahead, které však v nizozemské nejvyšší soutěži neprohrálo více jak čtyři měsíce.

RKC se příliš nedaří a v předchozích sedmi zápasech dokázalo senzačně přehrát jen druhý Alkmaar (3:1), jinak si na konto připsalo hned čtyři porážky a dvě výhry. Těsně před koncem podzimní části utrpělo obrovský debakl 1:6 v Nijmegenu a příliš mu nevyšel ani vstup do nového roku, neboť po nadějné bezbrankové remíze s Heerenveenem neudrželo vedení na půdě předposledního Volendamu a nakonec s ním prohrálo 1:2.

Klub z Deventeru má na kontě o jeden bod více než jeho sobotní protivník a je desátý. Poslední ligovou porážku utrpěl začátkem září v 5. kole s Feyenoordem (3:4), v současnosti tak drží úctyhodnou šňůru jedenácti střetnutí bez porážky. V předchozích čtyřech duelech dokázal zdolat Fortunu (2:0), k tomu ve třech případech obral o body favority (Twente - 1:1, Vitesse a Utrecht - 2:2).

Oba protivníci na sebe naposledy narazili loni v lednu a Waalwijk uspěl v Deventeru po výsledku 2:0. Domácí stratég Joseph Oosting nemá k dispozici Kramera a Lobeteho, hosté přijedou bez Kuiperse s Rommensem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.63 - 2.79

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

SBV Excelsior - FC Volendam

pátek 20:00

V souboji dvou nováčků půjde o hodně, jelikož oba momentálně bojují o záchranu a chtějí se co nejdříve přiblížit ke klidnému středu tabulky. V tuto chvíli je na tom celkově lépe rotterdamský Excelsior, který doposud získal šestnáct bodů a patří mu třináctá příčka. Jeho páteční protivník posbíral o čtyři body méně a nachází se na sedmnáctém místě, na druhou stranu oba duely nového roku zvládl a nachází se tak ve velmi dobré formě.

SBV nepředvádí v tomto ročníku úplně optimální výkony a utrpělo již několik debaklů, naopak v důležitých zápasech se mu poměrně daří a úplně nespokojeno být nemůže. Do druhé části tohoto ročníku vstoupilo těsnou výhrou nad konkurenčním Groningenem (1:0), nicméně pak nezvládlo 2. kolo národního poháru s Alkmaarem (1:4) a před týdnem nebylo úspěšné ani v městském derby s rozjetou Spartou, které podlehlo nejtěsnějším poměrem 0:1.

Hosté získali v úvodních čtrnácti utkáních pouhých šest bodů a vypadalo to s nimi hodně bledě, příliš šancí na udržení prvoligové licence se jim nedávalo. Začátkem ledna však zabrali a po jasné výhře na půdě posledního Cambuuru (3:0) zmobilizovali své síly s Waalwijkem, když během závěrečných pětadvaceti minut otočili vývoj ve svůj prospěch. Teď je nic snadného nečeká, ale bez šance na bodový zisk rozhodně nejsou.

Oba soupeři se spolu utkali v loňské sezóně ještě ve druhé lize a úspěšnější byl mírný favorit tohoto utkání, neboť Excelsior získal čtyř body po výsledcích 1:1 a 5:2. Domácí trenér Marinus Dijkhuizen nemůže využít služeb Pierieho, Donkora a Ayouba, jeho protějšek Wim Jonk zřejmě nenasadí Antonucciho s Douirim.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.82 - 2.62

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
16
11
4
1
39 : 14
37
2
AZ Alkmaar
16
10
3
3
28 : 17
33
3
AFC Ajax
16
9
5
2
45 : 18
32
4
PSV Eindhoven
16
10
2
4
44 : 22
32
5
FC Twente
16
9
4
3
26 : 9
31
6
Sparta Rotterdam
16
8
4
4
26 : 16
28
7
FC Utrecht
16
7
5
4
26 : 24
26
8
SC Heerenveen
16
6
6
4
16 : 15
24
9
NEC Nijmegen
16
3
10
3
20 : 17
19
10
Go Ahead Eagles
16
4
7
5
25 : 26
19
11
RKC Waalwijk
16
4
6
6
26 : 30
18
12
Fortuna Sittard
16
4
4
8
20 : 29
16
13
SBV Excelsior
16
5
1
10
17 : 38
16
14
SBV Vitesse
16
3
6
7
18 : 31
15
15
FC Groningen
16
3
3
10
17 : 33
12
16
FC Emmen
16
2
6
8
13 : 29
12
17
FC Volendam
16
3
3
10
18 : 40
12
18
Cambuur Leeuwarden
16
2
3
11
9 : 25
9

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
FC-RUBRIKA

Krize pokracuje

Reagovat
jáá

malinko hlavně chybí celkové herní pojetí mi přijdi

Reagovat
AjaxFans

Kde malinko

Reagovat
jáá

Doufám že je to jen taktika jak oklamat analyticky tým Unionu Berlin.

Reagovat
AjaxFans

Marně mačkám F5 o čekající zprávě o odvolání Schreudera

Reagovat
jáá

Jiné řešení už asi není...Kdyby se jen bodově nedařilo, ale ta hra samotná nemá žádný smysl, dřív jsme měli xy šancí a neuměli je proměnit, teďka žádný nemáme a góly dáváme úplně z ničeho. Přitom proti Rangers na začátku LM jsme byli kombinačně super

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele