Evropská liga - preview 5. kola skupinové fáze

27.10.2022, 10:48, aktualizováno 27.10.2022, 10:48
Previews
Trofej pro vítěze (© AFP)
Páté kolo skupinové fáze má na programu Evropská liga. Manchester United chce udělat poslední krok k postupu proti Šeriffu Tiraspol, AS Řím naopak bude odvracet vyřazení ze soutěže na půdě HJK Helsinky. PSV Eindhoven se může Arsenalu pomstít za porážku z minulého týdne. Ve skupině F všechny čtyři týmy hrají o postup...
Skupina A
FC Curych - FK Bodø/Glimt  (čtvrtek 18:45)
Švýcarský celek letos prožívá katastrofální období a naprosto zaostává na ligové i evropské scéně. V dosavadních čtyřech duelech hlavní fáze Evropské ligy nevybojoval ani bod a je beznadějně poslední se čtyřbodovým mankem právě na norského konkurenta. K uchování naděje na pokračování v evropských pohárech i v jarní části potřebuje bezpodmínečně vyhrát, jinak jeho pouť definitivně skončí.

Severský výběr začal dobře a po nečekané remíze 1:1 v Eindhovenu s PSV těsně přehrál i svého nadcházejícího protivníka (2:1), nicméně proti lídrovi Premier League neuspěl ani v jednom ze dvou případů (0:1, 0:3). Na třetí pozici tak zaostává za druhým PSV o tři body a druhá výhra by se mu určitě hodila. V norské lize zvítězil čtyřikrát po sobě a vyhoupl se na druhé místo se čtyřiapadesáti body, ovšem ligový primát určitě neobhájí, protože za vedoucím Molde zaostává tři kola před koncem o nedostižných patnáct bodů.

Curych je na tom v lize ještě mnohem hůře. Ve třinácti případech ani jednou nevyhrál, celkově získal nicotných šest bodů a je úplně poslední desátý s šestibodovým mankem na předposlední Winterthur. Na výhru momentálně čeká více jak dva měsíce, v celkovém součtu to činí hrozivých třináct zápasů za sebou. O víkendu se v městském derby střelo s Grasshopperem a podlehlo mu divokým poměrem 1:4.

"Náš soupeř na tom není dobře, ale každé utkání je zcela jiné a stát se může cokoliv. My k němu musíme přistoupit s naprostým respektem a koncentraci je potřeba udržet na maximální úrovni. Hrajeme vskutku o hodně a s ničím jiným než s výhrou spokojeni nebudeme," má jasno trenér Bodø/Glimt Kjetil Knutsen. Ten postrádá Feta, domácí nemohou nasadit Hornschuha, Reichmutha, Sautera ani Mirlinda Kryeziua.
FC Curych - pravděpodobná sestava:
Brecher - Kamberi, Katič, Omeragič - Rohner, Selnaes, Džemaili, Guerrero - Krasniqi, Avdijaj - Viunnik
FK Bodø/Glimt - pravděpodobná sestava:
Chajkin - Sampsted, Moe, Lode, Wembangomo - Vetlesen, Berg, Saltnes - Solbakken, Espejord, Pellegrino
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.62 - 3.88 - 1.97
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PSV Eindhoven - Arsenal FC  (čtvrtek 18:45)
PSV letos občas předvádí nevyrovnané výkony a v poslední době se mu příliš nedaří, důsledkem určitě může být náročný program. Nizozemský klub totiž téměř měsíc a půl pravidelně absolvuje i tři utkání týdně a začíná se na to na něm podepisovat. Teď v předposledním střetnutí základní skupiny Evropské ligy přivítá doposud suverénní Arsenal a rád by si udržel naději na první místo zaručující přímý postup do osmifinále.

Eindhovenský celek doposud vybojoval v hlavní fázi EL sedm bodů a patří mu druhá pozice, za svým nadcházejícím rivalem zaostává o propastných pět bodů a před Bodø/Glimt je o body tři. Pokud nad Arsenalem nezvítězí, tak definitivně přijde o první příčku, alespoň remíza by mu zajistila lepší výchozí pozici do závěrečného boje o druhou pozici s norským vyzyvatelem. Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye se na toto utkání nenaladili příliš dobře.

Ve víkendové generálce totiž plnili úlohu jasných favoritů v Groningenu, jenomže naprosto selhali a po čtyřech inkasovaných trefách senzačně prohráli 2:4. V Eredivisii se sice udrželi na druhém místě, nicméně jejich ztráta na vedoucí Ajax momentálně činí už čtyři body. "Bohužel jsme nehráli dobře a dělali jsme mnoho chyb v obranné fázi, to se proti Arsenalu rozhodně nemůže opakovat. Čeká nás nový zápas s novou motivací a já věřím, že stejně jako v Londýně to bude z naší strany důstojná partie," uvedl Van Nistelrooy s jiskrou v očích.

Ten dále očekává ofenzivnější bitvu a nabádá k opatrnějšímu výkonu v defenzivě. "Arsenal má fantastický tým, vždyť vede Premier League. Jeho útočná síla je obrovská a v kádru má hned několik hráčů té nejvyšší úrovně. Při bránění tak potřebujeme být stoprocentně koncentrovaní." Arsenal je v Evropské lize stoprocentní, neboť dvakrát přehrál Bodø/Glimt (3:0, 1:0) a hned na úvod zdolal i outsidera skupiny FC Curych (2:1).

V anglické nejvyšší soutěži je na čele o dva body před druhým Manchesterem City, jenomže minule neprodloužil vítěznou šňůru v Southamptonu a získal pouze bod (1:1). "PSV nám ukázalo, že dokáže předvést organizovaný výkon, i když směrem dopředu toho tolik nepředvedlo. Na jeho stadionu očekávám výraznou změnu v herním pojetí, směrem dopředu určitě bude mnohem nebezpečnější," myslí si španělský lodivod "Kanonýrů" Mikel Arteta.

Van Nistelrooy již může počítat s důležitým forvardem Luukem de Jongem, jenž se v předešlých dvou případech dostal na trávník jako střídající hráč, naopak na marodce zůstávají Boscagli, Van Ginkel, Saibari a Vertessen. Arteta nemůže využít služeb Zinčenka, Elnenyho ani Smitha Rowea.
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benitez - Mwene, Ramalho, Obispo, Max - Veerman, Sangaré, Gutiérrez - Simons, Til, Gakpo
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Turner - Tomiyasu, Holding, Gabriel, Tierney - Xhaka, Lokonga - Saka, Vieira, Martinelli - Nketiah
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.96 - 3.55 - 2.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)44007:112
2.PSV Eindhoven (NED)421111:37
3.FK Bodø/Glimt (NOR)41123:64
4.FC Curych (SUI)40043:140
Skupina B
AEK Larnaka - Dynamo Kyjev  (čtvrtek 18:45)
AEK Larnaka bude ve čtvrtek večer hostit Dynamo Kyjev o možnost zajistit si po Vánocích účast v Evropské konferenční lize. Oba celky už totiž jsou mimo boj o postup do play-off Evropské ligy, přičemž Kyjev prohrál každý ze svých čtyř zápasů ve skupině B.

Vzhledem k tomu, že se Larnaka nikdy nekvalifikovala do vyřazovací fáze evropské soutěže, jsou očekávání před soubojem s Kyjevem obrovská. Vítězství 1:0 v předchozím vzájemném zápase proti čtvrtečnímu soupeři je aktuálně rozdílem mezi třetím a čtvrtým místem, což fakticky ponechává Larnaku v pozici, že ji pro postup do jarní části stačí nyní remíza.

Vzhledem k tomu, že Fenerbahçe a Rennes nedostižně utekli, je to to nejlepší, čeho může tým Jose Luise Oltra dosáhnout, přesto by to představovalo historický okamžik v jeho historii.

Zeleno-žlutí jsou však od začátku září nekonzistentní, z jedenácti zápasů ve všech soutěžích zaznamenali pět výher a šest porážek. Po osmi utkáních na domácí frontě je Larnaka na páté pozici průběžného pořadí, sedm bodů za lídrem.

Dynamo Kyjev mezitím není od obnovení ukrajinského fotbalu zdaleka nejlepší a začíná narůstat tlak ze strany vedení. Priority se přirozeně od ruské vojenské invaze změnily, ale tým Mircea Lucesca je v současné době v nejvyšší soutěži osmý a na pokraji brzkého odchodu z Evropy. Pozitivní je, že vítězství v AEK Areně posune Kyjev zpět na třetí místo.
AEK Larnaka - pravděpodobná sestava:
Piric - Rosales, Tomovic, Milicevic, Garcia - Ledes, Pons - Naoum, Altman, Gyurcso - Romo.
Dynamo Kyjev - pravděpodobná sestava:
Neshcheret - Kedziora, Popov, Syrota, Karavajev - Shepelev, Sydorchuk, Buyalskyi - Tsygankov, Harmash, Kabajev.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.19 - 3.13 - 2.43
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fenerbahçe SK - Stade Rennes  (čtvrtek 18:45)
Karty jsou před tímto duelem rozdány zcela jasně. Kdo totiž uzme vítězství, dostane se do play-off Evropské ligy napřímo, na poraženého zbude pouze předkolo. Fenerbahce i Rennes své prvotní ambice, tedy pokračování v této soutěži pro jarní část, splnily, a teď jde pouze o uzmutí první příčky v tabulce. Remíza naopak odloží tuto otázku k onomu závěrečnému kolu.

Mělo by se jednat o vrcholný zápas v rámci skupiny B. Oba celky doposud zaznamenaly na úkor posledního Dynama a třetí Larnaky daleko lepší výkonnost, sumárně vyhrály již třikrát a jediná plichta se konala právě ve vzájemném střetnutí. Přitom v půlce září se jednalo o hodně třaskavý mač, který kdyby bretaňský soubor dokázal dotáhnout do úspěšného konce, měl by před odvetou ještě lepší výchozí postavení. V Istanbulu každopádně musí zacílit na výhru, aby napevno rozluštil hádanku vedoucí pozice. Musí mít lepší vzájemnou bilanci na svojí straně.

Svěřenci trenéra Jorgeho Jesuse si nepočínají stabilně pouze na evropském poli, i na turecké scéně zapisují jeden úspěšný rezultát za druhým a dokonce aktuálně celé Süper Lig vládnou. Těžit navíc budou z bouřlivé kulisy, jaká je v hlavní turecké metropoli k vidění prakticky při každém utkání. "Všechny zápasy v evropských pohárech jsou napínavé. Právě v nich musíme být ještě na vyšší úrovni ve všech oblastech hry," povídal hostující stratég Bruno Génésio, i jehož družina nehraje na domácí frontě žádné druhé housle a v Ligue 1 se drží v popředí. "Je před námi přímý souboj o první místo na stadionu, kde bude panovat mimořádná atmosféra."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.71 - 3.35 - 2.66
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Fenerbahçe SK (TUR)43108:410
2.Stade Rennes (FRA)43107:410
3.AEK Larnaka (CYP)41033:63
4.Dynamo Kyjev (UKR)40042:60
Skupina C
Ludogorec Razgrad - Real Betis  (čtvrtek 18:45)
Případná remíza zajistí Betisu definitivní postup do jarní fáze a Ludogorci udrží před klíčovým zápasem v Římě průběžné druhé místo. Hrát na remízu je ale ošemetné a dá se čekat, že oba celky si půjdou za vítězstvím. Všechny čtyři týmy ve skupině mají stále o co hrát.

Real Betis cestuje do Bulharska jako lídr skupiny C a pokud zde uhraje alespoň remízu, nejenže postoupí, ale z prvního místa už ho pravděpodobně nikdo nesesadí. Svěřenci trenéra Manuela Pellegriniho procházejí skupinovou fází zatím bez porážky a favoritem budou i na horské půdě v Aréně Ludogorec.

Španělský celek už ví, že ho čekají evropské poháry i na jaře. Pokud by mu totiž zápasy s Ludogorcem a Helsinkami nevyšly, pořád by tu byla možnost přesunu do Evropské konferenční ligy. Taková varianta je ale vysoce nepravděpodobná a nejreálněji se jeví postup v Evropské lize.

Pokud jde o celkovou formu Betisu, tak už není zdaleka tak dobrá jako v úvodu sezony. V LaLize začali Verdiblancos klopýtat a po víkendové porážce od Atlética Madrid klesli v tabulce na páté místo. V neděli je navíc čeká těžký duel na Anoetě proti Realu Sociedad, což by mohlo znamenat, že Pellegrini vsadí na méně vytěžované hráče.

To naopak nehrozí u Ludogorce, jenž bulharské lize tradičně kraluje. Aktuálně sice není první, ale na vedoucí CSKA Sofia ztrácí jen dva body a má jedno utkání k dobru. Ludogorec má slušně našlápnuto i k postupu do jarní fáze Evropské ligy, avšak vše směřuje k tomu, že si to rozdá v posledním kole v přímém souboji s AS Řím. Jestli bude potřebovat na Stadio Olimpico zvítězit nebo mu bude stačit remíza, to bude záležet i na výsledku tohoto utkání.

Domácí ekipa bude bez dvojice Kiril Despodov a Dominik Jankov, oba zůstávají na marodce. Otazník visí nad startem Clauda Gonçalvese, jehož trápí bolesti zad. V kompletním stavu nebude ani Betis. Juanmi zůstává nadále mezi zraněnými a Andrease Guardada do hry nepustí trest.
Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Padt - Cicinho, Verdon, Nedyalkov, Gropper - Piotrowski, Cafumana - Tekpetey, Cauly, Rick - Tissera
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Bravo - Ruibal, Felipe, Pezzella, Miranda - Carvalho, Rodriguez; Rodri, Canales, Joaquin - Iglesias
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.20 - 3.27 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
HJK Helsinky - AS Řím  (čtvrtek 21:00)
Dva týmy, které zaostávají ve skupině C Evropské ligy, se ve čtvrtek utkají ve Finsku, poslední HJK Helsinky hostí AS Řím s pouhými čtyřmi body ze čtyř zápasů. Tři z dosavadních bodů Giallorossi pocházely z minulého měsíce z prvního vzájemného utkání v italské metropoli, kde hosté od začátku hráli v deseti a nakonec prohráli 0:3.

V důsledku slabého začátku svého působení v Evropské lize Řím tento týden nutně potřebuje získat maximum bodů, protože v případě prohry nebude moci skončit v první dvojce skupiny C, když se druhý Ludogorec vyhne porážce s Realem Betis, který se již do vyřazovacích bojů kvalifikoval.

Římští by tak skončili na třetím místě a propadli by se do Evropské konferenční ligy do jejího play-off, pokud pouze remizují a bulharský mistr vyhraje, a zatímco svěřenci Josého Mourinha mají hezké vzpomínky na třetí evropskou soutěž, protože jsou její premiéroví vítězové, nyní ale určitě o soutěž níže klesnout nechtějí.

Betis dorazil do Říma začátkem tohoto měsíce, porazil svého hostitele v polovině základních skupin a vítězství sevillské strany umocnilo její vedení v tabulce.

Po pozdní prohře na Stadio Olimpico, což byla první domácí porážka AS Řím v Evropě po 20 zápasech, nabídlo vyrovnání Andrey Belottiho v Andalusii Giallorossi naději na vítězství, ale nakonec se museli spokojit s remízou 1:1. Příprava na jejich předposlední zápas nešla úplně podle plánu, protože v nedělním večerním Derby del Sole proti Neapoli se Roma po porážce 0:1 na Stadio Olimpico posunula o sedm bodů za vedoucí tým Serie A, Victor Osimhen si připsal pozdní vítězný gól.

I když je Mourinhův tým stále pátý v italské nejvyšší soutěži se sedmi výhrami z prvních 11 zápasů, byl přeskočen odvěkým rivalem Laziem poté, co nedokázal vystřelit ani jednou na branku. Navíc před cestou do Helsinek tento týden nezvítězil ve čtyřech evropských venkovních zápasech, což představuje jeho nejhorší výsledek za tři roky.
HJK Helsinky - pravděpodobná sestava:
Hazard - Hoskonen, Tenho, Peltola - Soiri, Hetemaj, Lingman, Vaananen, Browne - Hostikka, Abubakari.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Patricio - Kumbulla, Mancini, Ibanez - Zalewski, Cristante, Camara, Vina - El Shaarawy - Belotti, Abraham.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.60 - 5.43 - 1.31
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Betis (ESP)43108:410
2.Ludogorec Razgrad (BUL)42117:57
3.AS Řím (ITA)41126:54
4.HJK Helsinky (FIN)40131:81
Skupina D
Malmö FF - RU Saint-Gilloise  (čtvrtek 18:45)
Zcela rozdílné je postavení obou soupeřů v tabulce. Zatímco hostující Saint-Gilloise vede skupinu a je na nejlepší cestě postoupit do jarní fáze, Malmö už žádné šance nemá a v pohárech na podzim skončí. Do utkání by mohl nastoupit i český zadák Matěj Chaluš.

Malmö totiž prohrálo všechny čtyři duely a jakkoli by ještě mohlo získat dohromady šest bodů, na postup to nestačí. I tak mají Švédové o co hrát a zakončit skupinovou fázi bez zisku jediného bodu, to nechce žádný účastník.

Pravdou je, že Malmö se aktuálně nachází ve složitém období a nedaří se mu na všech frontách. Ve švédské soutěži už nevyhrálo v pěti případech v řadě a v tabulce zaujímá až sedmé místo. Dokáže se z tohoto marasmu dostat a konečně v Evropské lize zvítězit?

V úplně jiném rozpoložení je Saint-Gilloise. Ten může na jihu Švédska zaznamenat již desátý soutěžní zápas bez porážky a samozřejmě stvrdit postup. I v Belgii se dostali svěřenci Karla Geraertse do dobré ráže a po nepovedeném začátku vystoupali už na čtvrté místo tabulky, což v Belgii znamená boj o titul.

První zápas mezi oběma soupeři byl poměrně vyrovnaný a těsně ho zvládlo lépe Saint-Gilloise. Malmö přitom v utkání dvakrát vedlo, jenomže výsledek nedokázalo udržet a v 71. minutě rozhodl o vítězství Belgičanů Victor Boniface.

Malmö bude bez Emmanuela Lomoteyo, jenž byl v zápase s Unionem vyloučen. Hrát by ale mohl český obránce Matěj Chaluš, který se nedávno vrátil po zranění. Co se týče Saint-Gilloise, jeho kádr je kompletní a to je samozřejmě vždycky velkou výhodou.
Malmö FF - pravděpodobná sestava:
Dahlin - Rakip, Chalus, Hadžikadunić, Beijmo - Pena, Larsson, Christiansen - Sejdiu, Kiese Thelin, Zeidan
RU Saint-Gilloise - pravděpodobná sestava:
Moris - Sykes, Kandouss, Burgess - Nieuwkoop, Lyne, Teuma, Amani, Lapoussin - Bonifác, Vanzeir
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.02 - 3.61 - 1.94
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Union Berlín - SC Braga  (čtvrtek 18:45)
Současnému lídrovi Bundesligy Unionu Berlín se na evropské scéně příliš nedařilo a v úvodních dvou duelech nečekaně prohrál, ovšem po dvou výhrách nad švédským Malmö se vrátil do boje o osmifinále Evropské ligy a navíc si minimálně zajistil případné play-off o nejlepší šestnáctku Konferenční ligy. V tuto chvíli sehraje zřejmě klíčové střetnutí s portugalskou Bragou, za kterou momentálně zaostává o jediný bod.

Berlínský výběr je zatím třetí, a pokud dnes dokáže zvítězit, tak se posune na druhé místo a před závěrečným duelem v Belgii bude mít situaci ve svých rukách. Do tohoto čtvrtečního utkání však nebude vstupovat v nejlepším rozpoložení, protože o víkendu naprosto vyhořel v německé lize a senzačně prohrál na půdě poslední Bochumi (1:2). V tabulce je sice stále první, ale před druhým Bayernem už má náskok jediného bodu.

"Dostávali jsme se do skvělé formy a opět si věřili, jenže v Bochumi jsme obdrželi tvrdou facku a teď se znovu musíme vrátit k základům. Před důležitým utkáním v Evropské lize jsme soupeře možná lehce podcenili a to se nám stalo osudným. Teď je ale jiný den a naprosto odlišný zápas. Uděláme všechno proto, abychom Bragu porazili, nicméně očekávám vyrovnaný souboj ve všech ohledech," řekl s očekáváním v hlase lodivod Unionu Urs Fischer.

Hosté od konce září do poloviny října prožili krizi a ve čtyřech duelech hned třikrát prohráli a jen jednou remizovali. Po úvodních dvou výhrách v EL nad Malmö (2:0) i svým příštím rivalem (1:0) se jim nevedlo proti vedoucímu Saint-Gilloise a po domácí porážce 1:2 vyválčili na jeho půdě cenný bod za nerozhodný výsledek 3:3.

Na ligové scéně minule porazili Estoril (2:0) a vrátili se na druhou pozici Primeira Ligy s dvaadvaceti body o skóre před třetí Porto. Teď postrádají Laineze a možná také Niakatého, domácí nenasadí nemocného Michela. Naopak po karetním trestu za vyloučení s Malmö již může nastoupit Schäfer.
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Ronnow - Jaeckel, Knoche, Leite - Trimmel, Haraguchi, Khedira, Haberer, Ryerson - Siebatcheu, Becker
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Matheus - Fabiano, Tormena, Niakaté, Sequeira - Gomes, Al-Musrati, A. Horta, R. Horta - Oliveira, Ruiz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.35 - 4.59
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.RU Saint-Gilloise (BEL)43109:610
2.SC Braga (POR)42117:57
3.Union Berlín (GER)42022:26
4.Malmö FF (SWE)40042:70
Skupina E
Manchester United - Sheriff Tiraspol  (čtvrtek 21:00)
Nakročeno do jarní fáze Evropské ligy má i Manchester United, ale všechno musí ještě stvrdit v zápase se Šeriffem Tiraspol. Nikdo nepochybuje o tom, že jsou domácí jasným favoritem a s moldavským soupeřem by si měli na Old Trafford poradit.

Manchester United by neměl v jarní fázi EL chybět a všeobecně se očekává, že poslední krok udělá doma proti Šeriffu. Nad šampionem Moldavska zvítězil v prvním zápase v Kišiněvě 2:0, když obě branky vstřelil už v prvním poločase. Prosadili se Jadon Sancho a z pokutového kopu Cristiano Ronaldo.

"Rudí ďáblové" zaváhali ve skupině jen v úvodním duelu s Realem Sociedad a zbylé tři utkání vyhráli. Celkově je jejich forma mnohem lepší, než ze začátku sezony, na druhou stranu některé problémy United přetrvávají. Manchester má za sebou víkendový šlágr s Chelsea, ve kterém na poslední chvíli vyrovnal na 1:1 a v tabulce Premier League ztrácí na vedoucí Arsenal osm bodů.

Ačkoliv je postup pro Šeriff hodně vzdálený, mají Moldavané o co hrát. Ve hře je stále přesun do Evropské konferenční ligy a na třetím místě si hýčkají tříbodový náskok na Omonii. Bod z Old Trafford by přezimování v pohárech buďto zajistil nebo výrazně přiblížil, nicméně je jasné, že podobný výsledek by byl obrovskou senzací.

Šeriff vyhrál v EL jen úvodní zápas skupiny a poté všechna utkání prohrál, aniž by přitom vstřelil gól. I to by na ostrovech rád změnil. Pokud jde o domácí soutěž, tam Šeriff dlouhodobě dominuje, i když o víkendu nečekaně zaváhal v Hîncești s Petrocubem 0:1. Šlo o vůbec první porážku v domácí soutěži v nové sezoně.

Minimálně do mistrovství světa si nezahraje Raphaël Varane a pro čtvrteční zápas nebudou k dispozici ani Brandon Williams, Axel Tuanzebe a Donny van de Beek. Velké téma představuje Cristiano Ronaldo, jehož nezařazení do kádru pro zápas s Chelsea vyvolalo velké polemiky. Manažer Erik Ten Hag ale potvrdil, že Portugalec figuruje v nominaci. Šeriff nemůže počítat s vyloučeným Armelem Zohourim, jinak je jeho kádr pohromadě.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Dalot, Lindelöf, Martinez, Shaw - Casemiro, Eriksen - Antony, Fernandes, Sancho - Rashford
Sheriff Tiraspol - pravděpodobná sestava:
Celeadnić - Kiki, Radeljić, Kpozo - Guedes, Badolo, Salifu, Heron - Akanbi, Vizeu, Atiemwen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 12.00 - 37.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Omonia Nikósie - Real Sociedad  (čtvrtek 21:00)
Kyperský celek se v tomto ročníku trápí a k pokračování v evropských pohárech i v jarní části má poměrně daleko. V dosavadních čtyřech utkáních totiž nevybojoval jediný bod a je beznadějně poslední, na druhou stranu stále živí naději na třetí příčku zaručující dodatečné play-off o osmifinále Konferenční ligy. V tuto chvíli přivítá suveréna skupiny E Real Sociedad, který je naopak stoprocentní a bude plnit úlohu obrovského favorita.

Omonia po úvodním jasném neúspěchu s moldavským Šeriffem (0:3) utrpěla tři porážky o jediný gól. Nejprve těsně prohrála ve Španělsku (1:2) a následně svedla vyrovnané partie proti věhlasnému Manchesteru United, jenže nakonec zůstala s prázdnou (0:1, 2:3). Klub z Nikósie nezáří ani na ligové scéně a po osmi kolech je až desátý se ziskem devíti bodů, vedení klubu tak reagovalo na tuto nepříznivou situaci výměnou trenéra.

Anglického kouče Neila Lennona nahradil uplynulý týden francouzský rodák Yannick Ferrera, nicméně ten v novém působišti nezažil úspěšnou premiéru, protože jeho svěřenci prohráli na půdě Pafosu 0:3. Výběr ze San Sebastianu budí velký respekt, jelikož po úvodní nečekané výhře na Old Trafford (1:0) snadno zdolal po skalpu Omonie i vyzyvatele z Tiraspolu (2:0, 3:0). Ani jemu však ligová generálka příliš nevyšla.

Po pěti vítězných duelech v La Lize totiž minule zavítal do Valladolidu a těsnou porážku 0:1 si určitě za rámeček nedá. Momentálně mu patří čtvrté místo tabulky se ziskem dvaadvaceti bodů.

Hosté však přeci jen hlásí radostnou novinku, neboť jejich norský kanonýr Alexander Sørloth se rychle uzdravil z virózy a už teď může nastoupit. Naopak na marodce zůstávají Cho, Merquelanz, Munoz, David Silva, Oyarzabal i Sadiq. Domácí mají k dispozici nejsilnější možné složení, v základní sestavě by se měl znovu objevit český krajánek Jan Lecjaks.
Omonia Nikósie - pravděpodobná sestava:
Panagi - Miletič, Lang, Yuste - Matthews, Charalampous, Cassama, Lecjaks - Loizou, Ansarifard, Bruno
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Remiro - Elustondo, Le Normand, Pacheco, Rico - Zubimendi - Méndez, Merino - Kubo - Sørloth, Fernández
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.79 - 4.43 - 1.46
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Sociedad (ESP)44008:112
2.Manchester United (ENG)43016:39
3.Sheriff Tiraspol (MDA)41033:73
4.Omonia Nikósie (CYP)40043:90
Skupina F
SS Lazio - FC Midtjylland  (čtvrtek 18:45)
Stadio Olimpico v Římě se stane dějištěm klíčového duelu skupiny F Evropské ligy. Lazio v něm hostí Midtjylland a vítěz udělá zásadní krok na cestě za postupem. Protože všechny čtyři týmy mají po pěti bodech, bude hodně záležet i na výsledku zápasu Grazu s Feyenoordem. Ze strany Biancocelesti půjde také o odvetu za zpackaný zápas v Dánsku.

Všechny možnosti jsou otevřené a všechny týmy zůstávají ve hře o postup. Skupina F je po čtyřech kolech vzácně vyrovnaná a o postup se bude hrát až do posledního kola.

Pátý hrací den nabídne souboj Lazia s Midtjyllandem a Italové budou mít svému soupeři rozhodně co vracet. První zápas v Dánsku skončil jednoznačnou výhrou Midtjyllandu 5:1. Právě toto utkání vyvolalo ostrou reakci a vedení klubu se nakonec rozhodlo vrátit fanouškům vstupné. Zároveň to byla pro Lazio účinná a potřebná facka, protože od té doby šly jeho výkony nahoru. Lazio v sedmi soutěžních zápasech neprohrálo a v Serii A drží třetí příčku. V Evropské lize je sice ve hře o postup, ale spokojenost s tím panovat nemůže. Příznivci římského celku počítali s tím, že jejich klub bude mít po čtyřech zápasech víc bodů. Krom domácího zápasu s Feyenoordem ale nevyhrál a naposledy ve dvojzápase remizoval s rakouským Grazem.

Postoupit do vyřazovací fáze touží i Midtjylland, aktuálně až pátý tým dánské nejvyšší soutěže. Svěřenci Alberta Capellase jsou nicméně v dobré formě a od porážky se Sturmem Graz neprohráli. O jejich kvalitě svědčí již zmiňovaný výsledek proti Laziu v prvním zápase v MCH Aréně. Jenomže stejně jako Lazio, i Midtjylland v EL po sobě dvakrát remizoval. Body dělil i o víkendu ve šlágru kola s FC Kodaň (1:1).

Laziu bude nadále chybět Ciro Immobile a to je pochopitelně velká rána. Mimo hru je i suspendovaný Manuel Lazzari. Co se týče Midtjyllandu, tak ten musí oželet starty Joela Anderssona, Olivera Sorensena a Juniora Brumada.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Provedel - Hysaj, Patric, Gila, Marusić - Alberto, Cataldi, Bašić - Cancellieri, Anderson, Zaccagni
FC Midtjylland - pravděpodobná sestava:
Lossl - Thychosen, Sviatchenko, Dalsgaard, Paulinho - Evander, Martinez, Olsson - Dreyer, Kaba, Sisto
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.48 - 6.06
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SK Sturm Graz - Feyenoord Rotterdam  (čtvrtek 21:00)
Skupina F je po čtyřech odehraných kolech suverénně nejvyrovnanější a teprve nadcházející dva zápasy mohou výrazně napovědět o konečném pořadí. Všichni čtyři účastníci totiž mají na kontě pět bodů. Nizozemský Feyenoord je v čele díky lepšímu skóre, naopak rakouskému Sturmu patří poslední čtvrtá příčka. Jeho dosavadní výkony jsou zatím velkým překvapením, doposud vyhořel pouze jednou a to právě v Rotterdamu.

Výběr ze Štýrského Hradce hned na úvod zaskočil dánský Midtjylland a nečekaně ho porazil 1:0, ovšem to je zatím jeho jediná výhra. Pak totiž zavítal do Rotterdamu a s Feyenoordem utrpěl obrovský debakl 0:6, nicméně vzápětí zaskočil vysoce favorizované italské Lazio a uhrál s ním dvě překvapivé remízy (0:0, 2:2). Poměrně dobře si vede i v rakouské lize, protože v generálce na tento souboj remizoval bez branek s vedoucím Salzburkem a z druhé pozice za ním stále zaostává o dva body.

Hosté si jistě představovali mnohem větší bodový zisk. V hlavní fázi Evropské lize okusili sílu Lazia a v Římě prohráli 2:4, po zdrcující výhře nad čtvrtečním soupeřem ani jednou neudrželi vedení proti severskému vyzyvateli a s Midtjyllandem tedy shodně remizovali po výsledku 2:2. Oproti soupeři nemohli být s posledním ligovým duelem příliš spokojeni, protože doma nenašli recept na podceňovanou Fortunu (1:1).

V tabulce Eredivisie jim stále náleží třetí místo, ale jejich ztráta na vedoucí Ajax už činí čtyři body. "Z naší strany to momentálně není úplně ono, na druhou stranu neprohráváme a úplně nespokojeni být nemůžeme. Fortunu jsme určitě měli porazit, avšak toto utkání je pryč a my se musíme soustředit jen na Sturm. V prvním vzájemném střetnutí nám vyšlo vše, na co jsme sáhli, jenže náš soupeř jinak ukázal, že může porazit opravdu kohokoli," pronesl s respektem trenér Arne Slot.

Ani jeden klub nemusí řešit výraznější problémy s marodkou - Sturm postrádá zraněného Demakua, hosté tradičně přijedou bez Idrissiho.
SK Sturm Graz - pravděpodobná sestava:
Siebenhandl - Dante, Wuthrich, Affengruber, Gazibegovič - Prass, Stankovič, Hierlander - Horvat, Bøving, Emegha
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Hancko, Rasmussen, Trauner, Pedersen - Kökçü, Timber, Geertruida - Szymanski, Danilo, Jahanbakhsh
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.67 - 3.78 - 1.98
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam (NED)412112:85
2.FC Midtjylland (DEN)41219:65
3.SS Lazio (ITA)41217:95
4.SK Sturm Graz (AUT)41213:85
Skupina G
SC Freiburg - Olympiakos Pireus  (čtvrtek 21:00)
Freiburg si zatím v Evropské lize počíná suverénně. A i když Olympiakos určitě představuje na řecké fotbalové scéně, a nejen na ní, jeden úspěšný kolos, letos se na evropském poli vážně notně trápí. Domácí tak nemají jediný důvod, proč by se ho měli bát a proč by měli přerušovat svou stoprocentní bilanci zrovna proti němu. Míní si nadobro zajistit i první příčku v tabulce.

Možná vyvstaly na povrch jakési otazníky, když Freiburg v Bundeslize schytal tvrdý direkt od Bayernu, navíc jen krátce poté, co Breisgau-Brasilianer venku smetli Nantes čtyřmi brankami. A především v souvislosti ztráty sebevědomí. Nicméně družina z Bádenska-Württemberska se vzchopit uměla. Leč s problémy, protáhla se do další fáze DFB-Pokalu, a následně doma také o dva góly přetlačila Brémy. Jako by se tak znovu dostala do své optimální a stabilní polohy.

Tenhle duel pro Freiburg není ve finále tak důležitý, rozhodně ne natolik jako pro jeho rivala. Zatímco svěřenci kouče Míchela mohou dát v případě dalšího nezdaru definitivní sbohem pro jarní část pohárové Evropy, záležet tedy bude i na výsledku klání mezi Nantes a Karabachem, pak domácí nebudou muset panikařit, pokud například pouze remizují. Všechny trumfy, co se týče uzmutí první pozice, totiž mají a budou mít ve svých rukou, i kdyby teď padli. Disponují hned pětibodovým náskokem na celek z Ázerbájdžánu, který ho už jako jediný může ohrozit.

Když Freiburg mířil v půlce září do Řecka, vyhrál tam bez větších obtíží o tři branky. Tehdy byl každopádně ještě u kormidla Olympiakosu jiný Španěl, konkrétně Carlos Corberan, jehož nahradil současný lodivod. I proto by se mělo jednat v této odvetě o trochu jiné utkání, zřejmě se sumárně odlišným herním projevem na straně soupeře. Ten se navíc při generálce na tento mač přece docela slušně navnadil, skolil před pár dny Panetolikos. "Ke každému zápasu jsme dosud přistupovali, jako by byl náš poslední. A soustředíme se na Olympiakos úplně stejně. O motivaci není nouze," odmítl spekulace o nějakém polevení domácí trenér Christian Streich.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 4.68 - 8.57
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Nantes - Qarabağ Ağdam  (čtvrtek 21:00)
Možná že Antoine Kombouaré, kouč Nantes, utekl v posledních dvou kolech Ligue 1, lidově řečeno, hrobníkovi z lopaty. Pod jeho vedením Kanárci už nějakou dobu strádali, a začalo se tak spekulovat, zda u kormidla vydrží. Na výhru nad Brestem a remízu s Nice by bezpochyby chtěli navázat také v Evropské lize proti Karabachu, za nímž zaostávají aktuálně o čtyři body.

Posunout se na první příčku v tabulce skupiny G již bretaňský výběr nemůže, avšak na druhou stále ano. Aby každopádně uchoval svoje naděje na pokračování v Evropské lize a nezbyl mu v rukou jenom boj o konečnou třetí pozici, musí ázerbájdžánskému protivníkovi oplatit prohru z půlky září. Remíza by nadobro ponechala svěřence kouče Gurbana Gurbanova tam, kde jsou teď. Potřebují jednoduše v Nantes neprohrát. A v případě výhry by ještě mohli stíhat Freiburg.

Domácí vstoupili do pohárové Evropy jakožto loňský vítěz Coupe de France dost slušně, před vlastními fanoušky skolili i v současné chvíli stále poslední Olympiakos. Ale pak následovaly jen další tři nezdary, včetně toho z Baku. "Úplně jsme tehdy ztratili půdu pod nohama," vracel se k neúspěšnému střetu Kombouaré. "Víme, že jsme schopni podat daleko lepší výkon, než jaký jsme odvedli tam. Chceme vendetu, musím říct, že v nás je touha po pomstě," vzkazoval.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.43 - 3.14
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SC Freiburg (GER)440011:112
2.Qarabağ Ağdam (AZE)42117:27
3.FC Nantes (FRA)41032:103
4.Olympiakos Pireus (GRE)40131:81
Skupina H
FK Crvena Zvezda - Trabzonspor  (čtvrtek 21:00)
Po hladkém vítězství nad Ferencvárosem se zdálo, že by se Crvena Zvezda mohla nastartovat k lepším zítřkům v Evropské lize, odvetu s maďarským výběrem však nezvládla dobře, a zase je tak ve velmi nevýhodném postavení v boji o postupové příčky. Případný další nezdar proti Trabzonsporu by pro ni mohl mít fatální následky. Pořád je ovšem rovněž ve hře první pozice.

Byť dosáhnout takového počinu se spíše rovná hotové utopii, srbskému celku by totiž musely hrát do karet i výsledky z ostatních duelů, které zkrátka nemůže nijak ovlivnit. Dvě kola před finišem hlavní fáze této soutěže totiž ztrácí na vedoucího rivala z Budapeště již šest bodů. Ale Monaco a Trabzonspor jsou vzdáleni jen na rozdíl tří. A právě na ně budou chtít domácí tlačit. Jednoznačným cílem je pro Zvezdu samozřejmě pokračovat v evropských pohárech i na jaře.

Aby se přitom mohla dostat do jakési komfortnější pozice před závěrečným střetnutím na jihu Francie, je potřeba rozšířit hlavně svoje konto vítězství, aby mohla reálněji usilovat alespoň o třetí místo v tabulce. A svěřencům kouče Abdullaha Avciho oplatit porážku ze září. "Náš rival je ještě lepší, než byl tehdy. Docela dlouho už neprohrává, naposledy skolil Monaco," povídal domácí lodivod Miloš Milojevič. "Už před naším prvním vzájemným zápasem jsme věděli, že má silný kádr. Bez ohledu na všechny dosavadní výsledky v pohárové Evropě jsme byli vždy všem rovnocenným partnerem, rozhodovaly jen detaily. Očekávám, že nás poženou fanoušci. Určitě můžeme odvést dobrý výkon, musíme být energičtí a najít na hřišti správné principy."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 3.56 - 3.79
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Ferencvárosi TC - AS Monaco  (čtvrtek 21:00)
Vyznat se ve výkonech Monaca je mnohdy velmi složitým úkolem. Zrovna teď rozhodně není v tom nejlepším rozpoložení, už třikrát v řadě napříč domácí a evropskou frontou nevyhrálo, a takový fakt nepředstavuje před finálním programem Evropské ligy pozitivní zprávy. Otázky o postupech se začínají čím dál více rozplétat a vědět se bude hodně i po klání s Ferencvárosem.

Je ovšem potřeba připomenout, že situace ve skupině H je natolik vyrovnaná, že všechny čtyři celky, včetně Crvené Zvezdy a Trabzonsporu, mohou končit na všech pozicích v tabulce. Čili tohle kolo je jak pro francouzský, tak pro maďarský výběr nesmírně důležité. Zapomínat také nemůžou na vzájemnou bilanci, která v případě rovnosti bodů rozhoduje o pořadí. Budeme-li v případě Ferencvárose a Monaca hovořit konkrétně, pak budapešťský soubor je nyní na koni.

Domácí chovají otěže pevně ve svých rukách, a byť během října jaksi ustoupili ze svých tvrdě zavedených pořádků a několik nezdarů na maďarské půdě zaznamenali, na té evropské se jim daří hrát vedoucí roli. Paradoxně porážku zapisovali v Bělehradě, tedy na hřišti toho, kdo je aktuálně se třemi body poslední, jinak v dalších třech případech vítězili. A pokud uzmou také čtvrtou výhru v tomhle měření sil, o kvalifikaci do play-off Evropské ligy je nikdo nepřipraví.

Vážně stěží odhadnout, proč Monaco prožívalo v předešlém duelu Evropské ligy v Trabzonu takový kolaps. Do Turecka cestovalo v dobré náladě, ověnčené jinými sukcesy z předchozích mačů. Nakonec si odváželo domů čtyřgólový debakl. Vůbec v obraně se ASM jaksi přestalo vést, budiž příkladem též nedělní divoká přestřelka v Lille, kterou mimochodem výsledkově nezvládlo a padlo. Bez výhry je tedy v současné chvíli už ve třech po sobě jdoucích zápasech. "Víme, že je před námi důležitý souboj," uvědomoval si hostující obránce Benoit Badiashile. "Navzdory všemu, co se nám teď děje, se nechceme dostávat pod velký tlak. Své schopnosti a kvality známe dobře. Nesmí náš výkon prostě ovlivňovat skutečnost, o co se bude hrát," říkal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.61 - 3.86 - 1.98
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Ferencvárosi TC (HUN)43017:79
2.Trabzonspor (TUR)42029:76
3.AS Monaco (FRA)42024:66
4.FK Crvena Zvezda (SRB)41036:63

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele