Eredivisie - preview 8. kola: Feyenoord trestá ztráty konkurentů

01.10.2022, 08:47, aktualizováno 02.10.2022, 09:26
Previews
PSV Eindhoven i Ajax v sobotu ztratily a to je šance pro Feyenoord, rotterdamský celek se představí na půdě Nijmegenu. Heerenveen cestuje do Emmenu, vedle toho se hrají ještě další tři duely...
Fortuna Sittard - FC Volendam  (neděle 12:15)
Oba dva nedělní soupeři jsou považováni za jedny z hlavních kandidátů na sestup a necelá úvodní čtvrtina letošního ročníku ukázala, že je opravdu může čekat velmi tuhý boj o udržení prvoligové licence. Celek ze Sittardu nezískal v prvních pěti utkáních ani bod, a i když se poslední dobou přeci jen zvedl, tak je stále až šestnáctý se ziskem pouhých čtyř bodů. FC čekalo na návrat do Eredivisie dlouhou dobu a v tuto chvíli je patnácté s pěti body.

Domácí výběr zažil vskutku katastrofální vstup do soutěže, ale například proti mistrovskému Ajaxu (1:2) nebo Uterchtu (3:4) předvedl sympatické výkony. Vůbec první body získal proti Nijmegenu (1:1) a o vítězství navíc přišel až v nastaveném čase. Na tříbodový zisk tedy poprvé dosáhl těsně před reprezentační přestávkou, jelikož si poradil s jiným nováčkem Excelsiorem po nejtěsnějším vítězství 1:0.

Hosté se vrátili mezi nizozemskou elitu po třináctiletém čekání a úplný začátek nebyl z jejich pohledu špatný, protože remizovali v Gronigenu (2:2) a senzačně porazili Twente (1:0). Vzápětí však utrpěli obrovský debakl od PSV (1:7) a svou třízápasovou šňůru bez bodů přerušili teprve naposledy v Arnhemu s místním Vitesse (1:1). Na Fortunu minule narazili ještě ve druhé lize v sezóně 2017/2018 a získali s ní tři body (0:1, 2:0).

Fortuna tak pod vedením nového španělského trenéra Julia Velázqueze přeci jen zažívá lepší časy, ten se momentálně musí obejít bez Seuntjense (červená karta s Excelsiorem). Naopak trest za vyloučení s Nijmegenem si již odpykal turecký záložník Erdoğan. Volendam kvůli zranění nemůže nasadit Antonucciho, Flinta, Twigta a Buura.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 4.12 - 3.53
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
SBV Excelsior - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Excelsior jako nováček Eredivisie vstoupil do letošního ročníku naprosto fantasticky a po dvou kolech měl stoprocentní bilanci, ovšem následně se dle očekávání zasekl a z pěti utkání prohrál hned čtyřikrát. V tabulce mu vak stále patří solidní desáté místo s devíti body a nyní se pokusí překvapit vysoce favorizovaný Utrecht. Ten na začátku hodně strádal, nicméně před reprezentační přestávkou zabral a se shodným počtem devíti bodů mu patří devátá příčka.

SBV nejprve zaskočilo Cambuur a z jeho půdy si odvezlo nečekanou výhru 2:0, poté překvapilo ambiciózní Vitesse (3:1). Jenže v nadcházejících týdnech utrpělo debakly s PSV (1:6), Twente (0:4) i Waalwijkem (2:5) a po vydřeném vítězství s posledním Emmenem (2:1) nestačilo před reprezentační přestávkou na konkurenční Fortunu (0:1). Hostující výběr získal v prvních čtyřech duelech pouhopouhé dva body a nacházel se v sestupovém pásmu.

Zlom nastal při duelu v Sittardu, kdy svěřenci trenéra Henka Frasera zvítězili v divokém poměru 4:3, následně si poradili i s Vitesse (1:0) a minule remizovali bez branek s Nijmegenem. Excelsior se naposledy utkal se svým favorizovaným rivalem v sezóně 2018/2019 a celkem se mu na něj daří, protože s ním momentálně remizoval třikrát za sebou a poslední porážku utrpěl v listopadu 2017.

Domácí trenér Marinus Dijkhuizen postrádá Azarkana s Agrafiotisem, Fraser se musí vypořádat s mnohem početnější marodkou. Na ní se momentálně nacházejí van der Hoorn, Hendriks, Ramselaar, Van de Streek, Mahi a St. Jago. "Chceme pokračovat ve zlepšených výkonech, ale víme, že hlavně v útočné fázi máme stále na čem pracovat. Excelsior umí překvapit, v žádném případě nesmíme přistoupit na jeho styl hry," nastínil Fraser své plány.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.75 - 4.45 - 1.66
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NEC Nijmegen - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Feyenoord i v letošním ročníku ukazuje, že znovu může bojovat o nejvyšší příčky, nicméně teď se po reprezentační přestávce pokusí napravit své poslední ligové zaváhání. Kvůli němu klesl v tabulce Eredivisie na čtvrté místo se šestnácti body a za vedoucím Alkmaarem momentálně zaostává o čtyři body. Nyní zavítá na půdu "remízového krále" celé soutěže, který má na kontě hned pět nerozhodných výsledku v řadě.

NEC vstoupilo do nové sezóny těsnou porážkou s Twente (0:1), rozdílový gól navíc inkasovalo až v poslední minutě. Od té doby neokusilo hořkost porážky šestkrát po sobě, neboť po vysoké výhře na půdě nováčka z Volendamu (4:1) se rozešlo smírně s Groningenem, Alkmaarem, Sittardem (ve všech případech 1:1) i s Heerenveenem a Utrechtem (v obou případech 0:0). V tuto chvíli mu patří jedenáctá pozice s osmi body.

Proti rotterdamskému gigantovi je určitě považováno za outsidera, na druhou stranu ho překvapit může. Hostující celek doposud zaváhal v lize jen dvakrát, když před vlastními fanoušky nevyzrál na Heerenveen (0:0) a těsně před reprezentační pauzou nezvládl ofenzivní podívanou proti konkurenčnímu PSV. V Eindhovenu sice dvakrát dohnal jednobrankové manko, ale na závěrečnou čtvrtou trefu soupeře už odpověď nenašel (3:4).

"Diváci si rozhodně přišli na své a nás mrzí, že jsme nebyli důslednější při bránění rychlých výpadů PSV. Po utkání v Evropské lize se Sturmem jsme si věřili, jenomže při některých momentech v defenzívě jsme si počínali až příliš naivně. Teď jedeme do Nijmegenu, který má jednu z nejkompaktnějších obran celé ligy, a potřebujeme na ní najít úspěšný recept," prohlásil s respektem stratég Feyenoordu Arne Slot.

Hosté porazili svého protivníka v pěti vzájemných duelech za sebou, Slot teď nemá k dispozici jen Wålemarka s Hartmanem. Nijmegen naopak nemůže nasadit Bronkhorsta, Tannaneho, Bruijna, Kramera, Sandlera a De Wolfa.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.62 - 4.43 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam  (neděle 16:45)
Waalwijk se Spartou si vedou od začátku sezóny až nad očekávaní dobře. Pohybují se kolem těch příček, jež by jim zaručily play-off o evropské poháry, přičemž záchrana v Eredivisie je pro ně tím prvořadým cílem. Oba celky by po reprezentační přestávce rády navázaly na svoje předchozí slušné rezultáty, aby ještě více stabilizovaly své postavení mimo sestupové pásmo.

Domácí zatím utrpěli pouze dvě porážky, a to s vysoce favorizovaným Feyenoordem a PSV, v ostatních případech vždycky dokázali uhrát aspoň bod. Naposledy si přitom hodně smlsli na Cambuuru, jemuž před vlastními fanoušky nasázeli pět branek. Také rotterdamský výběr před dvěma týdny slavil zisk tříbodového výsledku, doma se mu zdařilo těsně přetlačit Groningen.

Jednou trefou se mimo jiné na úspěchu nad celkem z Leeuwardenu podílel i Zakaria Bakkali, který je možná vůbec tím nejzajímavějším jménem v kádru RKC. Působil dříve na takových slavných adresách, jakými jsou Valencia nebo Anderlecht, fotbalová kariéra ho teď nicméně zavedla právě do Severního Brabantska. "Buďme k sobě upřímní. Není normální, aby za náš klub hrál někdo s Bakkaliho životopisem," povídal Mo Allach, technický ředitel Waalwijku. "Byl jsem s ním stále v kontaktu, snažil jsem se mu vysvětlit, že mu můžeme nabídnout vše, co potřebuje. Doufám, že ho naše filosofie chytí. Myslím, že ve finále zvolil moudře," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.45 - 3.14
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Emmen - SC Heerenveen  (neděle 20:00)
Heerenveen v předešlých sezónách jen marně usiloval o účast v pohárové Evropě a při nejlepším končil na chvostu horní poloviny tabulky, nicméně úvod letošní sezóny zatím ukazuje, že se může blýskat na lepší časy. SC totiž v dosavadních sedmi utkáních prohrálo pouze jednou a s dvanácti body mu patří velmi solidní šestá pozice. Nyní bude plnit úlohu favorita v Emmenu, který se trápí a je úplně poslední osmnáctý s pouhými čtyřmi body.

FC přitom nezačalo špatně a po úvodní očekávané prohře s PSV (1:4) dokázalo remizovat proti Waalwijku (1:1) a následně překvapivě porazilo Utrecht (3:2). Od té doby ale vychází bodově naprázdno, protože postupně nestačilo na Feyenoord (0:4), Alkmaar (0:3), Excelsior (1:2) a ani na Go Ahead (0:2). Kvůli této nelichotivé sérii se propadlo na samé dno Eredivisie o skóre z předposlední Fortunu.

Hosté doposud nestačili jen na mistrovský Ajax, se kterým utrpěli debakl 0:5. Jinak ovšem například uhráli nerozhodný bezbrankový výsledek s Feyenoordem, všechny tři body si odvezli z Arnhemu po vysoké výhře 4:0 nad místním Vitesse a těsně před reprezentační přestávkou zdolali i skvěle hrající Twente (2:1). Loni porazili Emmen ve všech třech případech, kromě ligových úspěchů (4:0, 3:1) uspěli i v osmifinále národního poháru (2:1).

Podle spekulací nizozemských médií se nyní může kývat židle pod dosavadním trenérem Emmenu Dickem Lukkienem, jenž v této nedělní dohrávce 8. kola bude postrádat Hardevelda, El Messaoudiho, Kieftenbelda, Güçlüa, Liedera a van Dorpa. Hostující celek by naopak mohl nastoupit v nejsilnějším možném složení.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.40 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Cambuur Leeuwarden - PSV Eindhoven  (sobota 16:30)
Po reprezentační přestávce jsou na programu 8. kola Eredivisie čtyři sobotní zápasy a hned ten první bude mít jasného favorita. Domácí Cambuur by se letos rád pohyboval v klidném středu tabulky a hodlá se vyhnout bojům o záchranu, doposud však získal pouhé čtyři body a je až předposlední sedmnáctý. Naopak PSV se po minulém důležitém vítězství vyhouplo do čela s osmnácti body o skóre před mistrovský Ajax.

Celek z Leeuwardenu nevstoupil do tohoto ročníku úplně špatně a i přes nečekanou úvodní porážku s nováčkem Excelsiorem (0:2) dokázal zabrat se silným Utrechtem (0:0) a poté zaznamenal svou jedinou výhru v Sittardu (4:1). Od té doby však zaznamenal čtyři porážky za sebou, před čtrnácti dny utrpěl obrovský debakl ve Waalwijku (1:5). Na PSV se mu navíc vůbec nedaří, jelikož s ním prohrál již v osmi vzájemných střetnutí v řadě.

Podle spekulací se tak výrazně kýve trenérská židle nad současným lodivodem Henkem de Jongem - jeho svěřenci totiž nejsou úplně poslední jen díky lepšímu skóre, hůře je na tom pouze Emmen. Naopak eindhovenský gigant v dosavadních sedmi duelech neuspěl pouze jednou, a to v 5. kole v Enschede s místním Twente (1:2), v předchozím případě sehrál dramatickou bitvu s konkurenčním Feyenoordem a nakonec ho porazil v divokém poměru 4:3.

Kouč PSV Ruud van Nistelrooy věří, že se tým dobře naladí na nadcházející pohárový zápas. "V Evropské lize jsme nezačali úplně nejlépe, nicméně přestávka nám může pomoci v mnoha ohledech. Cambuur měl v předchozí době celkem smůlu a to se rozhodně může otočit. V žádném případě ho nesmíme podcenit, jeho standardní situace jsou velmi nebezpečné."

Ten stále nenasadí kanonýra Luuka de Jonga, jenž musel odložit svůj návrat kvůli poraněnému lýtku, mimo hru zůstávají i Van Ginkel, Oppegård, Madueke, Mauro Junior či Boscagli. SC znovu nenasadí lotyšského forvarda Uldriķis, na marodce se dále nacházejí Maulun a Gullit.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.00 - 6.98 - 1.23
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Groningen - AZ Alkmaar  (sobota 18:45)
Alkmaar v letošním ročníku Eredivisie předvádí konstantní výkony, daří se mu na ligové i pohárové scéně a nyní po reprezentační přestávce bude chtít udržet solidní formu na půdě Groningenu. Jako jediný celek Eredivisie ještě ani jednou neprohrál, ovšem zaznamenal dvě remízy a v tabulce mu proto patří druhé místo se sedmnácti body o bod za PSV i Ajaxem. FC posbíralo o devět bodů méně a je až dvanácté.

Groningen by se rád stabilně vrátil do horní poloviny tabulky a konečně chce zabojovat o pohárové příčky, ovšem k tomuto cíli má prozatím daleko. V dosavadním průběhu dvakrát zvítězil a k tomu utrpěl tři prohry, po skalpu Cambuuru (1:0) minule neudržel jednobrankové vedení v Rotterdamu s místní Spartou a kvůli inkasované brance ve třetí nastavené minutě prohrál nejtěsnějším poměrem 1:2.

AZ od začátku tohoto ročníku prohrálo v patnácti odehraných duelech jen jednou a to ve 3. předkole Konferenční ligy s Dundee (0:1). V Eredivisii po úvodních čtyřech výhrách remizovalo s Nijmegenem i Twente (v obou případech 1:1), kromě dvou výher v základní skupině KL si před čtrnácti dny nečekaně vyšláplo na suverénní Ajax a přerušilo jeho šňůru šesti zápasu bez ztráty bodů díky úspěchu v poměru 2:1.

Loni se oba sobotní soupeři podělili po třech bodech, kdy Groningen nejprve senzačně zvítězil (2:0) a ve venkovní odvetě nestačil na favorita po výsledku 0:1. Domácí nenasadí Hoekstru s Musampou, naopak po suspendaci se vrátil do prvního týmu Ngonge. Alkmaar delší dobu nemůže využít služeb důležitého obránce Martinse Indiho (po operaci svalového zranění), na trávník se dále nepodívají Evjen s Pavlidisem. Naopak po zdravotních problémech se na hřišti již může ukázat švédský záložník Karlsson.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.91 - 3.74 - 1.76
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AFC Ajax - Go Ahead Eagles  (sobota 20:00)
Období před dvěma týdny nevyšlo Ajaxu bezpochyby podle vlastních představ. Na poli Ligy mistrů utrpěl porážku v Liverpoolu, následně v Eredivisie přitom zaznamenal svůj premiérový nezdar, a to na půdě Alkmaaru. Přišel tak díky horšímu skóre o své průběžné vedení v tabulce, jež se bude snažit určitě strhnout zpět na svou stranu, a to ve střetnutí proti Go Ahead Eagles.

Amsterdamskému celku nedávná reprezentační přestávka spíše mohla pomoci. Ti, co si plnili povinnosti na mezinárodní úrovni, mohli zapomenout na ony dva nezdary, ti, co byli nějakým způsobem zraněni, doléčili své šrámy, ti, co byli zdraví, si od fotbalového koloritu odpočinuli. A kouč Alfred Schreuder byl ve finále spokojený s návratem hráčů ke klubovým záležitostem.

Třeba ve velmi dobré náladě mohli přicestovat zpět do hlavní nizozemské metropole Kenneth Taylor i Remko Pasveer, jež prožili debut v dresu Oranje, prvně jmenovaný přitom svou účast v nároďáku naplánoval prvotně až ve svých osmatřiceti letech. A především pak mohli svoje působení v Lize národů hodnotit více než pozitivně, protože Nizozemsko udrželo první pozici ve skupině a proklouzlo do Final Four. "Mají úsměv na tváři," těšilo Schreudera. "Do kabiny vnesli mnoho pozitivní energie. Pro Ajax je super, že měl v nizozemském týmu i další hráče."

Klub z Deventeru by neměli domácí za žádnou cenu podcenit, stejně jako tomu bylo v loňské sezóně. Tehdy během celého zápasu de Godenzonen nevsítili jedinou branku a nakonec doma brali pouze plichtu. "Přibližně víme, jak si náš soupeř na hřišti počíná. Očekávám, že budeme dominovat a že náš rival bude hrát zezadu. Někdy je zkrátka do takového fotbalu donucený," předpovídal amsterdamský šéf lavičky opatrné počínání družiny trenéra Reného Hakeho. "My ovšem potřebujeme získat dobrý výsledek. Je před námi spousta utkání, a to ve velmi krátkém časovém úseku. Moji hráči jsou ve finále fit, budeme jich každopádně muset využívat více."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 13.10 - 29.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - SBV Vitesse  (sobota 21:00)
Celek z Enschede se letos těsně neprobojoval do hlavní fáze Konferenční ligy, nicméně v lize to z jeho pohledu není úplně špatné, i když se před reprezentační pauzou přeci jen lehce zasekl. Momentálně se nachází na pátém místě tabulky s třinácti body a za čtvrtým Feyenoordem zaostává o tři, jeho další účast v evropských pohárech tak rozhodně není nereálná. Nyní přivítá vyzyvatele z Arnhemu, který naopak prožívá hodně krušné časy.

Twente v úvodních pěti duelech nečekaně prohrálo s nováčkem z Volendamu (0:1), jinak ale zaznamenalo hned čtyři výhry včetně cenného skalpu PSV (2:1). Poté sehrálo další duel s vysoce favorizovaným Alkmaarem a muselo se spokojit s nerozhodným výsledkem 1:1, naposledy však nezvládlo duel v Heerenveenu (1:2). SBV doposud zvítězilo jen jednou a v Eredivisii se nachází na nelichotivé čtrnácté příčce s pouhými pěti body na kontě.

V 5. kole sice těsně uspělo v Groningenu (1:0), ale předtím vybojovalo jediný bod s Waalwijkem (2:2). Vzápětí nestačilo na Utrecht (0:1) a před čtrnácti dny pouze remizovalo s nováčkem z Volendamu (1:1). Právě toto utkání se stalo osudné německému trenérovi Thomasu Letschovi (odchod do bundesligové Bochumi) a místo něj usedl na lavičku věhlasný Phillip Cocu, jehož tedy čeká premiéra.

Cocu zažil fantastickou hráčkou kariéru a v pozici hlavního kouče doposud vedl PSV (2013 - 2018), Fenerbahçe (2018) a anglické Derby County (2019 - 2020). "Těším se na novou výzvu a dobře si uvědomuji, že současná pohoda v týmu není optimální. Kádr v žádném případě není špatný, jen je mu potřeba ukázat ten správný směr. Hned první vystoupení s Twente bude obtížné, ale zvládnout ho můžeme," prohlásil Cocu optimisticky.

Ten se bude muset obejít bez Schuberta s Dijksem, FC stále nemá k dispozici českého reprezentanta Michala Sadílka a mimo hru zůstávají i El Maach, Pleguezuelo, Steijn, Rots či Tzolis. Naopak v základní jedenáctce se i tentokráte zřejmě objeví útočník Václav Černý, jenž letos vsítil pět branek.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.95 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven760128:1018
2.AFC Ajax760122:518
3.AZ Alkmaar752013:517
4.Feyenoord Rotterdam751120:916
5.FC Twente741212:513
6.SC Heerenveen73318:712
7.Sparta Rotterdam73139:810
8.RKC Waalwijk723215:109
9.FC Utrecht72329:109
10.SBV Excelsior730410:189
11.NEC Nijmegen71517:58
12.FC Groningen72237:128
13.Go Ahead Eagles720510:156
14.SBV Vitesse71247:165
15.FC Volendam71248:215
16.Fortuna Sittard71159:174
17.Cambuur Leeuwarden71155:144
18.FC Emmen71156:184

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele