Eredivisie - souhrn 18. kola: Ajax ztratil posedmé v řadě

24.01.2023, 20:42, aktualizováno 26.01.2023, 23:05
Komentáře a souhrny
Mohammed Kudus (© AFP)

Ajax nezvládl ani duel se sestupem ohroženým Volendamem a po remíze 1:1 prodloužil sérii bez výhry na sedm ligových zápasů. Na čelo tabulky se po výhře nad Nijmegenem vrátil Feyenoord, dva body ztrátu má Alkmaar, jenž si poradil s Go Ahead. PSV Eindhoven se mohl posunout do čela, překvapivě však padl na hřišti Emmenu. Václav Černý dalším gólem pomohl Twente k remíze 2:2 s Vitesse...

AFC Ajax - FC Volendam 1:1

26.01.2023 21:00

Góly: 80. Mohammed Kudus - 59. Damon Mirani

Obhájce mistrovského titulu definitivně prožívá hodně nebývalou krizi, kterou zpečetil i v dohrávce 18. kola proti zachraňujícímu se Volendamu. S letošním nováčkem se totiž rozešel smírně v poměru 1:1, na ligové scéně momentálně remizoval šestkrát za sebou a celkově nedokázal zvítězit dokonce sedmkrát v řadě. V Eredivisii mu tedy patří nelichotivá pátá příčka se čtyřiatřiceti body a za vedoucím Feyenoordem už zaostává o sedm bodů.

Naopak pro hosty má tento bod cenu zlata, díky němu se posunuli na šestnáctou barážovou pozici se třinácti body a na patnáctý Emmen ztrácejí jen dva body. Domácí byli na trávníku jasně lepším výběrem, ale znovu selhali v produktivitě. První slibnou možnost si vypracovali po necelých dvaceti odehraných minutách, kdy z hranice šestnáctky tvrdě vypálil Bergwijn, jenže jeho rána byla sražena na rohový kop.

AFC pak zahrozilo do přestávky ještě dvakrát, nicméně Brobbey byl na poslední chvíli zablokován a pak hlavičku Timbera tečoval Davy Klaassen z bezprostřední blízkosti jen do bližší tyče. Ajax dominoval také po změně stran a po pěti odehraných minutách druhého dějství ho mohl dostat do vedení Berghuis, avšak jeho razantní projektil skvěle vyrazil před sebe pozorný brankář Stankovič.

FC z ničeho nic udeřilo po necelé hodině hry. Do senzačního vedení ho dostal šestadvacetiletý obránce Damon Mirani, jenž si po dlouhém přímém kopu Eitinga z pravého křídla udělal na hranici brankového území prostor k hlavičce a s pomocí horní tyčky přeci jen rozvlnil síť. Ajax poté tlačil a kýženého vyrovnání se dočkal v 80. minutě po přesnému voleji střídajícího Mohammeda Kuduse, ovšem ve zbývajícím průběhu se již na nic dalšího nezmohl.

Více informací k zápasu

FC Groningen - Cambuur Leeuwarden 0:1

26.01.2023 18:45

Góly: 77. Daniël Van Kaam

Groningen letos zažívá hodně nepovedený ročník, po katastrofálních výkonech v první polovině nezvládl vstup ani do druhé části a nejtěsnějším poměrem 0:1 tentokráte podlehl tápajícímu Cambuuru. Celek z Leeuwardenu byl až do tohoto střetnutí úplně poslední, ovšem díky tříbodovému zisku téměř po čtyřech měsících se posunul na sedmnáctou pozici právě o skóre před svého čtvrtečního rivala.

FC tedy kleslo na osmnácté místo, na druhou stranu není jeho situace úplně kritická, protože například za patnáctým Emmenem zaostává o pouhé tři body. Tento duel toho příliš zajímavého nepřinesl a diváci se rozhodně nemohli bavit strhující podívanou. V úvodním poločase stojí za zmínku jen tečovaný pokus domácího Luciana Valenteho z 8. minuty, který skončil o pár decimetrů vedle bližší konstrukce.

Obrázek hry se příliš neměnil ani po přestávce, Cambuur z ničeho nic zahrozil v 51. minutě. V šestnáctce soupeře se totiž opřel do odraženého balónu Hoedemakers, ovšem jeho nebezpečný pokus proletěl těsně nad břevnem. Groningen se snažil odpovědět za dalších pět minut, kdy po přízemním centru z levé strany zakončoval aktivní Valente, ale jeho střelu k bližší tyči skvěle vyškrábl do zámezí pozorný brankář Ruiter.

Rozhodující okamžik tohoto utkání nastal zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Vítěznou trefu mírného outsidera vsítil teprve dvaadvacetiletý záložník Daniël Van Kaam, jenž po odvráceném pasu Bangury z levého křídla vypálil z první a balón usměrnil přímo do protějšího spodního růžku.

Zápas byl vzápětí na chvíli přerušen kvůli výtržnostem domácího obecenstva a pokračovalo se až po krátké pauze. V samém závěru si Groningen nejprve vytvořil obrovský závar před Ruiterem, jenže míč do sítě nedostal. A když se v nastaveném čase neprosadil ani Ricardo Pepi, tak se výsledek neměnil.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - SBV Excelsior 1:0

25.01.2023 21:00

Góly: 6. Anastasios Douvikas

Utrecht až do uplynulého víkendu předváděl konstantní výkony, jelikož neprohrál osmkrát v řadě, a rázem se přiblížil k vytouženým pohárovým příčkám. Nicméně naposledy nedokázal vyzrát na konkurenční Twente a v Enschede prohrál 0:2. Nyní proti rotterdamskému vyzyvateli měl rozhodně co napravovat. To se mu nakonec povedlo, jelikož SBV přeci jen porazil 1:0 po brance řeckého ostrostřelce Anastasiose Douvikase z 6. minuty.

FC se proto vyhouplo na sedmé místo tabulky s devětadvaceti body a na šestou Spartu ztrácí jen tři body, naopak Excelsior nenavázal na minulý úspěch s předposledním Volendamem (2:0) a s devatenácti body mu stále patří třináctá příčka.

Svěřenci dánského trenéra Michaela Silberbauera vstoupili do středečního zápasu naprosto fantasticky a již svou první větší možnost přetavili ve vítězný gól. Poosmé v tomto ligovém ročníku se prosadil třiadvacetiletý kanonýr Douvikas, který převzal vynikající přihrávku do volného prostoru od Bozdogana a svůj přízemní pokus nekompromisně usměrnil do bližšího dolního růžku. Stejný hráč znovu skóroval zhruba deset minut před přestávkou, ale tato trefa nebyla uznána kvůli předchozímu hraní rukou.

FC se mohlo ještě více uklidnit pět minut po přestávce. Po centru Boussaida z levého křídla hlavičkoval zády k brance nezastavitelný Douvikas a orazítkoval břevno, zcela osamocený Bozdogan pak uklidil svou dorážku hlavou jen do rukavic připraveného brankáře Van Gassela. V závěrečných deseti minutách měli na kopačce druhý gól Toornstra, Douvikas i střídající Brouwers, jenže ani jeden z nich trestuhodně síť nerozvlnil.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - NEC Nijmegen 2:0

25.01.2023 21:00

Góly: 9. Javairô Dilrosun, 45+3. Orkun Kökçü (pen.)

Rotterdamský Feyenoord dokázal zvítězit v předchozích třech ligových zápasech pouze jednou, nyní ovšem další překvapení nepřipustil a houževnatý Nijmegen zdolal po výsledku 2:0. Proti remízovému králi soutěže předváděl konstantní výkon od začátku až do konce, výrazně mu také pomohlo vyloučení Ivána Márqueze z nastavení první půle. Díky tomu se bleskově vrátil na vedoucí příčku Eredivisie s jednačtyřiceti body a o dva body před Alkmaar.

NEC tedy utrpělo teprve svou druhou porážku v probíhající sezóně a v tabulce zůstává na devátém místě s dvaadvaceti body. Svěřenci trenéra Arneho Slota vstoupili do utkání s velkým nasazením a ani ne po deseti odehraných minutách vedli. Pedersen si všiml rozběhnutého Javaira Dilrosuna a poslal mu perfektní přihrávku, čtyřiadvacetiletý útočník pak nabídnutou možností nepohrdl a s přehledem rozvlnil síť.

Hosté se však rozhodně nehodlali vzdát a ihned na to mohli nečekaně srovnat, nicméně El Karouani selhal ve vyložené příležitosti a ztroskotal tváří v tvář brankáři Bijlowovi. Zřejmě nejdůležitější okamžik tohoto střetnutí se zrodil v samém závěru první půle. Španělský obránce Márquez zatáhl ve vlastní šestnáctce za záchrannou brzdu a poslal k zemi rozběhnutého Giméneze, rozhodčí Van de Graaf mu po přezkoumání videa ukázal přímou červenou kartu za zmaření vyložené brankové možnosti a nařídil pokutový kop.

K němu se postavil turecký šplímachr Orkun Kökcü a svůj pokus nekompromisně usměrnil k levé tyči. Po změně stran byli hosté smířeni se svým osudem a hlavně nechtěli utrpět debakl. Domácím tato skutečnost naprosto vyhovovala a vůbec nikam se netlačili. Ve druhém poločase se i proto neurodila žádná gólová možnost, a na zaslouženém vítězství rotterdamského klubu se tedy nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - SC Heerenveen 2:0

25.01.2023 20:00

Góly: 58. Úmaro Embaló, 90+8. Burak Yilmaz (pen.)

Heerenveen nenavázal na svůj úspěch z derby proti Groningenu a venku v rámci vloženého kola nestačil na Fortunu, které za celých devadesát minut nedokázal vsítit jediný gól. Parta ze Sittardu naopak získala svůj první tříbodový rezultát po skončení světového šampionátu a od pásma sestupu se dostala na bezpečnější rozdíl. Šestnáctá příčka je vzdálená na sedm bodů.

Chvilku trvalo, než se diváci na tribunách mohli kochat první líbivější akcí. Vyprodukovali ji domácí, a to díky rychlému ťukesu ze 26. minuty. Yilmaz inicioval zpětnou přihrávku, na tu si do do šestnáctky seběhl Bistrovič, který cílil slušně na bližší tyčku, nicméně brankář Mous zavčasu zasáhnul. Ve 33. minutě musel hostující muž v rukavicích zpozornět znovu, ohrozil ho totiž Úmaro Embaló, i s touto šancí si ale poradit uměl. Nakonec kapituloval v 58. minutě.

Yilmaz měl na pravé straně příliš prostoru, především pak moře času na své podnikání, a také proto vyprodukoval přesný dlouhý pas na zadní tyč, kam si seběhl Úmaro Embaló, jemuž již nedělalo problém překonat hlavou Mouse. Hosté se sice snažili najít odpověď na inkasování, jenže marně. Nakonec museli skousnout ještě jeden nepříjemný moment, Mous totiž v sedmé minutě nastavení byl ve vlastním vápně v souboji s Yilmazem pozdě a sudí van der Laan se jal ukázat na pokutovou značku. Sám turecký útočník se pak úspěšně chopil exekuce penalty.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - AZ Alkmaar 1:4

25.01.2023 18:45

Góly: 90+2. Willum Þór Willumsson (pen.) - 38. Vangelis Pavlidis, 57. Djordje Mihailović, 87. Yukinari Sugawara, 90+5. Zico Buurmeester

Hráči favorizovaného Alkmaaru, po rozpačitém vstupu do nového roku, zvítězili již potřetí v řadě, jelikož dokázali uspět na půdě houževnatého Go Ahead po výsledku 4:1. Svému soupeři povolili za celých devadesát minut pouze dvě střely mezi tři tyče a díky zaslouženému tříbodovému zisku se vyhoupli do čela Eredivisie se ziskem devětatřiceti bodů, a to o bod před druhý Feyenoord. Na ten však ještě čeká duel 18. kola s Nijmegenem.

Celek z Deventeru utrpěl první ligovou porážku téměř po pěti měsících, až do tohoto střetnutí držel šňůru jedenácti neprohraných zápasů v řadě. K tomu proti AZ nezačal vůbec špatně a svou první slibnou možnost si vypracoval v polovině úvodního dějství, avšak střela Edvardsena byla na poslední chvíli zablokována. Hosté se poprvé ozvali deset minut před přestávku, kdy dělovku Reijnderse bravurně zlikvidoval pozorný brankář De Lange.

V následujících minutách přišli chvíle řeckého kanonýra Vangelise Pavlidise. Ten nejprve otevřel gólový účet ve 38. minutě po fantastické finální přihrávce japonského mladíka Jukinariho Sugawary a z bezprostřední blízkosti umístil míč přímo do bližšího spodního růžku. Stejný hráč se mohl podruhé prosadit ještě do přestávky, ale tentokráte hlavičkoval vedle levé konstrukce o několik decimetrů.

Hosté pojistili svůj náskok po necelé hodině hry. Sugawara tentokráte vymyslel úžasný pas z křídla a ve volném prostoru našel hlavičkujícího Djordjeho Mihailoviče, jenž nekompromisně rozvlnil síť - 0:2. Necelých deset minut před závěrečným hvizdem se dočkal kýženého gólu také nejlepší muž na trávníku Sugawara.

Dvaadvacetiletý obránce se totiž opřel do odraženého balónu a nechytatelně ho usměrnil do levé šibenice mimo dosah De Langeho. Divoký závěr poté přinesl ještě dvě branky. Domácí se nejprve dočkali čestného úspěchu ve druhé nastavené minutě z pokutového kopu, který s přehledem proměnil Willum Willumsson, a to po nedovoleném zákroku Sugawary. Nicméně v poslední možnou chvíli dokonale odpověděl střídající Zico Buurmeester, neboť po konečné nahrávce Pavlidise snadno vsítil svůj vůbec premiérový ligový gól mezi profesionály.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - FC Twente 2:2

25.01.2023 18:45

Góly: 44. Gabriel Vidović, 52. Matúš Bero - 33. Ricky van Wolfswinkel (pen.), 59. Václav Černý

Duel mezi Vitesse a Twente zanechal výraznou československou stopu. Na listinu úspěšných střelců se totiž uvedli jak domácí záložník Matúš Bero, tak hostující křídelník Václav Černý, který mimochodem skóroval už v minulém utkání proti Utrechtu. Obě družstva se nakonec rozešla smírně. I proto, že výběru z Overijsselu byl v samém závěru odepřen dosažený gól.

První půlhodina vlastně vůbec naznačovala, že by střetnutí mohlo nabídnout dohromady čtyři přesné zásahy a poté ještě jeden navíc, který ale nakonec nebyl uznaný. Oba týmy se směrem dopředu neprosazovaly lehce, snad jen Vlap mohl ve 26. minutě udeřit z dobrého postavení, nicméně kýžený a chtěný prostor třech tyčí minul. Nakonec se ovšem Twente přece dočkalo průběžného vedení, rozhodčí Nagtegaal totiž ve prospěch družiny z Enschede nařídil penaltu.

Logicky, bránící Wittek jednoduše přímo před jeho očima srazil ve vlastní šestnáctce k zemi aktivního Vlapa. A hvizd v tomto případě zaznít musel. Marné poté byly protesty německého obránce, na značku pokutového kopu si míč postavil van Wolfswinkel, jenž skóroval i přesto, že gólman Reiziger vystihnul směr jeho zakončení a poměrně hbitě se natáhl ke svojí tyčce.

Vitesse každopádně našlo odpověď pouhou minutu před obrátkou. Důrazný Vidovič uzmul balón u pravé boční lajny pokutového území, v podstatě se původně asi ani nesnažil střílet, avšak jeho počínání přece vyústilo v branku, ač byl v hodně složitém úhlu u brankové čáry. Merunu ještě tečoval stoper Pröpper, a ta překvapivě zapadla za záda brankáře Unnerstalla.

Vůbec povedený začátek neprožilo Twente v rámci druhého dějství, arnhemský soubor totiž změnil skóre ve svůj prospěch podruhé. Ve středu pole se chopil balónu Bialek, který s ním postupoval kupředu, ve správnou chvíli uvolnil Bera, a ten pak levačkou přelstil Unnerstalla velmi snadno. V 59. minutě si nicméně slovo vzal český reprezentant Černý, jenž vyrovnal.

Hlavička jeho spoluhráče Vlapa sice ještě skončila na tyčce, avšak míč se odrazil k Černému, jenž se do něj svou levou nohou nebál opřít a z nelehké pozice pumelicí propálil Reizigera. V první minutě nastavení dokonce mohlo strhnout Twente výhru na svou stranu, po pasu Smala se hlavou zdařilo zacílit van Wolfswinkelovi, VAR ho však usvědčil z hodně těsného ofsajdu.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - RKC Waalwijk 0:0

24.01.2023 21:00

Góly: -

Rotterdamská Sparta předváděla v první polovině letošního ročníku Eredivisie nadstandardní výkony a kosila jednoho soupeře za druhým, se ziskem jednatřiceti bodů jí patřilo fantastické šesté místo. Jenomže tu druhou nezačala úplně nejlépe a s podceňovaným Waalwijkem se pouze rozešla smírně v bezbrankovém poměru. V tabulce si sice upevnila šestou příčku, ale odmítla jedinečnou šanci předskočit mistrovský Ajax.

RKC sice nedokázalo přerušit čtyřzápasovou šňůru bez ligové výhry, nicméně i bod proti rozjetému soupeři se mu může v konečném účtování hodit. V tuto chvíli se nachází na jedenáctém místě s devatenácti body. První poločas toho od samého začátku příliš zajímavého nenabízel, domácí však byli přeci jen o něco aktivnější.

Krátce po dvaceti odehraných minutách chtěl skórovat Vito van Crooij, ale jeho blokovanou střelu odkopl před brankovou čarou do bezpečí vracející se kapitán Adewoye. O pár minut později se na druhé straně dostal do brejku Seuntjens, jenže ten branku Sparty výrazně přestřelil. Největší příležitost první části byla k vidění až v nastaveném čase, kdy brankář Vaessen odvrátil projektil střídajícího Namliho do zámezí.

Ve druhém poločase se tempo hry nijak výrazně neměnilo, Waalwijk byl blízko k vedení po necelé hodině hry. Do branky sice dopravil balón marocký navrátilec v sestavě Bel Hassani, avšak jeho branka neplatila kvůli ofsajdovému postavení. O osm minut později se stejný scénář opakoval také na druhé straně, tentokráte si nepohlídal ofsajdovou past Auassar. Pak se již nic zásadního nedělo a výsledek se po zásluze neměnil.

Více informací k zápasu

FC Emmen - PSV Eindhoven 1:0

24.01.2023 18:45

Góly: 24. Lucas Bernadou

PSV se v novém roce evidentně nevypořádalo s odchodem svého elitního útočníka Codyho Gakpa, jelikož bez něj ve čtyřech minulých ligových zápasech skórovalo pouze třikrát. Nyní zaznamenalo kolaps na půdě zachraňujícího se Emmenu, když s ním prohrálo po výsledku 0:1. Výrazně k tomu přispělo vyloučení Maura Júniora těsně před poločasovou přestávkou. Eindhovenský gigant zatím zůstává na třetím místě tabulky s pětatřiceti body.

Domácí se v novém roce také trápili, po této senzaci si však určitě budou více věřit a minimálně do středečního večera se vyhoupli na patnáctou příčku s patnácti body. První větší možnost byla k vidění po necelé čtvrthodině hry, kdy se na pravé straně rozběhl Johan Bakayoko a z mírného úhlu nakonec vypálil, ovšem brankář Van der Hart vytáhl brilantní zákrok. Emmen rozhodl o svém nejtěsnějším úspěchu přesně v polovině úvodního dějství.

Do šokujícího vedení ho dostal teprve dvaadvacetiletý francouzský záložník Lucas Bernadou, jenž se po odvráceném rohovém kopu z pravé strany opřel do odraženého balónu na hranici pokutového území a parádně ho usměrnil do bližšího spodního růžku. V následujícím průběhu mohli na opačné straně srovnat Simons s Bakayokem, jenže první jmenovaný nepřekonal famózního domácího strážce a belgický forvard vzápětí těsně minul prostor tří tyčí.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nisterlooye si ještě více zkomplikovali situaci ve 43. minutě. Brazilský špílmachr Mauro Júnior totiž v blízkosti středové čáry nevybíravě došlápl kotník Ruie Mendese a rozhodčí Manschot okamžitě tasil červenou kartu, Mendes poté musel nuceně střídat.

Domácí mohli pojistit svůj náskok po odehrané hodině, nicméně Veldmate střelou z přímého volného kopu orazítkoval břevno. Oslabené PSV se po změně stran téměř k ničemu nedostalo a na pozornou obranu protivníka nevyzrálo, proto odjíždělo hodně zklamáno.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
18
12
5
1
42 : 15
41
2
AZ Alkmaar
18
12
3
3
35 : 19
39
3
PSV Eindhoven
18
11
2
5
45 : 23
35
4
FC Twente
18
10
5
3
30 : 11
35
5
AFC Ajax
18
9
7
2
47 : 20
34
6
Sparta Rotterdam
18
9
5
4
29 : 16
32
7
FC Utrecht
18
8
5
5
27 : 26
29
8
SC Heerenveen
18
7
6
5
19 : 18
27
9
NEC Nijmegen
18
4
10
4
23 : 20
22
10
Go Ahead Eagles
17
4
7
6
26 : 30
19
RKC Waalwijk
17
4
7
6
26 : 30
19
12
Fortuna Sittard
18
5
4
9
23 : 32
19
13
SBV Excelsior
18
6
1
11
19 : 39
19
14
SBV Vitesse
18
3
7
8
20 : 34
16
15
FC Emmen
18
3
6
9
15 : 32
15
16
FC Volendam
18
3
4
11
19 : 43
13
17
Cambuur Leeuwarden
18
3
3
12
10 : 28
12
18
FC Groningen
18
3
3
12
18 : 37
12

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
REPLIKATOR

PSV zase

Reagovat
afc ajax

To fakt... Šak sú trápnejší než my.

Reagovat
afc ajax

Opravujem sa MY sme trápnejší, to bol OTRAS na zaplakanie... Taký bordel v hre som už roky nevidel.

Reagovat
XXXJ10

Úplný chaoz bez ničeho!

Reagovat
jáá

A stejně to bylo minule a předminule a tak dál..

Reagovat
smazaný uživatel

Černota se dobře rozjela a to, že mu chybí jenom 3 góly na nejlepšího střelce ligy. je docela šílené. Kdy byla naposledy v Eredivisie taková nouze o střelce?

Reagovat
jáá
Reagovat
afc ajax

Presne tak, ale inak to nešlo včera to bola už posledná kvapka do pohára.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele