Evropská liga - preview 6. kola skupinové fáze

03.11.2022, 09:30
Previews
Wissam Ben Yedder (© AFP)
Dnes budou obsazena poslední postupová místa v Evropské lize a v přímém souboji si to rozdají AS Řím s Ludogorcem. Na hraně sestupu je Braga, která navíc potřebuje i pomoc z Belgie. Zamotaná je situace ve skupině F, vše ve svých rukou naopak má AS Monaco...

Skupina A

Arsenal FC - FC Curych

čtvrtek 21:00
Arsenal ve svém posledním vystoupení ve skupinové fázi Evropské ligy přivítá na Emirates švýcarského mistra z Curychu. Zápas to bude velmi zajímavý i proto, že oba týmy ještě mají rozhodně o co hrát.

Domácí jsou po pěti zápasech na prvním místě skupiny A s dvanácti body. Bezproblémovou cestu za prvním místem si ale zkomplikovali minulý týden v duelu s PSV Eidhovenem. Díky gólům Veermana a de Jonga Kanonýři poprvé v letošním ročníku Evropské ligy padli a v případě další čtvrteční prohry či remízy a výhry nizozemského klubu by mohli ještě přijít o první místo, zajišťující účast přímo v osmifinále.

V domácí lize se Londýňanům také nadmíru daří. Po dvanácti zápasech jsou na prvním místě a skvělou fazonu potvrdili v neděli proti nováčkovi z Nottinghamu. V zápase na jednu branku nadělili Artetovi svěřenci svému soupeři "búra" a vrátili se na čelo tabulky před "Citizens”. Dvěma góly se blýskl anglický forvard Reiss Nelson, o další zásahy se postarali Martinelli, Thomas Partey a Martin Ödegaard.

"Gunners” se v dosavadní sezoně pyšní jak druhým nejlepším útokem, tak i obranou, a mohou reálně pomýšlet na souboj o titul, přestože v něm rozhodně favoriti nebudou. Narozdíl od minulých sezón totiž dosud dokázali porazit i tak silné soupeře, jako Liverpool či Tottenham.

Úplně jiné starosti má na začátku sezony jejich soupeř. Ten se potýká s vysloveně mizernou formou a ve švýcarské Super League je až na posledním desátém místě s odstupem šesti bodů na devátý Winterthur.

Jediné vítězství si v domácí lize připsali svěřenci Boa Henriksena, přišlo však právě v minulém týdnu, a to na hřišti velmi silného Sionu. Jediný gól vsítil již v osmé minutě Okita, hosté ale favorita jednoznačně přestříleli a po skvělém výkonu zaslouženě vyhráli.

V Evropské lize se Curych v minulém kole rovněž výsledkově zvedl a připsal si první výhru proti Bodö/Glimt, díky čemuž si udržel šanci alespoň na třetí místo a pád o patro níž do Konferenční ligy. K tomu by ale potřeboval v papírově nejtěžším utkání skupiny zvítězit a ještě doufat v zaváhání norského mistra.

V zápase jim však budou chybět zranění Kryeziu a Sauter. Na straně domácích nenastoupí z důvodu karetního trestu Xhaka, nadále mimo je i Smith Rowe a Elneny.

Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Ramsdale; Tomiyasu, Holding, Gabriel, Tierney; Odegaard, Lokonga, Vieira; Nelson, Nketiah, Martinelli

FC Curych - pravděpodobná sestava:
Brecher; Mets, Aliti, Kamberi; Boranijasevic, Selnaes, Conde, Guerrero; Marchesano; Okita, Tosin

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.35 - 19.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FK Bodø/Glimt - PSV Eindhoven

čtvrtek 21:00
Pro Bodø/Glimt se velmi rychle blíží konec letošního ligového ročníku a navíc se pokusí udržet v pohárové Evropě i v jarní části. Po velmi solidním začátku se momentálně dostalo do mírné krizi a tu by rádo přerušilo proti nizozemskému gigantovi PSV. Naopak hosté se pomalu a jistě vracejí do očekávané formy a nyní se ještě mohou poprat o první místo ve skupině A znamenající přímý postup do osmifinále, ovšem situaci nemají ve svých rukách.

Norský mistr z let 2020 - 2021 letos nezůstane na ligovém trůnu, protože před zbývajícímu dvěma koly zaostává za prvním Molde o propastných osmnáct bodů. K tomu bude mít velké problémy udržet současné druhé místo, neboť ve víkendové generálce prohrál s Rosenborgem (2:3) a před BK drží náskok jediného bodu. Momentálně v hlavní fázi Evropské ligy bude hájit třetí příčku.

V úvodních dvou duelech sice zaválel, když si odvezl bod právě z Eindhovenu (1:1) a doma přehrál švýcarského vyzyvatele (2:1), jenomže pak dvakrát nestačil na londýnský Arsenal (0:1, 0:3) a minule po zpackaném druhém poločase prohrál také v Curychu (1:2). V současnosti je třetí se čtyřmi body a jistotu play-off o osmifinále Konferenční ligy mu dá pouze výhra, proti PSV jednoduše potřebuje získat stejný počet bodů jako Curych v Londýně.

Hosté naopak nezačali nejlépe, ovšem teď dvakrát za sebou zvítězili a s deseti body mají minimálně zajištěnou druhou pozici. Za Arsenalem zaostávají o dva body a kromě výhry v Norsku potřebují, aby jeho největší rival nad outsiderem skupiny nezvítězil. Kouč Bodø/Glimt Kjetil Knutsen znovu může využít téměř kompletní výběr, na marodce zůstávají jen Fet a Vetti.

Jeho protějšek Ruud van Nistelrooy dlouhodobě postrádá Vertessena, Boscagliho, van Ginkela, Saibariho, Peersmana a nově také nemocného Sangarého. PSV dále nemůže využít podpory svých fanoušků, kteří mají zákaz přístupu na stadion kvůli výtržnostem v Londýně. "Začalo se nám opět dařit a stávající formu chceme udržet co nejdéle. Nicméně náš soupeř doma prohrává jen zřídkakdy, a k vítězství proto potřebujeme předvést vynikající výkon," myslí si šestačtyřicetiletý Van Nistelrooy.

FK Bodø/Glimt - pravděpodobná sestava:
Chajkin - Sampsted, Moe, Hoibraten, Wembangomo - Vetlesen, Saltnes, Gronbaek - Solbakken, Espejord, Pellegrino

PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítez - Mwene, Ramalho, Branthwaite, Max - Gutiérrez, Veerman - Simons, El Ghazi, Gakpo - De Jong

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.09 - 3.91 - 2.16

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC (ENG)
5
4
0
1
7 : 3
12
2
PSV Eindhoven (NED)
5
3
1
1
13 : 3
10
3
FK Bodø/Glimt (NOR)
5
1
1
3
4 : 8
4
4
FC Curych (SUI)
5
1
0
4
5 : 15
3

Skupina B

Dynamo Kyjev - Fenerbahçe SK

čtvrtek 21:00
Dynamo Kyjev se ve čtvrtek utká v Krakově s tureckým Fenerbahçe, čímž se uzavře jejich letošní působení v evropských pohárech. Domácí jsou již bez šance na postup ze skupiny, Fenerbahçe si ještě musí zajistit první místo ve skupině B.

Všechny ukrajinské kluby zažívají těžké časy, ale Dynamu Kyjev se v této sezoně nedaří ani na hřišti. O víkendu si proti Kryvbasu připsalo první výhru po pěti zápasech, ale i tak je po osmi odehraných zápasech v domácí soutěži až na osmé příčce se ztrátou 12 bodů za vedoucím SK Dnipro-1.

Nespokojenost vládne také s jeho počínáním v pohárové Evropě, minulý týden si sice v zápase s kyperskou Larnakou připsalo první body ve skupině B, nicméně ztratilo jakoukoli šanci na to, aby si zahrálo v jarní fázi evropských pohárů.

Naproti tomu Fenerbahçe zažívá velmi dobré období, od vypadnutí z předkola Ligy mistrů na konci července (shodou okolností právě s Dynamem Kyjev) prohrálo ve všech soutěžích jen jedno utkání.

Svěřenci Jorgeho Jesuse se nachází na čele turecké Süper Lig, nastříleli 34 gólů, což je o devět více než kterýkoli jiný tým v nejvyšší turecké soutěži, a pyšní se sérií čtyř ligových výher v řadě.

Největší hrozbou je útočné duo Enner Valencia - Michy Batshuayi, kteří dohromady vstřelili v této sezóně už 21 branek, přičemž druhý jmenovaný v neděli, při výhře 5:2 nad Istanbulsporem, zaznamenal hattrick.

Fenerbahçe má s druhým Rennes stejný počet bodů, s francouzským týmem remizoval v obou vzájemných duelech, a tak v případě bodové shody bude rozhodovat celkové skóre, které zatím hraje do karet tureckému týmu.

Domácím chybí trio Dubinčak, Šaparenko, Suprjaha, hosté z Turecka nemohou počítat s Luanem Peresem a Mertem Hakanem Yandaşem.

Dynamo Kyjev - pravděpodobná sestava:
Neščeret - Tymčyk, Zabarnyj, Popov, Karavajev - Cyhankov, Sydorčuk, Bujalskyj, Harmaš, Kabajev - Vanat

Fenerbahçe SK - pravděpodobná sestava:
Bayindir - Kadıoğlu, Aziz, Szalai, Alioski - Arão, Zajc, Kahveci, Lincoln - Batshuayi, Valencia

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.05 - 3.81 - 1.88

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Stade Rennes - AEK Larnaka

čtvrtek 21:00
Pokud chce Stade Rennes pomýšlet na první příčku ve skupině, potřebuje pravděpodobně vyhrát nad Larnakou a zároveň doufat v pomoc kyjevského Dynama. V tuto chvíli totiž o skóre postupuje z prvního místa Fenerbahçe.

A to pro Francouze nebude zrovna jednoduché. Na papíře je tým trenéra Bruna Genésia jasným favoritem, ale s kyperskou Larnakou se už jednou v tomto ročníku utkal a odehrál průměrné utkání. Dlouhou dobu to dokonce vypadalo na dělbu bodů a Rennes se pořád nedokázalo od svého soupeře gólově odpoutat. Kýžený a rozhodující gól na 2:1 se mu nakonec povedlo dát až ve čtvrté minutě nastavení.

V minulém kole si francouzský celek svou situaci s ohledem na postup ze skupiny docela zkomplikoval, protože měl ideální šanci dostat se do čela. Ale selhal, protože s Fenerbahçe v divokém utkání jen remizoval, byť ještě deset minut před koncem utkání nad ním vedl o dvě branky. A tohle zaváhání by ho mohlo dost mrzet. Domácím teď bude opět scházet dlouhodobě zraněný Santamaría.

Hosté přijedou kompletní a už sami ukázali, že jsou rozhodně konkurenceschopní. Výsledkově se kyperský celek tolik netrápil, doposud posbíral solidní čtyři body, takže mu je jedno, zda Dynamo Kyjev proti Turkům zaváhá, protože cestu alespoň do Konferenční ligy má již vydlážděnou vlivem lepších vzájemných zápasů s ukrajinským protivníkem. A takový fakt je bezpochyby úspěchem. Na duel s Rennes se Larnaka naladila ideálně, hostům z Karmiotissy nasázela čtyři branky.

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Truffert, Theate, Rodon, Traoré - Tait, Ugochukwu, Majer - Terrier, Gouiri, Bourigeaud

AEK Larnaka - pravděpodobná sestava:
Pirić - Rosales, Miličević, Tomović, Englezou - Ledes - Naoum, Pons, Altman, Gyurcso - Lopes

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.80 - 21.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Fenerbahçe SK (TUR)
5
3
2
0
11 : 7
11
2
Stade Rennes (FRA)
5
3
2
0
10 : 7
11
3
AEK Larnaka (CYP)
5
1
1
3
6 : 9
4
4
Dynamo Kyjev (UKR)
5
0
1
4
5 : 9
1

Skupina C

Real Betis - HJK Helsinky

čtvrtek 21:00
Real Betis už má své místo v další fázi jisté a vytvořil si tak velký náskok, že se týmům bojujícím o druhé postupové místo může zvesela smát. Trenér Pellegrini ale nehodlá vypustit ani poslední duel a proti Helsinkám nechce ponechat nic náhodě.

Dá se očekávat, že Real Betis bude v domácím utkání s Helsinkami trochu točit sestavou a zahrají si hráči, kteří se normálně do těch vypjatějších duelů nedostanou. Béticos si totiž postupem času vypracovali tak dobrou výchozí pozici a takový náskok, že v posledním duelu skupinové fáze mohou nechat odpočívat většinu svých opor.

Postup do další fáze mají totiž dávno zajištěný. Béticos už urvali 13 bodů a z pěti duelů čtyřikrát vyhráli. Porážka se jim v Evropské lize zatím stále úspěšně vyhýbá. V přímém protikladu k tomu se nachází účinkování Helsinek, které naopak ani jednou nedokázaly vyhrát a posbíraly zatím jen jeden bod. To jim stačí až na poslední místo.

Domácí trenér Manuel Pellegrini ale přesto nehodlá nic ponechat náhodě: "Máme před sebou poslední duel, hrajeme na domácím stadionu a pro všechny zúčastněné to jistě bude skvělá podívaná. Hrajeme s velkým klidem, protože náš první cíl jsme již splnili. Ale stejně chci na trávníku vidět nasazení a bojovný výkon."

Jeho hráčům se daří i v LaLize, kde jim patří solidní čtvrté místo. Už ve dvou posledních duelech se Realu Betis povedlo neinkasovat, což celý úkol finskému týmu dost ztěžuje. V minulém vzájemném duelu se to Finům taky nepovedlo a prohráli 2:0. Navíc Helsinky prohrály už ve třech posledních soutěžních duelech v řadě a možnost postoupit alespoň do Konferenční ligy ztratily už dávno. Není divu, že jsou až poslední, protože dosud daly jen pouhé dvě branky.

Real Betis - pravděpodobná sestava:
Bravo - Ruibal, Gonzalez, Ruiz, Miranda - Akouokou, Fernandez - Henrique, Cruz, Sánchez - José

HJK Helsinky - pravděpodobná sestava:
Hazard - Peltola, Halme, Hoskonen - Soiri, Lingman, Vaananen, Browne - Hetemaj, Hostikka - Abubakari

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 5.40 - 12.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

AS Řím - Ludogorec Razgrad

čtvrtek 21:00
Ve skupině C je o vítězi i jednom postupujícím už rozhodnuto, zbývá ještě zaplnit jedno postupové místo. Usiluje o něj AS Řím a trochu překvapivě i Ludogorec, který už svého soka jednou porazil. Na Olimpicu si to teď oba týmy rozdají v tuhém boji o postup a dá se očekávat solidní drama.

Římané měli s Ludogorcem to potěšení jen jednou, ale stálo to za to. V Razgradu totiž neustále tahali za kratší konec provazu a nakonec po dvou chybách obrany odjížděli s prázdnýma rukama. Dvě minuty před koncem sice srovnal Eldor Šomurodov, ale na jeho trefu reagoval ještě před uplynutím základní hrací doby Nonato a domácí udeřili znovu, tentokrát už definitivně.

Výsledek znamenal pro příznivce Vlků z Věčného města nepříjemné déjà vu z Norska. Od té doby se Římanům povedlo dvakrát porazit Helsinky, což je vrátilo do hry o postup. Jenže i Ludogorec se činil, což znamená, že teď musejí Římané svého soka porazit, neboť mají oba stejný počet bodů, a pro Ludogorec hovoří lepší vzájemná bilance. Naštěstí pro ně se jim vrací některé známé tváře do herního nasazení, zejména Karsdorp s Celikem.

V minulém kole Serie A sice utrpěl menší zranění svalového rázu Zaniolo, ale jeho stav by neměl být vážný. Stopku ale vyfasoval vykartovaný stoper Mancini. Problémy má trenér Mourinho hlavně v útoku a dost evidentní to bylo právě i proti Hellasu. Jeho svěřenci si sice vypracovali nějaké šance, ovšem jejich proměnění vázlo. Zejména Tammy Abraham nedokáže skórovat ani z pozic, u kterých by to mělo být tak nějak automatické.

Jeho sebevědomí upadá s každým dalším zápasem a právě jeho střelecké probuzení by mohlo být pro AS stěžejní. A to i proto, že mimo hru zůstává právě vykartovaný Zaniolo. Hosté se do římské areny dostaví bez Despodova, který se zranil a mimo hru bude delší dobu. Domácí budou v duelu, který dostal na starosti černohorský sudí Dabanović, mírným favoritem.

Ani hosté však ještě neřekli poslední slovo. Svému sokovi už uštědřili jednu lekci z produktivity a rádi v tom budou pokračovat. Třikrát z posledních pěti duelů v rámci všech soutěží se jim povedlo udržet čisté konto a na AS se naladili výhrou nad Septemvri Sofia. I díky tomu v lize stále nahání první CSKA Sofia, od nějž je dělí jen dva body. Mají ale jeden zápas k dobru.

AS Řím - pravděpodobná sestava:
Rui Patricio - Kumbulla, Smalling, Ibañez - Karsdorp, Cristante, Camara, El Shaarawy - Pellegrini - Belotti, Abraham

Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Padt - Cicinho, Verdon, Nedjalkov, Witry - Piotrowski, Cauly, Naressi - Rick, Thiago, Tekpetey

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.20 - 9.27

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Betis (ESP)
5
4
1
0
9 : 4
13
2
AS Řím (ITA)
5
2
1
2
8 : 6
7
3
Ludogorec Razgrad (BUL)
5
2
1
2
7 : 6
7
4
HJK Helsinky (FIN)
5
0
1
4
2 : 10
1

Skupina D

RU Saint-Gilloise - Union Berlín

čtvrtek 21:00
Lídr německé Bundesligy nevstoupil do hlavní fáze Evropské ligy úplně nejlépe a po dvou kolech neměl na kontě ani bod, avšak poté se přeci jen rozjel a momentálně zvítězil třikrát za sebou. Díky tomu se posunul na aktuální druhé místo s devíti body o dva body před druhou Bragu a současné postavení určitě hodlá udržet. Jistotu mu dá pouze výhra v Belgii nad RU, jenže to má jeden háček, protože jeho protivník v pěti utkáních ani jednou neprohrál.

Belgický celek svými výkony rozhodně překapuje a naprosto zaslouženě s předstihem ovládl skupinu D, čímž si zajistil přímý postup do osmifinále EL. Po čtyřech výhrách a jediné remíze má na kontě parádních třináct bodů a právě před německým vyzyvatelem si vytvořil nedostižný čtyřbodový odstup. V tuto chvíli mu tedy o nic nejde, na druhou stranu by rád prodloužil svou dlouhou sérii neporazitelnosti.

Svěřencům trenéra Karla Geraertse se teď daří také na ligové scéně, neboť o víkendu přehráli RFC Seraing (2:1) a v tabulce jim patří čtvrtá příčka s dvaatřiceti body, za vedoucím Genkem zaostávají o bodů pět. Pokud Braga doma porazí švédského outsidera Malmö, tak Union k uhájení druhé pozice zaručující play-off o osmifinále EL musí Saint-Gilloise porazit. V ligové generálce těsně udolal Mönchengladbach (2:1) a udržel si senzační vedení v německé nejvyšší soutěži o bod před druhým Bayernem Mnichov.

"Je před námi obtížný úkol, ale všichni věříme, že v této skupině zvítězíme i počtvrté za sebou. Soupeř nás v prvním utkání zaskočil a podobný průběh už připustit nechceme, na naší straně stojí obrovská motivace," prohlásil odhodlaně trenér berlínského klubu Urs Fischer. Ten má k dispozici nejsilnější možný kádr, RU se musí obejít bez japonského obránce Machidy.

RU Saint-Gilloise - pravděpodobná sestava:
Moris - Sykes, Burgess, Van Der Heyden - Francois, Puertas, El Azzouzi, Lapoussin - Amani, Adingra - Nilsson

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Ronnow - Doekhi, Knoche, Leite - Trimmel, Schafer, Khedira, Haberer, Ryerson - Becker, Siebatcheu

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.17 - 3.60 - 1.91

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

SC Braga - Malmö FF

čtvrtek 21:00
Braga vstoupila do základní skupiny Evropské ligy naprosto fantasticky a po dvou kolech měla na kontě plný počet šesti bodů, ale od té doby ani jednou nevyhrála a ze tří duelů získala jediný bod. Kvůli tomu se v tabulce propadla na třetí příčku se sedmi body o dva body za druhý Union Berlín, a jestliže chce zůstat v druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži, tak musí beznadějně poslední Malmö bezpodmínečně porazit.

Pokud se jí to nepovede, tak poputuje pouze do play-off o osmifinále Konferenční ligy. Ani případná čtvrteční výhra však stačit nemusí, potřebuje totiž také pomoc jistě prvního Saint-Gilloise, které nesmí s německým konkurentem prohrát. Domácí celek alespoň ustálil výkonnost v portugalské nejvyšší soutěži, protože porazil Estoril (2:0) i Gil Vicente (1:0) a vrátil se na druhé místo tabulky s pětadvaceti body o šest bodů za suverénní Benficu.

Severský celek si určitě představoval jiný průběh hlavní fáze a už dlouho je jasné, že v jarní části evropských pohárů pokračovat nebude. V dosavadních pěti zápasech totiž nezískal jediný bod a s jistotou skončí poslední čtvrtý. Hodně nelichotivou bilanci se přeci jen pokusí přerušit na portugalské půdě, jenže vzhledem k situaci se mu příliš šancí nedává. Malmö strádá také v lize, protože před posledním kolem je až sedmé a poslední naději na postup do pohárové Evropy pro nadcházející sezónu má před domácí pohár.

Domácí trenér Artur Jorge nemá k dispozici Fabiana (trest za žluté karty), na trávníku se možná neobjeví ani lehce zraněný Niakaté. Malmö postrádá Moisandera, Naliće i Sibyho, otazník visí také nad starty Bergeta, Ceesaye či Olssona. "Je před námi poslední utkání skupiny a my nemůžeme udělat nic jiného, než zvítězit. Poté budeme čekat na výsledek druhého střetnutí a uvidíme, na co to bude stačit. Důležité je, že si zahrajeme evropské poháry i na jaře," řekl Jorge smířeně.

SC Braga - pravděpodobná sestava:
Lima - Gomez, Niakaté, Tormena, Sequeira - Medeiros, Al-Musrati, R. Horta - Ruiz, Oliveira - A. Horta

Malmö FF - pravděpodobná sestava:
Diawara - Beijmo, Hadžikadunič, Chaluš - Sejdiu, Larsson, Pena, Rieks - Turay, Thelin, Christiansen

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.64 - 14.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
RU Saint-Gilloise (BEL)
5
4
1
0
11 : 6
13
2
Union Berlín (GER)
5
3
0
2
3 : 2
9
3
SC Braga (POR)
5
2
1
2
7 : 6
7
4
Malmö FF (SWE)
5
0
0
5
2 : 9
0

Skupina E

Real Sociedad - Manchester United

čtvrtek 18:45
Ve čtvrtek večer se na stadionu Anoeta utká Real Sociedad s Manchesterem United. Svěřenci Imanola Alguacila mají před "Rudými ďábly" tříbodový náskok a k udržení první příčky jim stačí z tohoto utkání získat alespoň bod.

Alguacilův tým sice prohrál dva poslední zápasy v domácí LaLize a propadl se až na průběžnou pátou příčku, nicméně se mu velmi daří v pohárové Evropě, ve skupině Evropské ligy je doposud stoprocentní.

Sociedad je jediným týmem, který v této sezóně Evropské ligy dosud vyhrál všech pět zápasů ve skupině, potvrdil to i minulý týden, kdy góly Roberta Navarra a Braise Méndeze porazil 2:0 kyperskou Omonii Nikósia. Za velmi dobré výsledky může vděčit zejména bravurní defenzivě, která inkasovala pouze jeden jediný gól a skvělou bilanci bude chtít potvrdit i v náročném čtvrtečním střetnutí.

K tomu, aby Sociedad postoupil přímo do osmifinále soutěže, mu stačí s Manchesterem United neprohrát o více než jeden gól.

Od chvíle, kdy v úvodním zápase Evropské ligy "Rudí ďáblové" podlehli právě Realu Sociedad, se svěřencům Erika ten Haga v Evropě daří a díky čtyřem výhrám za sebou si zajistili účast minimálně v play-off druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže. Minulý týden porazili 3:0 moldavský Šeriff Tiraspol, čímž byl zpečetěn jejich postup alespoň do předkola playoff.

Jednogólová výhra proti Sociedadu však nebude stačit k tomu, aby si zajistili první místo ve skupině, pokud chtějí automaticky postoupit do osmifinále a vyhnout se potenciálním soupeřům z Ligy mistrů, tak musí ve čtvrtek vyhrát alespoň o dvě branky.

Marcus Rashford svým stým gólem v profesionální kariéře rozhodl o víkendu duel s West Hamem United, čímž byla prodloužena série Red Devils bez prohry ve všech soutěžích na osm zápasů.

Oba kluby se před zářijovým zápasem v Anglii střetly ještě v šestnáctifinále Evropské ligy v sezóně 2020/21, kdy se z postupu radovali svěřenci tehdejšího manažera United Oleho Gunnara Solskjæra, a v základní skupině Ligy mistrů na podzim 2013. I tehdy byl úspěšnější celek z Britských ostrovů, když si z dvojzápasu odnesl čtyři body a dvě čistá konta.

Jak Real Sociedad, tak Manchester United trápí rozsáhlá marodka. Domácí trenér nemůže počítat se službami Mikela Oyarzabala, Umara Sadiqa, Mohameda-Aliho Cha, Davida Silvy a Andera Martina. Minulý týden si při výhře nad Omonií vykloubil rameno Takefusa Kubo, nejistý je také start Andera Barrenetxey, Aihena Muñoze a Alexe Sola.

Za hosty rozhodně nenastoupí dlouhodobě zranění obránci Raphaël Varane, Axel Tuanzebe a Brandon Williams, mimo hru je také Antony, Anthony Martial a Jadon Sancho.

Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Remiro - Gorosabel, Zubeldía, Pacheco, Rico - Merino, Zubimendi, Guevara - Méndez - Sørloth, Fernández

Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Dalot, Martínez, Maguire, Shaw - Casemiro, Eriksen - Elanga, Fernandes, Rashford - Ronaldo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.69 - 3.29 - 2.14

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Sheriff Tiraspol - Omonia Nikósie

čtvrtek 18:45
Šeriff Tiraspol vyzve v posledním klání skupiny E v Evropské lize Omonii Nikósie. Půjde o souboj třetího se čtvrtým, na prvních dvou místech se nachází Real Sociedad a Manchester United.

Karty jsou rozdané jasně. Šeriff je se třemi body třetí a do vyřazovací fáze Konferenční ligy postoupí i v případě, že prohraje o dvě branky. Vděčit za to může výhře 3:0 v Nikósii.

Hosté před sebou mají nelehký úkol vrátit svému soupeři porážku z úvodního klání základních skupin. Oba celky o víkendu ve svých domácích ligách braly všechny tři body, Tiraspol porazil 2:1 Dacii Buiucani, Omonia si poradila 2:0 s Anorthosisem.

Kyperský celek se za své výsledky s věhlasnými konkurenty nemusí vůbec stydět, s Manchesterem United prohrál 0:1 a 2:3, s Realem Sociedad 1:2 a 0:2.

Šeriff už tak úspěšný nebyl, své jediné tři vstřelené góly si připsal právě proti svému poslednímu soupeři v Evropské lize, proti gigantům vždy vyšel s nulou na kontě.

Sheriff Tiraspol - pravděpodobná sestava:
Koval - Kpozo, Radeljic, Kiki, Guedes - Badolo, Diop, Kyabou, Petro, Pernambuco - Akanbi.

Omonia Nikósie - pravděpodobná sestava:
Uzoho - Panagioutou, Miletic, Matthews, Lecjaks - Cassama, Bezus, Kousoulos - Bruno, Barker, Kakoullis.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.27 - 3.74

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Sociedad (ESP)
5
5
0
0
10 : 1
15
2
Manchester United (ENG)
5
4
0
1
9 : 3
12
3
Sheriff Tiraspol (MDA)
5
1
0
4
3 : 10
3
4
Omonia Nikósie (CYP)
5
0
0
5
3 : 11
0

Skupina F

FC Midtjylland - SK Sturm Graz

čtvrtek 18:45
Dánský Midtjylland hostí v posledním kole základní skupiny Evropské ligy rakouský Sturm Graz. Domácí jsou momentálně ve skupině poslední a na druhé hosty ztrácí tři body. Skupinu vede Lazio, třetí příčka patří Feyenoordu.

Midtjyllandu se na závěr základní skupiny úplně ideálně připravit nepovedlo, v dánské lize na domácí půdě prohrál s Odense 1:2 a v patří mu až osmé místo, které zajišťuje pouze skupinu o udržení.

Ani v Evropské lize to však zatím není na postup a dánský celek bude muset ještě zabojovat alespoň o třetí příčku, aby se dostal do jarní části Konferenční ligy.

Španělskému kouči Albertu Capellasovi bude scházet kvůli svalovým problémům Brazilec Júnior Brumado. Do karet hraje "Vlkům" statistika letošních domácích klání v soutěži, ve kterých zatím přemožitele nenašli a navíc porazili Lazio vysoko 5:1.

Sturm v rakouské Bundeslize šlape na paty prvnímu Salzburgu, na který ztrácí pouhé dva body a o víkendu porazil 2:1 Ried. V Evropské lize Rakušanům stačí na Midtjyllandu neprohrát a postup budou mít v kapse, což by se jim v tomto století povedlo teprve poprvé.

V předchozím kole brankou z 93. minuty Graz zdolal Feyenoord. Trenéru Christianu Ilzerovi bude v Dánsku scházet Ivan Ljubic, nejistý je také start Stefana Hierländera. Celkově v probíhajícím ročníku prohrál Graz jediný ze sedmnácti zápasů, ačkoliv to byl příděl 0:6 na Feyenoordu.

Úvodní vzájemný souboj ve skupině dopadl lépe pro domácí Sturm Graz, který na začátku září porazil v Merkur Aréně Midtjylland 1:0. Vítězný gól zařídil Emanuel Emegha, penaltu navíc neproměnil Tomi Horvat. Graz dohrával bez vyloučeného Hierländera.

FC Midtjylland - pravděpodobná sestava:
Loessl - Andersson, Dalsgaard, Sviatchenko, Paulinho - Evander, Martinez, Olsson - Dreyer, Isaksen, Kaba.

SK Sturm Graz - pravděpodobná sestava:
Siebenhandl - Ingolitsch, Wuethrich, Borkovic, Dante - Ljubic, Horvat, Prass, Kiteishvili - Ajeti, Boeving.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.58 - 3.56

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Feyenoord Rotterdam - SS Lazio

čtvrtek 18:45
Pouze výhra bude Feyenoordu stačit k postupu do vyřazovací fáze Evropské ligy, a proto se ve čtvrtek, kdy na stadionu De Kuip hostí lídra skupiny F, a to italské Lazio, bude snažit získat všechny tři body.

Nizozemský celek se může probojovat mezi dva nejlepší týmy pouze v případě, že vyhraje o dva nebo více gólů, nebo pokud vyhraje a Sturm Graz v souběžně hraném utkání nezíská ani bod. Jejich italským soupeřům naopak po vítězství nad Midtjyllandem z minulého týdne stačí vyhnout se porážce. Velice vyrovnaná skupina F se chýlí ke svému konci, přičemž šanci na postup do osmifinále Evropské ligy mají všichni.

Finalista loňské Evropské konferenční ligy Feyenoord má na svém kontě 5 bodů, když doposud porazil pouze rakouský Sturm Graz a poté ještě dvakrát remizoval s dánským Midtjyllandem. Minulý týden podlehl Sturm Grazu 0:1, a tak jeho vystoupení v pohárové Evropě může skončit již ve čtvrtek.

Upadající formu dobře znázorňuje i následující statistika: v pěti zářijových zápasech skórovali svěřenci Arneho Slota celkem osmnáctkrát, ale během října se jim podařilo vstřelit pouze jedenáct branek v sedmi zápasech. Z posledních osmi duelů navíc vybojovali jen dvě výhry a pokud chtějí porazit Lazio, které je v úvodním zápase porazilo 4:2, budou muset podat bezchybný výkon a zlepšit svoji efektivitu. V jejich snaze by však mohla hrát velkou roli výhoda domácího prostředí.

Nizozemský klub totiž v posledních 11 domácích zápasech v evropských soutěžích nepoznal přemožitele; devětkrát vyhrál a vstřelil 35 gólů. Navíc jediným absentujícím hráčem by měl být útočník Oussama Idrissi.

Od výhry nad Feyenoordem v úvodním zápase Evropské ligy se svěřencům Maurizia Sarriho, až na dvě výjimky, velmi daří. V půlce září prohráli překvapivě velmi vysoko 1:5 na půdě Midtjyllandu, tento absolutní zkrat však nakopl římské mužstvo do skvělé série, v níž vyhrálo pět ze šesti ligových zápasů, aniž by inkasovalo jediný gól!

V neděli však Lazio utrpělo první porážku po devíti zápasech, když na Stadio Olimpico podlehlo 1:3 bojovné Salernitaně. V Evropské lize má na svém kontě osm bodů a čtvrteční vítězství by znamenalo, že Biancocelesti zakončí skupinu na čele tabulky a postoupí rovnou do osmifinále soutěže.

Největším problémem v sestavě bývalého trenéra Neapole bude pozice hrotového útočníka, protože kapitán Ciro Immobile je stále mimo hru kvůli zranění stehenního svalu. Do sestavy se naopak vrací Manuel Lazzari a Sergej Milinković-Savić.

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Geertruida, Trauner, Hancko, López - Timber, Szymański, Kökçü - Jahanbakhsh, Giménez, Dilrosun

SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Provedel - Hysaj, Gila, Romagnoli, Marušić - Milinković-Savić, Cataldi, Marcos Antônio - Pedro, Cancellieri, Zaccagni

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.86 - 3.22

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SS Lazio (ITA)
5
2
2
1
9 : 10
8
2
SK Sturm Graz (AUT)
5
2
2
1
4 : 8
8
3
Feyenoord Rotterdam (NED)
5
1
2
2
12 : 9
5
4
FC Midtjylland (DEN)
5
1
2
2
10 : 8
5

Skupina G

Olympiakos Pireus - FC Nantes

čtvrtek 18:45
Když Nantes schytalo čtyřbrankový debakl od Freiburgu, pomalu a jistě se v zákulisí chystal odchod kouče Antoina Kombouarého. Vysoké vítězství v derby nad Brestem ovšem Kanárky nakoplo k lepším zítřkům, čtyřikrát v řadě neprohráli, a navíc si již zaručili účast v jarní části evropských pohárů. V nich teď vyzvou Olympiakos, který před týdnem odsoudili k vyřazení.

Domácí letos prožili opravdu hodně mizernou sezónu na evropské scéně. Dosud v Evropské lize v hlavní fázi neuzmuli jediné vítězství, marně se už zkraje ročníku pokoušeli probojovat do skupin Ligy mistrů. O jejich poslední příčce v tabulce uskupení písmene G se rozhodlo již s předstihem, proti Nantes si každopádně chtějí alespoň napravit reputaci a udobřit si částečně svoje fanoušky. "Pro nás se jedná o důležitý zápas, i když už o pořadí nerozhoduje," povídal Míchel, trenér Thrylos. "My víme, jak se u nás situace vyvinula, a musíme ji jenom přijímat takovou, jaká je. Míníme každopádně zakončit svoje působení v této soutěži dobře," sliboval.

Nantes na dálku bude bojovat s druhým Karabachem o druhou pozici v tabulce. Na něj ztrácí jeden bod, a protože má zároveň onu horší vzájemnou bilanci s ázerbájdžánským sokem, lépe řečeno skóre ze dvou duelů s ním, určitě je pro něj zapotřebí v Řecku zvítězit a doufat, že se v Baku domácím nepovede stejný počin. "Pro nás tenhle duel rozhodně není bezvýznamný," opakoval Míchel. "Jsou tu totiž týmy jako právě Karabach, které ho budou hodně sledovat a které zajímat bude. Chceme vyhrát. Soupeře plně respektujeme, má totiž dobré hráče," dodal.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.43 - 3.64 - 2.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Qarabağ Ağdam - SC Freiburg

čtvrtek 18:45
Freiburgu rozhodně tolik nevadilo, že před týdnem přišel v duelu s Olympiakosem o parádní stoprocentní bilanci v hlavní fázi Evropské ligy, poněvadž i tak si pevně zajistil první příčku v tabulce skupiny G. Do dalekého Ázerbájdžánu tedy pocestuje bez zásadního tlaku na urvání klíčového výsledku, na rozdíl od Karabachu, který bude hájit v tomto souboji druhou příčku.

Hosté zkrátka mají své hlavní úkoly splněny, do další fáze této soutěže proklouzli, dokonce z prvního místa a přímo do osmifinále. Je tak logické, že v tomto měření sil dostanou na hřišti šanci někteří méně vytížení hráči proto, aby na závěrečné tři střety v Bundeslize před startem světového šampionátu byly rozloženy fyzické a psychické síly rovnoměrně do celé kabiny. I tak však celek z Bádenska-Württemberska hlásá, že nepojede do Baku jen ve výletním tempu. "Moc se na zápas těšíme," uvedl hostující lodivod Christian Streich. "Každý si zaslouží svou příležitost dostat. Bez ohledu, kdo bude na hřišti, odevzdáme maximum," sliboval fanouškům.

Svěřenci trenéra Gurbana Gurbanova před týdnem padli na půdě Nantes, a nejenže tak ztratili nadobro možnost usilovat ještě o sesazení Freiburgu z trůnu, zároveň si nechali připustit k tělu právě bretaňského protivníka, který je ještě ohrožuje v konečném pořadí tabulky. Situaci však mají ve svých rukou, dokonce ani nemusejí uspět, pokud tedy Kanárci na půdě Olympiakosu nezvítězí. Ve prospěch Karabachu totiž hraje lepší vzájemná bilance, konkrétně pozitivnější poměr vstřelených a inkasovaných branek. "Jedná se pro nás o speciální cestu," říkal Yannik Keitel, záložník Breisgau-Brasilianer. "Nikdy jsem v Ázerbájdžánu nebyl, a myslím si, že ani většina mých spoluhráčů. I proto se tam tak moc těšíme a hodláme za každou cenu zvítězit."

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.63 - 3.60

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SC Freiburg (GER)
5
4
1
0
12 : 2
13
2
Qarabağ Ağdam (AZE)
5
2
1
2
8 : 4
7
3
FC Nantes (FRA)
5
2
0
3
4 : 11
6
4
Olympiakos Pireus (GRE)
5
0
2
3
2 : 9
2

Skupina H

Trabzonspor - Ferencvárosi TC

čtvrtek 18:45
Trochu překvapivě si právě Ferencváros zařídil postup do osmifinále Evropské ligy již po pěti odehraných kolech, a to z prvního místa. Poslední utkání hlavní fáze tak odehraje bez bázně a strachu o pokračování v pohárové Evropě i na jaře, jeho soupeř každopádně musí zabrat, aby se na této frontě udržel. A Trabzonsporu přitom ani vítězství nemusí na druhou příčku stačit.

Aktuálně totiž turecký celek ztrácí na druhé Monaco jen bod, disponuje sice lepší vzájemnou bilancí s celkem z jihu Francie, ovšem pokud Knížata uspějí v souběžně hraném zápase proti Crvené Zvezdě a uzmou výhru, matematicky se před ně vecpat nebude moci. Zatím mohou všechny tyto tři zmíněné výběry usilovat o všechny pozice, tedy až na tu první, kterou již má ve svém držení jistě Ferencváros. "Už po samotném losu této skupiny bylo jasné, že bude dost vyrovnaná," povídal domácí stratég Abdullah Avci. "Chceme tenhle duel vyhrát, abychom do domácího koeficientu zapsali dobrý výsledek, a hlavně hodláme v evropských pohárech stále působit. Potřebujeme podporu našich fanoušků. Snad nás poženou dopředu a budou pro nás tím dvanáctým hráčem jako v Süper Lig. Vždycky si přejeme, aby byl Trabzonspor na špici."

Mužstvo Stanislava Čerčesova dosud sehrálo jeden opravdu hodně nepovedený mač v rámci uskupení písmene H, a to v Bělehradě, jinak však odvedlo stabilní výkony. Rozhodně si tedy nebude chtít na samý závěr kazit reputaci, ačkoli je jasné, že nastoupí zřejmě v okleštěnějším složení a šanci dostanou i méně vytěžovaní hráči. "Ferencváros má široký kádr. Nemyslím si, že s rotací v sestavě bude mít problémy. Jeho hráči se zde budou chtít ukázat," dodával Avci.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 4.03 - 5.12

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

AS Monaco - FK Crvena Zvezda

čtvrtek 18:45
Do Monaka zavítá ve čtvrtek v podvečer v rámci posledního šestého kola Evropské ligy skupiny H klub z hlavního srbského města. Pro oba týmy je hodně v sázce, přičemž si mohou jak zajistit postup, tak z pohárů úplně vypadnout.

Domácí jsou před zápasem v o něco lepší výchozí pozici. Na první místo už kvůli horšímu vzájemnému zápasu s Ferencvárosem nemohou ani v případě vítězství dosáhnout, ve hře je ale stále druhá pozice, která rovněž zaručuje účast v jarní části Evropské ligy. K té mají o něco blíže, než jejich soupeři, mají totiž sedm bodů, zatímco zbylé dva týmy ve skupině, tedy Trabzonspor a právě Zvezda, mají bodů pouze šest.

V domácí lize svěřenci trenéra Clementa hostili v posledním utkání dvacáté Angers a i přes neproměněnou penaltu Ben Yeddera si došli pro komfortní vítězství 2:0, když se trefili Embolo a Golovin. V evropských pohárech ale v poslední době tápou. Z posledních čtyř zápasů vyhráli jediný a šokující byla zejména vysoká prohra 0:4 na hřišti Trabzonsporu.

V minulém týdnu uhráli Monačané remízu 1:1 v Budapešti a i přes dobrý výkon ztratili šanci na první místo ve skupině. Prosadil se již zmiňovaný Wissam Ben Yedder, na straně domácích vyrovnal deset minut před koncem Zachariassen.

Crvena Zvezda je ve skupině H prozatím poslední, v případě vítězství si ale zajistí minimálně účast v Konferenční lize. Srbský mistr je v poslední době ve velmi dobrém rozpoložení. V domácí lize ještě neprohrál a má náskok sedmi bodů na svého městského rivala Partizan.

V Evropských pohárech naposledy rovněž zvítězil, na domácím stadionu Rajka Mitiće udolal Trabzonspor po gólech Kataie a Pečiće a udržel si tak naději na postup. V prvním střetnutí obou celků se v Bělehradě radoval monacký velkoklub, když se o jedinou trefu z penalty postaral Embolo. V zápase o všechno se však dá očekávat, že se houževnatí Srbové vybičují k ještě srdnatějšímu výkonu. Bude to ale stačit?

V jejich snažení jim nepomůže Aleksandar Dragović, který je v karetním trestu. Na straně domácích budou kvůli zranění absentovat Aguilar a Geubbels.

AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Nübel; Badiashile, Maripán, Disasi; Henrique, Camara, Fofana, Vanderson; Golovin; Ben Yedder, Diatta

FK Crvena Zvezda - pravděpodobná sestava:
Borjan; Eraković, Dragović, Rodić, Gobeljić; Kanga, Sanogo; Bukari, Katai, Mitrović; Pešić

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.61 - 6.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Ferencvárosi TC (HUN)
5
3
1
1
8 : 8
10
2
AS Monaco (FRA)
5
2
1
2
5 : 7
7
3
Trabzonspor (TUR)
5
2
0
3
10 : 9
6
4
FK Crvena Zvezda (SRB)
5
2
0
3
8 : 7
6

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Largo

Daje Roma!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele