FORTUNA:LIGA - souhrn 2. kola: Slavia, Sparta i Slovácko vítězně

06.08.2022, 17:56, aktualizováno 07.08.2022, 20:57
Komentáře a souhrny
První výhru v sezoně si připsala v Českých Budějovicích Sparta. Poprvé uspělo i Slovácko s Hradcem Králové, stejně tak Slavia se Zlínem. Mladá Boleslav se rozešla s Jabloncem smírně. Plzeň přetlačila Pardubice, Liberec navázal na výhru ze hřiště Sparty a roznesl Teplice. Slaví také Brno, které si odváží body z olomouckého Androva stadionu. Baník Ostrava remizoval s Bohemkou a připisuje si první bod.

Slavia Praha - FC Trinity Zlín 4:1

07.08.2022 19:00

Góly: 10. Marek Icha, 31. David Jurásek, 85. Ivan Schranz, 90+2. David Jurásek - 49. Lamin Jawo

První tři body získala do ligové tabulky také Slavia. Utkání se Zlínem měla po prvním poločase dobře rozehrané, ale Ševci se nevzdávali a nakonec byli ve hře o body až do samotného závěru. Snahu o vyrovnání jim ale pokazilo vyloučení stopera Procházky, načež domácí v závěru pojistili výsledek dalšími dvěma brankami, aby zvítězili vysoko 4:1. Slavia se tak v poklidu může připravovat na odvetné utkání s Panathinaikosem.

Slavia oproti čtvrtečnímu zápasu s Panathinaikosem udělala hned několik změn a trenér Jindřich Trpišovský dal například šanci debutantovi Markovi Ichovi. Na druhé straně Zlín vyběhl na edenský trávník v totožné sestavě jako před týdnem proti Mladé Boleslavi.

Sešívaní poprvé udeřili v 10. minutě, když se po rohovém kopu Ševčíka prosadil hlavou debutant Marek Icha. Domácí pak několik minut kontrolovali hru a druhou branku si schovali na 31. minutu, kdy se Lingr řítil z úhlu na Dostála a přihrávkou připravil první gól za Slávii pro Davida Juráska. Zlín žádnou výraznější šanci v prvním poločase neměl. Měl sice několik náznaků a snažil se hrozit především z brejků, nicméně kapitán Mandous držel nulu.

Hostující trenér Jan Jelínek zareagoval na nepříznivý vývoj dvojím střídáním a mělo to úspěch. Ve 49. minutě Zlín snížil a vrátil se do utkání. Zavrávorání domácí obrany potrestal Lamin Jawo a Mandous mohl jen hlasitě své defenzívě vyčinit. A to nebylo všechno. O chvíli později dokonce sahal po vyrovnání Čanturišvili, nicméně po teči jednoho z domácích balón Mandous lapil.

Hodně vzruchu také přinesla 60. minuta a zákrok Cedidly na Ewertona, po kterém se Jindřich Trpišovský hlasitě dožadoval červené karty, aby si sám vykoledoval žlutou. Sudí byl v pozoru i o deset minut později, kdy hostující obránce Procházka naprostou zbytečně bodyčekem fauloval Jurečku a po druhé žluté kartě svůj tým oslabil. Byl to zásadní moment, protože Ševci byli ve hře o body a takto v početní nevýhodě dovolili Slavii výsledek udržet. Ba co víc, Slavia nakonec odskočila na rozdíl dvou branek. Pět minut před koncem zápasu poslal na zadní tyč přesný centr Jurečka a Ivan Schranz měl jednoduchou úlohu - 3:1. Slavia měla ještě další šance, ale například střela Holeše se mezi tři tyče nevešla. Až v nastaveném čase přidal čtvrtou branku David Jurásek, který zužitkoval centru na zadní tyč v podání Ichy. Slavia nakonec porazila Trinity Zlín vysoko 4:1.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 0:2

07.08.2022 16:00

Góly: 2. Casper Höjer, 27. Tomáš Čvančara

Na hráče pražské Sparty se poprvé v letošní sezoně usmálo štěstí a z jihu Čech si po výhře 2:0 odvezli premiérové tři body do tabulky. Celku z Letné se již v první půlhodině podařilo odskočit na rozdíl dvou branek, přičemž tu úvodní a zároveň vítěznou si připsal ve druhé minutě Dán Casper Höjer. Svým prvním ligovým gólem si tak řekl o pravidelnou místenku v základní sestavě Pražanů.

Angažmá Briana Priskeho na lavičce Sparty zatím rozhodně neprobíhalo podle plánu. Vypadnutí z evropských pohárů a mizerné domácí vystoupení proti Liberci, které navíc zakončila ostudná červená karta Jana Kuchty s následným pětizápasovým distancem, nebyly tím, co fanoušci Pražanů před sezonou očekávali. Naopak Jihočeši se v úvodním kole dočkali vítězství a sebevědomí jim zvyšovala i vzájemná bilance, když s týmem z Letné dokázali na svém stadionu třikrát v řadě remizovat.

Už ve druhé minutě šli hosté na Střeleckém ostrově do vedení. Centrovaný míč Höjera se otřel o záda jednoho z bránících hráčů a zapadl přesně k pravé tyči, kam už se Dávid Šípoš přemístit nestihl. Vyrovnáno mohlo být ve 12. minutě, když si za obranu Sparty naběhl Lukáš Čmelík, proti kterému vyběhl Dominik Holec. Slovenský záložník jej sice dokázal obstřelit, míč ale skončil pouze na tyči. Na rozdíl dvou branek se pak hostům podařilo zvýšit ve 27. minutě. Skvělou práci Kryštofa Daňka zužitkoval Tomáš Čvančara, jenž z bezprostřední blízkosti nezaváhal a nedal gólmanovi šanci.

Na začátku druhé půle se oba celky trochu hledaly a s míčem se hrálo převážně kolem středu hřiště. Až po hodině hry se o vzrušení na stadionu postaral Jan Mejdr. Jeho pohotový pokus z hranice šestnáctky však prolétl jen kolem levého horního rohu brankové konstrukce. Dynamo si za celé utkání nedokázalo vytvořit pořádný tlak a ve druhém poločasu vyslalo jedinou střelu mezi tři tyče.

Na čtvrtý pokus si tak Sparta konečně připsala první soutěžní výhru v nové sezoně. V příštím kole 14. srpna přivítá Olomouc. Doma budou tentýž den hrát také České Budějovice, na jejichž stadion zavítá Slovácko.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FC Hradec Králové 1:0

07.08.2022 16:00

Góly: 58. Vlastimil Daníček

První vítězství v sezoně zaznamenalo Slovácko. Tým z Uherského Hradiště využil ve druhém poločase početní výhodu a Hradec Králové udolal 1:0. Rozhodující branku měl na svědomí Vlastimil Daníček.

V lepším rozpoložení vstupovali do utkání fotbalisté Hradce Králové, kteří v minulém kole porazili Slavii, zatímco Slovácko ze dvou soutěžních zápasů nebylo schopno vyhrát, navíc ve čtvrtek prohrálo na Fenerbahce 0:3.

Byli to ale domácí, kteří přispěchali s první možností po deseti minutách, avšak Šašinkova rána byla zablokována. Na druhé straně zase rozehrál rohový kop Vlkanova a Gabriel hlavičkoval mimo branku.

V 16. minutě bylo v hradecké šestnáctce opět živo a po perfektním sklepnutí Kozáka střílel do tyče Kohút! "Votroky" pak zachránila branková konstrukce ještě jednou, to když si Trávníkovu přihrávku srazil na břevno Čech. Slovácko mohly neproměněné šance jenom mrzet a ve 37. minutě v tom směle pokračoval Šašinka, jenž z úhlu přestřelil.

Důležitý moment celého zápasu se uskutečnil až krátce po změně stran. Hned ve 46. minutě uviděl za úder loktem druhou žlutou kartu Adam Gabriel a musel předčasně do sprch. To byla pochopitelně pro Hradec velká komplikace, ale ani to nezabránilo hostům, aby po centru Vlkanovy hlavičkoval do tyče Vašulín! Slovácko mělo velké štěstí, šance přežilo a pak se chopilo iniciativy.

Nejprve Tomić zaměstnal Reichla a po něm Trávník zamířil vedle. V 58. minutě už to Slovácku klaplo. Rohový kop ještě Šašinka poslal do břevna, ale dorážející Vlastimil Daníček měl jednoduchou úlohu - 1:0.

Oslabený Hradec to měl už hodně těžké, navíc dál čelil šancím Slovácka. Po ráně Trávníka se reflexivně zaskvěl Reichl. Svěřenci Martina Svědíka už žádný další gól přidat nedokázali a protože se neprosadili ani "Votroci" skončilo utkání těsnou výhrou Slovácka.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FK Jablonec 2:2

07.08.2022 16:00

Góly: 21. Marek Matějovský (pen.), 78. Daniel Mareček - 5. Václav Sejk, 34. Vladimir Jovović

Jablonec si po výprasku od Bohemians mírně napravil pošramocenou reputaci, když v rámci druhého kola Fortuna ligy remizoval v Mladé Boleslavi 2:2. Pro Severočechy mohlo být ještě veseleji, jelikož se v utkání hned dvakrát dostali do vedení. Domácí však pokaždé našli odpověď, přičemž v závěrečné čtvrthodině to byla zásluha Daniela Marečka, díky jehož gólu si Bolka připsala alespoň druhý nerozhodný zápas v sezoně.

Oba týmy mířily v letošní sezoně vysoko, vstup se jim ale nepodařil. Mladá Boleslav remizovala ve Zlíně, Jablonec po debaklu podlehl Bohemians. Především Severočeši si od nového trenéra Davida Horejše slibovali návrat do vrchních pater tabulky. Po prohře s Klokany se tak nový kouč potřeboval rychle dostat na vítěznou vlnu.

Blíže k vytoužené výhře měli Jablonečtí už od páté minuty, kdy se po střele Pavla Šulce zpoza vápna dostal k dorážce Václav Sejk, který využil skvělého postavení ve vápně a bez váhání uklidil míč do sítě. Boleslav následně přidala na obrátkách a po několika šancích si Milan Škoda vykoledoval penaltu. O její úspěšnou exekuci se postaral kapitán Marek Matějovský. Tím ale dobrá pasáž domácích nekončila, otočit skóre mohl ze střední vzdálenosti Mareček, zásluhou teče ale zamířil jeho projektil těsně vedle. Jablonec přežil infarktový moment a krátce poté překlopil misky vah opět na svou stranu. Poněkud krkolomnou akci zakončil překvapivým gólem z velmi ostrého úhlu Vladimir Jovovič.

Jablonec držel po změně stran vedení, přesto byl směrem dopředu paradoxně aktivnějším celkem. Jedinečnou příležitost na navýšení měl Sejk, kterému naservíroval pod sebe Miloš Kratochvíl, jenže střelec první branky si ve vápně ještě zpracovával balon, čímž dal prostor pro zásah obránce. To bylo z ukázky zajímavých situací na nějakou dobu vše. Hra se následně přesunula do zahuštěného středu, odkud se nedařilo ani jednomu z celků dostat na dostřel. V závěrečné čtvrthodině se Severočeši přece jen zatáhli, a domácí srovnali. Střelecký apetit si spravil Mareček, kterému míč do strany posunul Škoda a z hranice penaltového puntíku srovnal. V nastavení ještě mohli Boleslavští rozhodnout, obrana hostů však nápor přežila.

Druhé kolo a druhá mladoboleslavská remíza, Středočeši tak doma neprohráli s Jabloncem potřetí v řadě. V příštím kole se svěřenci Pavla Hoftycha představí na hřišti Brna, Severočeši se sérii bez vítězství pokusí zlomit doma proti Slavii.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Baník Ostrava 3:3

06.08.2022 19:00

Góly: 6. Petr Hronek, 18. Roman Květ, 22. Antonín Křapka - 5. Nemanja Kuzmanović, 49. Jiří Klíma, 79. Muhamed Tijani

Po první čtvrtině utkání to vypadalo, že Bohemka díky dalšímu skvělému výkonu zůstane i po druhém kole stoprocentní. Jenže ve druhé půli Baník poprvé v sezoně ukázal své kvality a dokázal vydřít konečnou remízu 3:3.

Skóre otevřel již v páté minutě hostující Kuzmanović, jenže poté přišla smršť domácích. Hronek totiž bleskově srovnal, dvěma slepenými góly dokonali obrat Květ s Křapkou. Slezané se po půli oklepali a rychlý kontaktní zásah si připsal Klíma, hrdinou týmu a tím, kdo vystřelil první body v sezoně, se stal čtvrt hodiny před koncem Tijani.

Už po čtyřech minutách se Vrbova družina poprvé v sezoně radovala, a to hned z první střely na bránu. Nemanja Kuzmanović z poměrně velké vzdálenosti využil ne úplně ideálního postavení Valeše a přesnou střelou k tyči otevřel gólový účet utkání. Avšak vyrovnáno bylo už po necelých dvou minutách. Z pravé strany odcentroval Dostál, balón našel přesně hlavu Petra Hronka a ten nedal Laštůvkovi nárok.

Další desetiminutovka se nesla v klidnějším duchu, a to až do té doby, kdy Tetour nepřesně nahrál a Květ pelášil sám na brankáře. Laštůvka si ovšem s jeho akcí zkušeně poradil a zachránil tým. Nedlouho poté se už Roman Květ dočkal. Po sporném zákroku se balón odrazil právě k tomuto záložníkovi, jenž dokázal dopravit míč do sítě.

Jen o několik minut později se Klokani radovali potřetí. Dlouhé autové vhazování prodloužil za sebe Köstl, balón si našel Antonín Křapka, který snadno zakončil. I další minuty patřily domácím, tutovku opět spálil Květ, o chvíli později Baník na poslední chvíli zhatil šanci Kovaříka. Köstlovu střelu vychytal Laštůvka, na opačném konci hřiště Valeš zneškodnil Jaroňovu střelu.

Pavel Vrba zřejmě měl o poločase svým svěřencům co říci a brzy to přineslo ovoce. Jiří Klíma si počkal na přihrávku Buchty a dokázal dopravit balón za brankovou čáru. Pro Buchtu šlo o druhou asistenci v utkání. Zanedlouho se znovu musel činit Laštůvka, a to proti Kovaříkově dělovce. Vystrašil ho i Hronek, ten ale po centru Dostála pálil nepřesně. Stejně si počínal na druhé straně Pokorný.

Slezané se vyrovnávací trefy dočkali v devětasedmdesáté minutě. To si Sannehův vysoký míč našel Muhamed Tijani, jehož hlavička zapadla mimo dosah Valeše. Více už toho k vidění v závěru nebylo, a tak si Baník připsal premiérový bod pod trenérem Vrbou. Bohemians se po dalším solidním představení dostali na dočasnou druhou příčku.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Teplice 5:1

06.08.2022 16:00

Góly: 9. Mohamed Doumbia, 22. Maksym Talovjerov, 45+1. Mick van Buren, 53. Mick van Buren, 69. Mick van Buren - 43. Jakub Urbanec

Ve skvělé formě pokračuje na začátku sezony Liberec, který po vítězství nad Spartou přivítal Teplice. S těmi neměl nikterak složitou práci a prakticky celou dobu měl utkání pod kontrolou, což vyústilo ve výsledek 5:1.

Tento gólostroj nastartoval už v deváté minutě Doumbia, na něhož zanedlouho navázal Talověrov. Chvíli před koncem dokázal sice snížit svým třetím zásahem v sezoně Urbanec, jenže ještě v nastavení první půle se prosadil van Buren. Ten se tímto nastartoval a ve druhém poločase završil svůj hattrick.

Přitom jako první zahrozili skláři. Marečkův centr od rohového praporku si našel Vondrášek, ten ale do sítě hlavičkoval jen z boku. Ani první šance Liberce nebyla úspěšná, proti Rondićovi se fantastickým zákrokem vytáhl Grigar. Jenže nedlouho po něm rozehráli domácí rohový kop nakrátko, načež Frýdek posunul balón k Mohamedu Doumbiovi a jeho střela zpoza vápna na bližší tyč slavila úspěch.

Po necelé čtvrtině utkání Slovan své vedení zdvojnásobil. Opět v tom měla prsty standardní situaci, tentokráte po faulu na Maksyma Talověrova. Preisler z přímého kopu posadil balón právě na hlavu faulovaného Ukrajince, od něhož se míč odrazil do tyče a za záda gólmana. O dvacet minut později mohl Talověrov skórovat podruhé. Opět prozvonil brankovou konstrukci, tentokráte mu ale štěstěna nepřála.

Namísto toho se zadařilo Teplicím. Ty vyrazily do protiútoku, v němž předvedl skvělý průnik Gningue. Ten předložil míč Jakubu Urbancovi, pro kterého nebylo skórování ničím složitým. Jenže ještě před pauzou se rozdíl ve skóre vrátil na hodnotu dva. Opět se tak stalo díky centru Frýdka, ten tentokráte našel Micka van Burena a nizozemský útočník si hlavou už věděl rady.

Van Buren se velmi aktivním dojmem jevil i po přestávce. Nejprve trknul balón těsně vedle, už ve třiapadesáté minutě se však radoval podruhé. Rondićovu zpětnou přihrávku za sebe pustil Frýdek, načež míč doputoval k nizozemskému střelci a pro toho nebylo nic složitého trefit poloodkrytou klec.

Žluto-modří se mohli po chvíli přiblížit, Křišťan ale Hyčkův centr nasměroval jen do břevna. Namísto toho se tak v sedmdesáté minutě Mick van Buren dočkal hattricku. Po Doumbiově pasu se zjevil sám před Grigarem, se kterým si poradil obloučkem a zasadil tak definitivní hřebíček do rakve Teplic. Za ty vzápětí skóroval Čerepkai, avšak z ofsajdu.

Liberec tak i ve druhém zápase překonal očekávání a jako jediný tým zůstává stoprocentní, pochopitelně se tak nachází na čele tabulky.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Pardubice 2:1

06.08.2022 16:00

Góly: 21. Jan Kliment, 75. Milan Havel - 56. Tomáš Solil

Na druhý pokus už se Plzni povedlo v nejvyšší soutěži zvítězit. Avšak neměla to vůbec jednoduché, ačkoliv ji proti Pardubicím poslal do vedení už po dvaceti minutách Kliment. Na startu druhé půle totiž srovnal Solil, konečné vítězství 2:1 domácím vystřelil Havel.

V úvodu se ukázali oba útočníci viktoriánů. Chorému při hlavičce po rohovém kopu ještě chybělo pár centimetrů, Kliment stejnou částí těla už dokázal zužitkovat centr bývalého pardubického hráče Cadua a otevřel gólový účet utkání. Bleskově mohlo být srovnáno. Po Tischlerově přihrávce zakončoval Janošek, vyšvihnout se musel Staněk. Když byla odehrána půlhodina, dopravil balón do sítě Vacek, jenže trefa nemohla platit kvůli ofsajdu.

Tentýž hráč zahrozil během první půle znovu, tentokráte musel Staněk vytáhnout další bravurní zákrok, se zabráněním gólu mu pomohlo ještě břevno. A v samotném nastavení první půle přišla další šance Východočechů. Tischler to zkoušel zajímavě, bohužel pro něj i jeho spoluhráče neseřídil mířidla.

Po pauze už se hosté dočkali. Hlavatého centr nedokázal využít Černý, míč se ale odrazil k Tomáši Solilovi, jehož prudká střela našla cíl a znamenala vyrovnání. Poté už se zase ujali iniciativy Bílkovi svěřenci, Kopicova dělovka však úspěch neslavila. Lépe se nevedlo ani Kalvachovi po Sýkorově pasu, také totiž netrefil bránu.

Vedoucí a nakonec i vítězný gól vsítili v pětasedmdesáté minutě. To se Sýkora dokázal prosmýknout mezi několika obránci, vše rezultovalo Holíkovým centrem na Milana Havla, jenž zavdal obecenstvu důvod k radosti. Pojišťovací branku mohla přidat letní posila René Dedič, Kopicův pas ovšem poslal jen mimo prostor tří tyčí. Stejně tak si počínal vzápětí i Bucha.

Viktoria každopádně soupeře do žádné větší příležitosti nepustila a udržela tak těsné vedení, vítězstvím navázala na úspěchy v předkolech Ligy mistrů a zároveň napravila počáteční zaváhání v Teplicích.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Zbrojovka Brno 0:2

06.08.2022 16:00

Góly: 19. Jakub Řezníček, 70. Michal Ševčík

Překvapivého vítěze měl střet dvou největších moravských měst. Sigma po skvělém prvním kole na Baníku hostila Zbrojovku, duel však vůbec nezvládla a prohrála 0:2. Brankami se o to postarali Řezníček a Ševčík.

Úvodní desetiminutovka se přitom nesla jasně ve znamení Hanáků. Chvátalův centr srazil Berkovec těsně vedle své svatyně, zanedlouho to z hranice vápna zkoušel z první Breite, jemuž nechybělo mnoho. Po dalším Chvátalově centru se dostal k balónu Zmrzlý, tomu zblokovala ránu defenziva.

Ve dvacáté minutě se namísto toho překvapivě ujalo vedení Brno. Míč se dostal k Jakubu Řezníčkovi, jenž si jej šikovně posunul a zakončil k tyči mimo dosah Macíka. Olomoucký gólman se zanedlouho musel předvést, protáhla jej totiž Přichystalova hlavička.

Sigma znovu zahrozila v úvodu druhé půle. Nejprve Berkovec nadvakrát zneškodnil zajímavý Breiteho centr, vzápětí po Vodhánělově posunutí napálil Zorvan bránící hráče. Zajímavá pasáž přišla po hodině hry, kdy Berkovec podržel tým po Růskově hlavičce, následný protiútok hosté nevyřešili zrovna nejlépe. Růskovi v další příležitosti zabránil Texl, Řezníčkovi zase Jemelka.

A tak se další trefy dočkala Zbrojovka. Alli počkal na Michala Ševčíka, jehož tvrdá rána skončila za brankovou čarou. Brněnští následně hru kontrolovali a další šance měli právě Ševčík s Allim, ovšem neuspěli. To ale nic nezměnilo na tom, ze se díky svému úspěchu vyšvihli na třetí místo tabulky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slovan Liberec22007:26
2.Bohemians Praha 190521106:34
3.Zbrojovka Brno21104:24
4.Viktoria Plzeň21104:34
5.1. FC Slovácko21103:24
6.Slavia Praha21014:23
7.Sigma Olomouc21013:23
 Sparta Praha21013:23
9.Dynamo České Budějovice21012:23
10.FC Hradec Králové21011:13
11.FK Mladá Boleslav20202:22
12.Baník Ostrava20113:61
13.FK Jablonec20112:51
14.FC TRINITY Zlín20111:41
15.FK Teplice20113:71
16.FK Pardubice20021:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (350)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele