Frank de Boer: Stejné platy pro ženy jsou směšné

13.08.2019, 20:01
Aktuality
Trenér americké Atlanty Frank de Boer prohlásil, že nevěří tomu, že by muži a ženy měli ve fotbale pobírat stejné peníze. Totéž podle něj platí i pro tenis a další sporty. Ženský sport totiž podle něj nezajišťuje tolik příjmů jako ten v podání mužů. Zároveň dodal, že v jiných zaměstnáních naopak rovnost platů podporuje.

K velmi ožehavému tématu se nebál vyjádřit bývalý nizozemský reprezentant Frank de Boer, který momentálně v zámořské Major League Soccer vede Atlantu United. Velké sympatie si v USA svým prohlášením zřejmě nezíská.

"Z mého pohledu je to směšné," uvedl de Boer v rozhovoru pro britský Guardian, když byl dotázán na rovnost platů mužů a žen ve fotbale. "Je to stejné jako v tenise. Pokud se na finále mužského mistrovství světa dívá 500 milionů lidí a na ženské 100 milionů, tak je to velký rozdíl. Ženy by měly dostávat přesně takové platy, jaké si zaslouží, rozhodně ne nižší. Ale opravdu takové, jaké si zaslouží. Pokud bude ženský fotbal stejně populární jako ten mužský, dosáhnou na stejné platy, protože do něj pak přijdou i peníze z reklamy a další příjmy. Momentálně to tak ale není, tak proč by měly dostávat ženy stejný plat? Nerozumím tomu," řekl de Boer, který reprezentoval Nizozemsko na dvou světových šampionátech v letech 1994 a 1998.

Ve Spojených státech je po mistrovství světa žen platová rovnost velkým tématem. Už v březnu americké ženy zažalovaly Fotbalovou federaci Spojených států kvůli výši odměn a nerovným pracovním podmínkám, což podle nich byla genderová diskriminace. Nizozemská fotbalová asociace zveřejnila, že jak ženy, tak muži dostanou za reprezentaci stejné odměny. Nizozemky na nedávno skončeném MS postoupily až do finále, v němž podlehly Američankám.

De Boer během rozhovoru pro Guardian ujistil, že rozhodně nesouhlasí s platovou nerovností mužů a žen na pracovišti. Ve sportu jde ale podle něj o něco jiného.

"Myslím si, že ten problém vznikl proto, že ženy byly finančně podhodnocené. Zejména na ředitelských pozicích. Určitě by měly vydělávat stejné peníze jako muži. Pokud jste na manažerské pozici například v bance, není to o fyzickém výkonu, ale důležité je, co máte tady (ukázal si na hlavu). Pokud žena udělá stejnou práci jako muž, není důvod, aby měla nižší plat. Ve sportu je to ale podle mého názoru trochu odlišné," doplnil De Boer.

Finále ženského mistrovství světa sledovalo podle společnosti Nielsen letos v létě ve Spojených státech o 22 procent diváků více než mužské finále o rok dříve. V televizi či přes online streaming vidělo finále ženského MS 20 milionů lidí, což ze zápasu udělalo nejsledovanější fotbalový zápas (mužů i žen) od roku 2015, kdy 25,4 milionů diváků sledovalo také finále ženského MS.

Autor: Jiří Fišara / espn.com, guardian.com

Komentáře (624)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele