Eredivisie - souhrn 10. kola: Do čela znovu Ajax

14.10.2022, 21:59, aktualizováno 16.10.2022, 21:54
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Ajaxu (© AFP)
PSV Eindhoven nadělil Utrechtu potupný půltucet, podobně suverénně si na závěr kola počínal Ajax, který doma sedmi brankami skolil Excelsior, a dostal se tak do čela tabulky. Feyenoord připravil o neporazitelnost Alkmaar, který tak o vedení v průběžném pořadí přišel. Twente si poradilo s Groningenem, Vitesse opanovalo duel s Cambuurem a přidalo druhou výhru v sezoně, stále však zůstává v sestupovém pásmu...

AFC Ajax - SBV Excelsior 7:1

16.10.2022 20:00

Góly: 15. Jorge Sánchez, 26. Steven Berghuis, 44. Brian Brobbey, 59. Brian Brobbey, 64. Dušan Tadić, 75. Steven Bergwijn, 81. Mohammed Kudus - 90. Nikolas Agrafiotis

Ajax sice nezvládl v Lize mistrů už tři utkání za sebou, ovšem na ligové scéně se dostává do skvělé pohody, což nyní potvrdil proti nováčkovi z Rotterdamu. Excelsioru totiž nedal žádnou šanci od samého začátku a nakonec ho deklasoval nevídaným poměrem 7:1, jedinou branku navíc inkasoval až v poslední minutě základní hrací doby. Díky zaváhání Alkmaaru s Feyenoordem (1:3) se navíc vrátil do čela Eredivisie se ziskem pětadvaceti bodů.

AFC nyní vévodí celé soutěži o bod před druhým PSV, dvoubodový náskok má na Feyenoord i Alkmaar. SBV naopak nevyhrálo v nejvyšší nizozemské soutěži již počtvrté v řadě a s deseti body se propadlo na dvanáctou pozici. Domácí bušili do outsidera od samého začátku a první branku vsítili přesně po odehrané čtvrthodině, kdy se prosadil čtyřiadvacetiletý mexický obránce Jorge Sánchez.

Ten se po bombě Stevena Bergwijna z dobrých pětadvaceti metrů a následném zákroku brankáře Van Gassela dostal k pohotové dorážce a míč nechytatelně usměrnil přímo do levého spodního růžku. Neuběhlo ani dalších jedenáct minut a do černého se trefil také Steven Berghuis. Zkušený třicetiletý útočník po zpětném přistrčení od Basseyho vystřelil z dvaadvaceti metrů a svůj technický přízemní pokus nechytatelně uklidil k levé konstrukci.

Svěřenci trenéra Alfreda Schreudera pokračovali v útočném snažení i nadále a třetí trefu přidali těsně před přestávkou. Skórovat dokázal současný lídr ofenzívy Brian Brobbey, jenž se po fantastickém pasu Dušana Tadiče z levého křídla odpoutal od svých protihráčů a prudkou hlavičkou z bezprostřední blízkosti snadno rozvlnil síť. AFC nepolevovalo ani po změně stran a v 59. minutě udeřilo počtvrté.

Svůj druhý gól zápasu zaznamenal aktivní Brobbey, neboť se po zpětné narážečce Bergwijna opřel do balónu ze čtrnácti metrů a nekompromisní dělovkou ho poslal pod břevno - 4:0. Za dalších pět minut se dokázal prosadit třiatřicetiletý srbský fenomén Tadič. Ten se po hlavičce z hranice brankového území a fantastickém zákroku jednoruč v podání Van Gassela propracoval k dorážce u levé tyče a balón o pár decimetrů propasíroval za brankovou čáru.

V 75. minutě se dočkal zaslouženého zásahu Bergwijn, jelikož si navedl míč od levého rohu pokutového území blíže do středu hřiště a táhlou střelou zavěsil ke vzdálenější konstrukci kolem plachtícího hostujícího strážce - 6:0.

O šest minut později dokonal kanonádu amsterdamského giganta střídající Mohammed Kudus, jenž po šťastném odrazu trefil prázdnou branku ze tří metrů. Excelsior se dočkal alespoň čestného zásahu v 90. minutě, když střídající Nikolas Agrafiotis po šesti minutách strávených na trávníku zakončil hlavou přesně do pravé šibenice.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Feyenoord Rotterdam 1:3

16.10.2022 16:45

Góly: 26. Jens Odgaard - 31. Orkun Kökçü (pen.), 56. Sebastian Szymański, 82. Danilo

Alkmaar se nedokázal oklepat ze čtvrteční pohárové porážky na půdě kyperského Apollonu (0:1) a tentokráte v důležitém ligovém utkání s Feyenoordem prohrál na domácí půdě po výsledku 1:3. Kvůli tomu přepustil první místo v nizozemské nejvyšší soutěži mistrovskému Ajaxu a se třiadvaceti body se propadl až na čtvrtou příčku o skóre za svého nedělního rivala, o bod za druhé PSV a o dva body za amsterdamského konkurenta.

Přitom svěřenci trenéra Pascala Jansena začali naprosto skvěle a krátce po pětadvaceti minutách vedli, jenomže do přestávky bylo srovnáno z pokutového kopu a po změně stran rozhodli o úspěchu rotterdamského klubu Sebastian Szymański s Danilem. Hosté tak alespoň částečně napravili pár dní staré zaváhání v Evropské lize s dánským Midtjyllandem (2:2) a vracejí se do dobré pohody z úvodu sezóny.

Feyenoord mohl jít z ničeho nic do vedení přesně po odehrané čtvrthodině. Před hranicí pokutového území se elegantně otočil s míčem pozdější hrdina Szymański a nechytatelným skákavým projektilem orazítkoval pravou konstrukci. AZ nečekaně prorazilo ve 26. minutě. Do vedení ho dostal třiadvacetiletý dánský kanonýr Jens Odgaard, jenž po výborném pasu Chatzidiakose z pravé strany předskočil v brankovém území Traunera a pohotovou hlavičkou snadnou rozvlnil síť.

Nicméně neuběhlo ani pět minut a Feyenoord srovnal krok z penalty. Rozhodčí Makkelie ji nařídil za evidentní podražení Beukemy na rozběhnutého Giméneze a nabídnutou možností nepohrdl turecký talent Orkun Kökçü, který nekompromisně zamířil k pravé konstrukci do protipohybu brankáře Verhulsta.

Domácí si mohli vzít zpět ztracený náskok zhruba deset minut před přestávkou, ale Clasie z bezprostřední blízkosti těsně minul pravou tyč.

Šest minut po výměně stran se podruhé prosadil Odgaard, ale jeho trefa neplatila kvůli ofsajdu. Feyenoord vsítil druhý nejdůležitější gól v 56. minutě. Polský špílmachr Szymański si navedl balón do středu hrací plochy a z dvaceti metrů tvrdě vypálil - brankář Verhulst předvedl obrovskou hrubku a po odrazu od jeho pravé ruky skončil balón v síti, domácí strážce určitě nebude vzpomínat na tento moment v dobrém.

AZ pak marně dobývalo pozornou defenzivu protivníka, ten přidal třetí pojistku v 82. minutě. Střídající Brazilec Danilo napřáhl z dobrých pětadvaceti metrů a jeho úchvatná rána zapadla pod břevno za plachtícího Verhulsta.

Ve zbývajících minutách k ničemu zajímavému nedošlo, Alkmaar tak v příštím kole bude mít co napravovat na půdě Excelsioru. Feyenoord pro změnu přivítá rozjetou Fortunu.

Více informací k zápasu

FC Twente - FC Groningen 3:0

16.10.2022 14:30

Góly: 48. Virgil Misidjan, 55. Joshua Brenet, 84. Ricky van Wolfswinkel

Ambiciózní Twente předvádělo v poslední době nevyrovnané výkony a vedoucí čtyřka se mu začala vzdalovat, ale nyní zastavilo propad tabulkou proti trápícímu se Groningenu a třemi trefami ve druhém dějství ho porazilo hladce po výsledku 3:0. V tabulce Eredivisie si proto upevnilo páté místo s devatenácti body a za čtvrtým Alkmaarem stále zaostává o body čtyři. Naopak hosté prohráli již počtvrté v řadě a propadli se na šestnáctou barážovou příčku s osmi body.

Výběr vedený německým trenérem Frankem Wormuthem zvítězil v deseti duelech jen dvakrát a v tomto nedělním střetnutí se od samého začátku pouze bránil. Poprvé mohl inkasovat již po necelých osmi minutách hry, kdy se k přímému volnému kopu z dobrých třiceti metrů postavil Vlap a dělovkou orazítkoval břevno. Domácí opět zahrozili po pětadvaceti odehraných minutách, jenomže Propper nadějnou střelou minul pravou tyč o několik decimetrů.

Svěřenci trenéra Rona Janse se poprvé prosadili tři minuty po výměně stran zásluhou Virgila Misidjana. Devětadvacetiletý útočník se surinamskými kořeny obdržel přihrávku na levou stranu šestnáctky od nejlepšího muže na trávníku Rickyho van Wolfswinkela a přízemní obstřel uklidil přesně do protějšího spodního růžku. Neuběhlo ani dalších sedm minut a náskok Twente pojistil Joshua Brenet.

Osmadvacetiletý obránce využil dalšího precizního přistrčení Van Wolfswinkela po akci na levé straně a z bezprostřední blízkosti propálil naprosto bezmocného brankáře Leeuwenburgha.

Necelých deset minut před závěrečným hvizdem zaslouženě uzavřel gólový účet nezastavitelný Van Wolfswinkel, kterému o pár minut dříve po dlouhém sólu chybělo ke skórování jen pár milimetrů, nicméně poté vypálil z první z dvanácti metrů a po zemi zavěsil přesně ke vzdálenější tyči.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - FC Utrecht 6:1

16.10.2022 14:30

Góly: 8. Xavi Simons, 33. Guus Til, 38. Guus Til, 60. Xavi Simons, 86. Anwar El Ghazi, 89. Anwar El Ghazi - 24. Sander van de Streek

PSV se pod vedením trenéra Ruuda van Nistelrooye prezentuje atraktivní ofenzivní podívanou a nyní jeho úžasnou produktivitu odnesl Utrecht. Domácí tentokráte skórovali hned šestkrát a uštědřili svému soupeři obrovský debakl 6:1. Posední čtyři duely tedy jasně ovládli a vsítili v nich těžko uvěřitelných sedmnáct branek. V tabulce Eredivisie se rázem vyhoupli na druhou pozici se čtyřiadvaceti body o bod za vedoucí Ajax.

Eindhovenský celek ve čtvrtek snadno přehrál v Evropské lize švýcarský Curych (5:0) a od samého začátku byl velmi aktivní i proti Uterchtu. V domácím dresu se zapsali do střelecké listiny jen tři hráči, dvě trefy zaznamenali Xavi Simons, Guus Til a v závěru také Anwar El Ghazi. Utrecht naopak nebodoval podruhé za sebou a patří mu devátá pozice s dvanácti body.

Domácí měli raketový start do nedělního zápasu a už po necelých osmi odehraných minutách vedli. Rychlonohý Simons obdržel vynikající kolmici do běhu od joeyho Veermana a pak z hranice pokutového území překonal vyběhnutého gólmana Barkase pohotovým obstřelem.

Hosté se vrátili do hry o bodový zisk zhruba v polovině úvodního dějství, kdy se Sander van de Streek po dlouhém pasu Toornstry se štěstím dostal k odraženému míči a zcela osamocen zblízka překonal bezmocného brankáře Beníteze.

Nicméně jasný favorit rozhodl o svém úspěchu ještě v prvním poločase díky dvěma zásahům Tila. Čtyřiadvacetiletý záložník si ve 33. minutě seběhl před branku na přihrávku z levé strany od Maxe a v pádu uklidil balón pod břevno zcela odkryté branky. Stejný hráč se znovu prosadil za dalších pět minut, jelikož po parádním obloučku Gakpa předskočil bránícího protihráče a svou prudkou hlavičku usměrnil přímo k bližší konstrukci - 3:1.

Svěřenci Van Nistelrooye si po přestávce hlídali dostatečný náskok a další trefu přidali přesně po odehrané hodině. Podruhé se prosadil Simons, jenž po famózní pobídce do volného prostoru sice napoprvé nepřekonal Barkase, ale dorážku už poslal doprostřed prázdné branky. Od tohoto okamžiku tempo hry opadlo, gólový účet uzavřel dvěma zásahy v rozmezí 86. až 89. minuty střídající El Ghazi.

Sedmadvacetiletý forvard si nejprve naskočil na centr z pravého křídla v podání jiného nově příchozího hráče Hoevera a razantní hlavičkou z pěti metrů umístil míč do protipohybu naprostého zoufalého Barkase - 5:1.

Ihned nato opět zafungovala stejná spolupráce, když si El Ghazi seběhl k zadní tyči na přetaženou přihrávku Hoevera a z ostrého úhlu nakonec dopravil balón o kousek za brankovou čáru. PSV se za týden utká s Groningenem, Utrecht by si rád spravil náladu s rotterdamskou Spartou.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - NEC Nijmegen 2:0

16.10.2022 12:15

Góly: 7. Dirk Abels, 29. Jonathan de Guzmán

Sparta se poslední dobou výrazně zlepšuje a nyní zaznamenala už své třetí vítězství z posledních čtyř utkání, ve kterých navíc ani jednou neprohrála. Díky výtečné sérii má na kontě solidních sedmnáct bodů a tabulkou se posunula na fantastické šesté místo se sedmnácti body. Naopak NEC po předchozích sedmi remízách poprvé prohrálo a s jediným vítězstvím na kontě zůstává na jedenáctém místě s deseti body.

Domácí výběr rozhodl o svém úspěchu již v úvodní půlhodině, ve které zaznamenal obě dvě branky, a poté si pohlídal těsné vedení až do závěrečného hvizdu. První důležitý gól vsítil již po necelých sedmi odehraných minutách. Pětadvacetiletý obránce Dirk Abels se po rohovém kopu Mijnanse zjevil v pokutovém území protivníka a ze čtrnácti metrů usměrnil balón svou technickou střelou do levého dolního růžku.

Rotterdamský klub pojistil svůj náskok ve 29. minutě. V tuto chvíli měl totiž přesnou mušku zkušený pětatřicetiletý matador Jonathan de Guzmán, který po pobídce japonského záložníka Saita napřáhl z hranice pokutového území a svůj přízemní projektil poslal přímo k pravé konstrukci. Hosté po změně stran přeci jen ožili a snažili se vsítit kontaktní trefu.

Blízko k ní měli ihned po změně stran, kdy se k přímému volnému kopu z dobrých pětatřiceti metrů postavil marocký šplímachr Tannane, ale brankář Olij odvrátil jeho dělovku do bezpečí. Následně se až do závěrečného hvizdu nic zásadního neurodilo, Sparta se příště pokusí překvapit v Utrechtu a Nijmegen přivítá konkurenční Go Ahead.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - SBV Vitesse 0:3

15.10.2022 21:00

Góly: 20. Ryan Flamingo, 74. Kacper Kozłowski, 82. Sondre Tronstad

Trenér Phillip Cocu po svém příchodu na lavičku Vitesse těsně před reprezentační přestávkou neuspěl ve svých dvou úvodích zápasech, ovšem nyní na půdě tápajícího Cambuuru jeho "léčba" konečně zabrala a SBV zvítězilo na půdě svého protivníka 3:0. Hosté zaznamenali teprve své druhé vítězství tohoto ročníku Eredivisie, s osmi body však stále zůstávají na šestnácté barážové pozici o skóre právě za svým sobotním rivalem.

Cambuur naopak nenavázal na předchozí dva duely, ve kterých získal čtyři body, a v tuto chvíli je tedy patnáctý. Hosté byli od samého začátku aktivnějším týmem a otevřít skóre mohli již po necelé čtvrthodině, kdy se před brankářem Virgíniou vytvořil obrovský závar. Domácí strážce nejprve zasáhl nejistě, nicméně závěrečnou ránu z hranice brankového území brilantně ukryl ve svém náručí. SBV se přeci jen prosadilo ve 20. minutě.

Do vedení ho dostal teprve devatenáctiletý obránce Ryan Flamingo, jenž si seběhl do brakového území soupeře na vynikající přímý volný kop z pravé strany v podání Witteka a svou razantní dělovkou nekompromisně rozvlnil síť. Hosté těsně před přestávkou mohli zahrávat pokutový kop po počínání Ferra, avšak rozhodčí Gerrets po dlouhém zkoumání videa na penaltový puntík neukázal.

Vitesse si v následujícím průběhu hlídalo jednobrankový náskok a o svém úspěchu definitivně rozhodlo dvěma trefami v rozmezí 74. - 82. minuty. Nejprve se prosadil talentovaný polský záložník Kacper Kozłowski, který si po samostatném úniku z poloviny hřiště navedl míč až před hranici šestnáctky a svou přízemní střelu usměrnil přímo k levé tyči. Za dalších osm minut skóroval také norský šplímachr Sondre Tronstad, neboť ten definitivně dostal Cambuur na kolena bombou z osmi metrů pod břevno.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - SC Heerenveen 1:1

15.10.2022 20:00

Góly: 90+1. Finn Stokkers - 52. Thom Haye

SC už počtvrté v této sezóně nepotvrdilo úlohu jasného favorita, a i když proti trápícímu se Go Ahead dlouho vedlo, tak nakonec kvůli obdržené brance ve druhé minutě nastaveného času získalo pouze bod za nerozhodný výsledek 1:1. Momentálně tak nevyhrálo již potřetí za sebou a v tabulce Eredivisie mu náleží osmá příčka se čtrnácti body. Domácí klub naopak neprohrál popáté v řadě a patří mu třináctá příčka s devíti body.

Svěřenci trenéra Reného Hakeho tak uhráli již svůj třetí nerozhodný výsledek po sobě, ale v tomto duelu lepší nebyli. První poločas se spíše nesl v opatrnějším duchu a oba soupeři výborně bránili. Mírný favorit se mohl dostat do vedení těsně před přestávkou, kdy se před hranicí pokutového území elegantně otočil s míčem Halilovič a tvrdě vypálil z dvaadvaceti metrů, ovšem jeho rána pouze orazítkovala protější konstrukci.

Heerenveen dokázal otevřít gólový účet tohoto duelu sedm minut po výměně stran. Po zpětném přistrčení Köhlerta napřáhl z více jak pětadvaceti metrů Thom Haye a svůj utěšený projektil usměrnil přímo do levého spodního růžku kolem dívajícího se gólmana De Langeho. Go Ahead se v následujícím průběhu častěji nacházelo na útočné polovině a vyrovnat mohlo zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem.

Střídající Finn Stokkers předvedl parádní individuální akci na levé straně šestnáctky a pak se pokusil obstřelit gólmana Nopperta, jenomže ten vynikajícím zákrokem vyrazil balón před sebe. V 79. minutě rozvlnil síť Sow střelou z bezprostřední blízkosti, avšak jeho gól přeci jen neplatil kvůli ofsajdovému postavení. Domácí nakonec srovnali v poslední možnou chvíli, jelikož právě aktivní Stokkers využil nejistého zákroku Nopperta a z hranice brankového území poslal odražený balón doprostřed poloprázdné branky.

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - RKC Waalwijk 0:0

15.10.2022 18:45

Góly: -

V souboji dvou týmů, které se poslední dobou nacházely ve vynikající formě a postupně stoupaly tabulkou vzhůru, se tentokráte skóre neměnilo a po nepříliš atraktivním průběhu se oba celky zaslouženě rozešly smírně v bezbrankovém poměru. Duel byl velmi vyrovnaný také ve všech statistických ohledech, domácí v tuto chvíli neprohráli již pětkrát za sebou a jsou desátí s jedenácti body. RKC má na kontě o tři body více a náleží mu skvělé šesté místo.

Úvodní poločas nic zajímavého prakticky nenabídl a oba brankáři si na konto připsali dva celkem snadné zákroky. Hosté z ničeho nic udeřili krátce po změně stran, kdy síť dokázal rozvlnit Kramer, ovšem jeho branka nakonec neplatila kvůli těsnému ofsajdu. Fortuna chtěla otevřít skóre v 51. minutě, kdy ve velmi dobré pozici stanul turecký kanonýr Yilmaz, jenže jeho pohotová rána byla na poslední chvíli zablokována.

Po změně stran se balón nejčastěji nacházel v blízkosti půlící čáry a ani jeden celek se nikam netlačil. V nastaveném čase se nejprve Waalwijk a pak i Fotuna dožadovali odpískání pokutového kopu, nicméně rozhodčí Joey Kooij po přezkoumání videozáznamu ani jeden nenařídil.

Svěřenci španělského trenéra Julia Velázqueze budou v příštím kole hájit svou příznivou šňůru v Rotterdamu s favorizovaným Feyenoordem, Waalwijk narazí na mistrovský Ajax a v tomto případě se jeho další bodový zisk neočekává.

Více informací k zápasu

FC Emmen - FC Volendam 1:1

14.10.2022 20:00

Góly: 67. Ahmed El Messaoudi - 64. Walid Ould Chikh

Nováčkovský souboj mezi Emmenem a Volendamem nakonec vítěze nepoznal, jelikož po opatrnějším průběhu skončil zápas nerozhodně v poměru 1:1. Hosté se dostali do vedení krátce po odehrané hodině, ovšem domácí bleskově vyrovnali a pak se už nic zajímavého nepřihodilo. Oba soupeři tak mají na kontě šest bodů, Emmen se prozatím posunul na šestnáctou, barážovou příčku a Volendam je předposlední sedmnáctý.

Úvodní možnost byla k vidění po necelé čtvrthodině hry, kdy se domácí dostali do rychlého přečíslení tři na jednoho, ovšem vynikajícím obranným zákrokem zastavil celou akci vracející se Plat. Krátce po odehrané půlhodině se před hranicí brankového území zjevil zcela osamocený Ahmed El Messaoudi, jenomže tomu zakončení vůbec nevyšlo a hostující branku vysoko přestřelil. Největší šance úvodního dějství byly k vidění v rozmezí 37. - 39. minuty.

Nejprve se v hostujícím dresu neprosadil Eiting, který z mírného úhlu nepřekonal pozorného brankáře Van der Harta, vzápětí na opačné straně zívala prázdná branka před El Messaoudim, ale ten trestuhodně selhal a svůj slabý pokus poslal jen do náruče gólmana Stankoviče. Hosté po změně stran ožili a do vedení se mohli dostat v 53. minutě, nicméně tečovaná rána střídajícího Walida Oulda Chikha pouze orazítkoval pravou konstrukci.

Hosté přeci jen vsítili první gól v 64. minutě, kdy se právě dvaadvacetiletý záložník Walid Ould Chikh opřel do balónu na hranici pokutového území a náramně ho usměrnil přímo do levé šibenice. Avšak Emmen na sebe nenechal čekat s odpovědí příliš dlouho a ani ne o tři minuty později srovnal krok, neboť El Messaoudi po obloučku Ruie Mendese chytře tečoval míč k protější tyči kolem bezmocného Stankoviče.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax1081134:925
2.PSV Eindhoven1080235:1424
3.Feyenoord Rotterdam1072126:1123
4.AZ Alkmaar1072120:1023
5.FC Twente1061318:719
6.Sparta Rotterdam1052316:1117
7.RKC Waalwijk1035220:1414
8.SC Heerenveen103529:914
9.FC Utrecht1033412:1812
10.Fortuna Sittard1032513:1811
11.NEC Nijmegen101729:910
12.SBV Excelsior1031612:2710
13.Go Ahead Eagles1023512:179
14.Cambuur Leeuwarden102268:178
15.SBV Vitesse1022611:218
16.FC Groningen1022610:228
17.FC Emmen101368:226
18.FC Volendam1013611:286

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
afc ajax

Normálne nikto nechce to 1 miesto zas tam musíme ísť my

Reagovat
jáá

Letos bude drama

Reagovat
afc ajax

Ako vidím tak aj zdarma...

Reagovat
AjaxFans

Přesně tak

Reagovat
REPLIKATOR

Feyenoord

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele