Evropská liga - souhrn 5. kola skupinové fáze

27.10.2022, 20:43, aktualizováno 27.10.2022, 22:59
Komentáře a souhrny
Luuk de Jong (© AFP)
PSV Eindhoven doma porazil Arsenal a zajistil si postup. Důležité body utrhlo Lazio, na prvního přemožitele stále čekají Rennes, Fenerbahce, Betis a Royale Union SG...
Skupina A

FC Curych - FK Bodø/Glimt 2:1

27.10.2022 18:45

Góly: 67. Nikola Boranijašević, 90+4. Antonio Marchesano - 45+1. Amahl Pellegrino

Švýcarský Curych přerušil svou dlouhou sérii třinácti soutěžních utkání bez vítězství a tentokráte díky skvělé druhé polovině závěrečného dějství nakonec otočil vývoj s norským Bodø/Glimt ve svůj prospěch. O jeho vítězství rozhodl až ke konci nastaveného času Antonio Marchesano a Curych tak po předchozích čtyřech porážkách ve skupině A poprvé bodoval. Po těsné výhře 2:1 si navíc udržel reálnou šanci na play-off o osmifinále Konferenční ligy.

Hosté naopak i přes vedení budou odjíždět domů hodně zklamáni a definitivně přišli o šanci na druhé místo. V tuto chvíli jim patří třetí příčka a před svým rivalem jsou o jediný bod, na závěr proti PSV je proto mohou čekat hodně krušné chvíle. Domácí začali s velkým odhodláním a během úvodní půlhodiny si vytvořili dvě solidní příležitosti, jenomže nejprve byl Tosin na poslední chvíli zablokován a poté Okitovu ránu z hranice šestnáctky brilantně odvrátil na roh brankář Chajkin,

Severský celek z ničeho nic udeřil v nastaveném čase úvodního dějství. Po nedůrazném odkopu soupeře ve vlastním pokutovém území stanul Amahl Pellegrino sám před hranicí brankového území a po finální přihrávce Grønbæka napálil balón přímo pod břevno. Hosté chtěli navýšit svůj náskok krátce po změně stran, avšak přízemní projektil Solbakkena skvěle vytěsnil do zámezí pozorný gólman Brecher.

FC od této chvíle výrazně přidalo a zaslouženého vyrovnání se dočkalo v 67. minutě. Přesnou mušku měl srbský obránce Nikola Boranijašević, neboť po bombě Okity do spodního okraje břevna se štěstím dorazil míč k pravé tyči. Svěřenci trenéra Bo Henriksena poté pálili jednu šanci za druhou, protože ve výborných pozicích selhali Conde, Hodža i pozdější střídající hrdina Marchesano. Ten nakonec rozhodl o osudu tohoto střetnutí v 90+4. minutě přízemní střelou ze sedmnácti metrů do bližšího spodního růžku.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Arsenal FC 2:0

27.10.2022 18:45

Góly: 56. Joey Veerman, 63. Luuk de Jong

PSV v předchozích dvou duelech prohrálo a především nedělní ligový neúspěch v Groningenu (2:4) ho musel hodně bolet, ale teď se vrátilo na vítěznou vlnu proti lídrovi Premier League a po naprosto parádním výkonu zvítězilo 2:0. V celém průběhu bylo dokonce lepší a minimálně si zajistilo druhé místo zaručující dodatečné play-off o osmifinále Evropské ligy. S Arsenalem tak svede na dálku souboj o první pozici na půdě norského Bodø/Glimt.

Domácí výběr má na kontě deset bodů a za londýnským vyzyvatelem zaostává o pouhé dva body. Ten ztratil v základní skupině A vůbec poprvé a přišel tedy o stoprocentní bilanci, nicméně situaci má stále ve svých rukách. Domácí vstoupili do čtvrtečního zápasu velmi aktivně a během úvodních dvaceti minut si vytvořili dvě solidní příležitosti. Nejprve nebezpečně vypálil Simons a brankář Ramsdale s vypětím všech sil odvrátil balón do bezpečí.

O pár minut později dokonce rozvlnil síť rozběhnutý kanonýr Gakpo, jenž po dlouhém úniku skóroval naprosto famózním lobem, avšak jeho trefa neplatila kvůli těsnému ofsajdu. Domácím nebyla uznána ani druhá branka těsně před přestávkou, protože úspěšnou střelu Simonse do bližšího spodního růžku znovu odvolal VAR vinou ofsajdového postavení. Hosté poprvé zahrozili až v poslední minutě základní hrací doby prvního poločasu.

Gólmana Beníteze totiž prověřil Ödegaard, který však svou tvrdou dělovkou mířil jen doprostřed branky a domácí strážce předvedl parádní reflexivní zákrok. Eindhovenský gigant vsítil první regulérní gól zhruba deset minut po přestávce. Do důležitého vedení ho dostal Joey Veerman, neboť po finální pobídce navrátilce v sestavě Luuka de Jonga usměrnil svou křižnou ránu k protější konstrukci mimo dosah plachtícího Ramsdaleho.

De Jong přišel na trávník o poločasové přestávce, a nejenže výrazně rozhýbal hru svého týmu, k tomu krátce po odehrané hodině pojistil jednobrankový náskok. Tentokráte si po rohovém kopu Gakpa udělal dostatek prostoru na hranici brankového území a povedenou hlavičkou překonal pozdě reagujícího Ramsdaleho.

O tři minuty později se PSV opět prosadilo, jenomže tato trefa již potřetí nemohla být zapsána do statistik kvůli ofsajdu. V následujícím průběhu minul De Jong pravou tyč o několik decimetrů, zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem se na opačné straně blýskl Benítez proti tečovanému pokusu Nketiaha a pak již k ničemu nebezpečnému nedošlo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)54017:312
2.PSV Eindhoven (NED)531113:310
3.FK Bodø/Glimt (NOR)51134:84
4.FC Curych (SUI)51045:153
Skupina B

AEK Larnaka - Dynamo Kyjev 3:3

27.10.2022 18:45

Góly: 26. Omri Altman, 53. Rafa Lopes, 72. Omri Altman - 45+1. Vladyslav Vanat, 82. Denys Harmaš, 90+2. Denys Harmaš

Dynamo Kyjev v letošním ročníku evropských pohárů končí. Ačkoli se urputně pokoušelo na půdě Larnaky zvrátit nepříjemně se vyvíjející střetnutí a získalo aspoň svůj první bod v hlavní fázi Evropské ligy, na faktu, že skončí jistě poslední, nic nezměnilo. Do předkola Konferenční ligy zkrátka postoupil jeho protivník, jenž strhnul lepší vzájemnou statistiku ve svůj prospěch.

Stejně jako v souběžně hraném utkání v Istanbulu i tohle nabídlo hned šest přesných zásahů. A taktéž na Kypru se nakonec urodila poměrně divoká plichta. Oba celky vykázaly na svých stranách dva dvougólové střelce, Larnaku zásobil dvěma přesnými zásahy Omri Altman, na opačném poli se pak dvakrát prosadil Denys Harmaš. Jeho počin je každopádně o to cennější, připomene-li, že na hřiště vběhnul až z lavičky náhradníků na závěrečných dvacet pět minut.

Ještě do přestávky byl stav nerozhodný. Úvod duelu přitom rozhodně nepředstavoval festival vyložených šancí, domácí se vlastně ujali vedení z ničeho nic. A nutno podotknout, že Altman se zasadil o jednu z nejpohlednějších tref minimálně pro tento hrací den. Faraj mu zprava pas adresoval do šestnáctky, a odtud jeho spoluhráč nasměroval dělovku akrobaticky pod břevno. Avšak v závěru prvního dějství kyjevský soubor dokázal na inkasování odpovědět. Bujalskyj přiťukl míč k Vanatovi, jenž ze složitého úhlu přelstil brankáře Piriče. I když ten si na bližší tyčce na merunu sáhl, při cestě za brankovou čáru ji jednoduše dostatečně a účelně nezastavil.

Vstup do druhého poločasu vyšel lépe domácím. A v 53. minutě se sklonil gólman Neščeret, který hájil prostor třech tyčí Dynama, před Rafaelem Lopesem, který hlavou zacílil po centru zleva od Englezoua. A když se v 72. minutě napodruhé v duelu Altman postaral o v pořadí již čtvrtý gól tohoto měření sil, zdálo se, že Larnaka, podobně jako na půdě soupeře z půlky září, dokráčí k vítězství. Po rychlé akci tentokráte zamířil z vápna přesně do spodního rohu brány.

Ukrajinský výběr ovšem svoje zbraně nesložil a udělal moc dobře. V závěrečných pasážích na domácí dost zatlačil a dopracoval mač do remízy. V 82. minutě se Harmaš ozval poprvé, když si naskočil na pobídku od Tymčyka a hlavičkou vyzrál na Piriče. V první minutě nastavení se mu pak z hranice malého vápna podařilo balón rychle zpracovat, a znovu tak Piriče prostřelil.

Více informací k zápasu

Fenerbahçe SK - Stade Rennes 3:3

27.10.2022 18:45

Góly: 42. Enner Valencia, 82. Miha Zajc, 88. Emre Mor - 5. Amine Gouiri, 16. Martin Terrier, 30. Amine Gouiri

Klíčová otázka prvního místa ve skupině B se bude muset rozseknout až v závěrečném kole. Fenerbahce a Rennes musely ze vzájemného měření sil uzmout tříbodový výsledek, aby se na samé čelo vyhouply a zůstaly na něm natrvalo, jenže stejně jako v půlce září se konala jenom plichta. A v mnohém tenhle zápas vlastně kopíroval ten předchozí z Bretaňského poloostrova.

I tehdy se zdálo, že francouzský výběr má dění na hrací ploše pod vlastní kontrolou, i tehdy se ujal pohodlného vedení. Istanbulský celek byl zralý na ručník, avšak vzchopil se, uměl zasadit svému protivníkovi dva údery a vydoloval alespoň bod. I v nynějším případě Rennes dostalo Fenerbahce pod tlak, tentokráte dokonce po půlhodině disponovalo náramným tříbrankovým náskokem. Urputný sok ovšem znovu svoje zbraně nesložil, do přestávky ještě snížil, a i když osm minut před koncem prohrával nelichotivě stále o dva góly, stačil se na SRFC dotáhnout.

První třetina tohoto utkání dopadla pro domácí doslova katastrofálně. Rennes se bez nějakého velkého ostýchání chopilo inciativy a začalo Fenerbahce doslova mlít. Poprvé se mu podařilo zvlnit brankovou síť již v 5. minutě. Truffert unikl podél levé strany, předložil pak přihrávku do vápna, kde se ocitl nikým nehlídaný Gouiri, a ten zacílil parádně pod břevno. V 16. minutě se hosté zaradovali podruhé, Gouiri si zapisoval na své konto rovněž asistenci poté, co přiťukl míč nakrátko k Terrierovi, jemuž nedělalo žádný problém z vyložené pozice přelstít brankáře Bayindira. A ve 30. minutě završili Les Rennais svou opravdu hodně povedenou pasáž taktéž třetím přesným zásahem, to když bleskově přešli do ofenzívy, Bourigeaud zprava pobídnul na hranici pokutového území Gouiriho, který zamířil pravou nohou po zemi ke vzdálenější tyčce.

Možná že klíčovým momentem střetnutí se stala snižující trefa Valenciy ze 42. minuty. Pokud by Rennes neinkasovalo, asi by duel dotáhlo až do vítězného konce. Jenže v tu chvíli se jaksi jeho rival nemusel cítit úplně pokořeně, a nakonec vážně zavelel k puči. Ekvádorský útočník se prosadil hlavou po centru Kahveciho z přímého kopu, v 82. minutě Zajc zahrál přímák moc povedeně a na bližší tyčce překonal gólmana Alemdara, který mimochodem musel nahrazovat zraněného Mandandu, a v 88. minutě levačkou do spodního rohu branky vypálil přesně Mor.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Fenerbahçe SK (TUR)532011:711
2.Stade Rennes (FRA)532010:711
3.AEK Larnaka (CYP)51136:94
4.Dynamo Kyjev (UKR)50145:91
Skupina C

HJK Helsinky - AS Řím 1:2

27.10.2022 21:00

Góly: 54. Perparim Hetemaj - 41. Tammy Abraham, 62. Arttu Hoskonen (vl.)

AS Řím si v pátém kole C skupiny Evropské ligy poradil s houževnatě hrajícím HJK a zvítězil 2:1. Skóre otevřel svým prvním gólem v soutěži Tammy Abraham. O vyrovnání se postaral v 54. minutě veterán Perparim Hetemaj, ovšem v 62. minutě si smolně do vlastní brány srazil střelu obránce Artuu Hoskonen, čímž daroval tři body italskému soupeři. Vlci mají v tabulce stejně bodů jako Ludogorec, který pro setrvání v soutěži potřebují v posledním kole porazit.

Do konce skupinové fáze Evropské ligy zbývaly dva zápasy, přičemž oba byly pro fotbalisty AS Řím klíčové. Italský celek se totiž překvapivě nacházel až na třetí pozici a na příčky zajišťující postup do vyřazovací fáze ztrácel tři body. Vítězství na půdě Helsinek tak bylo pro svěřence Josého Mourinha povinností. Do utkání však nevstupovali v příliš dobrém rozpoložení, jelikož ve víkendovém střetnutí v domácí soutěži padli s Neapolí i přesto, že si podle portugalského stratéga prohru nezasloužili.

Vstup do duelu vyšel lépe hráčům HJK, kteří ukázali, že v domácím prostředí dokážou pohrozit. AS Řím se z úvodního několikaminutového tlaku Helsinek vzpamatoval po čtvrthodině hry a přebral otěže zápasu. To se potvrdilo ve 29. minutě, když si Bryan Cristante vyskočil nejvýše na rohový kop a přesnou hlavičkou překonal domácího brankáře. Změna ve skóre však nenastala, protože VAR následně potvrdil ofsajd římského útočníka. Regulérní překonání gólmana hlavičkou přišlo ve 42. minutě, když si Tammy Abraham brilantně poradil s rychlým centrem z volného kopu, a vstřelil tak první gól v utkání.

V 54. minutě přišla rána pro svěřence Josého Mourinha, kteří pouze sledovali jak Perparim Hetemaj přebral přesnou přihrávku a z hranice pokutového území rychlou pozemní střelou vyrovnal na 1:1. Následný tlak žlutočervených vyústil po hodině hry, když si Artuu Hoskonen nešťastně srazil míč do vlastní branky. Neskutečnou pumelici dokázal v 79. minutě vypálit David Browne, který se po odraženém rohu dostal ke střele. K nelibosti domácích hráčů i fanoušků však VAR rozhodl o neplatnosti gólu kvůli faulu jednoho z útočníků.

Římané tak klíčový zápas zvládli a stále drží naději na postup. O ten se poperou 3. listopadu v duelu s Ludogorcem, HJK vyzve ve stejný den Betis.

Více informací k zápasu

Ludogorec Razgrad - Real Betis 0:1

27.10.2022 18:45

Góly: 56. Nabil Fekir

Fotbalisté Betisu v pátém utkání skupiny C Evropské ligy porazili v Razgradu domácí Ludogorec 1:0 a v soutěži stále pokračují bez prohry. Výhru zajistil hostům ve druhém poločase Nabil Fekir. Domácí si tak případné pokračování v soutěži budou muset zajistit až v dalším kole v Římě.

Betis vstupoval do zápasu s vědomím, že už má jistý postup do vyřazovací fáze. To neplatilo pro Ludogorec, který však držel veškeré trumfy ve svých rukou. Zajistit si postupovou pozici totiž teoreticky mohl již dnes, pokud by dokázal porazit španělský celek a zároveň by Řím zaváhal v Helsinkách. Andalusané ve skupině sice ještě ani jednou nepadli, soupeři však šanci dávala jejich jistota postupu a náročný zápasový program.

Vstup do utkání lépe vyšel domácím, značnou střeleckou převahu ovšem nedokázali gólově vyjádřit. Aktivní byli hlavně křídelní hráči, několik šancí si vytvořil zejména Bernard Tekpetey. Špatná přesnost v kombinaci s několika zákroky brankáře Claudia Brava ovšem přispěly k bezbrankovému výsledku první půle.

Chilský reprezentační veterán si mohl oddechnout po přestávce, aktivita domácích totiž opadla. Za nastalý pokles tempa je potrestal po necelé hodině hry Fekir. Ten si naběhl na lobovaný míč a dělovkou z voleje zařídil pro klub z Andalusie vedení. Fanoušci hnali Ludogorec za vyrovnáním, jenže i povedená dalekonosná střela Pedra Naressiho skončila devět minut před koncem v rukavicích Brava.

Betis tak dotáhl utkání do vítězného konce a zůstal neporažen. Ludogorec si to 3. listopadu rozdá o postup s AS Řím, Andalusané změří ve stejný den síly s HJK.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Betis (ESP)54109:413
2.AS Řím (ITA)52128:67
3.Ludogorec Razgrad (BUL)52127:67
4.HJK Helsinky (FIN)50142:101
Skupina D

Malmö FF - RU Saint-Gilloise 0:2

27.10.2022 18:45

Góly: 10. Teddy Teuma, 41. Lazare Amani

Před startem hlavní fáze Evropské ligy chtělo Malmö bezpochyby hrát důstojnější roli v rámci skupiny D. Jenže ani na pátý pokus se mu nepovedlo bodovat, a i nadále pokračuje ve velkém trápení. Naopak jeho nynější soupeř mohl pořádně slavit. Saint-Gilloise nejenže uzmulo svou čtvrtou výhru, zároveň si totiž zajistilo triumf v tabulce, a tedy i přímý postup do osmifinále.

Do karet totiž hostům nahrál výsledek ze souběžně hraného klání z Berlína, v němž se Unionu zdařilo přetlačit Bragu, a aktuálně tak belgický výběr disponuje matematicky nedohnatelným náskokem čtyř bodů na druhou příčku. Poslední utkání proti německému soupeři na domácí půdě tak odehraje bez zásadního tlaku na výsledek. Paradoxně se zkrátka právě hosté v tomto uskupení stali těmi dominantními, byť na evropské scéně dlouhodobě nejsou natolik ostřílení.

O své výhře v tomto měření sil Saint-Gilloise rozhodlo již v rámci prvního dějství, Malmö ve zbývajícím čase nenašlo žádnou odpověď na dva inkasované góly. O první se postaral Teuma, jemuž balón na hranici šestnáctky přiťukl Amani, a následný pokus, tečovaný ještě bránícím Lewickým, skončil za zády gólmana Diawary. Ve 41. minutě se ještě uvedl na listinu střelců sám Amani, jehož chytrou patičkou uvolnil Teuma, a zakončení směrovalo na vzdálenější tyč.

Více informací k zápasu

Union Berlín - SC Braga 1:0

27.10.2022 18:45

Góly: 68. Robin Knoche (pen.)

Hráči berlínského Unionu porazili v pátém kole skupiny D Evropské ligy v takticky svázaném zápase Bragu 1:0, a svého portugalského soupeře tak vystřídali na druhém místě tabulky. Jediným střelcem duelu se stal Robin Knoche, který v 68. minutě proměnil nařízenou penaltu. Lídr Bundesligy tímto výsledkem potvrdil vzestupný trend čítající tři skupinové výhry v řadě, jež přiblížily ligového hegemona k postupu do vyřazovací fáze.

Union zatím prožíval až nečekaně úspěšnou sezonu, když těsně před odehranou třetinou německé Bundesligy vedl ligový peloton. Dařilo se mu i přesto, že minulý víkend přišel o šestizápasovou sérii soutěžních výher a prohrál na hřišti trápící se Bochumi. Na evropské scéně to žádný majstrštyk nebyl, domácí totiž okupovali třetí příčku, boj o postup však zůstával otevřený. Pokud by ale s Bragou nebodovali, jejich jarní cesta by pokračovala v Konferenční lize.

Do utkání vlétli jako uragán svěřenci Urse Fischera. Hned ve třetí minutě si vypracovali gólovou příležitost. Ve vápně číhající Morten Thorsby ale gólmana hlavou nepřekonal. Brankáři si však mohli v následujících minutách oddechnout, oba celky totiž vycházely ze zabezpečených obran a vyčkávaly na chybu soupeře. Proti proudu vystoupil až ve 36. minutě Abel Ruiz, jehož přízemní ráně musel věnovat pozornost Frederik Ronnow, ta ovšem nakonec tři tyče těsně minula. Domácí fanoušci pak zpozorněli při pokusu Christophera Trimmela, jenž však svou hlavičku poslal nad břevno.

Po pauze se děj hry velice podobal začátku první půle, která rovněž mnoho brankových příležitostí nenabídla. V 67. minutě dostali stoprocentní příležitost ke gólu domácí. Ti totiž po ruce bránícího hráče kopali penaltu. Tu s přehledem proměnil stoper Knoche, jenž poslal míč bezpečně k levé tyči. Stranu sice odhadl gólman Matheus, natahoval se však marně. Ke konci zápasu měl na kopačce pojišťující trefu Trimmel, jeho pokus ale brankář vyboxoval do zámezí. V závěru už Eisernen vedení udrželi a připsali si veledůležité tři body.

Union tak důležitý domácí duel zvládl a dostal se do dobré výchozí pozice s ohledem na případný postup. O výsledné podobě tabulky se rozhodne 3. listopadu, kdy se berlínský celek představí na hřišti Saint-Gilloise a Braga přivítá Malmö.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.RU Saint-Gilloise (BEL)541011:613
2.Union Berlín (GER)53023:29
3.SC Braga (POR)52127:67
4.Malmö FF (SWE)50052:90
Skupina E

Manchester United - Sheriff Tiraspol 3:0

27.10.2022 21:00

Góly: 44. Diogo Dalot, 65. Marcus Rashford, 81. Cristiano Ronaldo

Manchester United dle očekávání dominoval ve čtvrtečním utkání s podceňovaným soupeřem z Tiraspolu a po dobrém výkonu ho přehrál hladce 3:0. Sheriff za celých devadesát minut nevyslal jediný střelecký pokus směrem k brankáři De Geovi a téměř po celý průběh se pouze bránil. Svěřenci nizozemského trenéra Erika ten Haga tak zvítězili v základní skupině E Evropské ligy počtvrté za sebou a ještě živí naději na první příčku.

Právě jen vítězná pozice zaručuje přímý postup do osmifinále EL. Manchester je v tuto chvíli druhý s dvanácti body a za stoprocentním španělským Realem Sociedad zaostává o tři body. Pokud ho ještě chce předskočit, tak ho za týden na Old Trafford potřebuje porazit minimálně o tři branky. Moldavský zástupce je třetí se třemi body a k play-off o osmifinále Konferenční ligy musí na závěr alespoň remizovat s kyperskou Omonií.

Ústřední postavou tohoto zápasu se stal Cristiano Ronaldo. Žijící legenda totiž vsítila poslední gól utkání a vytvořila si i další možnosti. Sedmatřicetiletý portugalský rodák z Funchalu si vypracoval první velkou možnost po necelé čtvrthodině hry, ale po rohovém kopu hlavičkoval o decimetry nad břevno. Ve 28. minutě zahrozil podruhé, ovšem po dobrém zpracování mířil doprostřed branky a našel jen připravenou náruč brankáře Kovala.

Obrovský favorit se dostal do vedení těsně před přestávkou. Po rohovém kopu Christiana Eriksena se zjevil před hranicí brankového území Diogo Dalot a hlavou zamířil přímo k protější tyči. Poté byl znovu vidět Ronaldo, který nejprve těsně minul pravou konstrukci a krátce po hodině hry nebyl uznán jeho zásah kvůli ofsajdu. Anglický gigant se přeci jen mohl uklidnit v 65. minutě.

Jeho druhou trefu zaznamenal Marcus Rashford, neboť po obloučku Shawa stál ve správnou chvíli na správném místě a razantní hlavičkou z dvanácti metrů uklidil balón přesně k bližší tyči. O šestnáct minut později uzavřel gólový účet právě Ronaldo. Ten sice napoprvé nepřekonal Kovala hlavou, nicméně s dorážkou z bezprostřední blízkosti již neměl větší problémy.

Více informací k zápasu

Omonia Nikósie - Real Sociedad 0:2

27.10.2022 21:00

Góly: 45+2. Robert Navarro, 60. Jon Karrikaburu

Real Sociedad oslavil v pátém utkání skupiny E Evropské ligy na hřišti Omonie výhru 2:0 a nadále zůstává na prvním místě se ziskem maximálního počtu bodů. Naopak kyperský celek potvrdil velkou herní krizi, když již popáté v řadě vyšel gólově naprázdno. K vítězství čtvrtého týmu LaLigy gólem a asistencí přispěl talentovaný záložník Robert Navarro. V dresu Nikósie odehrál s kapitánskou páskou celé utkání Jan Lecjaks.

Ačkoliv Omonia nebyla v obou duelech s Manchesterem United daleko od zisku bodu, vedení klubu to neobměkčilo a i kvůli mizerným výsledkům z domácí soutěže odvolalo kouče Neila Lennona. Real Sociedad o uplynulém víkendu prohrál a přišel o osmizápasovou sérii soutěžních výher v řadě. Bez ohledu na zápas na Kypru Baskové věděli, že o první příčce se pravděpodobně bude rozhodovat až v jejich posledním domácím duelu s Rudými ďábly.

Hráči Sociedadu plnili předzápasová očekávání již od úvodního hvizdu a trpělivou rozehrávkou dirigovali tempo hry. K první šanci se dopracovali v 17. minutě, kdy Takefusa Kubo těsně minul bližší tyč pokusem z hranice vápna. Převahu Španělů v průběhu prvního dějství potvrzovaly všechny statistiky, nadějné budování šancí však dlouho postrádalo nebezpečnou koncovku. Až v nastavení se chytal za hlavu Jon Karrikaburu, jenž v dosud největší příležitosti nedokázal zakončit propadlý míč z rohového kopu. Vzápětí si však mohli on i hostující fanoušci ulevit, vedení totiž zajistil hlavou Navarro.

Tým z Nikósie sice měl světlé momenty, výrazný rozdíl v kvalitě ale hostům dodával značný klid na míči. Po hodině hry tak přišlo zasloužené navýšení vedení z kopačky Méndeze, jenž rázně umístil zpětnou přihrávku střelce první branky do sítě. Utkání i nadále vévodili hráči ze San Sebastiánu, Omonii za celých 90 minut pustili k jediné střele na bránu.

Real Sociedad tak vyhrál i pátý duel, přesto bude o definitivu první příčky bojovat 3. listopadu na svém hřišti s Manchesterem United. Omonia bude muset tentýž den porazit Šeriff o více gólů, aby se přesunula do Evropské konferenční ligy.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Sociedad (ESP)550010:115
2.Manchester United (ENG)54019:312
3.Sheriff Tiraspol (MDA)51043:103
4.Omonia Nikósie (CYP)50053:110
Skupina F

SK Sturm Graz - Feyenoord Rotterdam 1:0

27.10.2022 21:00

Góly: 90+3. Otar Kiteišvili

Sturm Graz v pátém kole skupiny F Evropské ligy překvapivě zvítězil 1:0 nad Feyenoordem a výrazně se přiblížil k postupu právě na úkor nizozemského celku. Po většinu utkání si sice převahu vytvářeli hosté, avšak vstřelit gól poprvé od půlky srpna nedokázali. Výrazný podíl na tom měl především fantastický výkon brankáře Jörga Siebenhandla. Zápas rozhodl v samotném závěru první letošní trefou v Evropě Otar Kiteishvili.

Situace ve skupině byla po čtyřech odehraných kolech dokonale vyrovnaná. Domácí získali pět bodů sice poměrně překvapivě, avšak kvality prokazovali i v rakouské Bundeslize. Sturm Graz totiž jako jediný dokázal držet krok s dlouholetým hegemonem ze Salcburgu. S kým ale krok rozhodně nedržel, byl Feyenoord v úvodním vzájemném střetnutí. Nizozemský celek v polovině září deklasoval v Rotterdamu soupeře 6:0. Jednou brankou se na tom tehdy podílel i Dávid Hancko.

Sympatický start Rakušanů hosty rychle probral. Ve 12. minutě zkusil přímákem z úctyhodné vzdálenosti ohrozit bránu Orkun Kökcü, mezi míč a šibenici však skočil mrštný gólman. Holanďané i nadále dominovali a po půlhodině hry to mohli stvrdit trefou. Siebenhandl se však nejprve blýsknul vytěsněním hlavičky a vzápětí vyrazil i druhý nebezpečný pokus Kökcüho ze standardní situace. I v poslední šanci prvního dějství vzešel vítězně gólman Grazu, nadějnou pozici Danilo totiž nevyužil k pořádnému zakončení.

Feyenoordu chyběla jiskra v koncovce i po výměně stran, čehož mohl v 53. minutě využít Tomi Horvat. Slovinec ale nedokázal šanci z protiútoku přetavit v gól. Fanoušci Sturmu se tak začínali obávat druhé bezbrankové remízy v řadě na domácím hřišti v této soutěži. Otěže zápasu převzali ve druhém dějství z hlediska gólových příležitostí Blackies, ve finální fázi však nebyli o nic úspěšnější než hosté z Rotterdamu. V závěru se mohl na straně domácích radovat Emanuel Emegha, jeho střela z otočky ovšem těsně minula branku. Příznivce Sturmu poslal do euforie až v samotném závěru Kiteishvili, který si hrudí sklepnul odražený míč z centru a trefil ho k tyči.

Sturm Graz tak soupeři oplatil porážku a dostal se do velmi dobré pozice vzhledem k potenciálnímu postupu. V závěrečném kole se 3. listopadu představí na hřišti Midtjyllandu, Feyenoord tentýž den přivítá Lazio.

Více informací k zápasu

SS Lazio - FC Midtjylland 2:1

27.10.2022 18:45

Góly: 36. Sergej Milinković-Savić, 58. Pedro - 8. Gustav Isaksen

Lazio v pátém kole skupiny F Evropské ligy otočilo utkání a oplatilo Midtjyllandu debakl, když na domácí půdě zvítězilo 2:1. Na rychlý gól Seveřanů dokázali bílomodří odpovědět devět minut před koncem prvního poločasu, kdy se prosadil kapitán Sergej Milinkovič-Savič. Ve druhém dějství dokonal obrat Pedro, který tak posunul Lazio blíže k postupu do další fáze soutěže.

Midtjylland předváděl v dosavadním průběhu sezony velmi dobré výkony. Ty podtrhl i skvělým vítězstvím právě nad Laziem, které v prvním vzájemném střetnutí porazil vysoko 5:1. Italský celek od té doby ovšem zapracoval na své hře, díky níž nepadl v sedmi kláních v řadě. Zdobila ho především obranná fáze, kterou měl nejlepší z celé italské Serie A. Souboj byl klíčový pro obě mužstva, jelikož všechny týmy ve skupině F měly stejný počet bodů.

Defenziva Lazia nenavázala na dobrou formu z italské ligy a v osmé minutě dovolila Gustavu Isaksenovi vybojovat míč před vlastním vápnem. Mladý Dán se s nabídnutou příležitostí nepáral, a vstřelil tak první gól utkání. Lazio se ovšem před vlastními fanoušky nechtělo nechat zahanbit a následnou ofenzivní snahou zatápělo soupeři pod kotlem. Útočné snažení domácích se vyplatilo ve 36. minutě, když se Milinkovič-Savič dostal k odraženému míči na hranici vápna a pohotovou trefou po zemi srovnal na 1:1. O tři minuty později se do podobné pozice dostal Toma Bašič, který totožnou střelou jako jeho spoluhráč překonal gólmana hostů. Toho však na brankové čáře zastoupil jeden z obránců, a zabránil tak další změně skóre.

Ve 48. minutě si mohli domácí oddychnout. Anders Dreyer totiž svou tvrdou hlavičkou trefil pouze horní tyč, a skóre tak zůstalo beze změny. Zvonit břevno slyšeli diváci o dvě minuty později také na druhé straně, když střelu vyslal Mattia Zaccagni. V 55. minutě se o posílení útoku pokusil domácí trenér, jenž na hřiště vyslal rovnou tři nové posily. Mezi nimi byl i Pedro, který svým prvním dotykem s balonem překonal vše, co mu stálo v cestě, a dokonal tak obrat domácích. Pedro přidal devět minut před koncem zápasu pojistku, ale VAR tento gól kvůli předchozímu ofsajdu neuznal.

Důležitý duel tak nakonec ovládlo Lazio. To se v posledním střetnutí skupinové fáze utká 3. listopadu s Feyenoordem, Midtjylland změří ve stejný den síly se Sturmem Graz.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)52219:108
2.SK Sturm Graz (AUT)52214:88
3.Feyenoord Rotterdam (NED)512212:95
4.FC Midtjylland (DEN)512210:85
Skupina G

SC Freiburg - Olympiakos Pireus 1:1

27.10.2022 21:00

Góly: 90+3. Lukas Kübler - 17. Youseff El Arabi

V Evropské lize dosud neomylný Freiburg málem nestačil před vlastními fanoušky na rivala, který naopak po čtyřech odehraných kolech vykazoval na svém kontě pouze jeden bod. Až do třetí minuty nastavení Olympiakos držel na své straně toužebné vítězství, jenže pak došlo na vyrovnání stavu, jež v kontextu vítězství Nantes nad Karabachem potopilo řeckého velikána.

Hodnotit své působení na letošní evropské scéně nemůžou hosté vůbec pozitivně. Už po pěti absolvovaných zápasech hlavní fáze je jasné, že se s touto soutěží nejen definitivně rozloučili, zároveň však nemohou usilovat ani o jarní pokračování v Konferenční lize. Francouzský celek zkrátka zabral v pravý čas a vzdálil se Olympiakosu na pro něj již pohodlný rozdíl čtyř bodů.

Freiburgu naopak první výsledkové zaváhání vyloženě vadit nemohlo. I kdyby každopádně na řeckého protivníka nevyzrál a dokonce prohrál, stejně by bylo o jeho první příčce v tabulce na sto procent rozhodnuto, neboť ázerbájdžánský výběr, který ještě mohl tuto metu matematicky a reálně ohrozit, prohrál na Bretaňském poloostrově. Domácí ale evidentně padnout nechtěli, flintu do žita předčasně neodhodili a udělali moc dobře, poněvadž se dočkali alespoň plichty.

Olympiakos zvlnil síť v 17. minutě a od té doby německého konkurenta bezpečně hlídal, aby se nemohl dopracovávat ke změně skóre. Pep Biel ještě se svou střelou na domácího brankáře Flekkena nevyzrál, jeho spoluhráč El Arabi z dorážky ovšem ano. Až v závěrečných pasážích duelu domácí našli cestu za odpovědí, po centru z rohového čtvrtkruhu od Güntera hlavičkou udeřil gólově Kübler. Frustrace hostů se pak naplno projevila o pár chvil později, Ba se totiž tak dlouho kočkoval s Ginterem i rozhodčím Tohverem, až inkasoval červenou kartu, přičemž během pár okamžiků uviděl dvě žluté karty za sebou. Jednoduše smutný konec pro Thrylos.

Více informací k zápasu

FC Nantes - Qarabağ Ağdam 2:1

27.10.2022 21:00

Góly: 16. Ludovic Blas, 90+5. Ignatius Ganago - 56. Filip Ozobić (pen.)

Lepší scénář si v Nantes snad ani nemohli přát. Díky pozdní trefě Ignatiuse Ganaga, který se zapisoval na listinu střelců až ve čtvrté minutě nastavení druhé půle, si nejen zajistilo vítězství nad Karabachem, ale zároveň také pokračování v pohárové Evropě i pro jarní část. Do krámu se mu totiž náramně hodil rezultát z Freiburgu, kde Olympiakos přišel o svou výhru v závěru.

Řecký gigant tak definitivně stvrdil svou poslední příčku v tabulce skupiny G, protože se mu Kanárci již vzdálili na matematicky nedostižitelný rozdíl čtyř bodů. Nantes tedy naplnilo svůj hlavní cíl a v novém roce si minimálně zahraje Konferenční ligu. Může však usilovat taktéž o Evropskou ligu, na druhý Karabach se právě zásluhou svého úspěchu dotáhlo na těsný dostřel.

Domácí poslal do vedení v 16. minutě Blas. Opravdu velkou hrubici vyrobil hostující brankář Mähämmädälijev, který trestuhodně přihrál míč, nikým neatakovaný, jen svému soupeři, a to konkrétně Chirivellovi, ten pak pobídl lehce svého spoluhráče, který se v koncovce v podstatě ani zmýlit nemohl. Hosté sice vyrovnali stav v 56. minutě, Ozobič využil pokutový kop, který byl nařízený za faul gólmana Lafonta ve vlastním vápně vůči exekutorovi penalty, nicméně to poslední slovo si vzal bretaňský výběr. I z těžkého úhlu zamířil Ganago na vzdálenější tyčku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SC Freiburg (GER)541012:213
2.Qarabağ Ağdam (AZE)52128:47
3.FC Nantes (FRA)52034:116
4.Olympiakos Pireus (GRE)50232:92
Skupina H

FK Crvena Zvezda - Trabzonspor 2:1

27.10.2022 21:00

Góly: 37. Aleksandar Katai, 64. Aleksandar Pešić - 39. Anastasios Bakasetas

Crvena Zvezda stěží mohla ovlivnit průběžně dění v Budapešti. A Ferencváros tam nakonec přece získal toužebný bod, který mu zaručil definitivní prvenství ve skupině. Srbský výběr ale zásadně oživil svoje naděje na pokračování v evropských pohárech na jaře, protože se mu ve velmi důležitém střetnutí povedlo doma skolit Trabzonspor. Právě na něj se bodově dotáhnul.

Tak jako tak ovšem nečeká na Zvezdu vůbec jednoduchá práce v závěrečném kole, jen výhra ji totiž s jistotou zaručí alespoň předkolo Konferenční ligy, tedy třetí místo v tabulce. Navíc se představí na půdě Monaca, které bude muset hájit svou druhou pozici, kdežto Trabzonspor se ukáže před vlastními fanoušky s Ferencvárosem, na němž již neleží větší tlak kvůli nějakému zisku potřebného výsledku. Z poslední příčky se prostě domácí ani po této výhře nevymanili.

Úvodní půle s žádnou velkou pravidelností nenabízela gólové šance, branky každopádně ano. Přišly na řadu až v závěrečných pasážích, o tu první se zasadili Crveno-beli. Bozok si hodlal míč narazit s některým ze svých spoluhráčů, jeho počínání ovšem bylo nepřesné, Bukari tak podnikl výpad k šestnáctce, tam balón přenechal Kataiovi, a ten zamířil parádně do šibenice.

Jenže vedení domácím nevydrželo moc dlouho, jen o dvě minuty později se jejich konkurent propracoval k vyrovnání stavu. Bakasetas rozehrál přímý volný kop střelou na bránu a hodně nepříjemně plachtící pokus, tečovaný ve zdi stojícím Mitrovičem, doputoval za záda gólmana Borjana. Nicméně poslední slovo si vzala družina z Bělehradu, konkrétně v 64. minutě, kdy se z malého vápna velmi lehce prosadil Pešič poté, co mu zprava naservíroval přihrávku Bukari.

Více informací k zápasu

Ferencvárosi TC - AS Monaco 1:1

27.10.2022 21:00

Góly: 82. Kristoffer Zachariassen - 31. Wissam Ben Yedder

Možná že Ferencváros platil po samotném losu skupiny H za největšího outsidera. Nicméně právě maďarský výběr si zásluhou remízy s Monacem již zaručil přímý postup do osmifinále Evropské ligy. Do karet mu nahrál také výsledek ze souběžně hraného klání z Bělehradu, kde Crvena Zvezda skolila Trabzonspor. Knížecí celek aspoň poskočil v tabulce na druhou příčku.

Jestli bude chtít klub z jihu Francie působit v této soutěži rovněž pro jarní část, tedy zahrát si předkolo, před domácími fanoušky musí skolit srbského protivníka, pokud se tedy nehodlá do Trabzonu otáčet za výsledkem. Plichta mu pak bude stačit na play-off Konferenční ligy. První pozici prostě již nemůže uzmout ve svůj prospěch, byť na ni ztrácí tři body, jelikož jeho rival v půlce září na Stade Louis II vyhrál, a získal tak na svou stranu strategickou lepší vzájemnou bilanci, která o finálním pořadí rozhoduje. Jen bod pak dělí Monaco od dalších dvou soupeřů.

Hosté v Budapešti začali poměrně zostra. Už v 5. minutě se zjevil v dobré pozici Ben Yedder, jeho pokus skončil na břevně, míč doputoval k jeho spoluhráči Fofanovi, střelu mu zablokoval dobře postavený Wingo, a následně se ještě balón dostal znovu k Ben Yedderovi, ten nicméně tentokráte selhal v koncovce a pálil pouze vysoko nad bránu. Až ve 31. minutě se tedy mohlo Monaco radovat ze vstřeleného gólu, to když Ben Yedder umnou patičkou využil nahrávku od Disasiho z pravé strany. ASM však průběžné vedení neudrželo, v 81. minutě se Ferencváros o vyrovnání přece zasadil, Zachariassen totiž skóroval z blízkosti po parádní pobídce Nguena.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Ferencvárosi TC (HUN)53118:810
2.AS Monaco (FRA)52125:77
3.Trabzonspor (TUR)520310:96
4.FK Crvena Zvezda (SRB)52038:76

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
JohnnyBravo

"Manchester je v tuto chvíli druhý s dvanácti body a za stoprocentním španělským Realem Sociedad zaostává o tři body. Pokud ho ještě chce předskočit, tak ho za týden na Old Trafford potřebuje porazit minimálně o tři branky."

Hraje se ve Španělsku a stačí vyhrát o 2 goly

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele